16.6.11

Ντοματόριζο, το ελληνικό ριζότο

Οι ντομάτες είναι πια στην εποχή τους, η αλήθεια βέβαια είναι ότι πρέπει κάπως να ψάξεις τους πάγκους της τοπικής λαικής αγοράς για να βρεις μια ντομάτα καλή, που να μυρίζει "ντομάτα" και χωρίς να είναι γεμάτη ορμόνες και τα συναφή.
Ήμασταν τυχεροί τούτην την δόση, και βρήκαμε όντως ντομάτες που θύμιζαν Ελλάδα και καλοκαίρι.
Άρωμα, χρώμα, γεύση και υφή, τα συνδύαζαν όλα. Καθώς και κάπως χοντρούζικη φλούδα.
Αυτές λοιπόν στάθηκαν αφορμή για ένα πολύ ωραίο, γευστικό και γρήγορο φαγητό.


Τέσσερεις μέτριες σε μέγεθος ντομάτες που ξεφλουδίστηκαν και βγήκαν οι σπόροι τους.
Έβρασαν σε σάλτσα μαζί μ' ένα κουταλάκι κοφτό ζάχαρη, μισό κουταλάκι αλάτι και 2 κουταλιές φρέσκο ελαιόλαδο. Όταν έγινε η σάλτσα μπήκε στην άκρη, μέχρι να ετοιμαστούν και τα υπόλοιπα υλικά του φαγητού.
Τα υλικά αυτά ήταν : ένα καφασάκι φρέσκα μανιτάρια, πλυμμένα, καθαρισμένα και κομμένα σε κομμάτια χοντρούτσικα.
Τρία κομμάτια σύγλινο Σπάρτης κομμένο σε κύβους,
φρεσκοτριμμένο πιπέρι, λίγη γλυκειά πάπρικα.

Σοτάρετε τα μανιτάρια για λίγα λεπτά σε 3 κουταλιές ελαιόλαδο. Στην συνέχεια ρίχνετε το σύγλινο και τα αφήνετε να ψηθούν μαζί για 8-10 λεπτά ανακατεύοντας συχνά-πυκνά. Κατόπιν ρίχνετε μέσα την σάλτσα φρέσκειας ντομάτας και αφήνετε να πάρει μια βράση το σύνολο των υλικών.
Μέσα στο σύνολο των υλικών : μανιταριών, σύγλινου, ντομάτας ρίχνετε ένα ποτήρι ρύζι (προσωπικά έβαλα καστανό) ποσότητα καλή για 3 άτομα μαζί με τα υπόλοιπα υλικά.
Προσθέτετε το φρεσκό-τριμμένο πιπέρι και την πάπρικα καθώς και λίγο αλάτι (ανάλογα τα γούστα σας) μιας και η σάλτσα είναι ήδη αλατισμένη και το συγλίνο επίσης, κατά πάσα πιθανότητα θα χρειαστεί να προσθέσθεσετε ένα ποτήρι νερό, για να ολοκληρωθεί το βράσιμο του ρυζιού. Ανακατεύετε με ξύλινη κουτάλα μέχρι ν' απορροφηθούν τα πολλά υγρά του φαγητού, κλείνετε το μάτι της κουζίνας και το αφήνετε λίγο να σταθεί ξεσκέπαστο.
Πιάτο γεμάτο από γεύση.

20 σχόλια:

  1. Έχω γεμίσει τον κήπο φέτος ντοματιές όλων των ειδών. Αν πάνε όλα καλά καφάσια θα μαζεύουμε κι εμείς και οι φίλοι μας! Αγαπημένο το ριζότο έτσι κι αλλιώς!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Καλημέρες πολλές Λίλα μου, ελπίζω τον Ιούλιο να έχουν γίνει, έτσι ώστε να γευτούμε και μεις καμμιά ντοματούλα από τον κήπο σου :-))

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Πολύ γευστικό το ντοματόρυζο με το σύγκλινο και τα μανιτάρια, αλλά και το καστανό ρύζι είναι το κάτι άλλο!!
    γευστικότατο και όσοι δεν το έχουν δοκιμάσει χάνουν.
    Καλημέρα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Συμφωνούμε Μαρία μου, το καστανό ρύζι δένει πάρα πολύ με τα μεσογεικά αρώματα. Κι' εμένα μου αρέσει ιδιαίτερα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Πολύ ωραίο φαγητό!!! μ'αρέσει τρελά! μεριδούλα περίσσεψε γιατί βαριέμε σήμερα να μαγειρέψω; :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Εχει μείνει Μαράκι μου, κόπιασε :-))

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Πολύ λαχταριστό και καλοκαιρινό το φαγάκι σου Πηνελόπη!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. ωραίο το πάντρεμα με τα μανιτάρια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Αυτό δεν είναι ένα απλό τοματόρυζο!
    Ό,τι πρέπει για ένα χορταστικό γεύμα με τα αρώματα της φρέσκιας τομάτας και του σύγκλινου.
    Πηνελόπη μου, τα φιλιά μου x3.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Πόσο σωστά το είπες.. το ελληνικό ριζότο, πανέμορφο μυρωδάτο και υγιεινό.
    Μοσχομύρισε!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Ε αυτό δεν είναι απλό ντοματόρυζο.Έχει τα έτσι του και τα αλλιώς του....Ευγε!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Πηνελόπη μου, υπέροχο! Οι καλές ντομάτες είναι η αρχή της επιτυχίας η συνέχεια είναι το ταλέντο της μαγείρισσας!:))

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Πωπωωωωωω! Πεντανόστιμο το ντοματόρυζο και με το σύγκλινο και τα μανιτάρια...άλλο πράγμα! Άσε το πόσο υγιεινό είναι με το καστανό ρύζι και πολύ πιο νόστιμο.Γειά στα χεράκια σου!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Μαρία μου το Ελληνικό Καλοκαίρι μας δίνει τόσα αρώματα, που όρεξη να έχουμε να τα γευόμαστε!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Γαστερόπληξ μου, "γάμος" αλλά ελληνικά :-))

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Ζαμπία μου ανταποδίδουμε τα φιλιά και από τους τρεις μας. Στα απλά κρύβεται όπως καλά γνωρίζεις η γεύση και το άρωμα. Οπότε το "πάντρεμα" τούτων των υλικών έφερε το ποθούμενο αποτέλεσμα :-))
    Πολλές καλημέρες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Πόπη μου, πρέπει να στηρίξουμε την πατρίδα μας...και μέσα από την κουζίνας της και τα υλικά που αυτή παράγει. Με κάθε τρόπο πρέπει να της δώσουμε την θέση που της αξίζει! Έτσι δεν είναι;
    Πολλά φιλιά και καλημέρες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Σ' ευχαριστώ θερμά αγαπητή μου Μάρα, απλώς έφτιαξα ένα φαγητό όπως εγώ το ήθελα εκείνη την ώρα :-)) Αρωματικό, με μεστή γεύση και όχι πολύ χρονοβόρο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. Αγγελικούλα μου γλυκειά, το ταλέντο της μαγείρισσας είναι πάντα υπό έρευνα!!! Απλώς τυχαίνει καμμιά φορά να τα καταφέρνει καλούτσικα :-))
    Πολλά-πολλά φιλιά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. Ευχαριστώ σε καλή μου Κική, σίγουρα φαγάκι υγιεινό και με καλές προδιαγραφές για την οικογένεια. Αυτό που όλοι μας χρειαζόμαστε νομίζω.
    Καλημέρα εύχομαι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή