2.11.11

Σκεπαστή αχλαδό-μηλό-πίτα ανθότυρου

Η ανάρτηση της φίλης Ελένης και των ταξιδιών της, για την πάστα φλώρα ήρθε την επόμενη μέρα, από αυτήν που είχα φτιάξει ένα κονφί με αχλάδια και μήλα.
Με έβαλε σε πειρασμό είναι η αλήθεια γιατί κάτι τέτοιο είχα κατά νου.
Από την άλλη όμως, ήθελα και μια πιο διαφορετική εκδοχή να κάνω.
Το πήγαινα από δω, το πήγαινα από 'κει... και τελικά κατέληξα σε κάτι πιο σύνθετο από μια αρωματική αξεπέραστη ωστόσο πάντα, πάστα φλώρα.

Σε μια σκεπαστή αχλαδομηλόπιτα με ελαφριά κρέμα ανθότυρου.
Μην τρομάξετε. Δεν είναι τόσο σύνθετη όσο ακούγεται σε πρώτη φάση, αν έχετε ήδη φτιάξει από πιο πριν το κονφί των φρούτων σας.


Δηλαδή μια μαρμελάδα με ολόκληρα κομμάτια φρούτων.
Στην προκειμένη περίπτωση 7-8 αχλάδια και 3 μεγάλα μήλα, που αφού πλύθηκαν καλά, καθαρίστηκαν κόπηκαν σε κομματάκια (όχι πολύ ψηλά) και μπήκαν στην κατσαρόλα μαζί με τον χυμό από ένα και μισό λεμόνι, ένα φλιτζάνι ζάχαρη κι ένα κουταλάκι κοφτό βανίλια κρυσταλλική.
Έβρασαν σε μέτρια προς δυνατή φωτιά μέχρι που μειώθηκε ο όγκος τους περίπου στο μισό. Το βάζετε σε καθαρό και αποστειρωμένο βάζο και το κρατάτε για χρήση της αρεσκείας σας.

Προσωπικά είχα προσανατολιστεί για πάστα φλώρα, αλλά τελικά τα βήματά μου με οδήγησαν αλλού. Αυτό το κουσούρι το έχω. 'Αλλα διαβάζω, άλλα σκέφτομαι και άλλα τελικά μπαίνω και κάνω μέσα στην κουζίνα μου!!

Έφτιαξα λοιπόν μια ζύμη με τ' ακόλουθα υλικά:
3 κουταλιές βούτυρο,
1 μεγάλο αυγό,
ξύσμα από ένα μεγάλο πορτοκάλι,
τον χυμό του πορτοκαλιού,
1 κουταλάκι σκόνη τζίντζερ,
1 κουταλάκι κοφτό μπέϊκιν πάουντερ
2 κουταλάκια λικέρ κανελλάδας (ή κάποιο άλλο λικέρ που έχετε όπως: βύσσινο, κράνο, πορτοκάλι ή και μαύρο ρούμι),
2 φλιτζάνια αλεύρι για όλες τις χρήσεις και τέλος
λίγο (περίπου μια κουταλιά) ελαιόλαδο.

Ανακατεύετε όλα τα πιο πάνω υλικά, με το βούτυρο παγωμένο και όχι λιωμένο, μέχρι να πάρετε μια ελαστική ζύμη και με προσοχή να μην το παρακάνετε με το ζύμωμα (όπως κάνουμε την ζύμη για τάρτες δηλαδή). Το ελαιόλαδο θα το χρησιμοποιήσετε στο τέλος απλώνοντας το στο χέρι σας για να κάνετε την ζύμη να ξεκολλήσει τελείως από τα χέρια σας, ενώ την ίδια στιγμή της προσθέτη ελαστικότητα.  Βάζετε την ζύμη σ' ένα μπολάκι και για 20 λεπτά την τοποθετείτε στο ψυγείο.

Σ' ένα μπολ ετοιμάζετε την γέμιση της τάρτας, κατά το διάστημα που η ζύμη παραμένει στο ψυγείο.
Θα χρειαστείτε:
200 γραμμάρια ανθότυρο,
2 αυγά,
1 κουταλάκι κοφτό μπέϊκιν πάουντερ,
1/2 κουταλάκι βανίλια κρυσταλλική
και τέλος περίπου 2 φλιτζάνια κονφί φρούτων (το υπόλοιπο που μου έμεινε θα χρησιμοποιηθεί σε κάτι άλλο στο άμεσο μέλλον, οπότε και επιφυλάσσομαι).

Λιώνετε το ανθότυρο μ' ένα πιρούνι και ανακατεύετε όλα τα υπόλοιπα υλικά, μην φοβηθείτε το τυρί σας παρακαλώ πολύ. Δένει υπέροχα όλο το αποτέλεσμα.

Βγάζετε την ζύμη από το ψυγείο και την χωρίζετε σε δύο μέρη, με αναλογία 2/3 και 1/3.
Το μεγάλο μέρος θα το ανοίξετε με πλάστη ή ρολλάκι πάνω σε μια κόλλα λαδόχαρτο.
Σε επιφάνεια κατάλληλη για το ταψί ή την φόρμα που θα χρησιμοποιήσετε.
Μεταφέρετε μαζί με το λαδόχαρτο και το στρώνετε στο ταψί σας.


Από πάνω μοιράζετε την κρέμα ανθότυρου-κονφί.
Το τελευταίο κομμάτι ζύμης το ανοίγετε επίσης σε δίσκο μικρότερης διαμέτρου για να καλύψετε την επιφάνεια της τάρτας και κατόπιν γυρίζετε και τα πλαϊνά του κάτω μέρους της ζύμης της προς τα μέσα, έτσι ώστε να σκεπαστεί όλη η γέμιση.

Ψήνετε με αέρα στους 190 βαθμούς (πάντα ανάλογα με τον φούρνο) μέχρι να ροδίσει η επιφάνεια της τάρτας, για 30-35 λεπτά περίπου. Κλείνετε τον φούρνο αφήνετε λίγο να σταθεί  και μετά σηκώνετε με την βοήθεια του λαδόχαρτου και ακουμπάτε πάνω στην σχάρα για να κρυώσει και να μπορέσετε να την σερβίρετε (άμα αντέξετε δηλαδή...)

Καλή σας απόλαυση.
Η ζύμη είναι εξαιρετική. Μυρωδάτη. Αφράτη και ταυτόχρονα μπισκοτένια.
 Όσο για την γέμιση νομίζω πως θα σας καταπλήξει με την ανάλαφρη γεύση της.

20 σχόλια:

  1. Καλησπέρα!!γέλασα με το άλλο διαβάζω άλλο σκέπτομαι κι άλλο κάνω!!ευτυχώς εσύ στην κουζίνα γιατί κάποιοι άλλοι...................!!!!
    Λοιπόν κάποια αχλάδια ψυχορραγούν στο ψυγείο κι εγώ είμαι πολύ τούρμπο τα τελευταία 24ωρα πάω να εκτονωθώ στα αχλάδια και τα μήλα.
    Πολλά φιλιά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Καλησπέρα, Πηνελόπη. Εξαιρετική η εισαγωγή! Εύγε, για τη ζωντάνια της περιγραφής σου.
    Τώρα το γλυκάκι σου μου θύμισε τh Β.Ιταλικ;ή crostata. Το φύλλο πρέπει όντως να σου έγινε αφράτο και μυρωδάτο. Για τη γέμιση λέω ότι κι εσύ-στείλε κομματάκι να δοκιμάσω!- γιατί δεν έχω δοκιμάσει συνδυασμό αχλάδι/μήλο. Μου έδωσες όμως ωραία ιδέα για μαρμελάδα,ευχαριστώ. Θα φτιάξω και θα σου πω. Φιλιά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Πηνελόπη καλησπέρα η μυρωδιά μέχρι εδω έφτασε φαντάσου πέρασε το Κάβο Ντόρο επειδή εγω δεν έχω αυτό το ωραιότατο γλυκάκι θα εκτονωθώ σε κάποιο γλυκό κουταλιού φιλιά καλό βράδυ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Πως την είπες Πηνελόπη μου?? Και μονο που διάβασα τον τίτλο κατάλαβα ότι πρόκειται για ΤΗΝ ΤΕΛΕΙΑ αχλαδομηλόπιτα! Ειμαι σίγουρη ότι θα αρέσει και στο γοριλάκι μου!
    Φιλάκια πολλα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Ακουγα τις τοποθετήσεις στη Βουλή και έχοντας κατασυγχιστεί, ήρθα να εκτονωθώ και έπεσα στο ... αριστούργημα. Ό,τι έχει μήλο με τρελαίνει. Και Μήλο - Αχλάδι σε κονφί και ανθοτυρο και αρωματικό φύλλο. Πηνελόπη δεν υπάρχει περίπτωση να μην πάρω κομμάτι! Ετσι σε θέλω άλλα να σκέφτεσαι άλλα να κάνεις. Βγάζεις αριστουργήματα. Ακολουθώντας και τη σκέψη της Ξανθής, μακάρι και οι άλλοι να πετύχαιναν τέτοια αποτελέσματα!
    Καλό Βράδυ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Πηνελόπη μου δεν πειράζει ...εσύ άλλα διαβάζεις άλλα σκέπτεσαι κι άλλα κάνεις, αυτά όμως που κάνεις είναι αριστουργήματα ενώ κάποιοι άλλοι που μας έχουν βγάλει το λάδι...κάνουν τερατουργήματα!! Μου άρεσε η περιγραφή αλλά και η αχλαδομηλόπιτα ανθότυρου. Πρέπει να σου έγινε πεντανόστιμη!!! Φιλιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Αμ Ξανθή μου, έχω (όπως όλοι μας πιστεύω) "λαλήσει. Εμεις δε, μέσα στον επαγγελματικό μας χώρο από την μια είμαστε σαν ζόμπι και από την άλλη "βομβαρδιζόμαστε"...οπότε οι συνέπειες πια βγαίνουν και μέσα στην κουζίνα μου :-)) Τι περιμένεις;

    Και εγώ έτσι το ξεκίνησα το κονφί. Με τα φρούτα ήθελαν "άμεση σωτηρία" κι' έκτοτε το έχω καθιερώσει κάθε φορά που κάτι παρόμοιο διαφαίνεται στον ορίζοντα.

    Καλό ξέσπασμα και καλή μέρα να χεις.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Καλημέρα Ελένη μου, από "ζωντάνια" άλλο τίποτε! Σαν την Ξανθή κι' εγώ... Προσπαθώ να ανοίγω την "βαλβίδα εξαέρωσης"!
    Λες να μοιάζει με την Crostata, δεν το ξέρω, αλλά θα το ψάξω μιας και μου έβαλες την σκέψη.
    Την μαρμελάδα μ'αυτόν τον συνδυασμό στην συνιστώ... Αλλά σου συνιστώ και την συγκεκριμένη ζύμη γιατί θέλω να πιστεύω πως θα σου αρέσει.
    Πολλές καλημέρες (και άντε να δούμε που θα μας βγάλει και η σημερινή μέρα).

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Ροδάνθη μου καλημέρα κι' εγώ τα γλυκά του κουταλιού για "έκτακτη κατάσταση τα έχω" και ξεσπάω σ' αυτή παρέα με κανένα γιαουρτάκι τα βράδια που με πιάνει κρίση!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Καλημέρα (ή καλησπέρα Eri μου) και το δικό μου το "γοριλάκι" είπε ότι μύριζε υπέροχα! Πρωτοφανές για τον συγκεκριμένο καταναλωτή άπειρης σοκολάτας.
    Πολλούς χαιρετισμούς κι' ένα φιλάκι για το γοριλάκι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Σοφία μου, έγω λόγω επαγγελματικής θέσης, όλη μέρα άκουγα τα τεκτενόμενα. Μετά την επιστροφή μου σπίτι και αφού είχα κάνει διάφορα αναγκαία ...ξέσπασα στην αχλαδομηλόπιτα και έχοντας το ράδιο της κουζίνας μου να "παίζει" συνεχώς.
    Στο τέλος θα πάθουμε πλήρη παράκρουση!
    Και σήμερα είναι μια άλλη δύσκολη και γεμάτη "τρικλοποδιές" μέρα.
    Φιλιά πολλά και έλα για κομμάτι, έχει μείνει ακόμη :-))

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Κική μου χούϊ και κουσούρι ταυτόχρονα τούτο το πράγμα. Αλλά όπως λες για μένα έχει καλά αποτελέσματα...για τους πιο πάνω, μάλλον αυτό δεν έχει πρακτική εφαρμογή.
    Καλημέρες πολλές και θα σου πρότεινα να την κάνεις γιατί είναι εύκολη και πολύ μα πάρα πολύ νόστιμη και μυρωδάτη, χωρίς να θέλω να παινέψω τον εαυτό μου ;-)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Χαχα! καλή είσαι συ!
    Έμεινε κανα ψίχουλο γιατί είναι και φαγανά τ αγόρια σου.
    Νένα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Καλή δεν λες τίποτε Νένα μου!
    Και ταυτόχρονα άκρως "πονοκεφαλιασμένη".
    Έμεινε το 1/3 σχεδόν (το πρωί τουλάχιστον) οπότε προλαβαίνεις και δεν προλαβαίνεις που λένε :-))

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Πρόλαβα κανένα αφρατένιο, μυρωδάτο κομμάτι από αυτή την αχλαδο-μηλό-πιτα;

    Φιλιά κουρασμένα αλλά έρχεται Σ/Κ και ευελπιστώ...
    Φιλί σας!
    Ζ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Λατρεύω τα γλυκά με τυρί η φρούτα και υποψιάζομαι ότι αυτό πρέπει να είναι πολύ νόστιμο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Αχ Πηνελόπη μου,εδώ που βρίσκομαι αυτή την ώρα έχω μόνο νεράκι και τον υπολογιστή... πόσο θα ήθελα ένα κομματάκι από την φρουτένια πιτούλα μαζί με ένα μυρωδάτο καφεδάκι!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Ήρθε και έφυγε το ΣΚ Ζαμπία μου...και η κούραση σαν να ξέχασε να πάει μαζί του! Παρέμεινε εδώ μαζί με όλα τα "ευτράπελλα"...

    Πάει η πιτούλα πια, ούτε ψίχουλο, αλλά θα κάνουμε κάτι άλλο σύντομα έτσι για να γλυκαθούμε και πάλι.
    Καλή εβδομάδα εύχομαι σε όλους σας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. Μένει οι "υποψίες" σου να γίνουν βεβαιότητα Κική μου, με μια δοκιμούλα.
    Καλή εβδομάδα εύχομαι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. Μανουσίνα μου σε νοιώθω.
    Αλλά πάμε καλή μου στον πόλεμο χωρίς όπλα; Να παίρνεις μαζί σου κανένα κουλουράκι γλυκό για τέτοιες "δύσκολες" ώρες.
    Πολλές καλημέρες και καλή εβδομάδα να έχεις.

    ΑπάντησηΔιαγραφή