26.10.09

Η σάλτσα είναι που κάνει την διαφορά

Το κοτόπουλο προσωπικά το συμπαθώ ιδιαίτερα, γιατί μου δίνει την δυνατότητα να κάνω αρκετά πειράματα μαζί του σε σχέση με την γεύση του.
Τούτη λοιπόν την Κυριακή τα έτοιμα κομμένα μπούτια κοτόπουλου που είχα, θέλησα να τα κάνω «κάπως».Αυτό το κάπως μεταφράστηκε σε μπουτάκια κοτόπουλου στο φούρνο με σάλτσα γιαουρτιού και όχι μόνον θα έλεγα, μιας και η σάλτσα είναι που κάνει την διαφορά.
Λοιπόν αφού έπλυνα καλά τα μπουτάκια μου (μιλάμε για ολόκληρο το μηρό πάντα) τα έβαλα στο ταψί μου με ψιλοκομμένο κρεμμύδι (1 μέτριο κρεμμύδι) καθώς και φρέσκια ντομάτα κομμένη (2 ντομάτες μέτριες επίσης σε μέγεθος) σε κομματάκια χωρίς τους σπόρους και τα υγρά τους. Τα αλάτισα και τα «έλουσα» στην κυριολεξία με την ακόλουθη σάλτσα:
1 κεσεδάκι γιαούρτι πλήρες,
½ ποτηριού γάλα εβαπορέ,
½ ποτηριού ντομάτα σάλτσα,
1/3 ποτηριού ελαιόλαδο,
2 ποτήρια νερό χλιαρό,
χυμό από ένα πορτοκάλι,
πιπέρι,
κάρυ,
μοσχοκάρυδο τριμμένο,
ρίγανη,
σκόρδο σε σκόνη.
Τα αρωματικά είναι θέμα διάθεσης και γούστου θα έλεγα, αλλά ταίριαξαν ιδιαίτερα με το σύνολό μου. Όλα τα υλικά της σάλτσας τα ανακάτεψα καλά ώστε να έχω ένα ομοιογενές αποτέλεσμα και την έβαλα πάνω στα μπουτάκια. Έψησα σε προθερμασμένο φούρνο στους 190 Βαθμούς περίπου για μία ώρα και 10 λεπτά.Αποτέλεσμα, ένα πολύ γευστικό κοτόπουλο με πολύ ωραία σάλτσα που συνόδευσε ωραία το άσπρο πιλάφι μας.
Απλώς από καιρό σε καιρό, θα πρέπει να γυρίζετε μέσα στο ταψί σας τα κομμάτια κοτόπουλου για να ψηθεί ομοιόμορφα και να παίρνει τα αρώματα της σάλτσας αλλά και να ανακατεύετε λίγο την σάλτσα μιας και έχει την ιδιαιτερότητα να πήζει σχετικά γρήγορα.

14 σχόλια:

  1. Πολύ πρωτότυπη σαλάτα,μου αρέσουν κάτι τέτοιες, σήμερα έκανα μια με σιτάρι , μαιντανό, φρέσκο κρεμμύδι, κρεμμύδι ξερό, λεμόνι, λάδι.Απλή μα ..την άρεσαν όλοι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. μου αρεσε ιδιαιτερα ο συνδυασμος των υλικων της σαλτσας! μηπως περισσεψε κανα κομματακι;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Καλημέρα Αχτίδα,
    ήταν πολύ καλή ως ιδέα τούτη η σάλτσα. Άρεσε από τον πιο μικρό μέχρι τον πιο μεγάλο στο Κυριακάτικο τραπέζι μας.

    Αλλά και η δική σου, διαβάζεται πολύ ενδιαφέρουσα. Το σιτάρι πως το έβαλες; Αλεσμένο; Για πες μας αν θέλεις περισσότερα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Αγαπητέ Παναθήναιε, όντως περίσσεψε κοτοπουλάκι με σαλτσούλα και λέω να το καταναλώσουμε σήμερις παρέα με πατάτες (σαν τηγανιτές) στον φούρνο.
    Κοπιάστε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Πηνελόπη μου, σε βλέπω ελαφρά επηρεασμένη από Ινδική κουζίνα! Η πρότασή σου έχει έναν αέρα από κοτόπουλο Κόρμα, με την ιδιαίτερη σφραγίδα σου πάντα!
    Πρέπει να είναι πεντανόστιμο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Άκρως πρωτότυπη συνταγή και θα την φτιάξω γιατί μου αρέσουν οι καινοτομίες από συναδέλφους.
    Την καλημέρα μου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. ΠΟλύ ενδιαφέρουσα εκδοχή κοτόπουλου...
    Καλημέρα από ΝΖ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Βρε Αγγελικούλα μου ούτε που το σκέφτηκα... Ινδική ε; Πρέπει να αρχίσω να την ψάχνω λίγο. Αλλά που χρόνος βρε καλή μου, για περισσότερο διάβασμα και αναζητήσεις;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Αγαπητέ Navarino-s σας ευχαριστώ. Νομίζω πως θα σας αρέσει αν την δοκιμάστε.

    Με το ιστορικό Ναυρίνο αλήθεια ποιά η σχέση σας;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Artanis μας, νομίζω πως θα σου αρέσει αν την δοκιμάσεις και θα βρεις φαντάζομαι όλα τα υλικά για την δημιουργία της εκεί στην μακρινή N.Z.
    Καλημέρες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Η σάλτσα σου πολύ πρωτότυπη! Τα υλικά πραγματικά θα κάνουν τη διαφορά! Θα το δοκιμάσω γιατί είμαι σίγουρη ότι θα μου αρέσει πολύ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Μου αρέσει πολύ το γιαούρτι μαγειρεμένο με κοτόπουλο και η σάλτσα σου είναι πρωτότυπη...θα την δοκιμάσω ίδια ή με μικρές αλλαγές.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Big Mama, θέλω να πιστεύω ότι θα σου αρέσει. Αν την φτιάξεις τελικά, γράψε μας τις εντυπώσεις σου γιατί τελικά είναι καλό να ξέρουμε ότι αυτά που δημιουργούμε έχουν "ανταπόκριση" και σ' άλλους ουρανίσκους.
    Όχι μόνον στον δικό μας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Pandora, δεν ξέρω αν είναι πρωτότυπη, η φίλη Αγγελική Ν. έγραψε πως μοιάζει πολύ με την ινδική εκδοχή του κοτόπουλου Κόρμα.
    Πάντως εμείς την βρήκαμε πολύ γευστική.
    Ελπίζω να σου αρέσει, αν την φτιάξεις τελικά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή