Το ποιός μπορεί ν’ αντισταθεί σ’ ένα καρβελάκι ή φραντζολάκι ζεστό και φρέσκο ψωμί δεν το ξέρω... Ξέρω όμως πως εμείς ως οικογένεια, σίγουρα σε τέτοια διλήμματα, δεν έχουμε αντιστάσεις!
Μόλις βγει το καρβελάκι από τον φούρνο θέλουμε αμέσως να το κόψουμε μιας και μας έχει «σπάσει» την μύτη καθώς ψήνεται.
Ο άρτος ημών ο επιούσιος είναι πια ένα θέμα καθαρά προσωπικό.
Σπάνια αγοράζουμε έτοιμο, αλλά και το έχουμε κάπως περιορίσει κάνοντας μια πιο "συμμαζεμένη" κατανάλωση.
Όμως το ψωμί είναι πολύτιμο αγαθό... ενώ μας βλέπω στα χρόνια που ζούμε, να γίνεται ακόμη πιο "πολύτιμο" γι' αυτό ας το δούμε και κάπως σαν καλλιτεχνική δημιουργία αφού θα έχει ιδιαίτερη αξία στο μέλλον.
Θέλει λίγη στοργή και λίγη φαντασία η σύνθεση που θα κάνετε, για να σας ευχαριστήσει κι' αυτό με την σειρά του καθώς θα το απολαμβάνετε.
Ο άρτος ημών ο επιούσιος είναι πια ένα θέμα καθαρά προσωπικό.
Σπάνια αγοράζουμε έτοιμο, αλλά και το έχουμε κάπως περιορίσει κάνοντας μια πιο "συμμαζεμένη" κατανάλωση.
Όμως το ψωμί είναι πολύτιμο αγαθό... ενώ μας βλέπω στα χρόνια που ζούμε, να γίνεται ακόμη πιο "πολύτιμο" γι' αυτό ας το δούμε και κάπως σαν καλλιτεχνική δημιουργία αφού θα έχει ιδιαίτερη αξία στο μέλλον.
Θέλει λίγη στοργή και λίγη φαντασία η σύνθεση που θα κάνετε, για να σας ευχαριστήσει κι' αυτό με την σειρά του καθώς θα το απολαμβάνετε.
Δείτε λοιπόν το χθεσινό μας ψωμάκι, τώρα φτιάχνουμε ένα μεγάλο καρβέλι κάθε 5-6 μέρες καθώς το έχουμε περριορίσει, αλλά ήταν τόσο μυρωδάτο και αφράτο που δεν μας άφηνε πολλά περιθώρια αναμονής.
Κόπηκε σχεδόν αμέσως μόλις ξεφουρνίστηκε!
Καμαρώστε το…
Ήταν με τραγανή κόρα και αρωματισμένο με μοσχοκάρυδο και ελαφρώς καβουρδισμένο και αλεσμένο φουντούκι. Μια γεύση τόσο «γήινη» που καθώς το μάσαγες σου άφηνε όλο και περισσότερο άρωμα. Ενώ το λαδάκι του έδωσε μια νότα άλλη.
Τα υλικά μου για το ζύμωμα όλα μέσα στον αρτο-παρασκευαστή.
Δεν έχω την δύναμη και τα κουράγια να ζυμώνω στα χέρια.
Μετά ένα καλό χρονικό διάστημα για φούσκωμα σε ζεστό μέρος (συνήθως σε ελαφρώς ζεστό φούρνο για μια ώρα τουλάχιστον).
Και τέλος ψήσιμο για μισή περίπου ώρα σε φούρνο με αέρα στους 180 βαθμούς.
Μια διαδικασία δηλαδή 2,5 έως 3 ώρες χωρίς όμως πολύ κούραση (μιας και σ’ αυτό το διάστημα επωφελούμαι για να κάνω άλλες δουλειές).
Δεν έχω την δύναμη και τα κουράγια να ζυμώνω στα χέρια.
Μετά ένα καλό χρονικό διάστημα για φούσκωμα σε ζεστό μέρος (συνήθως σε ελαφρώς ζεστό φούρνο για μια ώρα τουλάχιστον).
Και τέλος ψήσιμο για μισή περίπου ώρα σε φούρνο με αέρα στους 180 βαθμούς.
Μια διαδικασία δηλαδή 2,5 έως 3 ώρες χωρίς όμως πολύ κούραση (μιας και σ’ αυτό το διάστημα επωφελούμαι για να κάνω άλλες δουλειές).
Χρειάστηκαν λοιπόν:
350 γραμ. νερό,
30 γραμ. ελαιόλαδο,
650 γραμ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις,
1 κουταλάκι γάλα σε σκόνη,
1 κουταλάκι κοφτό ζάχαρη,
½ κουταλάκι κοφτό αλάτι,
1 κουταλάκι κοφτό μοσχοκάρυδο τριμμένο,
2 κουταλιές της σούπας γεμάτες, καβουρδισμένο και τριμμένο φουντούκι (ίσως κάτι παραπάνω)
και 1 φακελάκι μαγιά.
Όλα τα υλικά στον αρτό-παρασκευαστή με την σειρά που τ’ αναφέρω, στο πρόγραμμα για ζύμωμα. Στο δικό μου μηχάνημα διαρκεί μια ώρα και 20 λεπτά, καμιά φορά το βγάζω το ζυμαράκι μου 5-6 λεπτά νωρίτερα. Δεν τρέχει και τίποτε.
Τοποθετώ σε ταψί στρογγυλό του φούρνου (μεσαίο μέγεθος 30 εκ.) ένα κομμάτι λαδόχαρτο. Στρώνω το ζυμαράκι μου να πάει παντού με λαδωμένα χέρια. Μετά το βρέχω με ελάχιστο νεράκι (κάνει την κόρα πιο τραγανή). Τρυπώ μ’ ένα πιρούνι κάνοντας σχέδια και πασπαλίζω με σουσάμι (ίσως όχι πάντα).
Το ταψί το βάζω στον ελαφρώς ζεσταμένο θάλαμο του φούρνου και το "ξεχνάω" για μια ώρα ίσως και κανένα τέταρτο ακόμη. Φουσκώνει το ευλογημένο και γίνεται σχεδόν τριπλάσιο σε όγκο. Ανάβω τον φούρνο και το ψήνω στους 180 βαθμούς με αέρα μέχρι να ροδίσει η επιφάνεια του και η κρούστα να κάνει τον «κουφό» ήχο της.
Έτοιμο. Κλείνω τον φούρνο, το βγάζω το ψωμί από το ταψί με την βοήθεια του λαδόχαρτου και το αφήνω πάνω στην σχάρα του φούρνου να κρυώσει λίγο, έτσι ώστε να μπορεί να κοπεί.
Κάθε φορά το αρωματίζω διαφορετικά.
Προσθέτω υλικά ανάλογα με την όρεξη και την διάθεση όπως: δεντρολίβανο, ρίγανη, ελιά, γλυκάνισο, μαστίχα, κάρυ, πάπρικα, μοσχοκάρυδο, καρύδι αλεσμένο, ηλιόσπορους, φουντούκι αλεσμένο κ.ά.). Από υγρά έχω βάλει κάποιες φορές: μπύρα, ούζο, γάλα φρέσκο ακόμη και μέλι αραιωμένο με ζεστό νεράκι. Αυτοσχεδιάζοντας παίρνεις σαν αποτέλεσμα ψωμάκι αρωματικό.
Προσθέτω υλικά ανάλογα με την όρεξη και την διάθεση όπως: δεντρολίβανο, ρίγανη, ελιά, γλυκάνισο, μαστίχα, κάρυ, πάπρικα, μοσχοκάρυδο, καρύδι αλεσμένο, ηλιόσπορους, φουντούκι αλεσμένο κ.ά.). Από υγρά έχω βάλει κάποιες φορές: μπύρα, ούζο, γάλα φρέσκο ακόμη και μέλι αραιωμένο με ζεστό νεράκι. Αυτοσχεδιάζοντας παίρνεις σαν αποτέλεσμα ψωμάκι αρωματικό.
Εσείς δοκιμάστε ότι σας αρέσει,αλλά το συγκεκριμένο της φωτογραφίας με το μοσχοκάρυδο και το φουντούκι ήταν πεντανόστιμο παρέα με τυράκι.
Καλημέρα και καλό μήνα κυρία Πηνελοπη!
ΑπάντησηΔιαγραφήΠραγματικά το ψωμάκι σου δείχνει λιχουδιά!
Κι εγώ φτιάχνω ψωμάκι, αν και δεν έχω πειραματιστεί με διαφορετικά υγρά όπως εσύ. Συνήθως προτιμάω να το εμπλουτίζω με βρώμη, λιόσπορο, κολοκυθόσπορο, παπαρουνόσπορο και κουκουνάρι.
Αλλά το καλύτερό μου μέχρι στιγμής είναι το τυρόψωμο με τη φέτα της μαμάς μου, σουσάμι και ρίγανη. Απλά ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ πιο καλοκαιρινό ψωμί!
Μια χωριάτικη χρειάζεται, κι αρχίζουν οι ατασθαλείες!
Καλώς την πρωϊνή-πρωϊνή Έφη.
ΑπάντησηΔιαγραφήΤο ψωμάκι με την φέτα και την ρίγανη καλά τα λες...είναι σκέτη κόλαση καλή μου.
Πόσο μάλλον άμα ξέρεις από που κρατά και η "σκούφια" της φέτας :-)))
Καλημέρα και καλό μήνα!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΣου γράφω υπό τον ήχο του αρτοπαρασκευαστή!!!
Πολλά φιλάκια και καλό Σ/Κ
Καλώς την Ξανθούλα, καλό μήνα και σε σένα καλή μου και καλά ξεμπερδέματα σύντομα εύχομαι!
ΑπάντησηΔιαγραφήΑντε και μόλις τελειώσει το ψωμάκι κόψε κομματάκι ζεστό με τυράκι της αρεσκείας σου και σίγουρα θα νοιώσεις αίσθημα ανακούφισης και απόλαυσης!
Φιλιά πολλά.
Πολύ ωραίο ψωμάκι! Γεια στα χεράκια σου :)))
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλό μήνα
Καλημέρα. Καλό μήνα. Υπέροχο τραγανό αρωματισμένο ψωμάκι..το λιγουρεύτηκα..με σαλατούλα ελληνική απίθανο...
ΑπάντησηΔιαγραφήΠηνελόπη μου αν σου πω οτι ψωμί δεντρώμε σε αυτό το σπίτι θα το πιστέψεις? Μισό κιλό κάθε τρεις μέρες καταναλώνουμ. Ωραία ιδέα τα φουντούκια! Ο Αύγουστος κοντοζυγώνει!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΠολύ θα ήθελα μια φετούλα! Αποφεύγω να ζυμώνω τον τελευταίο καιρό και περνάμε με παξιμάδι για ευνόητους λόγους....
ΑπάντησηΔιαγραφήΤο καλύτερο ψωμάκι είναι αυτό που κάνουμε μόνες μας τελικά!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΤο ζήλεψα όπως το είδα...!!!
Καλό μήνα Πηνελόπη!
Καλό μήνα!
ΑπάντησηΔιαγραφήΕγώ λίγες φορές το έχω επιχειρήσει το σπιτικό ψωμί, αλλά η δυνατότητα που έχουμε κάθε φορά να "παίζουμε" με τα αρωματικά & μπαχαρικά, προσφέρει ποικιλία και μας αρέσει αυτό! :)
Ωραία ιδέα τα φουντούκια με το μοσχοκάρυδο, μμμ!
Μ΄αρέσει το αρωματένιο, σπιτικό ψωμί σου!
ΑπάντησηΔιαγραφήΜ΄αρέσει κι η τρυφερότητα που αποπνέει η αφήγηση σου γι αυτό το ευλογημένο παρασκεύασμα, που τα ίχνη του χάνονται βαθιά στο χρόνο, όταν οι άνθρωποι πρωτοανακάλυψαν τους σπόρους και τους καλλιέργησαν.
Φιλιά σας πολλά-πολλά Πηνελόπη μου.
Εγώ δεν μπορώ να αντισταθώ στο ψωμάκι με τίποτα!!!Οταν δε ,βγαίνει ζεστο απο το φούρνο, τι να κάνης???Το ζύμωμα το εχω σταματήσει κι εγώ,(που χρόνος?) , αλλα ας ειναι καλά ο αρτοπαρασκευαστής, μια χαρά βολευόμαστε,κάνω ακριβώς οτι κάνεις κι εσύ..το ζύμωμα στο μηχάνημα τα υπόλοιπα ο φούρνος μου....
ΑπάντησηΔιαγραφήΚΑΛΟ Σ/Κ!!
Δηλαδή στον αρτοπαρασκευαστή κάνεις όλη την ετοιμασία αλλά το ψήνεις στο φούρνο! Ωραία ιδέα γιατί δεν αρέσει εδώ το ψωμί όπως βγαίνει από τον αρτοπαρασκευαστή!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλό μήνα Πηνελόπη!
Μαζί με το ψωμάκι ήρθε και...το δωράκι!!! Κέρδισες...συγχαρητήρια!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΣτείλε μου σε παρακάλώ τη διεύθυνσή σου στο marinaslifefamily@gmail.com για την απόστολή!!! Πάντα τυχερή φιλενάδα!!!
Πηνελόπη μου για το ψωμάκι νοιώθω σεβασμό, κάθε φορά που το ετοιμάζω!
ΑπάντησηΔιαγραφήΟ άρτος ημών ο επιούσιος, όπως το λες!
Θαυμάζω τα αρώματα που του προσθέτεις! Θα μοσχοβολά το σπίτι!
Εγώ παίζω με τα αλεύρια! Ανακατεύω αλεύρι λευκό για ψωμί, με πολύσπορο, ή καλαμποκένιο, χρησιμοποιώ σιμιγδάλι ψηλό, και απολαμβάνω την αλλαγή στην γεύση και την υφή. Επίσης χρησιμοποιώ λιγότερη μαγιά (1 κουταλάκι του γλυκού) αυξάνοντας τους χρόνους ανεβάσματος του ζυμαριού.
Δεν υπάρχει πιο ωραίο πράγμα από το άρωμα που γεμίζει το σπίτι, όταν ψήνεται το ψωμί!
Η προσθήκη του φουντουκιού το κάνει σίγουρα ξεχωριστό. Ψωμί στο σπίτι μας δεν μένει, είμαστε ψωμάδες!!!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλημέρα και καλή εβδομάδα.
ΑπάντησηΔιαγραφήΠολύ ξεχωριστό και μυρωδάτο το ψωμάκι σου!!
Καλημέρα και καλή εβδομάδα Εύα μου.
ΑπάντησηΔιαγραφήΈτσι όπως τα λες, με την κατάλληλη σαλατούλα και τυράκι το ψωμάκι γίνεται ανάρπαστο!
Λίλα μου γλυκειά καλή σου μέρα.
ΑπάντησηΔιαγραφήΓιατί να μην σε πιστέψω κυρά μου, αφού κι' εμείς το ίδιο κάνουμε!
Θα είμαστε νωρίτερα από τον Αύγουστο!!! Θα μιλήσουμε...
Πολλές καλημέρες και καλή εβδομάδα εύχομαι.
Vita μου, μια από τα ίδια, μπορεί να μας βγάλει και εβδομάδα χωρίς ψωμί, αλλά όταν είναι φρέσκο και ζεστό όλοι μας θέλουμε το κομματάκι που μας αναλογεί :-)))
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλή σου μέρα καλή μου.
Ευχαριστώ σε Έφη μου, καλό μήνα και με όσο το δυνατόν πιο καλή διάθεση εύχομαι.
ΑπάντησηΔιαγραφήΣαφώς και τα σπιτικά ψωμάκια είναι καλύτερα από οτιδήποτε άλλο. Και 15 μέρες να το αφήσεις (μέσα στο ψυγείο τίποτε δεν θα πάθει). Μόλις το ζεστάνεις λίγο γίνεται της ώρας!
Ενώ του φουρνού "λαστιχοποιείται" :-))
Καλό και καλοκαιρινό μήνα και σε σένα Σκοτεινούλα μου.
ΑπάντησηΔιαγραφήΑκριβώς όπως το έγραψες τα αρώματα και τα μυριστικά που συνδυάζουμε στο σπίτι είναι αυτά που κάνουν τα ψωμάκια μας πιο γευστικά, συν ότι μπορούμε με τον τρόπο αυτόν να τα "ταιριάξουμε" απόλυτα με το μενού που έχουμε σχεδιάσει για παράδειγμα για ένα τραπέζι.
Ζαμπία μου γλυκειά, σ' ευχαριστώ πολύ για τα καλά σου λόγια.
ΑπάντησηΔιαγραφήΤο σπιτικό ζυμωτό ψωμί ήταν αυτό που πάντα έκανε "λατρεμένες" για μένα γιαγιάδες και θείες όταν πήγαινα στα πατρικά μου μέρη.
Το ζύμωμα, το προζύμι και το άρωμα από το ψήσιμο στο ξυλόφουρνο στην δική μου μνήμη μένουν "ατόφια". Κι' ας έχουν περάσει πάνω απο 40 χρόνια!!
Φιλιά πολλά και σας σας.
Ειρήνη μου, απλώς έχουμε κάνει πιο "εύκολη" την ζωή μας με το μηχάνημα (και το κάθε μηχάνημα γενικά)
ΑπάντησηΔιαγραφήΑυτό πάντως που μετράει πάντα είναι γεύση και εκεί χρειαζόμαστε απλώς την πείρα και την φαντασία μας να δουλεύει.
Πολλές καλημέρες και καλή εβδομάδα να έχουμε.
Έτσι όπως τα λες Μαρία μου.
ΑπάντησηΔιαγραφήΚάνω την προεργασία, κάνω το πρώτο ζύμωμα και μετά παίρνω το ζυμαράκι του δίνω το σχήμα που θέλω (καρβελάκι, φρατζόλες, φρατζολάκια, μαργαρίτα - κάνοντας μικρά μπαλάκια που τα κολλώ μεταξύ τους κ.λ.π.) το βάζω να φουσκώσει εκ' νέου σε ζεστό μέρος (μέσα σε προθερμασμένο φούρνο δηλαδή) και μετά το ψήνω!!
Πολυ πιο ωραίο και σαφώς πιο νόστιμο με αυτόν τον τρόπο.
Δοκίμασέ το, θα καταλάβεις αμέσως την διαφορά.
Πολύ καλή σου μέρα.
Ε! Τι νέα καλά αυτά πρωί-πρωί Μαρίνα μου.
ΑπάντησηΔιαγραφήΣπάνια έχω κερδίσει κάτι στην ζωή μου...
Και τι όμορφο χρώμα το δωράκι σου.
Σ' ευχαριστώ πάρα πολύ.
Θα σου στείλω την διεύθυνση στο mail σου.
Αγγελική μου,
ΑπάντησηΔιαγραφήτο σπιτικό ψωμί έχει την αγάπη και την χάρη που του αξίζει!
Αυτό που κάνεις με τα άλευρα είναι εξίσου συναρπαστικό, όπως και τα αρώματα και τα μυρωδικά.
Το κάνω κι' εγώ όταν θέλω να έχω μια "ποικιλία" σε μορφές όταν θέλω να το παρουσιάσω σε κάποιο τραπέζι ή μπουφέ ενώ παίζω και με τα σχήματα.
Πολλά φιλιά καλή μου.
Μανουσίνα μου, όλοι οι ξηροί καρποί είτε σε φυσική κατάσταση, είτε καβουρδισμένοι δίνουν άλλη γεύση στο ψωμί.
ΑπάντησηΔιαγραφήΔοκίμασε να βάλεις μέσα αλεσμένο καρύδι. θα δώσει άλλο τόνο.
Επίσης καβουρδισμένο σουσάμι μέσα στο ζυμαράκι σου.
Θα καταλάβεις την γευστική νότα του αμέσως.
Το ίδιο και το λάδι παρέα με το σκόρδο. Θα έχεις αρωματισμένο σκορδόψωμο (όταν το χρειάζεσαι).
Πολλές καλημέρες και καλή εβδομάδα εύχομαι.
Καλημέρα Νίκη μου, καλή εβδομάδα σου εύχομαι.
ΑπάντησηΔιαγραφήΕυχαριστώ σε πολύ για τα καλά σου λόγια.
Δεν κατάφερα τελικά να μιλήσουμε, μιας και άλλαξαν οι επιλογές. Ισως τα καταφέρουμε στο μέλλον. Εύχομαι πάντα δύναμη και όμορφες δημιουργίες.