18.1.12

Πως να το πεις τούτο το γλυκό;

Τάρτα να το πεις;
Σουφλέ να το πεις;
Μπουγάτσα να το πεις;
Όπως και να το πει κανείς, είναι γλυκό που τρώγεται πολύ εύκολα, ενώ κατασκευάζεται πανεύκολα αν σας έχει πιάσει μια μανία για γλυκό λόγω του κρύου...
Προϋπόθεση, να σας αρέσουν στην υφή τους τέτοια γλυκά και να μην είστε αποκλειστικά fun της σοκολάτας (όπως συμβαίνει τουλάχιστον με το παιδάκι μου).


Υλικά που απαιτούνται:
1 έτοιμο φύλλο ζύμης κουρού (αλλιώς φτιάχνετε μόνοι σας το αντίστοιχο για μια καλή τάρτα)
1 κουτί γάλα ζαχαρούχο,
2 κεσαδάκια γιαούρτι στραγγιστό,
3 μέτρια αυγά,
1 κούπα από γλυκό κουταλιού πορτοκάλι, περγαμόντο ή νεράντζι στραγγισμένο από το σιρόπι του,
χυμό από δύο μανταρίνια ή ένα μέτριο πορτοκάλι,
1/2 κοφτό κουταλάκι βανίλια κρυσταλλική,
1 κουταλάκι βούτυρο,
2 κουταλιές σπόρους κουκουναριού,
και λίγη ζάχαρη  μαύρη για πασπάλισμα.

Στραγγίζετε όσο γίνεται το γλυκό του κουταλιού από το πολύ σιρόπι του και το αλέθετε σε πολτό με την βοήθεια του multi έχοντας προσθέσει τον χυμό των μανταρινιών.

Σε βαθύ μπόλ βάζετε: το γιαούρτι, τα αυγά, το αλεσμένο γλυκό, την βανίλια και χτυπάτε καλά με τον αυγοδάρτη ώστε να ενωθούν τα υλικά.

Σε μέτριο ταψί του φούρνου που θα το βουτυρώσετε με το μισό βούτυρο στρώνετε το φύλλο κουρού. Φροντίζετε να καλύψετε ομοιόμορφα τα τοιχώματα του. Όπου περισσεύει το κόβετε με το μαχαίρι και το προσθέτε εκεί που υπάρχει ανάγκη.
Γεμίζετε με το μείγμα που φτιάξαμε πιο πάνω.
Γυρίζετε τα πλαϊνά φτιάχνοντας έναν "κόθρο".
Πασπαλίζετε την επιφάνεια με την ζάχαρη και τους σπόρους κουκουναριού που προηγουμένως τους έχετε ελαφρώς καβουρσίσει σε αντικολλητικό σκεύος με το υπόλοιπο μισό βούτυρο.

Ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο για 25 λεπτά περίπου, στους 180 βαθμούς και με αέρα για τον δικό μου φούρνο (όπως έγραψα και στη αγαπητή sofi22ri ). Θα δείτε να έχει ροδίσει όμορφα η επιφάνεια του γλυκού και του φύλλου και να έχει φουσκώσει αρκετά η γέμιση (μετά θα κάτσει κάπως). Αφήνετε να χλιάνει ελαφρώς και σερβίρετε μιας και τούτο το γλυκάκι τρώγεται ζεστό.
Είναι σκέτη θαλπωρή για τα κρύα απογεύματα, όπως αυτό της περασμένης Κυριακής.
Καλή σας απόλαυση.

24 σχόλια:

  1. Γεια σου Penelope με τις νοστιμιές σου!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Λοιπόν πρέπει να κλείσω τον υπολογιστή και να εξαφανιστώ για μερικές μέρες. Δεν θα το πιστέψεις φιλενάδα οι κακές παρέες με έχουν χαλάσει πολύύύ.
    Φτιάχνω γλυκά!!!κι όχι μόνο τα φτιάχνω τα τρώω κιόλας.......

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Να ΄σαι καλά βρε Μαρίνα μου!
    Να "γλυκάνουμε" ότι μπορούμε καλή μου! Το "μέσα" μας, το "έξω" μας, τον "κόσμο" γύρω μας και το κρύο φυσικά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Αμ, γι' αυτό χάλασε φιλενάδα ο καιρός. Και έχουμε γίνει εδώ στην Αθήνα ... Αλάσκα!
    Άμα έπεσες και εσύ με τα μούτρα στα γλυκά... ποιός μας πιάνει!

    Δεν πειράζει βρε συ. Δεν έχεις ανάγκη να φοβάσαι τα γραμμάρια. Το γλυκό άλλωστε όπως λέει και μια ψυχή δεν "πάει" στο σώμα...στην ψυχή πάει!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Τέλειο! Θα φτιαχτεί άμεσα!!! Σε τι θερμοκρασία το ψήνουμε??? Καλώς σε βρήκα!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Γειά σου sofi22ri, σωστή ως παρατήρηση. Στους 180 βαθμούς και με αέρα, για τον δικό μου φούρνο.
    Για κάθε άλλη περίπτωση, σύμφωνα με το που θα ψήνατε μια τάρτα ή μια τυρόπιτα, γιατί πάντα υπάρχουν διαφορές στους φούρνους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Οπως ελεγε και ο Κωνσταντινου δεν θελουμε να το μαθουμε, να το φαμε θελουμε!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. όπως και να το πεις ειναι γιαμμμμ!!!και ζαχαρουχο και κουκουναρι και φυλλο!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Κολασμένο να το πεις!!!! Απαπα βρε Πηνελόπη, με τα μούτρα μου έρχεται να πέσω!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Καλησπέρα, Πηνελόπη με τα δελεαστικά γλυκά σου κόντρα στο κρύο! Φαίνεται καταπληκτικό και θέλω να το δοκιμάσω! Τώρα! Γίνεται;
    Φιλιά πολλά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Όπως και να το πεις Πηνελόπη μου το γλυκό σου εμένα μ' αρέσεις (είμαι γλυκατζού τί να κάνουμε;;) Εξ άλλου συμφωνώ με όποιον έλεγε ότι το γλυκό πάει στη ψυχή κι όχι στο σώμα (οι ζυγαριές δεν ξέρουν τί τους γίνεται)!!!!!!χαχαχα Καλό βράδυ!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Οπως και να το πεις είναι πεντανόστιμο.
    Ωραία υλικά, ωραία αρώματα.
    Πολύ μου άρεσε Πηνελόπη.
    :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Της σοκολάτας είμαστε αλλά δε λέμε όχι και σε τέτοιο μοσχομυρωδάτο γλυκάκι:)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Μόνο που εκείνο το γλυκάκι είχε και σοκολάτα Λίλα μου :-)))

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Cookitsa είναι από τα γλυκά που "αντέχουν" στον αυτοσχεδιασμό και την διάθεση.
    Δοκίμασε το, όταν θα σου έρθει η όρεξη, που τελικά ότι και να μας κάνουν... δεν μας την κόβουν!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Καλά Eri μου κολασμένο θα το πω!
    Αν και συνήθως η "κόλαση" έχει και μια σοκολατένια πατίνα, για να γίνεται πιο ανεκτή, στους κολασμένους :-))

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Ελένη μου να κάνω ειδική αποστολή με αεροπλάνο άμεσα!!

    Τι να κάνω καλή μου; Προσπαθώ να γλυκάνω τις καταστάσεις και την απόλυτη παγωνιά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Ναι βρε Κική μου...τα έχουν χάσει παντελώς οι ζυγαριές! Άλλα ζυγίζουν και άλλα μας λένε :-)))
    Τι να σου πω δηλαδή...

    Ότι εφραίνει την ψυχή μας είναι αυτό που έχει αξία, σωστά λοιπόν και τα γλυκάκια στην ψυχή μας πάνε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. Και ήταν όντως πολύ ωραίο Marion.
    Το "τρίμμα" του πορτοκαλένιου γλυκού και το κουκουνάρι έδιναν δελεαστική νότα σε κάθε μπουκίτσα :-))

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. Έτσι μπράβο Maria μου, μην έχουμε μόνον μια κλήση...και τα άλλα γλυκάκια απολαυστικά είναι άμα το καλοσκεφτείς :-))

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. Αυτό το γλυκό εγώ θα το φτιάξω και θα το πω υπέροχο!
    Έχει όλα τα συστατικά που λατρεύω και γενικά έχω ιδιαίτερη προτίμηση σε τέτοιου τύπου γλυκίσματα!
    Και πάλι μπράβο! Φιλιά!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  22. Να 'σαι καλά Εύα μου.
    Αν το φτιάξεις πες, δώσε μας και την δική σου εντύπωση, έτσι για να βλέπουμε δηλαδή ότι άξιζε τελικά τον κόπο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  23. Αγαπώ πολύ τα "λευκά¨γλυκά και απ'οτι βλέπω αυτό φτιάχνεται και εύκολα!Θέλω πολύ να το δοκιμάσω!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  24. Cookaffair, έτσι που μου τα γράφεις, το γλυκό αυτό θα είναι πολύ καλό για σένα. Κάνε την δοκιμούλα σου λοιπόν και έλα με το καλό να μας πεις εντυπώσεις!
    Πολύ καλή σου μέρα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή