6.5.14

Μαγιάτικο παντζάρι... το πιο ζουμερό γλυκό

Κάθε πράγμα στον καιρό του...
Η καλή ντομάτα (και ο κολιός) τον Αύγουστο...
Τα μελωμένα σύκα τον Σεπτέμβρη...
Τα καλά λεμόνια τον Απρίλη...
Ε, και το πιο γλυκό  σε γεύση και κόκκινο παντζάρι...τώρα τον Μάη!!
Μια καλή αγκαλιά μαγιάτικα βιολογικά παντζάρια, αγορασμένα από το μανάβικο στο Κέντρο Γης που βρεθήκαμε προ ημερών (καθώς και οι λαϊκές είναι σε αναζήτηση τον τελευταίο καιρό) μας έδωσαν ωραία πρώτη ύλη για σαλάτα, παρέα με τα ψαράκια και το χταποδάκι μας, αλλά κι' ένα κέϊκ...σούπερ...σοκολατένιο...για τις απογευματινές μας υπογλυκαιμίες :-))


Το κέϊκ με παντζάρι, έχει πολλές εκδοχές μέσα στο διαδίκτυο και θα το βρείτε σε πολλά φιλικά blogs, εδώ, εδώ, εδώ, εδώ, εδώ (κι' αλλού) ....αλλά και σ' εμένα , πριν από καιρό.
Σήμερα απλώς του έκανα ένα μικρό "ρετούς και μερικές αλλαγές στα υλικά και στην δομή του.

Απολαυστικό, ζουμερό και άκρως εθιστικό αφού είναι σοκολατένιο και κανείς δεν αντιστάθηκε!!

Κέϊκ Παντζαριού με καραμέλες γάλακτος και κανέλα.


Υλικά:
120 γραμ βούτυρο μαλακό,
60 γραμ/ ελαιόλαδο,
3 μεγάλα αυγά,
3 μεγάλους βρασμένους και αλεσμένους στο multi, βολβούς παντζαριού,
1,5 κούπα ζάχαρη,
1/2 κούπα γιαούρτι στραγγιστό,
1/2 κοφτό κουταλάκι βανίλια κρυσταλλική,
3 κοφτά κουταλάκια κανέλα σκόνη,
1 κουταλάκι σόδα μαγειρική,
1,5 κουταλάκι μπεϊκιν πάουντερ,
1 φλιτζάνι (μέτριο μέγεθος) καφέ στιγμής με άρωμα βανίλιας (2,5 κουταλάκια καφέ σε ζεστό νερό),
80 γραμ. κακάο κοσκινισμένο.
400 γραμ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του.
(Εδώ να σημειώσω πως μπορείτε να αντικαταστήσετε τον καφέ με ρόφημα σοκολάτας,  αλλά επειδή περιέχει ζάχαρη, θα μειώσετε την ποσότητα της προαναφερόμενης ζάχαρης).
Και 20 καραμέλες γάλακτος.


Για το γλάσο και την γέμιση σοκολάτας τα υλικά που χρησιμοποίησα ήταν:
250 γραμ. σοκολάτα κουβερτούρα 70% κακάο,
150 γραμ. σοκολάτα κουβερτούρα γάλακτος,
100 γραμ. πραλίνα φουντουκιού,
100 γραμ. κρέμα γάλακτος,
2 κουταλάκια ελαιόλαδο (αντί για βούτυρο)
1 κουταλάκι κανέλα σκόνη.


Αρχικά χτύπησα τ' αυγά με την ζάχαρη μέχρι ν' ασπρίσουν.
Κατόπιν έριξα το βούτυρο, το ελαιόλαδο, το αλεσμένο παντζάρι, την βανίλια, την κανέλα και το κοσκινισμένο κακάο. Χτύπησα εκ' νέου το μείγμα να ενωθούν και αυτά τα υλικά.
Πρόσθεσα τον καφέ, και σταδιακά ενσωμάτωσα το αλεύρι μαζί με το μπεϊκιν πάουντερ και την σόδα.

Σε φόρμα με αποσπώμενο πάτο, έβαλα ένα κομμάτι χαρτί ψησίματος καλύπτοντας και τα πλαϊνά τοιχώματα.
Έριξα τον χυλό του κέϊκ και ίσιωσα με μια μαρίζ.
Μέσα στον χυλό "βύθισα" περίπου 20 καραμέλες γάλακτος.


Έψησα σε προθερμασμένο στους 180 βαθμούς για τα πρώτα 15 λεπτά. Μετά σκέπασα με αλουμινόχαρτο καθώς η επιφάνεια είχε πάρει χρώμα και χαμήλωσα την θερμοκρασία στους 170 βαθμούς, για 35 λεπτά ακόμη. Έκλεισα τον φούρνο.
Και το άφησα με την πόρτα ελαφρώς ανοιχτή να κρυώσει για μιάμιση ώρα.
Το έβαλα πάνω στην επιφάνεια εργασίας, σηκώνοντας από τις άκρες του χαρτιού (βοηθά πολύ σ' αυτήν την περίπτωση ο συγκεκριμένος τρόπος χρήσης του χαρτιού).
Άνοιξα το χαρτί και μ' ένα μαχαίρι μεγάλο το έκοψα όσο πιο σωστά στην μέση.
Γέμισα με σοκολατένιο γλάσο το κάτω μέρος.
Επανέφερα το πάνω με προσοχή, και συνέχισα το γλασάρισμα σε όλη την επιφάνεια.


Για την ετοιμασία του γλάσου τώρα. Αφού τεμάχισα τις σοκολάτες (οι μισές ήταν από τα πασχαλινά μας αυγά), ζέστανα  την κρέμα γάλακτος, έριξα την τεμαχισμένη σοκολάτα μέχρι να λιώσει σε χαμηλή θερμοκρασία. Πρόθεσα και την πραλίνα φουντουκιού καθώς και την κανέλα και ήταν έτοιμο προς χρήση, αφού ήρθε λίγο και κρύωσε.

Εξαιρετικά γαργαλιστικό αποτέλεσμα και γι' αυτό πρέπει να μην το παρακάνουμε...Λέμε τώρα!!!
Οι δε, καραμέλες γάλακτος καθώς ψήνονται μέσα στο μείγμα αποκτούν μια τραγανή νότα. Πραγματικά κάτι διαφορετικό.
Καλή σας απόλαυση.

30 σχόλια:

  1. Και ήταν τόσο καλά αυτά τα παντζάρια!! εμείς τα τρώμε σαλάτα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Και για μας Ξανθή ήταν πραγματικά πολύ ωραία σαλάτα, με τα ψαρικά μας, αλλά κάναμε και τα γλυκάκια μας :-)))

      Διαγραφή
  2. Ωραίο!
    Για αυτή τη σοκολατοσκανδαλιά σου κι έτσι όπως το βλέπω ζουμπουρλούδικο το κάνω μια χαψιά!
    Δεν έχω ενδοιασμούς, λέμε...:)

    Z.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πες που σε βρίσκω αυτή τη στιγμή Ζαμπία μου, και στα "ντελιβερίζω" προσωπικώς καθώς κάνω επανέκδοση σε cup cakes αυτή τη φορά :-)))

      Διαγραφή
  3. Κόλασηηηηηη!!
    Είχες δίκιο προχθές που είπες ότι έφτιαξες κάτι σούπερ σοκολατένιο!
    Πάω πάσο! Δεν έχω λόγια!!!
    Οταν πρόκειται για σοκολατένιο κέικ με παντζάρι, δεν φέρνω αντιστάσεις!
    Είναι απλά αξεπέραστο!

    Ευχαριστώ για το λίνκ!!! Φιλί !!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Παρακαλώ :-))

      Είδες κοπέλα μου καλή που κάτι ήξερα που έγραφα ...πως δεν ζηλεύω ;-)))

      Καλό βράδυ εύχομαι.

      Διαγραφή
  4. Αυτά τα παντζάρια τα έχω δει τόσες φορές σε γλυκό με σοκολάτα και αρχίζω και σκάω που δεν έχω δοκιμάσει ακόμα!Το έχεις κάνει και σούπερ οπότε καταλαβαίνεις σε τι πειρασμούς με βάζεις ε?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καιρός..αφού σου έχουν ξεφύγει μέχρι τώρα αγαπητή μου Λίλια...να κάνεις τις δικές σου δοκιμές, που είμαι σίγουρη πως θα έχουν εξαιρετικό αποτέλεσμα :-))

      Διαγραφή
  5. Παντζαρι γλυκο κουταλιου εχω φαει και ηταν τελειο,αρα γιατι να μην ειναι και το κεικ? Καλοφαγωτο...καλο βραδυ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Με πολύ καλό γευστικό αποτέλεσμα μέσα στο κέϊκ καλή μου Νέλλη.
      Σε διαβεβαιώνω γι' αυτό :-)

      Διαγραφή
  6. Εξαιρετικό το κέικ, πειρασμός!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ότι σοκολατένια Αμαλία μου, είναι πειρασμός...ακόμη κι' αν περιέχει παντζάρι :-)))

      Διαγραφή
  7. Αυτό λέγεται σοκολατένια βόμβα!!!
    Του δωσες και κατάλαβε.....παντζάρι, σοκολάτες, πραλίνα, καραμέλες....
    Μια κόλαση είναι!!!!!!!!!!!!!!!!!!
    Σ' ευχαριστώ για το λινκ!!
    Καλημέρα!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ε, αφού την κάναμε την "κόλαση" Πέπη μου, να την κάνουμε με όλα τα απαραίτητα "αξεσουάρ" της :-))))

      Παρακαλώ....

      Φιλιά πολλά και καλό βράδυ.

      Διαγραφή
  8. ΥΠΕΡΟΧΟΟΟΟΟΟ!!!!!!!!!!!!! Το λατρεύω αυτό το σοκολατογλυκό που σε κατακυριεύει όταν το απολαμβάνεις!!!! Γεια στα χέρια σου Πηνελόπη και με τις καραμέλες και την πραλίνα το απογείωσες!!! Ευχαριστώ για το λινκ!!!
    Πολλά φιλάκια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Κική μου, σ' ευχαριστώ πολύ για τα καλά σου λόγια.

      Όσο για το link, θεωρώ πως είναι σωστό πάντα να αναφέρουμε τα όσα έχουμε δει σε "αδελφά" blogs και μας έχουν κεντρίσει το ενδιαφέρον ή μας έχουν δώσει ιδέες.

      Χαιρετισμούς πολλούς και καλό βράδυ εύχομαι.

      Διαγραφή
  9. Και δεν έφταναν όλα τα άλλα, έβαλες και καραμέλες!!!!!
    Υπέροχο, σοκολατένιο, λαχταριστό! Κοντεύω να λιποθυμήσω μόνο που το βλέπω :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Το έκανα για να "ντεκοράρω" το κεκάκι Μαρία μου, αλλά και να τις καταναλώσω, καθώς υπήρχαν αρκετές από αυτές στο "στοκ".
      Κρατήσου και μην λιποθυμάς...
      Έλα που έχω φτιάξει απόψε και cup cakes, να σε τρατάρω!
      Καλό βράδυ.

      Διαγραφή
  10. xaxaxa θυμηθηκα μια φιλη μου που το ειχε κανει δεν μας ειπε με τιειναι και το τρωγαμε ανετοι κ ο αντρας της και τα παιδια της και εγω που σιχαινομαι το παντζαρι. μαλιστα μου εβαλε και για το σπιτι και το εξαφανισα πρωτου φτασω!! οταν μου ειπε με τι ειναι μου ρθε να της το φερω στο κεφαλι!! ζουμερο κεικ νοστιμο και δεν καταλαβαινεις την παντζαριλα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Είδες...είδες...Ντολεμαδάκι!
      Έτσι έγινε και με τους δικούς μου :-)))
      Το "παραμύθι" τους το έσκασα μετά, και αφού είχε καταναλωθεί όλο το κεκάκι!!!

      Διαγραφή
  11. Το παντζάρι μπορεί να μη μου αρέσει ιδιαίτερα, ωστόσο σε τέτοια ζουμερά και σούπερ σοκολατένια κεκάκια το τρώω πάρα πολύ ευχάριστα!
    Φιλιά πολλά Πηνελόπη!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Και όμως ως λαχανικό, όπως για παράδειγμα σε μια ωραία παντζαροσαλάτα με γιαούρτι και καρυδάκι, Ερμιόνη μου, νομίζω πως θα σε κάνει ν' αλλάξεις γνώμη :-))
      Ε, για το κεκάκι πια...ούτε που το καταλαβαίνεις, ομολογουμένως!
      Φιλιά πολλά κι' από εμένα.

      Διαγραφή
  12. Το βλέπω και λιποθυμώ............δεν ξέρω όμως αν θα το τολμήσω!!!!!
    Φιλάκια πολλά πολλά!!!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Να το τολμήσεις Λίλα μου.
      Σου υπόσχομαι προσωπικά, πως δεν θα χάσεις...

      Διαγραφή
  13. A beautiful, moist and delicious cake! Blessings, Catherine

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Λαχταριστό κέικ! Λατρεύω το παντζάρι στα γλυκά!
    Πολλά φιλιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Έτσι όντως καλή μου Λένια!
      Αλλά το λαχταριστό και το "τραβηχτικό" είναι στην προκειμένη περίπτωση και το σοκολατένιοε χρώμα και αποτέλεσμα.

      Διαγραφή
  15. Η συνταγή είναι πρωτότυπη και άκρως δελεαστική!!!!!
    Φιλάκια
    Νεφέλη

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Έχει πολλά καλά τούτη η συνταγή Νεφέλη μου. Αλλά και όλες οι προτάσεις από τα φιλικά blogs προσφέρουν μοναδική απόλαυση.
      Διαλέγεις και προχωράς για μια δική σου δοκιμή, όσο έχουμε στην αγορά καλά παντζάρια.
      Καλό βράδυ εύχομαι.

      Διαγραφή