17.3.15

Γαρίδες με ταχίνι και μουστάρδα

Οι πειραματισμοί με το ταχίνι καλά κρατούν το τελευταίο διάστημα (μιλάμε για μεγάλο κόλλημα...αλλά έτσι μου συμβαίνει αρκετά συχνά) οπότε ήρθε η ώρα να σας δείξω και τις γαρίδες που μαγειρεύτηκαν με ταχίνι, μουστάρδα και χυμούς.
Οι οποίες συνοδεύτηκαν με ένα γευστικότατο ρύζι με λαχανικά που έβρασαν μέσα σε νεράκι εμπλουτισμένο με σαφράν και κουρκουμά.


Για το ρύζι τα πράγματα αρκετά απλά και εύκολα.
Αρχικά επιλέγετε τα λαχανικά που θέλετε να χρησιμοποιήσετε για το ρύζι σας.
Προσωπικά έβαλα:
2 μεσαίου μεγέθους, καρότα κομμένα σε κύβους,
1 κόκκινη πιπεριά επίσης κομμένη σε καρεδάκια,
1/2 φλιτζάνι καλαμπόκι
και 1 φλιτζάνι στρογγυλά  πράσινα φασολάκια (τα δύο τελευταία ήταν κατεψυγμένα).
Σοτάρισα 1 μικρό κρεμμυδάκι ψιλοκομμένο σε ελαιόλαδο.
Κατόπιν σοτάρισα τα λαχανικά επίσης για 5-6 λεπτά.
Κατόπιν, έριξα νερό ζεστό (τόσο όσο να σκεπαστούν καλά τα λαχανικά μου - περίπου 2 ποτήρια) αλάτι, πιπέρι, σαφράν (1 φακελάκι σε σκόνη) και 1/2 κοφτό κουταλάκι κουρκουμά και τα έβαλα να βράσουν όλα για 12-15 λεπτά.

Στο μείγμα την συνέχεια έριξα το ρύζι αφού προηγουμένως το είχα ξεπλύνει με κρύο νερό.
'Εβρασαν μετά όλα μαζί για ένα ακόμη 10λεπτο, μέχρι που το ρύζι ήπιε όλα τα υγρά και ήταν έτοιμο για σερβίρισμα. Ενδεχομένως στην όλη διαδικασία εκεί κατά το τέλος να χρειαστεί λίγο νεράκι ακόμη, οπότε κατά μέρος να έχετε ένα μπρίκι με ζεστό νερό για να συμπληρώσετε.


Για τις γαρίδες τώρα:
πήρα ένα πακέτο 500 γραμ. κατεψυγμένες και καθαρισμένες.
Τις ξεπάγωσα και τις άφησα για 10 λεπτάκια μέσα σε ξυδόνερο (τραβά την όποια οσμή κατεψυγμένου).
Στην συνέχεια μέσα σε ένα αντικολλητικό τηγάνι, έβαλα 2 κουταλιές ελαιόλαδο να ζεσταθεί.
Μέσα σε 1/2 φλιτζάνι ζεστό νερό, έριξα 2 καλές κουταλιές ταχίνι άγλυκο και 2 κουταλιές μουστάρδα.
Το αραίωσα και το έριξα στο τηγάνι μαζί με τις γαρίδες.
Συμπλήρωσα με τον χυμό από μισό λεμόνι και ένα μέτριο μανταρίνι καθώς και λίγο ξύσμα λεμονιού, αλάτι, πιπέρι, αρκετό ψιλοκομμένο μαϊντανό και λίγο ψιλοκομμένο σέλινο.
Βράση για 4-5 λεπτάκια και ήταν έτοιμες για να συνοδεύσουν το ρύζι με τα λαχανικά σερβιρισμένες με αρκετή από την σαλτσούλα τους που είναι γεμάτη αρώματα και μυρωδιές!


Ένα πιάτο άκρως γευστικό και με ελάχιστο θα έλεγα χρόνο μαγειρέματος.
Μεγαλύτερος χρόνος απαιτείται ενδεχομένως για την προετοιμασία των υλικών του, αλλά μπορούν να γίνουν παράλληλα αρκετά πράγματα.
Καλή σας απόλαυση αν αποφασίστε να το δοκιμάσετε. 

22 σχόλια:

  1. Δεν μπορώ να φανταστώ τη γεύση του, με το ταχίνι δεν έχω και μεγάλη αγάπη ελάχιστα το χρησιμοποιώ.
    Για το ρυζάκι όμως δεν λέω όχι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Το ταχίνι στις σάλτσες δίνει τόνο, ενώ τις κάνει πιο "παχύρευστες" Ξανθή μας. Νομίζω πως αξίζει να κάνεις την δοκιμή.

      Διαγραφή
  2. Τι νοστιμιές ειναι πάλι αυτες που βλέπω!

    http://beautyfollower.blogspot.gr

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Απλά υλικά με μερικές έξτρα πινελιές dear Beauty!!

      Διαγραφή
  3. Αχ βρε Πηνελόπη μου εσύ με το ταχίνι σου! Στις φωτογραφίες το πιάτο σου δείχνει εξαιρετικό! Δεν είμαι ένθερμη οπαδός του ταχινιού αλλά μπορώ να το δοκιμάσω χωρίς αυτό και να κρατήσω όλα τα υπόλοιπα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αμαλία μου, θα σου έλεγα όπως το είπα και πιο πάνω στην Ξανθή, ότι το αδικείς.
      Είναι ένα πολύ θρεπτικό στοιχείο, που με μέτρο και με ορισμένο τρόπο μπορεί να σου δώσει αποτέλεσμα που δεν φαντάζεσαι...
      Σκέψου ότι η συγκεκριμένη σάλτσα, δεν έχει κρέμα γάλακτος ή κορν φλάουερ και έχει εξαιρετική δομή!
      Κάνε μια δοκιμή με το τρόπο που περιγράφω και νομίζω πως θα το "συμπαθήσεις"!

      Διαγραφή
    2. Δεν έχω καμία αμφιβολία ότι στην υφή θα βοηθάει, εξάλλου είσαι εγγύηση! Με τη γεύση του έχω το πρόβλημα, δεν μου αρέσει καθόλου όσες ευκαιρίες και αν του έχω δώσει. Αλλά, εντάξει, μπορεί να κάνω ακόμα μία προσπάθεια αφού μου το συστήνεις τόσο ένθερμα.

      Διαγραφή
  4. ουαου πηνελοπη,τι γκουρμε γαριδες!ταχινι(μαρεσει πααααρα πολυ) μανταρινι. . .δημιουργικοτητατη η συνταγη σου σαν και σενα!!!οπωςκαταλαβες μου αρεσουν πολυ τα "κολληματα" σου,αχαχα!!!
    πολλα φιλια!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Χαίρομαι που τα δικά μου "κολλήματα" βρίσκουν ανταπόκριση και σ' άλλους Κική μου, καθώς η διαδικτυακή παρέα μας πρέπει να είναι "διαδραστική".
      Φιλιά κι' από εμένα και καλό υπόλοιπο στο Σαββατοκύριακό σας.

      Διαγραφή
  5. Φιλενάδα εσύ θα με τρελλάνεις... γαρίδες με ταχίνι!!!!!!!!!! Ουάουυυυυυυ... είδες είμαι και στη μόδα!!!! Γκουρμέ καταστάσεις βλέπω και φαντάζομαι ότι εξαφανίστηκαν ως δια μαγείας!!!!!!!!!!!!!!!!
    Καλό βράδυ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μοδάτη μου εσύ!!!
      Ναι και πρέπει να σου πω ότι ήταν απολαυστικές.
      Και έκανα και επέκταστη της δράσης μου, σήμερα το έβαλα σε λαχανικά που έκανα στο γουώκ (καροτάκια, πιπεριές διάφορες, baby corn ολόκληρα) και εκεί μου άρεσε επίσης πάρα πολύ.
      Καλό βράδυ και καλή αυριανή Κική μου.

      Διαγραφή
  6. Αγαπώ πολύ το ταχίνι, τρώω καθημερινά με το ψωμί, είτε σκέτο είτε με μέλι, στο φαγητό όμως δεν το έχω δοκιμάσει.
    Με έπεισες αμέσως βλέποντας την ωραία σάλτσα με το λεμόνι, πορτοκάλι και ταχίνι χωρίς κρέμα γάλακτος!!
    Φοβερή ιδέα, πολύ ωραίο αποτέλεσμα!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Να τις κάνεις τις δοκιμές σου Μάχη μου. Νομίζω τελικά ότι είναι μια εξαιρετική πρώτη ύλη για σάλτσες γλυκές αλλά και αλμυρές.
      Φιλιά κι' από εμένα και καλό βράδυ.

      Διαγραφή
  7. Φανταστικό πιάτο. Οι γαριδες με τη μουσταρδα ταιριάζουν πάρα πολύ, άρα και με την ιδιαιτερότητα που εχει η γευση απο ταχίνι!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αριάδνη τα υλικά έδεσαν πολύ αρμονικά μεταξύ τους και κανείς από τους "εστιαζόμενους" δεν έκανε παράπονα.
      Η δε σαλτσούλα πάνω στο ρυζάκι έκανε θαύματα!

      Διαγραφή
  8. Bλέπω Πηνελόπη μου το τιμάς τώρα τελευταία το ταχίνι.
    ΤΟ ξέρω αμα κολλήσεις με ένα υλικό, κολλάς ;)
    Ιδιαίτερο πιάτο που όμως η προσθήκη ταχινιού του δίνει αλλη διασταση. Μου αρέσει το ταχίνι, αν και δεν το τρώω συχνά (ενώ θα έπρεπε). Βρίσκω εξαιρετική την ιδέα σου να το προσθέσεις στις γαρίδες.
    Μπράβο.

    Φιλιά :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μου αρέσει που με νιώθεις καλή μου Marion :-)

      Είναι πολύ σημαντικό να μοιράζεσαι το ίδιο συναίσθημα με άλλους ανθρώπους που επίσης αγαπούν την ενασχόληση με τις κουτάλες και τις κουζίνες τους.

      Φιλιά πολλά.

      Διαγραφή
  9. Τι νοστιμιές είναι πάλι τούτες Πηνελόπη μου!!!! Με ταχίνι δεν έχω δοκιμάσει κάτι αλμυρό, έχω μεγάλη περιέργεια για τη γεύση του!!!! Πολλά φιλιά!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Συντέκνισσα ξεκίνα τα πειράματα (με τούτη την συνταγή ή κάποια άλλη) νομίζω πως θα έχεις μια όμορφη γευστική εμπειρία.
      Μην σου πω ότι θα την επαναλάβεις κιόλας με "κολλήματα" σαν και τα δικά μου :-))
      Φιλιά πολλά και εύχομαι μια πολύ καλή Κυριακή.

      Διαγραφή
  10. Καλώς σε βρήκα. Εξαιρετικη η πρόταση σου, θα ηθελα πολυ να τη δοκιμασω

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλώς ήρθες Ευαγγελία.
      Χαίρομαι πραγματικά για την "γνωριμία" καθώς σε "βρήκα" κι εγώ...
      Να την δοκιμάσεις και να έχω και τις εντυπώσεις σου.
      Πολύ θα χαρώ.

      Διαγραφή
  11. Ωραία!! Μου αρέσει πολύ το ταχίνι και το βάζω όπου μπορώ! Έτσι πρώτη φορά το δοκιμάζω αλλά είμαι σίγουρη πως θα είναι πολύ νόστιμο!! Η μουστάρδα με τις γαρίδες είναι αναμφίβολα εξαιρετικός συνδυασμός!Φιλιά!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή