Μια καλοκαιρινή γεύση με αρώματα είναι τούτη η τάρτα και έχω την αίσθηση ότι αξίζει τον κόπο να την δοκιμάσετε.
Για την ζύμη της τάρτας τα πράγματα είναι γνωστά. Και ο καθένας βέβαια έχει την αγαπημένη δική του συνταγή. Άλλος με βούτυρο, άλλος με ελαιόλαδο. Με προσθήκη αλεσμένου ξηρού καρπού μέσα στην ζύμη ή όχι. Διαλέγετε εσείς αυτό που σας ταιριάζει. Εγώ απλώς γράφω αυτό που έκανα.
Ζύμη.
Χρησιμοποίησα δύο και μισό φλιτζάνια αλεύρι, 100 γραμμάρια παγωμένο βούτυρο (βάζω αυτό με το ελαιόλαδο), ένα αυγό, λίγο αλάτι, δύο κουταλιές καβουρδισμένο σουσάμι και λίγο λάδι (περίπου μισό φλιτζάνι, που το προσθέτω κατά το ζύμωμα μιας και εν θέλω να βάζω πολύ βούτυρο. Έφτιαξα την ζύμη, την δίπλωσα σε λαδόχαρτο και μέσα σε σακκουλίτσα στο ψυγείο για 20 λεπτά με μισή ώρα (όσο έκανα τα υπόλοιπα δηλαδή).
Ζύμη.
Χρησιμοποίησα δύο και μισό φλιτζάνια αλεύρι, 100 γραμμάρια παγωμένο βούτυρο (βάζω αυτό με το ελαιόλαδο), ένα αυγό, λίγο αλάτι, δύο κουταλιές καβουρδισμένο σουσάμι και λίγο λάδι (περίπου μισό φλιτζάνι, που το προσθέτω κατά το ζύμωμα μιας και εν θέλω να βάζω πολύ βούτυρο. Έφτιαξα την ζύμη, την δίπλωσα σε λαδόχαρτο και μέσα σε σακκουλίτσα στο ψυγείο για 20 λεπτά με μισή ώρα (όσο έκανα τα υπόλοιπα δηλαδή).
Προετοιμασία Μελιτζάνας.
Στην συνέχεια πήρα δύο μέτριες σε μέγεθος μελιτζάνες, ένα μέτριο κρεμμύδι ψιλοκομμένο, ψιλοκομμένο μαϊντανό, μισό κουταλάκι γλυκού ρίγανη, ελάχιστο αλάτι, πιπέρι, κάρυ και 2-3 κουταλιές ελαιόλαδο.
Έπλυνα τις μελιτζάνες, τις έκοψα σε κύβους και τις άφησα σε αλατόνερο για 20 λεπτά με μισή ώρα για να ξεπικρίσουν.
Τις στραγγίζα καλά πιέζοντας και με τα χέρια για να φύγουν όλα τα νερά και μετά τις έβαλα στο τηγάνι που θα χρησιμοποιούσα για το σοτάρισμά τους, μαζί με όλα τα υπόλοιπα υλικά (κρεμμύδι, μαϊντανό, ρίγανη, αλάτι, πιπέρι, κάρυ και το ελαιόλαδο). Ανακάτεψα καλά με τα χέρια και τις άφησα να μαριναριστούν για 10 λεπτά. Στην συνέχεια τοποθέτησα το τηγάνι σε δυνατή φωτιά και σοτάρισα για 3-4 λεπτά . Την μέθοδο αυτήν την είχα διαβάσει πριν αρκετό καιρό σε κάποιο από τα τεύχη του Γαστρονόμου. Αποσύρω και αφήνω στην άκρη την μελιτζάνα για να ετοιμάσω τα υπόλοιπα.
Προετοιμασία Pesto
Με την βοήθεια του multi, ετοιμάζω το pesto (αν τώρα σας αρέσει το παραδοσιακό γουδί και έχετε τον χρόνο...κάντε το). Ένα μικρό ματσάκι μαϊντανό, μια χούφτα φύλλα βασιλικού φρέσκου, δύο κουταλιές κουκουνάρι ή αμύγδαλο, δύο σκελίδες σκόρδο (ή και 3 αν σας αρέσει η γεύση του να είναι έντονη) και 2 κουταλιές ελαιόλαδο. Χτυπάμε αρχικά τα πράσινα με το σκόρδο και το ελαιόλαδο και αφήνουμε στο τέλος το κουκουνάρι. Δεν το κάνουμε πολύ σκόνη, αλλά το αφήνουμε κάπως πιο χοντρό.
Μοντάρισμα Τάρτας.
Πήρα τη ζύμη και την έστρωσα σε ταψάκι - ταρτιέρα.
Την απλώσα καλά με τα χέρια και τρύπησα παντού μ’ ένα πιρούνι.
Έψησα αρχικά την ζύμη για 6-7 λεπτά σε προθερμασμένο φούρνο.
Την έβγαλα με προσοχή και στην επιφάνειά της άλειψα το pesto.
Στην συνέχεια έριξα το μείγμα μελιτζάνας και μυρωδικών και από πάνω σκόρπισα κύβους φέτας (100 γραμ) μαζί με κασέρι τριμμένο (300 γραμ.) καθώς και ένα μεγάλο αυγό χτυπημένο με λίγο γάλα (με το τυρί οι αυτοσχεδιασμοί είναι σίγουροι και σύμφωνα με τα γούστας σας).
Ως τελευταία πινελιά έβαλα κομμάτια απο ντοματάκια.
Έψησα για 20 λεπτά ακόμη στους 180 βαθμούς μέχρι να ροδίσει η επιφάνεια και να μαλακώσουν τα τυράκια και να κάνουν χρυσαφένια κρούστα παρέα με το αυγό.
Έκλεισα τον φούρνο, άφησα να σταθεί για κανένα 5άλεπτο ακόμη με την θερμοκρασία που είχε ο φούρνος και μετά ήμουν έτοιμη για σερβίρισμα.
Την απλώσα καλά με τα χέρια και τρύπησα παντού μ’ ένα πιρούνι.
Έψησα αρχικά την ζύμη για 6-7 λεπτά σε προθερμασμένο φούρνο.
Την έβγαλα με προσοχή και στην επιφάνειά της άλειψα το pesto.
Στην συνέχεια έριξα το μείγμα μελιτζάνας και μυρωδικών και από πάνω σκόρπισα κύβους φέτας (100 γραμ) μαζί με κασέρι τριμμένο (300 γραμ.) καθώς και ένα μεγάλο αυγό χτυπημένο με λίγο γάλα (με το τυρί οι αυτοσχεδιασμοί είναι σίγουροι και σύμφωνα με τα γούστας σας).
Ως τελευταία πινελιά έβαλα κομμάτια απο ντοματάκια.
Έψησα για 20 λεπτά ακόμη στους 180 βαθμούς μέχρι να ροδίσει η επιφάνεια και να μαλακώσουν τα τυράκια και να κάνουν χρυσαφένια κρούστα παρέα με το αυγό.
Έκλεισα τον φούρνο, άφησα να σταθεί για κανένα 5άλεπτο ακόμη με την θερμοκρασία που είχε ο φούρνος και μετά ήμουν έτοιμη για σερβίρισμα.
Στον αστερισμό της μελιτζάνας προστάζουν οι καλοκαιρινές μας ημέρες!
ΑπάντησηΔιαγραφήΔεν λέμε όχι στην όμορφη, με νόστιμα υλικά τάρτα σου!
Το τιπ με το μαρινάρισμα, όλα τα υλικά μαζί, με άρεσε και θα το εφαρμόσω! Θενκς!
- Οι όροι τηλεπάθειας αντεστράφησαν, οι δικές μου μελιτζάνες έγιναν muffins :))
Φιλιά σου, Πηνελόπη ευγενική. Δώσε και στον Θ. ένα φιλί, από την κα Παυλίνα, πες του.
This looks very beautiful and delicous :)
ΑπάντησηΔιαγραφήBTW your google translate is not working, maybe you can add the +1 Button. The translate is in this share button.
Τι μεσογειακή, καλοκαιρινή τάρτα όνειρο είναι αυτή!
ΑπάντησηΔιαγραφήΤο πέστο γίνεται νομίζω καλύτερο στο γουδί, ε βέβαια αυτό είναι και θέμα χρόνου και προτιμήσεων.
Σουσάμι μέσα σε ζύμη τάρτας δεν έχω δοκιμάσει ποτέ, πω πω ιδέες που μου βάζεις!
Καλό μήνα κιόλας και καλή νόστιμη βδομάδα :)
Αυτή την τάρτα την ζηλεύω πραγματικά!Και η μελιτζάνα και η φέτα με εξιτάρει.Θα δοκιμαστεί άμεσα!
ΑπάντησηΔιαγραφήΠολύ μυρωδάτη η τάρτα σου. Μια που εδώ τη μελιτζάνα δε την τρώνε, εγώ πολύ θα ήθελα ένα κομματάκι. Το σουσάμι στη ζύμη πολύ θα μου άρεσε!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλή εβδομάδα:)
Πηνελόπη πολύ μ' αρέσει η ιδέα του σουσαμιού στη ζύμη της τάρτας. Έχω συνταγή για κουλουράκια με το σουσάμι μέσα στη ζύμη και τους δίνει ιδιαίτερη νοστιμιά. Θα το δοκιμάσω οπωσδήποτε! Και η γέμιση σκέτο ελληνικό καλοκαίρι!
ΑπάντησηΔιαγραφήΠηνελόπη μου, πόσες καλές ιδέες μου έδωσες! Τι υπέροχη τάρτα είναι αυτή! Μελιτζάνες, πέστο, τυράκια!!! Αρωματική, καλοκαιρινή, τέλεια! Να είσαι καλά!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλημέρες πολλές κα "Παυλίνα" μου.
ΑπάντησηΔιαγραφήΟι μελιτζάνες στο φόρτε του καλή μου και προσωπικά μου αρέσουν πολύ (αν και με φουσκώνουν λιγάκι) οπότε όταν τις βρω προσπαθώ να τις αξιοποιήσω και εδώ πήραν άλλη διάσταση.
Το μαρινάρισμα αυτό είναι εξαιρετικό και δίνει άλλα γεύση σε τούτο το ζαρζαβατικό, άσε που μπορείς να το αξιοποιήσεις και με ότι άλλο τρόπο σου αρέσει.
Πολλά φιλιά και από εβδομάδα έχουμε "εκδρομές" στο πρόγραμμα μην το ξεχνάς!
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.
ΑπάντησηΔιαγραφήI am very sorry Anncoo, I shall try something else with the Google translator
ΑπάντησηΔιαγραφήΣκοτεινούλα μου έχεις δίκιο για το γουδί! Μαζί σου, όταν υπάρχει χρόνος αλλά με τις "πιέσεις" που δέχεται σήμερα μια full working - full time mama and houswife, ο τέλειος όρος, δεν είναι ο χρόνος υπέρ της άσε που τα χεράκια της "πονούν" μιας και δεν είναι και στην πρώτη νιότη!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΣουσάμι,αλεσμένο αμύγδαλο, καρύδι και κουκουνάρι δίνουν άλλη γεύση στην ζύμη της τάρτας. Δοκίμασε και θα με θυμηθείς :-))
Mara μου καλή σου μέρα. Θέλω να πιστεύω πως η δοκιμή τούτης της τάρτας αξίζει.
ΑπάντησηΔιαγραφήΚάνε της την χάρη και θα την ευχαριστηθείς πολύ.
Μαρία μου,
ΑπάντησηΔιαγραφήαν την λιώσεις κάπως την μελιτζάνα ίσως και να μην την "καταλάβουν" οι δικοί σου.
Ασε που τα τόσα αρώματα θα τους κάνουν να σκεφτούν διαφορετικά. Πάντα υπάρχει η αρχή για κάτι που λέμε πως δεν θέλουμε να φάμε.
Πολλές καλημέρες καλή μου.
Vita μου γλυκειά, αν δεις και την ανάρτηση για τα μαλακά μπισκότα σουσουμιού (πριν από λίγες μέρες) θα δεις τι ακριβώς εννοώ.
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαι αυτά γίνονται ανάρπαστα, ακόμη και όταν πάψουν να είναι μαλακά και τα αφήσεις στον αέρα για να ξεραθούν.
Υποστηρίζω πως οι ξηροί καρποί δίνουν άλλη νότα και γεύση σε όλες τις ζύμες. Τα προσωπικά μου "πειράματα" αυτό έχουν τουλάχιστον επιβεβαιώσει.
Αγγελικούλα μου ξέρω πως κάτι τέτοιο εσένα προσωπικά θα σου αρέσει.
ΑπάντησηΔιαγραφήΑν και εκεί μπαίνετε σε χειμωνιάτικό σκηνικό (έτσι δεν είναι;) το καλοκαιράκι το ελληνικό, με τούτο το φαγάκι θα είναι κοντά σας.
Πολλά φιλιά.
σαν μπλέξαμε οι μελιτζανούδες άντε να μας πιάσεις, τις ρημάξαμε τις μελιτζάνες!!! αν και δεν αγαπάμε ιδιαίτερα τις τάρτες η μελιτζανα δελεάζει!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλησπέρες, μπορεί να πνίγομαι αλλά από τα αγαπημένα πάντα περνάωωω
ΑπάντησηΔιαγραφήΑυτή η τάρτα είναι τόσο πολύ της επιλογής μου που τρέχω για υλικά και μοντάρισμα.
Σε φιλώ πολύ πολύ, σούπερ ιδέα!
Αγαπημένη Γαστερόπληξ, νομίζω πως την γέμιση αυτήν αν την φτιάξεις με φύλλο από τα χεράκια σου (ξέρεις εσύ τώρα) θα είναι εξίσου νόστιμη, αν η τάρτα δεν σας αρέσει ως σύνθεση.
ΑπάντησηΔιαγραφήΠολλούς χαιρετισμούς στον όμορφο Βορρά, που φέτος θα τον επισκευθώ κατά τον Αύγουστο, μετά από πάρα πολλά χρόνια!
Τούτο το σου το "πνίξιμο" μου ακούγεται για καλό Πόπη μου...
ΑπάντησηΔιαγραφήΠαρακολουθώ συχνά - πυκνά τα νέα "πονήματα" και μοιάζουν πολύ όμορφα.
Χαίρομαι που είμαι μέσα στα "αγαπημένα" σου και η αγάπη είναι αμοιβαία. Περιμένω τα δικά σου νεώτερα.
Χαιρετισμούς πολλούς.
Τάρτα με μελιτζάνες, φετούλα και γευστικότατη πέστο!!!! θα εκτελεστεί για έχει αγαπημένες γεύσεις.
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαι θα περιμένουμε τις εντυπώσεις σας Μανουσίνα μου :-)))
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλημέρα εύχομαι.
OMG!!! Fainetai toso amartolh kai nostimh!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΕυχαριστώ σε dear Royal.
ΑπάντησηΔιαγραφήΕίναι πρέπει να σου πω και πάρα πολύ καλή στην γεύση.