29.11.11

Μους Κάστανου με σοκολατένιο πάτο και κορυφή...για τους πρωταθλητές

δανεικό από μια εποχή δόξας για την Ελλάδα...


Έτσι για να αλλάξουμε και λιγάκι διάθεση, μιας και εμείς στην οικογένεια είμαστε φέτος πρωταθλητές με 3 πρώτα βραβεία, κάποια δεύτερα και τρίτα σε οδικά πτηνά και δη καναρίνια.
Είπα λοιπόν να "παινέψω" λίγο το σπίτι μου και το στεφάνι μου μην πέσει και με πλακώσει (!) μιας κι' από το τόσο χρόνο που περνάει παρέα με τα πουλιά του έχουμε χάσει πλέον τον μπούσουλα σε όλα τα υπόλοιπα.
Και για να μοιραστούμε μαζί σας την χαρά μας, να ένα κερασματάκι εποχής που έχει γεύση εξαιρετική.
Μους Κάστανου με σοκολατένιο πάτο και κορυφή!


Χρειαζόμαστε:
300 γραμ. κάστανα βρασμένα και καθαρισμένα, τα οποία θα αλέσετε στο multi.
250 γραμ. κρέμα γάλακτος,
400 γραμ. τυρί κρέμα (μασκαρπόνε ή φιλαδέλφεια ή μισό-μισό),
2 κουταλιές μέλι,
2 κουταλιές ζάχαρη,
2 κουταλιές καφέ στιγμής,
1/2 κοφτό κουταλάκι βανίλια κρυσταλλική,
2 κουταλιές γάλα εβαπορέ,
2 κουταλιές μερέντα,
1 μεγάλο πακέτο μπισκότα σοκολάτας,
1 ποτηράκι λικέρ (πορτοκάλι, καφέ, ή καλούα).
Και τέλος, 3 κουταλιές σοκολατένιους κόκκους καφέ αλεσμένους (θα βρείτε στα ζαχαρώδη προϊόντα) ή αλλιώς σταγόνες πικρής κουβερτούρας .

Αλέθουμε αρχικά τα κάστανα και τα βάζουμε σε βαθύ μπολ.
Ζεσταίνουμε την κρέμα γάλακτος μαζί με το μέλι, μέχρι να ενωθούν καλά τα δύο υλικά, χωρίς να βράσουν.
Στη συνέχεια χτυπάμε με το μίξερ χειρός, το τυρί κρέμα μαζί με τη ζάχαρη, τη βανίλια, τον καφέ μέχρι να ενωθούν επίσης. Μέσα σ' αυτό το μείγμα ρίχνουμε το αλεσμένο κάταστανο και προσθέτουμε την κρέμα γάλακτος, χτυπάμε μια-δυο φορές ακόμη για πλήρη μίξη των υλικών μας.

Αλέθουμε τα μπισκότα στο multi.  Στρώνουμε σε μπολάκια σερβιρίσματος από μια καλή κουταλιά μπισκότο και τη βρέχουμε (μ' ένα κουταλάκι) λικέρ.

Ζεσταίνουμε το εβαπορέ σ' ένα μέτριο μπρίκι, βάζουμε μέσα τη μερέντα για να γίνει πιο ρευστή και το μείγμα αυτό το ανακατεύουμε με τους αλεσμένους σοκολατένιους κόκκους καφέ ή τις σταγόνες σοκολάτας καθώς και το υπόλοιπο αλεσμένο μπισκότο.

Προχωρούμε στην συναρμολόγηση του γλυκού μας:
Πάτος από σοκολατένιο μπισκότο αρωματισμένο με λικέρ.
Μούς κάστανου (5-6 κουταλιές) σε κάθε μπολάκι σε δεύτερο επίπεδο.
Εδώ θα κάνουμε διάλλειμα για μισή ώρα, αφήνοντας την μους να σταθεί και να πήξει κάπως (εκτός ψυγείου).
Επόμενο βήμα: την στολίζουμε με μια σοκολατένια κορυφή, βάζοντας 2 περίπου κουταλιές από το σοκολατένιο μείγμα:, μπισκότου, μερέντας και σταγόνες σοκολάτας.
Τοποθετούμε  τα μπολάκια τε στο ψυγείο για να στεθεροποιηθεί το όλο αποτέλεσμα και  σε 2-3 ωρίτσες είναι έτοιμη για να την απολαύσουμε.

Υ.Γ. οι προαναφερόμενες ποσότητες υλικών, μας έδωσαν 8 μπολάκια σαν αυτό της φωτογραφίας, οπότε εσείς κανονίζετε ανάλογα με τα άτομα που θέλετε να τρατάρετε.

27 σχόλια:

  1. ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΛΟΓΙΑ ΓΛΥΚΟ ΜΕ ΚΑΣΤΑΝΟ.ΟΝΕΙΡΟ!!!!!!!!!!!!!!!!!!ΚΑΛΗ ΣΥΝΕΧΕΙΑ(ΤΡΕΛ ΓΙΑ ΓΛΥΚΑ ΚΑΙ ΓΙΑ ΚΑΣΤΑΝΑ )

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Και εις ανώτερα πολλά μετάλλια ακόμη!!
    Μην τρώτε όλα τα γλυκά μόνοι σας θα παχύνετε!!!κάπου εδώ είμαστε κι εμείς!!!Φιλάκια

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ευχαριστούμε πολύ foufoula.
    Τα κάστανα σε γλυκό, αρέσουν σε κάποιους φανατικά και φαίνεται πως είσαι μία από τους φανατικούς :-)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Να σαι καλά Ξανθή μου!
    Αμα άρχισες να τρως και συ γλυκά...πάει χάλεσε ο κόσμος!

    Δεν τα φάγαμε βρε μόνοι μας, μοιράσαμε και στα γύρω σπίτια :-))

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Πηνελόπη μου γειά σου, συγχαρήτήρια για τα βραβεία, μα τι όμορφα καναρινάκια είναι αυτα?
    Και το γλυκό τέλειο, εγώ εδώ ακόμη δεν έχω βρεί κάστανα..
    Φιλιά πολλά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Συγχαρητήρια! Και εις άλλα!!!
    Το γλυκάκι του ονείρου!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Συγχαρητήρια Πηνελόπη! Όσο για το γλυκό... όνειρο!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Ευχαριστώ σε Eri μου.
    Αυτά τα καναρίνια είναι μερικά από την "μεγάλη μας οικογένεια" που έτυχε να βγουν και πρωταθλητές :-))

    To καστανό γλυκάκι άμα βρεις κάστανα να το φτιάξεις γιατί έγινε πολύ γευστικό.
    Πολλούς χαιρετισμούς από την Αθήνα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Όχι δεν θα σε λυπηθώ βρε Δημήτρη!
    Αμάν άσε να το ευχαριστηθούμε μιας και οι μόνο κάτι τέτοια "γλύκιες" πια μας έχουν μείνει :-))

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Να σαι καλά Εφη μου και να χαίρεσαι τον "λόχο" σου.
    Γλυκάκι χειμωνιάτικο και με γεύση εποχής!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Ευχαριστώ σε πολύ καλή μου Κική.
    Το γλυκάκι βγήκε από "πειραματική σκέψη" για ν' αξιοποιήσουμε και πάλι τα βρασμένα μας κάστανα.]
    Και χωρίς την σοκολάτα θα μπορούσε να "σταθεί" πολύ ωραίο γευστικά.
    Πολλές καλημέρες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Πηνελόπη,την ίδια μούρλα έχει και ο δικός μου με τα πουλιά του...
    Περιμένουμε πως και πως να χτίσουμε το σπίτι στα Ισθμια,είναι μέσα στα πεύκα,να διαλέξουμε ένα δέντρο και αφού το περιτυλίξουμε με σύρμα,να αφήσουμε μέσα ελεύθερα τα πουλάκια που τώρα είναι σε κλουβί...
    δώσατε γλυκό και στους γύρω γύρω...???
    κι εδώ γιατί δεν έφτασε ακόμα...???
    καλημέρες...-:))

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Αμ, Spirtokoyto μου, τα λένε αυτά!
    Να τους φέρουμε σε επαφή για να τα βρουν και να μιλάνε με τις ώωωωωωρεεεεες!

    Στείλε μου διεύθυνση και την επόμενη φορά θα κάνουμε αποστολή ακόμη.
    Με το καλό και στα Ίσθμια και γρήγορα εύχομαι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Τρελαίνομαι για κάστανα! Αντάξιο πρωταθλητών το γλυκό σου Πηνελόπη!
    Τι ωραία ασχολία! Και για να παίρνετε βραβεία φαντάζομαι τι μουσικές θα έχετε απολαύσει μέχρι τώρα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Βλέπω ότι όλοι η οικογένεια κερδίζει μετάλλια, άλλος γευστικά κι άλλος μελωδικά! Και εις άλλα πολλά!
    Το καστασνάκι και η σοκολάτα αγαπημένα υλικά. Πώς να τους αντισταθείς;
    Φιλιά, καλό βράδυ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Με κολάζεις...
    και το κανεις συχνα..

    θα σε σκοτωσω

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Συγχαρητήρια στους πρωταθλητές, αν και θα ήθελα μια εισαγωγή στο ... είδος του αγώνα, πρώτη φορά το ακούω. Όσο για το γλυκό, τι να πώ, τέλειο, μα τέλειο! Μπράβο Πηνελόπη. Απονέμω βραβείο!Καλό μήνα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Βαγγελιώ μου να είσαι καλά.
    Η ασχολία είναι όντως ωραία, γι' αυτόν που την έχει... οι υπόλοιποι κάπως "υποφέρουμε" μιας και όλα τα υπόλοιπα είναι στα δικά μας χέρια!
    Τα καναρίνια είναι άκρως μελωδικά είναι αλήθεια, αλλά δεν μόνον αυτός ο λόγος που είναι και πολύ όμορφα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. Εμείς Ελένη μου σε λίγο θα βγούμε στα "παζάρια" άλλος θα πουλάει οδικά πτηνά και άλλος κουλούρια και ψωμιά :-))

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. Αμάν CaCoula Coula που έχεις βάλει και την κατάλληλη photo, ελπίζω να μην "πέσω" επάνω σου γιατί χάθηκα!
    Αντε βρε ...καλημέρες πολλές, αν και σήμερα δεν είμαι κι' εγώ στα πολύ καλά μου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. Καλό μήνα και από μένα Σοφία μου.
    Καλό μήνα σε όλους και με πολύ δύναμη επίσης.

    Δίκιο έχεις, έπρεπε να γράψω μια κάποια εισαγωγή για το θέμα, αλλά είπα να μην επεκταθώ πολύ.
    Σε γενικές γραμμές απλώς να πω, ότι τα καναρίνια χωρίζονται σε πολλές ράτσες και αρκετές οικογένειες. Η κάθε ράτσα φέρει συνήθως το όνομα της περιοχής όπου και πρωτόσυναντήθηκε ή "καλλιεργήθηκε"
    Δεν είναι μόνον το τραγούδι τους (πρέπει να ξέρετε ότι τα αρσενικά είναι αυτά που κελαϊδούν και όχι τα θηλυκά). Αλλά και το χρώμα του, το μέγεθός τους, το παρουσιαστικό τους, καθώς και η σύνθεση όλων των πιο πάνω.
    Υπάρχουν καναρίνια κίτρινα, άσπρα, πορτοκαλί, καφέ, κόκκινο-πορτοκαλί, γκρι, συνδυασμοί χρωμάτων. Υπάρχουν κάποια που έχουν πολύ φτέρωμα και άλλα που δεν έχουν σχεδόν καθόλου. Κάποια είναι τόσο αδύνατα και με καμπούρα που προσωπικά τα θεωρώ πανάσχημα.

    Την επόμενη φορά θα σου πούμε που θα γίνει ο Πανελλήνιος Διαγωνισμός για να τα ρθεις και να τα δεις από κόντά. Φέτος έγινε στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Καλλιθέας, ίσως να ήσουν και σχετικά κοντά δήλαδή...
    Πολλές καλημέρες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  22. Συγχαρητήρια για τα βραβεία!!
    Το γλυκό σου είναι ό,τι πρέπει για την περίσταση Πηνελόπη!
    Καλό σου μήνα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  23. Καλό μήνα!
    Οι πρωταθλητές, τα βραβεία, η μους, τα κάστανα, η σοκολάτα και τα κείμενα με συνεπήραν εμένα την αργοπορημένη αλλά...Αλλά αγαπώ τα γλυκά και αρπάζω ένα ξεχασμένο μπωλάκι.

    Φιλάκια σας και πολλά συγχαρητήρια για το βραβευθέντα!
    Καλή δύναμη σε όλους μας, και φιλάκια στο Θ.
    Ζ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  24. Ευχαριστώ σε πολύ Μάγδα.
    Με το καλό στο νέο μήνα και να φτάσουμε στις γιορτές των Χριστουγέννων με όσο το δυνατόν λιγότερα "προβλήματα & απώλειες" για όλους τους ανθρώπους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  25. Καλώς την καλή μου την Ζαμπία.
    Είδες που τα καταφέραμε!!! Έτσι είναι αυτά τα πράγματα, με τόσες ώρες απασχόλησης τουλάχιστον είχαμε την επιβράβευση.

    Και όντως είχαμε ένα γλυκάκι που ξέμεινε για 2 μέρες και μάλλον εσένα περίμενε, αλλά άργησες.

    Καλό ΣΚ εύχομαι και θα τα πούμε σύντομα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή