3.12.09

Κρασάτα Μηλοπιτάκια


Η αγαπητή Big Mama έγραψε προ ημερών μια νηστίσιμη και νόστιμη εκδοχή για μηλοπιτάκια που αγαπά ιδιαίτερα η μητέρα της. Με αφορμή αυτήν την συνταγή θυμήθηκα μια άλλη που φτιάχνει η θεία μου και είναι νομίζω μια πολύ καλή εκδοχή για μηλοπιτάκια και μάλιστα νηστίσιμα. Υποσχέθηκα στην Big Mama να την βρω και να την γράψω. Το έπραξα και επανέρχομαι, ενώ πρέπει να σας πω ότι αυτή η πολύ αρωματική κρασάτη ζύμη είναι κατάλληλη και για πιροσκί με κιμά. Ξέρω πως δεν είναι νηστίσιμα τα πιροσκί :-) αλλά όταν θα τελειώσει η νηστεία δοκιμάστε την και θα με δικαιώσετε. Βασική προϋπόθεση ότι ο κιμάς θα είναι αρωματισμένος με άνηθο και κρεμμυδάκι, γιατί η γεύση του δένει τέλεια με την κρασάτη ζύμη.
Αλλά ας επανέλθω στην γλυκιά εκδοχή. Για την ζύμη θα χρειαστείτε λοιπόν: ½ κιλού αλεύρι κόκκινο (δεν μιλώ για αυτά που φουσκώνουν μόνα τους) αλλά το αλεύρι σε κόκκινη συσκευασία, 1 ποτήρι του νερού καλαμποκέλαιο, ¾ του (ίδιου) ποτηριού κρασί λευκό (μπορεί να βάλετε και ρετσίνα αν σας αρέσει η γεύση της).
Πλάθετε με τα πιο πάνω υλικά την ζύμη σας και την αφήνετε λίγο να σταθεί.
Στο διάστημα αυτό ετοιμάζετε την γέμιση για τα μηλοπιτάκια όπου και θα χρειαστείτε: 4 μήλα τριμμένα στο χοντρό μέρος του τρίφτη, 3 κουταλιές της σούπας γαλέτα (τριμμένη φρυγανιά) , 3 κουταλιές της σούπας ζάχαρη, 1 κουταλιά σούπας κανέλα τριμμένη, 3 κουταλιές ψιλοκομμένο καρύδι, 2 κουταλιές της σούπας μαρμελάδα (βερίκοκο, φράουλα ή ότι έχετε στην διάθεσή σας), 2 κουταλιές της σούπας κονιάκ. Ενώνετε όλα τα πιο πάνω υλικά και είστε έτοιμοι να φτιάξετε τα μηλοπιτάκια.
Την ζύμη την ανοίγετε είτε με την βοήθεια του πλάστη σε 2 -3 μεγάλα φύλλα και κόβετε δίσκους με την βοήθεια εργαλείου ή ενός μεγάλου ποτηριού. Είτε την χωρίζετε σε μπαλάκια μέγεθος καρυδιού και τα ανοίγετε μέσα στο χέρι σας σαν φυλλαράκια.
Γεμίζετε με μια κουταλιά γέμιση και διπλώνετε σε μισοφέγγαρα. Τα αραδιάζετε σε ταψί στρωμένο με χαρτί ψησίματος και φουρνίζετε στους 180 περίπου μέχρι να ροδίσει ελαφρώς η επιφάνεια. Έτοιμα, τρώγονται σκέτα ή πασπαλισμένα με άχνη και κανέλα.
Υ.Γ. η φωτογραφία δανεική από το Internet για να δούμε και λίγο πράσινο…και τα μήλα κάτω από την μηλιά!

16 σχόλια:

  1. Μμμ μοσχοβόλησε ο τόπος!! Είναι από τα γλυκάκια που όταν τα κάνεις σε χρόνο ρεκόρ έχουν όλα εξαφανιστεί!! Κανείς δεν μπορεί να φάει μόνο ένα. Καλό απόγευμα:)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Αν προλάβω σήμερα κιόλας θα τα φτιάξω!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Εγώ θα φτιάξω τα πιροσκί με κιμά, οπότε σε παρακαλώ Penelope, δώσε μου της εξής διευκρίνηση: θα φτιάξω την ζύμη, θα φτιάξω και μία ωραία γέμιση με κιμά και θα τα κλείσω σαν μακρόστενα τυροπιτάκια? Φουσκώνουν ή μένουν ίδια στον όγκο?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Θέλω κι εγώ μηλοπιτάκια και κρασάτα και όπως να είναι! Ένα γλυκάκι θα το τσάκιζα τώρα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Έπρεπε να το ξέρω και να σε βάλω να κάνεις μια δόση για τον αγιο Φίλιππο! Του χρόνου με το καλό!
    Βέβαια ως τότε θα δοκιμαστούν!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Πολύ ωραία! Μοσχομυριστά! Και το φύλλο δε χρειάζεται να είναι και πολύ λεπτό, έτσι δεν είναι;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Πολύ ωραία συνταγή, και εύκολη...
    Καλημέρα, σε φιλώ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Καλημέρα σε όλες σας, ζητώ συγγνώμη για το καθυστερημένο των απαντήσεών μου αλλά είχαμε έναν "αποχωρισμό" την Πέμπτη το βράδυ...ένας δικός μας μεγάλης ηλικίας άνθρωπος έφυγε και έπρεπε να γίνουν πολλά, συν το γεγονός ότι προσωπικά είχα την ευθύνη όλων των μικρών της ευρύτερης οικογένειας για τις ώρες αυτές.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Elen, Ξανθή, σίγουρα θα σας αρέσουν.

    Και όπως είδα και στο Mail μου η Ξανθή τα έφτιαξε κιόλας και της άρεσαν παρά το γεγονός ότι της φάνηκε λίγη η ποσότητα της ζύμης για την ποσότητα της γέμισης.

    Ξανθή η γέμιση μιλά για 4 μήλα, συνήθως μέτρια όχι πολύ μεγάλα και νομίζω πως έρχεται κανονικά ως δόση. Τουλάχιστον έτσι την έχω κάνει εγώ.
    Αλλά θα το ξαναδώ με την θεία μου, που έχει την πρωταρχική συνταγή.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Αμαλία μου φουσκώνουν αρκετά. Να τα κλείσεις όπως θέλεις ή σαν κλασσικά μισοφέγγαρα ήταν σαν μπορέκια, αλλά την ένωση να την έχεις στην κάτω πλευρά (προς το ταψί).

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Λίλα, μηλοπιτάκια σήμερα δεν έχω, αλλά έχω μελομακάρονα που έκανα χθες το πρωί (ως πρώτη πρόβα που λένε) και βγήκαν πολύ ωραία. Έγινε και η σχετική διαμονή και μου έχουν μείνει καμμιά 10αριά...πάω δηλαδή σύντομα για την δεύτερη δόση.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Κατερίνα μου καλή, ξέρεις πως θα ήθελα να βοήθησω και κάθε φορά το σκέφτομαι ... και πάντα μένω στην σκέψη. Όχι στην πράξη. Και αυτό είναι κρίμα πολύ κρίμα, αλλά με συγχωρείς το ξέρεις γιατί οι χρόνοι είναι τόσο περίεργοι. Χθες ξεκίνησα τα μελομακάρονα στις 9.00 και στις 11.00 είχα τελειώσει, αλλά είχα άνεση χρόνου, λόγω Κυριακής.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Οχι Big Mama, όπως τα είπες, το φύλλο είναι παχουλούτσικο και ζουμπουρλό :-)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Καλημέρα και καλή εβδομάδα αγαπητή Artanis.
    Είναι όντως μια εύκολη και γρήγορη συνταγή...και τρώγονται ακόμη γρηγορότερα πρέπει να σου πω :-))

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Πηνελόπη μου, πολύ μου αρέσει η κρασάτη ζύμη σου! Την ονειρεύομαι σε χίλιες εφαρμογές: τυροπιτάκια, με φρούτα του δάσους, με κοτόπουλο, με πατάτα, με μελιτζάνα!

    Να είσαι γερή, να θυμάσαι τους ανθρώπους που φεύγουν και να αγκαλιάζεις τα παιδιά της οικογένειας

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Αγγελική μου όπως πάντα δίνεις την "σωστή" διάσταση στα θέματα.

    Κι' εγώ την έχω κάνει με τυράκια άσπρα, καθώς και με κυμά όπως ήδη έχω γράψει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή