21.10.09

Κέρασμα... Τραγανή Κολοκυθόπιτα

Λόγοι υγείας (μια επέμβαση που ανέβαλα καιρό) με κράτησαν μακριά για μια βδομάδα από αρκετές δραστηριότητες, αλλά η αλήθεια είναι πως τούτο το διάστημα χάρηκα το σπίτι μου και το παιδάκι μου χωρίς το άγχος και την καθημερινή ρουτίνα που έχει μια εργαζόμενη μάνα, νοικοκυρά, γυναίκα και άνθρωπος (είδατε με τη ωραία σειρά τα τοποθέτησα τα χαρακτηριστικά μου ε;)
Έφτιαχνα και τα φαγάκια μου αυθημερόν χωρίς να χρειάζεται να κάνω σκέψεις και συνδυασμούς για το πώς θα διατηρηθούν όσο το δυνατόν πιο φρέσκα!
Μιλάμε για την απόλυτη πολυτέλεια χρόνου και δεν αστιεύομαι καθόλου :-))

Μέσα στα πλαίσια αυτά, έφτιαξα και μια ωραία και τραγανή κολοκυθόπιτα που θα ήθελα να μοιραστώ μαζί σας. Με χειροποίητο σπιτικό φύλλο (που είχα καιρό να φτιάξω) όχι πολύ σύνθετο γιατί η επέμβαση δεν επέτρεπε πολλά σκυψίματα και πιέσεις. Ένα όμως μεγάλο φύλλο με την μέθοδο του ήλιου ή του αστεριού της Βεργίνας που λένε στην Μακεδονία, όπως μας την είχε περιγράψει τόσο όμορφα η φίλη μου η Σταυρούλα στο HFL, που το γύρισα μετά μέσα στο ταψί μου (έχοντας έτσι σκεπάσει και την πάνω πλευρά του). Μιλάω για ένα μέτριο στρογγυλό ταψί φούρνου.

Για το φύλλο χρειάστηκα 500 γρ αλεύρι για όλες τις χρήσεις,1 κουταλιά σούπας ξύδι, 3 κουταλιές σούπας λάδι, λίγο αλάτι και ένα φλιτζάνι χλιαρό νερό (ίσως λίγο παραπάνω) τέλος λάδι για άλειμμα και αλεύρι για το φύλλο όταν πια το άνοιξα.
Είναι από τις καλύτερες εκδοχές για σπιτικό φύλλο στα γρήγορα, τούτη η διαδικασία.

Για την γέμιση τώρα, γιατί εκεί ήταν η διαφορά, χρειάστηκα ¾ από ένα καλαθάκι τυρί Λήμνου, 4 μεγάλα αυγά, ½ φλιτζανιού κασέρι τριμμένο, μοσχοκάρυδο και πιπέρι τριμμένα, 1/3 από μια κουταλιά του γλυκού αποξηραμένο σκόρδο, 1 μέτρια (σε μέγεθος) κρέμα γάλακτος, επειδή έπρεπε να την καταναλώσω πια, 1 καλή κουταλιά της σούπας ξερό δυόσμο, 2 κουταλιές της σούπας γαλέτα και 2 μεγάλα πράσινα κολοκύθια τριμμένα στο χοντρό μέρος του τρίφτη.

Η προεργασία ξεκίνησε από το τέλος προς την αρχή. Έτριψα τα κολοκύθια, τα αλάτισα ελαφρώς και τα άφησα να στραγγίξουν τα υγρά τους. Στην συνέχεια έλιωσα με πιρούνι το τυρί Λήμνου σε βαθύ μπολ, όπου στην συνέχεια έριξα τα αυγά, το κασέρι, την κρέμα γάλακτος, το πιπέρι, το μοσχοκάρυδο, τον δυόσμο και τέλος το τριμμένο κολοκύθι. Επειδή μου φάνηκε το μείγμα λίγο αραιό, πρόσθεσα και την γαλέτα. Έτοιμο.

Σε καλά λαδωμένο ταψί (είπαμε μέτριο μέγεθος) άπλωσα το ανοιγμένο φύλλο μου, προσέχοντας να προεξέχει ομοιόμορφα από όλες τις πλευρές για να το γυρίσω μετά μέσα. Έριξα την γέμιση, έστρωσα καλά και σκέπασα με το υπόλοιπο φύλλο. Πέρασα καλά την επιφάνειά της με λαδάκι, χάραξα και έτοιμη για φούρνο.
Προθερμασμένος στους 170 βαθμούς. Μετά από σχεδόν τρία τέταρτα της ώρας, η κολοκυθόπιτα ήταν έτοιμη. Όταν κρύωσε δε, ήταν πολύ νόστιμη και αφράτη.

Κέρασμα στις ευχές σας για τα περαστικά μου.
Σας ευχαριστώ όλες και όλους.

22 σχόλια:

  1. Καταρχήν να ευχηθώ περαστικά και σιδερένια! Η κολοκυθόπιτα σίγουρα θα είναι πολύ μυρωδάτη και νόστιμη με τόσο ωραία υλικά, έχω ένα τραπέζι την επόμενη εβδομάδα και έψαχνα μία διαφορετική πίτα (να μην φτιάχνω συνέχεια τα ίδια και τα ίδια) οπότε μου έρχεται κουτί! Ευχαριστούμε πολύ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Σ' ευχαριστώ αγαπητή Amelie. Αν την φτιάξεις θα δεις κάτι αρκετά εντυπωσιακό. Πολύ τραγανό φύλλο (βοηθά το ξύδι σ' αυτό) και πολύ αφράτη γέμιση. Ο δυόσμος και το αποξηραμένο σκόρδο δένουν δε ιδιαίτερα με τα υπόλοιπα υλικά της γέμισης.
    Καλή επιτυχία εύχομαι στο τραπέζι σου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Τις ευχές μου Πηνελόπη, για να είσαι σιδερένια!
    Ήρθα για κέρασμα!
    Το φύλλο που μας έμαθε η Σταυρούλα είναι εύκολο και νοστιμότατο τραγανό! Η γέμιση έχει υπέροχα υλικά! Το μόνο που μένει είναι να την φτιάξω!
    Βέβαια με λευκό τυρί (σπάνια βρίσκω αληθινή φέτα) αντί για το νοστιμότατο καλαθάκι που προτείνεις...
    Έχω μια ια ερώτηση... Με το ένα φύλλο έκλεισες όλη την πίτα κάνοντας "πιέτες" στο πάνω μέρος? Αν έχω καταλάβει καλά, στο κέντρο τι έκανες? Μένει τρυπούλα για τον ατμό?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Αγγελικούλα μου καλή, ευχαριστώ και από δω.
    Όπως τα κατάλαβες είναι, ένα μεγάααααλο φύλλο για όλο το ταψί. Έμεινε μια μικρή τρυπούλα στην μέση, που απλώς κάλυψα, κόβοντας ένα-δυο κομματάκια από τις "πιέττες" που έπεφταν διπλές στο γύρισμα προς τα μέσα, και ούτε γάτα ούτε ζημιά που λένε!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. ΣΤΑΥΡΟΥΛΑ ΜΟκτωβρίου 21, 2009

    Σταυρούλα και φυλλο; Last year χα χα! Τωρα ανακαλυψα τις "γυμνες" (αααχχχ) πιττες. Η δε κολοκυθοπιττα που εκανα πολλακις τουτο το καλοκαιρι εχει τα εξης υλικα (τα περισσοτερα ταιριαζουν με της Πηνελοπης). Κολοκυθι τριμμενο, ανθοτυρο ή/και φέτα, αυγα, δυοσμος, σκορδο σκονη, πιπερι και ΚΑΛΑΜΠΟΚΑΛΕΥΡΟ οσο να δεσει το μιγμα. Το απλωνετε σε λαδωμενο ταψι ωστε το παχος να ειναι περιπου 1 εκατοστο και το ψηνετε. Απλα τελειο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. ΣΤΑΥΡΟΥΛΑ ΜΟκτωβρίου 21, 2009

    Χωρις πλακα οντως θεωρω την εκδοχη αυτού του φυλλου πολυ καλη. Την ειχα δει σε εκπομπη του Μαμαλακη. Απλα βαζω μονο λαδι και οχι αλλα λιπαρα που μου θυμιζουν μετα την σφολιάτα του εμποριου. Εγω κανω δυο φυλλα ενα πανω ενα κατω και χαραζω την πιτα. Νασαι καλα Πηνελοπη που μου το θυμησες. Μμμμ καμια χορτοπιττα δεν θα ηταν ασχημη ιδεα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Εύχομαι περαστικά σε ότι κι αν ήταν αυτό!!Επίσης μου άρεσε πολύ η τοποθέτηση των χαρακτηρισμών μιας γυναίκας.
    Όσο για την πίτα σου εκπληκτική με τόσο ωραία υλικά.
    Τώρα για το φύλλο αυτό δεν το έχω φτιάξει ποτέ αλλά ανοίγουμε στο σπίτι φύλλο για το οποίο αύριο θα υπάρχει ανάρτηση συνοδεία βίντεο,αν σε ενδιαφέρει μπορείς να το δεις.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. ΠΕΡΑΣΤΙΚΑ! ΣΙΔΕΡΕΝΙΑ και πάντα με εξαιρετική αναπνοή, χωρίς εμπόδια πια!
    Η πίττα μου ακούγεται θαυμάσια και λόγω φύλλου και λόγω κολοκυθιού. Ευτυχώς σήμερα έχω μοσχαράκι με κολοκύθια και πατάτες, οπότε δεν πολυζηλεύω.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Περαστικά!!Καλή ανάρρωση εύχομαι. Όσο για την πιτούλα υπέροχη!! ειδικά με αυτό το φύλλο όνειρο!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Ευχαριστούμε για το κέρασμα.

    Έλειπες γι αυτό δεν σε πήρε μυρωδιά λοιπόν. Σάν να τό ΄ξερα.

    http://sixnapikna.blogspot.com/

    Με τις ευχές μου για καλή ανάρρωση.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Καλή μου Σταυρούλα, το λαδάκι είναι η καλύτερη παράμετρος στο χειροποίητο φύλλο. Το πιστεύω κι' εγώ δεν βάζω άλλου είδους λιπαρά.
    Οσο για την ανοιχτή κολοκυθόπτιτα έχεις απόλυτο δίκιο, με την ίδια μέθοδο μπορείς να κάνεις και τυρόπιτα (με 2-3 διαφορετικά τυριά) ενώ το καλοκαίρι έκανα παρόμοια εκδοχή με διάφορες πιπεριές (3 χρώματα που προηγουμένως σοτάρισα ελαφρά και μέσα στο χυλό έριξα πέρα από την φέτα και αρκετό κασέρι. Κι' αυτή είχε πολύ πλάκα.
    Ορεξη να έχουμε...και χρόνο για να πειραματιστούμε.
    Τώρα δε, που "ανοίγει" και η γευστική μου δυνατόητα σιγά-σιγά θα επανέλθω στα πειράματα.
    Φιλιά πολλά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Ξανθή μου, σ' ευχαριστώ πολύ.
    Θα έλθω να σ' επισκεπτώ άμεσα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Juanita μου, σ' ευχαριστώ κι' από δω.
    Ελπίζω σύντομα όλα να ξεπεραστούν...
    Οσο για την πιτούλα είναι πολύ εύκολη με αυτόν τον τρόπο, και θα σου συνιστούσα να την δοκιμάσεις. Νομίζω πως θα σου αρέσει. Υπάρχει δε, και μια μικρή τσαχπινιά να κάνεις αν ρίξεις κουκουνάρι ελαφρώς καβουρδισμένο νομίζω πως θα σου αρέσει όλως ιδιαιτέρως.
    Φιλιά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Elen και Thalassenia σας ευχαριστώ για τις ευχές... περνάει σιγά - σιγά κι' αυτό. Θα επανέλθουμε λοιπόν στο "ψάξιμο" των γεύσεων και των εμπειριών.
    Σας καλημερίζω.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Σε τι ωραία σειρά τα τοποθέτησες τα χαρακτηριστικά σου! Τέλεια η πιτούλα σου! Περαστικούλια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Ευχαριστώ σε Big Mama.
    Είδες, έτσι έχουν τα χαρακτηριστικά μου :-))
    Και φαντάζομαι πως όχι, μόνον τα δικά μου, αλλά πολλών εκατοντάδων χιλιάδων γυναικών.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Περαστικά και σιδερένια Πηνελόπη μου!!!
    Εύχομαι να βρίσκεις πάντα ευκαιρίες να είσαι στο σπιτάκι σου και στην οικογένειά σου, αλλά όχι για λόγους υγέιας!!!
    Η πιτούλα σου πεντανόστιμη, και πολύ αρωματική!!! Μιας και έιμαι πιτού παίρνω μεγάλο κομμάτι!!
    Φιλιά :)))

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Πηνελόπη μου, κατ΄αρχήν περαστικά! Βλέπω, δεν σε σταματάει τίποτα! Μπράβο σου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. Περαστικά!!!
    Τα τυριά της πίτας αποκλείεται να τα βρω, αλλά θα κοιτάξω μήπως αυνδιάσω τίποτε άλλο...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. Εύη σ' ευχαριστώ καλή μου.
    Αλλά μέχρι την "σύνταξη" μόνον σε διακοπές και αργίες θα με απολαμβάνει τόσες μέρες το σπίτι και η οικογένεια μου :-)
    Απλώς αν είμαι τυχερή, λίγα χρόνια θέλω ακόμη, μιας και δουλεύω από πολύ νέα και στην 35ατεια επάνω θα έχω ακόμη ανήλικο!!!
    Ας ελπίσουμε ότι δεν θα αλλάξουν οι νόμοι που τρέχουν τώρα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. Κικίτσα,
    με υπομονή, επιμονή...και ξανά προς την δόξα τραβά!
    Τι να κάνω καρδιά μου;
    Γίνεται αλλιώς;

    Φιλιά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  22. Αρτάνις, άσπρο τυράκι ούτε κατά διάνοια ε;
    Ότι σου βρεθεί και με λίγη φαντασία για να συνδυάσεις τα υπόλοιπα υλικά και νομίζω πως θα τα καταφέρεις.
    Καλημέρες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή