11.2.13

Κρουασανάκια... στα γρήγορα

Για να καλύψεις ένα μπουφέ για φίλους, δεν χρειάζονται πάντα ακριβά υλικά και σύνθετα σε παρουσίαση πιάτα. Λίγη καλή διάθεση χρειάζεται μονάχα και μεζεδάκια εύκολα που να μην κάνουν και την έρμη την μαγείρισσα να «ξεροσταλιάσει» στα πόδια της.

Κάπως έτσι μου προέκυψε τα τελευταία κρουσανάκια τυριού. 
Είχα και μια σκέψη που μου είχε καρφωθεί από το post της Ροδάνθης πριν κάτι μέρες …και  μετά της Άλεξάνδρας , ξελυγώθηκα πια η " δημιουργός"  και είπα να περάσω με χαρά και στη δική μου παραγωγή.
Δεν έφτιαξα  ζύμη όπως έκανε η Ροδάνθη, επέλεξα μια καλής ποιότητας έτοιμη σφολιάτα, με βόλεψε η ιδέα δηλαδή της Αλεξάνδρας, αλλά με λίγο διαφορετικό τρόπο στην επεξεργασία της και τη διανομής της. Το αποτέλεσμα ήταν νοστιμότατο.


Χρειάστηκαν:
2 φύλλα έτοιμης σφολιάτας,
200 γραμ. φέτα, λιωμένη μ’ ένα πιρούνι,
200 γραμ. κίτρινο τυρί (τύπου Edam) τριμμένο στη χοντρή πλευρά του τρίφτη,
1 μεγάλο αυγό,
2 κουταλιές της σούπας γάλα φρέσκο,
1/3 κουταλάκι τριμμένο μοσχοκάρυδο.

Από κει και πέρα εσείς μπορείτε να κάνετε τους συνδυασμούς που θέλετε σε σχέση με τα τυράκια και τα μπαχαρικά, αλλά θα φροντίσετε το μείγμα να μην σας βγει πολύ κρεμώδες γιατί δεν θα βοηθήσει  στο τύλιγμα, καθώς θα βγαίνει από την σφολιάτα.

Αρχικά ετοιμάζετε την γέμισή σας. Η πιο πάνω αναλογία ήρθε σχεδόν ακριβώς για τα 32 κομμάτια που μου βγήκαν. Ανάλογα λοιπόν τα άτομα θα υπολογίσετε και τα υλικά σας.

Αφού έχετε επαρκώς ξεπαγώσει την σφολιάτα, την ανοίγετε πάνω στο πλαστικό που ήδη έχει, ή σε αντικολλητικό χαρτί. Με ένα μεγάλο πιάτο ορίζετε ένα κύκλο στη μέση και κόβετε με μαχαίρι. Τα υπόλοιπα του φύλλου θα τα ξανά-ζυμώσετε και με την βοήθεια ενός μικρού πλάστη θα ανοίξετε και δεύτερο φύλλο.
Κάθε κυκλικό φύλλο θα το χωρίσετε (με μαχαίρι) σε οκτώ τρίγωνα.
Στο φαρδύ μέρος του τριγώνου, θα βάλετε απ’ ένα κουταλάκι γέμισης τυριών.
Θα το ρολλάρετε προς τη μύτη του τριγώνου, θα γυρίσετε και τα άκρα του προς τα μέσα και με την τομή προς τα κάτω, έχετε έτοιμα μισοφέγγαρα.


Τα τοποθετείτε σε ταψιά φούρνου, στρωμένα με χαρτί ψησίματος.
Αλείφετε τα κρουασανάκια με λίγο γάλα και ψήνετε σε καλά προθερμασμένο φούρνο με αέρα, στους 180 βαθμούς, μέχρι να φουσκώσουν και να ροδίσουν.

Έτοιμα και καλοφάγωτα.
Κάθε φύλλο σφολιάτας θα σας δώσει κατ’ ουσία 16 τεμάχια, με την επεξεργασία αυτή.
Την επόμενη μέρα τρώγονται εξίσου ευχάριστα στο πρωϊνό ή δεκατιανό.
Ενώ με την ίδια διαδικασία μπορείτε να φτιάξετε και γλυκά, για τους πιο γλυκατζήδες, με πραλίνα και ξηρούς καρπούς, ή φρούτα  :-)

30 σχόλια:

  1. Προτιμούμε τα αρμυρά!!
    Καλή εβδομάδα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Εμείς πάλι έχουμε μεγάλη αδυναμία στα γλυκά (ως γνωστόν) αλλά και σε τέτοια μικρά αλμυρά ΟΧΙ δεν λέμε ποτέ, Ξανθή μου :-)))

      Διαγραφή
  2. Ο εγκλωβισμός,το ρολάρισμα και η απόλαυση.Μικρές μπουκιές απερίγραπτης αισθητικής και συντονισμένης γεύσης.Στα άτακτα σκασίματα της πολύφυλλης σφολιάτας κατόρθωσαν και δραπέτευσαν λίγα τυριά.Στο ψήσιμο θα φανεί η περίσσια νοστιμιά τους.
    Τραγανές βουτυράτες νοστιμιές με πρωταγωνιστή το τυρί,κομπάρσο μία νότα μυρωδικού και άριστη κριτική από το αυστηρό κοινό.
    Καλό βράδυ Πηνελόπη αισιόδοξη!Να είσαι καλά!Φιλιά πολλά,πολλά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλό απόγευμα (επόμενης μέρας πια....) από εμένα Φωτεινή μου!
      Να είσαι καλά πάντα.

      Προσπαθώ να "κρατιέμαι" αισιόδοξη και να βλέπω με καλό πάντα μάτι το μισο-άδειο ποτήρι μας :-)

      Τραγανό αποτέλεσμα και εγγυημένα γευστικό πραγματικά.

      Διαγραφή
  3. Αυτά τα γρήγορα σνακ μας αρέσουν πολύ Πηνελόπη μου!
    Ωραία και εύκολη πρόταση που θα εκτιμηθεί δεόντως απ' όλους!
    Φιλιά πολλά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Φιλιάκια κι από εμένα Ερμιόνη μου.
      Κοίτα να κοιμηθείς λιγουλάκι, ακόμη και την μέρα.
      Μου το έλεγαν και δεν το έκανα...αλλά τελικά μάλλον είχαν δίκιο, όσες μου το συμβούλευαν.

      Κρουασανάκια παντώς καιρού και πάσης γεύσης.

      Διαγραφή
  4. Γρήγορα κρουασανάκια βλέπω!!! Και τον τίτλο σου τον επιβεβαιώνεις απόλυτα!!!
    Μου φαίνεται όταν φτιαχτούν θα γίνουν μισά μισά! Μισά αλμυρά, μισά γλυκά!! χιχι!
    Φιλάκια!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Tina Pippo, σωστή και πολύ ορθή επιλογή θα κάνεις!
      Μισά αλμυρά και μισά γλυκά...για να έχεις και την σωστή ισορροπία σε γεύση :-)))
      Καλό απόγευμα εύχομαι

      Διαγραφή
    2. Σε περιέλαβα στην Βόλτα στη Γειτονιά #22 :)
      Καλή εβδομάδα!!!

      Διαγραφή
  5. Πολύ ωραίο,μου αρέσει πολύ η ιδέα τη σφολιάτας. Εύκολο και νοστιμότατο!
    Καλή εβδομάδα Πηνελόπη!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Όπως τα λες Μαρία μου. Εύκολο στην παρασκευή. Νόστιμο σίγουρα. Που σε οδηγεί με την σειρά του σε ακόμη πιο εύκολη και γρήγορη κατανάλωση :-)))

      Διαγραφή
  6. Τα κρουασανάκια σου Πηνελόπη μου έγιναν τέλεια!!! Μου αρέσουν πολύ για σνακ για τις ξαφνικές λιγούρες! Ωραία και εύκολη παρασκευή!
    Γεια στα χέρια σου ...φαντάζομαι τα τιμήσατε δεόντως!!
    -:))

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δεόντως (!!!) δεν λες τίποτε Κική μου.
      Την επόμενη μέρα τα πείραμε και μαζί μας στην Κυριακάτικη βόλτα μας.
      Καλημέρες πολλές

      Διαγραφή
  7. Και αλμυρά, και γλυκά, ευπρόσδεκτα! Και νόστιμα και γρήγορα, αυτό πού το πάς;;;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Εκεί ακριβώς που "πάει" από μόνο του Μάρθα μου...
      Στο ότι είναι νόστιμα και τα κάνεις πανεύκολα :-))

      Διαγραφή
  8. Ωραία πρόταση τα γεμιστά κρουασάν και ευρείας αποδοχής!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Και κάνουν τους μικρούς δύσπιστους, άκρως χαρούμενους :-))) Αμαλία μου.
      Καλημέρες πολλές.

      Διαγραφή
  9. Πηνελόπη μου τι μου έκανες τώρα??? Σκεφτόμουν για τυρόπιτα σήμερα αλλά μου κλείνουν το μάτι τα κρουασανάκια!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ε, τώρα πια νομίζω ότι θα έχεις πράξει τα δέοντα Λίλα μου.
      Τι ακριβώς τελικά έφτιαξες για πες...για πες...
      Καλημέρες.

      Διαγραφή
  10. Νομίζω ότι είναι ιδανικά για σνακ και για οποιαδήποτε στιγμή θέλουμε κάτι νοστιμο για να "καλομάθουμε" το στομαχάκι μας! Τέλεια και για μπουφέ!
    Φιλάκια!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αυτό το στομαχάκι μας το τόσο "καλομαθημένο" Αναστασία μου, όλο και ζητάει ;-))) Ε, και τέτοια "ευκολάκια" είναι αλήθεια μεγάλη "παρηγορία" για την πάρτη του :-)))
      Καλημέρες πολλές-πολλές αν και άκρως χειμωνιάτικες και πάλι.

      Διαγραφή
  11. Τα έχω τσεκάρει κι εγώ αυτά τα κρουσανακια της Ροδάνθης!!!!!!!!!!!!!
    Λουκούμι σου έγιναν...φαίνονται!!!!!!!!!!!!!
    Θέλω!!!!!!!!!! Τώρα!!!!!!!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Να τα κάνεις Peps με τη ζύμη της Ροδάνθης πιστεύω ότι θα είναι ακόμη πιο γευστικά, απλώς εγώ λόγω έλλειψης χρόνου επέλεξα την έτοιμη σφολιάτα.
      Θα σου έστελνα βρε...αλλά μου χρωστάς μια διεύθυνση :-))))

      Διαγραφή
  12. Στις γρήγορες γλυκές ή αλμυρές μπουκίτσες ποτέ δεν λέω όχι!
    Μου άρεσε που έβαλες και στη γέμιση μοσχοκάρυδο. Έμεινς κανένα, για να ζητήσω μερικά για αύριο; Μπα, δε νομίζω!
    Φιλάκια πολλά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αμ, ποιός λέει όχι Ελένη μου στις μπουκίτσες (αλμυρές ή γλυκές);;;;
      Αυτή είναι άλλωστε και η "καταστροφή" μας :-)))
      Φιλιά πολλά κι' απ' εμένα.

      Διαγραφή
  13. Πηνελόπη μου πολύ ωραία ιδέα και μάλιστα πολύ γρήγορα.Φαίνονται καταπληκτικά, το μοσχοκάρυδο ταιριάζει απόλυτα!!!Περίσσεψε κανένα;
    Φιλιά!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Που να περισσέψουν Ελένη μου!

      Ειδικά αφράτα και ζεστούτσικα από τον φούρνο ήταν πολύ μεγάλος πειρασμός για όλους μας.

      Όσο για το μοσχοκάρυδο, είναι ιδανικό για μείγματα με τυριά σε πίτες, σουφλέ, σούπες κ.λ.π. αυτό είναι βέβαιο.

      Πολλές-πολλές καλημέρες.

      Διαγραφή
  14. Γρήγορα και εύκολα!!! Έτσι για να μη φοβούνται την κουζίνα και οι πιο νέες νοικοκυρές!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μαρίνα μου, προσωπικά προσπαθώ όσο μπορώ να "ξεφοβίσω" τις νεώτερες νοικοκυρές με πράγματα που ξέρω και παρέα τους να ξεπεράσω και δικές μου αναστολές με πράγματα που δεν έχω δοκιμάσει.

      Θέλω να πιστεύω πως "αντάμα" τα καταφέρνουμε καλά :-)))

      Πολλά φιλιά και χαιρετισμούς εκεί στα μέρη σας.

      Διαγραφή
  15. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή