1.6.12

Σαλιγκάρι ή Σαραγλί ή Σαρικόπιτα αρωματικού αμύγδαλου

Σαλιγκάρι ή Σαργλί ή Σαρικόπιτα, διαλέγετε και παίρνετε.
Εμείς πάντως το ονομάσαμε μεγάλο σαλιγκάρι γιατί :  έτσι μοιάζει βρε μαμά!
Λίγο διαφορετικό στη γεύση από τα κλασσικά και με άρωμα που πραγματικά δεν αφήνει κανέναν ασυγκίνητο, εκτός και δεν τρώει τους ξηρούς καρπούς.


Το πιο πάνω εικονιζόμενο σαλιγκάρι κατασκευάστηκε σε μέτριο στρογγυλό ταψί φούρνου από:
400 γραμ. φύλλο κρούστας για πίτες,
300 γραμ. αμύγδαλο ανάλατο, από το οποίο η μισή ποσότητα καβουρδίστηκε και η άλλη μισή έμεινε άψητη.
100 γραμ. σουσάμι,
6-7 σταγόνες εσάνς πικραμύδαλο,
½ ποτηράκι του κρασιού ανθόνερο,
4 κουταλιές της σούπας μέλι.
Βούτυρο (ή μαργαρίνη) για το άλειμμα των φύλλων.
400 γραμ. μέλι για το σιρόπιασμα και λίγο έξτρα σουσάμι για πασπάλισμα επίσης.

Καβουρδίζετε αρχικά την μισή ποσότητα του αμύγδαλου μέσα σε αντικολλητικό τηγάνι ή κάτω από το γκριλ του φούρνου σας, με προσοχή να μην αρπάζει.
Αλέθετε όλη την ποσότητα του αμυγδάλου με την βοήθεια του multi, αλλά προσοχή να μην σας γίνει σκόνη. Να κρατάει «λίγο» σε μέγεθος.
Ανακατεύετε σε μπολ το αλεσμένο αμύγδαλο, με το σουσάμι, το εσάνς πικραμύγδαλου, το ανθόνερο και το μέλι ώστε να ενωθούν καλά.

Βουτυρώνετε το ταψί σας (καλό είναι να μη έχει χοντρό πάτο για να ψηθεί καλά το γλυκό) και αρχίζετε με τα φύλλα. Κάθε φύλλο το βουτυρώνετε με την βοήθεια ενός πινέλου αφού προηγουμένως το έχετε διπλώσει κατά πλάτος κατά το 1/3. Πάνω σε αυτό το «διπλό» κομμάτι φύλλου απλώνετε γέμιση αμυγδάλου κατά πλάτος και τυλίγετε σε ρολάκι, κλείνοντας και τις άκρες προς τα μέσα (όπως κάνουμε με τα μπουρεκάκια) τα ρολάκια τα ξεκινάτε από το έξω μέρος του ταψιού προς τα μέσα, δημιουργώντας την σπείρα του σαλιγκαριού.
Όταν τελειώσετε με όλα τα φύλλα και τη γέμιση. Αλείφετε με το βούτυρο που σας έχει μείνει πασπαλίζετε την επιφάνεια με 2 κουταλάκια περίπου σουσάμι, τον χαράσσετε με κοφτερό μαχαίρι σε 3-4 κομμάτια κάθε ρολό και ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για 20 περίπου λεπτά.


Όπως θα βγει ζεστό το σαλιγκάρι σας από τον φούρνο το περιχύνετε με το μέλι!
Αφήνετε να «πιεί» το μέλι με την ησυχία του και σε δύο ωρίτσες είστε έτοιμοι να το απολαύσετε, αφού έχει κρυώσει καλά κι έχει σιροπιαστεί αξιοπρεπώς!
Καλό Σαββατοκύριακο και καλό Μήνα εύχομαι. Και μακάρι να "γλυκαθούν"κάπως οι μέρες όλων μας.

40 σχόλια:

  1. Απίθανο φαίνεται!!! Αχ, να είχα ένα μικρό κομματάκι...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Αυτά είναι! Τέτοια σαλιγκάρια τα τρώω ευχαρίστως! Τι έφτιαξες πάλι!
    Καλό & γλυκό μήνα! :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Bάζω τους χοχλιούς......βάζετε τον σαλίγκαρο με τα σιρόπια????? Φιλιά!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. αυτά τα σαλιγκάρια μ αρέσουν!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Αναστασία κόπιασε...έχουμε (έτσι πιστεύω τουλάχιστον μέχρι την επιστροφή μου στο σπίτι) ακόμη :-)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Σκοτεινούλα, είχα φύλλο διαθέσιμο από τυρόπιτα και την επόμενη μέρα σκέφτηκα να κάνω κάτι στα γρήγορα!
    Γλυκάναμε κόσμο και κοσμάκη!
    Καλό μήνα και σε σένα καλή μου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Αμ, οι δικοί μου Λίλα μου δεν θα τους φάνε τους χοχλιούς γι' αυτό μην τους το πεις καθόλου :-)))
    Χαιρετισμούς πολλούς και σε εσάς.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Α! Είσαι και εσύ του σωματείου των γλυκών σαλιγκαριών, αγαπητή μου
    Pepi ;-))
    Χαίρομαι ιδιαίτερα. Καλό ΣΚ σου εύχομαι!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Πηνελόπη μου τέλειο!!!!Μπορώ να σερβιριστώ φαντάζομαι!
    Φιλιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. καλό μήνααααααααααα...
    γλυκό σαν τον σαλίγκαρό σου...
    έτσι και το δει ο Λύκος κάηκα...θα με βάλει να του το φτιάξω επί τόπου...
    φιλιά πολλά...-:))

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Απαπαπα πρωινιάτικος ταμπλάς μου ήρθε βρε Πηνελόπη!!! Τι είναι τούτο με μια μπαλίτσα παγωτάκι βανίλια και βρίσκομαι στον παράδεισο!
    Καλό ΣΚ αγαπημένη μου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Τι νόστιμο σιροπιαστό "Σαλιγκάρι"!
    Ξηροί καρποί, μέλι και καλό σιρόπιασμα αποκλείεται να μην είναι μέσα στις γευστικές μου προτιμήσεις.

    Ααααχ! Η γλυκιά ελαφρότητα του Σαραγλιού.:)

    Να είστε καλά, καλό Σ/Κ!
    Ζ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Έτσι που λαμποκοπάει στη φωτογραφία...αχ και βαχ...Καλό μήνα!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Τι ωραία νοσταλγικά αρώματα και γεύσεις με έκανες να θυμηθώ καλή μου, Πηνελόπη!
    Και πρώτα το όνομα του γλυκού που με πάει πίσω στην παιδική μου ηλικία! Κι εκείνα "να πιάνει στο δόντι" που λέγαμε ή το ταψί "να μην έχει χονδρό πάτω" ήταν χρήσιμες πληροφορίες δοκιμασμένες και βγαλμένες από μακροχρόνια πείρα!
    Είδα και το ροδοψημένο αποτέλεσμα του δικού σου γλυκού που με αποτελείωσε, ομολογώ όχι "αξιοπρεπώς'! Αιτώ σε κομματάκι, για να θυμηθώ την παλιά μου τέχνη!!!
    Πολλές καλησπέρες και καλό μήνα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Καλό μήνα Πηνελόπη! Υπέροχο το γλυκάκι σου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Ω, ρε μάνα μου, μάνα μου, γλύκες και σορόπια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Διάβασα σαλιγκάρι και τρόμαξα, αλλά μετά είδα ότι είναι το αγαπημένο μου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Ωραία μας γλύκανες Πηνελόπη.
    Αφού σου τρώνε τα σιροπιαστά, έστω και σε σαλιγκαρένια μορφή, είσαι τυχερή!!
    Φιλιά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. Ειδική και στα "του ταψιού" Πηνελόπη! Δεν ξεχνώ τον αριστοτεχνικό μπακλαβά σου. ϊσως ο καλύτερος του διαδικτύου!
    Καλό μηνα και καλό ΣΚ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. c'est réussi et bien tentant, j'adore
    bonne journée

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. Πηνελόπη μου σου έγινε υπέροχο αν κι εγώ ακόμη δεν μπορώ να φάω...
    Πάντως σε μια-δυο μέρες θα ήθελα να έχω ένα κομματάκι.... Καλή Κυριακή φιλενάδα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  22. Μιαμ μιαμ!! Μπράβο στην μαγείρισσα!! Νοστιμότατο φαίνεται!! Καλό βράδυ!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  23. Λίγο δύσκολο να το αφήσεις δυο ώρες στην ησυχία του...
    Φιλάκια γλυκά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  24. Σ' ευχαριστώ πολύ Ελένη μου.
    Φυσικά σερβιρίζεσαι χωρίς καν να ρωτάς ... και δεύτερο και τρίτο κομμάτι, γιατί ένα μόνον δεν είναι αρκετό!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  25. Καλό μήνα και σε εσάς Spirtokoyto μου. Άστον μωρέ να το δει και δεν είναι δύσκολο να φτιαχτεί!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  26. Παράδεισος με λίγους βαθμούς δυσκολίας και αρκετά υγιεινός Eri μου. Οπότε μάλλον έχει πολλές προοπτικές άμα θέλεις να τον φτιάξεις.
    Φιλιά και καλημέρες καλή μου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  27. Τα γούστα μας σαφώς και ταιριάζουν Ζαμπία μου.
    Γλυκαίνει και χαρίζει αρώματα χωρίς πολύ προσπάθεια.
    Καλημέρες και καλή υπόλοιπη εβδομάδα να έχετε κι' εσείς.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  28. Μην ακούς που λένε Σοφία μου, ότι: ότι λάμπει δεν είναι χρυσός! Στην συγκεκριμένη περίπτωση είναι πραγματικά χρυσός!
    Καλημέρες καλή μου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  29. Ελένη μου καλή με τα χρόνια...βγαίνουν στην επιφάνεια τα ακούσματα και οι συμβουλές που άκουγα στις κουζίνες των γιαγιάδων και την μάνας μου!
    Προφανώς η "ωριμότητα" σε οδηγεί με σταθερά βήματα στις μνήμες του παρελθόντος. Αυτός είναι άλλωστε και ο "θησαυρός" της.
    Κομματάκι να πάρεις και όχι μόνον ένα!
    Καλή συνέχεια στην εβδομάδα σας εύχομαι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  30. Ευχαριστώ σε καλή μου Έφη.
    Αντεύχομαι και σε εσάς, έστω και λίγο καθυστερημένα :-)
    Καλά αποτελέσματα με τις εξετάσεις σας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  31. Παραπλάνηση "αρχής" Κική μου :-))

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  32. Τα σιροπιαστά έχουν μεγάλη πέραση στο σπίτι μας Στέλλα μου. Ειδικά εκείνα τα τουλουμπάκια ή τα μικρά κουρκουμπίνια δεν προλαβαίνουν την ημέρα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  33. Βρε Βαγγελιώ μου σ' ευχαριστώ πολύ.
    Κοκκίνησα.
    Κάνω ότι μπορώ, μιας και αυτά τα γλυκά αρέσουν σε εμάς όλους και είναι και πιο υγιεινά, ειδικά όταν γίνονται με μέλι και καλούς ξηρούς καρπούς.
    Καλό υπόλοιπο στην εβδομάδα σας εύχομαι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  34. Ε, Μαρθούλα να κάνουμε κάτι πιο "ανατολίτικο" και για σας εκεί τους πιο μακρινούς!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  35. Bonne journée mon amie Fimère, gâteau beaucoup gustatif!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  36. Μόλις "απακατασταθεί" το πρόβλημα Κική μου, θα σε κεράσω :-))
    Καλή εβδομάδα (με μια μέρα μείον) εύχομαι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  37. Ευχαριστώ σε για τα "μπράβο" Taelia, ευχαριστώ σε πολύ :-))

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  38. Manousina μου τι θέλεις τις δύο ωρίτσες του! Τις θέλει για να γίνει όπως πραγματικά πρέπει. Οπότε θα κάνετε την σχετική υπομονή και το αποτέλεσμα θα σας ανταμείψει :-))
    Πολλές καλημέρες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  39. MUY HERMOSA ME HA ENCANTADO MUY BIEN ELABORADA ,ME ENCANTARÍA TENER UN TROZO PARA MI TE,ABRAZOS Y ABRAZOS.

    ΑπάντησηΔιαγραφή