Λίγες καυκαλήθρες, λίγα μυρώνια, ένα πράσο... είχαν ξέμειναν από την τελευταία χορτόπιτα καθώς μου φάνηκε πολύ το υλικό που είχα ετοιμάσει.
Τα κράτησα σε σακουλίτσα καθαρή στο ψυγείο και δύο ημέρες μετά ταίριαξαν απόλυτα με τον παστό μπακαλιάρο που είχα στο ψυγείο, καθώς δεν τον μαγείρεψα την ημέρα της εθνικής μας γιορτής, λόγω πρόσκλησης σε συγγενικό μας σπίτι.
Και έτσι έγινε το "ορεσίβιο" ψαράκι όπως χαρακτηρίζεται ο παστός μπακαλιάρος,
μπακαλιάρος του περιβολιού.
Υλικά για 2 άτομα.
5-6 φυντάνια καυκαλήθρες,
5-6 φυντάνια μυρώνια,
1 μεγάλο πράσο κομμένο σε ροδέλες,
1 μέτριο κρεμμύδι κομμένο σε μικρά μισοφέγγαρα,
2 μέτριες πατάτες κομμένες μπαστουνάκια (όπως τις κάνουμε για να τις τηγανίσουμε)
1 φύλλο παστού μπακαλιάρου καλά ξαλμυρισμένου,
1, φλιτζάνι σπιτική σάλτσα ντομάτας,
1/2 φλιτζάνι ελαιόλαδο,
1/3 φλιτζανιού νερό,
ελάχιστο αλάτι (για τα χόρτα κυρίως) πιπεράκι και πάπρικα γλυκιά.
Αρχικά έβαλα τον μπακαλιάρο για ξαλμύρισμα από την προηγούμενη μέρα, αλλάζοντάς του συχνά νερά.
Την επομένη ξέπλυνα τα χόρτα και τα καθάρισα αν χρειαζόταν από κίτρινα φυλλαράκια.
Τα έκοψα αρκετά μ' ένα μαχαίρι (όχι όμως πολύ ψηλά).
Καθάρισα και έπλυνα επίσης το πράσο κόβοντάς το ροδέλες.
Το ίδιο και το κρεμμύδι. Και τέλος τις πατάτες μου σε μπαστουνάκια.
Την σάλτσα τομάτας την είχα έτοιμη πριν δύο ημέρες στο ψυγείο, καθώς είχαν ωριμάσει κάποιες τομάτες που αγόρασα.
Στο ταψί μου έστρωσα τα 2/3 των λαχανικών (μυρώνια, καυκαλήθρες) το πράσο και το κρεμμύδι.
Έβαλα και τις πατάτες και επάνω ξάπλωσα το φιλέτο του μπακαλιάρου ολόκληρο και με το δέρμα προς την πλευρά των μυρωδικών.
Ράντισα όλα με το μισό ελαιόλαδο, το λίγα αλάτι κυρίως πάνω στα λαχανικά.
Και κάλυψα με τα υπόλοιπα χόρτα το σώμα του μπακαλιάρου.
Κουταλιές σάλτσας ντομάτας πάνω στα χόρτα και στο ψάρι.
Πασπάλισα με πιπέρι και πάπρικα και τέλος το νεράκι γιατί έχουμε τις πατατούλες που πρέπει να ψηθούν καλά.
'Εβαλα σε ελαφρώς προθερμασμένο φούρνο τα ταψί μου και έψησα με αέρα στους 180 βαθμούς για 45 περίπου λεπτά. Έτοιμο.
Νόστιμο και αρκετά ελαφρύ.
Ζεστό ψωμάκι, ένα ποτηράκι κρασί από δίπλα και όλα καλά :-))
Φάγαμε δόξα τον Θεό και σήμερα (είπα χαρακτηριστικά...).
Μεγάλος προβληματισμός αυτό: το τι θα φάμε σήμερα, δεν συμφωνείτε;
Καλή Κυριακή σας εύχομαι.
Τα κράτησα σε σακουλίτσα καθαρή στο ψυγείο και δύο ημέρες μετά ταίριαξαν απόλυτα με τον παστό μπακαλιάρο που είχα στο ψυγείο, καθώς δεν τον μαγείρεψα την ημέρα της εθνικής μας γιορτής, λόγω πρόσκλησης σε συγγενικό μας σπίτι.
Και έτσι έγινε το "ορεσίβιο" ψαράκι όπως χαρακτηρίζεται ο παστός μπακαλιάρος,
μπακαλιάρος του περιβολιού.
Υλικά για 2 άτομα.
5-6 φυντάνια καυκαλήθρες,
5-6 φυντάνια μυρώνια,
1 μεγάλο πράσο κομμένο σε ροδέλες,
1 μέτριο κρεμμύδι κομμένο σε μικρά μισοφέγγαρα,
2 μέτριες πατάτες κομμένες μπαστουνάκια (όπως τις κάνουμε για να τις τηγανίσουμε)
1 φύλλο παστού μπακαλιάρου καλά ξαλμυρισμένου,
1, φλιτζάνι σπιτική σάλτσα ντομάτας,
1/2 φλιτζάνι ελαιόλαδο,
1/3 φλιτζανιού νερό,
ελάχιστο αλάτι (για τα χόρτα κυρίως) πιπεράκι και πάπρικα γλυκιά.
Αρχικά έβαλα τον μπακαλιάρο για ξαλμύρισμα από την προηγούμενη μέρα, αλλάζοντάς του συχνά νερά.
Την επομένη ξέπλυνα τα χόρτα και τα καθάρισα αν χρειαζόταν από κίτρινα φυλλαράκια.
Τα έκοψα αρκετά μ' ένα μαχαίρι (όχι όμως πολύ ψηλά).
Καθάρισα και έπλυνα επίσης το πράσο κόβοντάς το ροδέλες.
Το ίδιο και το κρεμμύδι. Και τέλος τις πατάτες μου σε μπαστουνάκια.
Την σάλτσα τομάτας την είχα έτοιμη πριν δύο ημέρες στο ψυγείο, καθώς είχαν ωριμάσει κάποιες τομάτες που αγόρασα.
Στο ταψί μου έστρωσα τα 2/3 των λαχανικών (μυρώνια, καυκαλήθρες) το πράσο και το κρεμμύδι.
Έβαλα και τις πατάτες και επάνω ξάπλωσα το φιλέτο του μπακαλιάρου ολόκληρο και με το δέρμα προς την πλευρά των μυρωδικών.
Ράντισα όλα με το μισό ελαιόλαδο, το λίγα αλάτι κυρίως πάνω στα λαχανικά.
Και κάλυψα με τα υπόλοιπα χόρτα το σώμα του μπακαλιάρου.
Κουταλιές σάλτσας ντομάτας πάνω στα χόρτα και στο ψάρι.
Πασπάλισα με πιπέρι και πάπρικα και τέλος το νεράκι γιατί έχουμε τις πατατούλες που πρέπει να ψηθούν καλά.
'Εβαλα σε ελαφρώς προθερμασμένο φούρνο τα ταψί μου και έψησα με αέρα στους 180 βαθμούς για 45 περίπου λεπτά. Έτοιμο.
Νόστιμο και αρκετά ελαφρύ.
Ζεστό ψωμάκι, ένα ποτηράκι κρασί από δίπλα και όλα καλά :-))
Φάγαμε δόξα τον Θεό και σήμερα (είπα χαρακτηριστικά...).
Μεγάλος προβληματισμός αυτό: το τι θα φάμε σήμερα, δεν συμφωνείτε;
Καλή Κυριακή σας εύχομαι.
μου το ζηταει συνεχως ο συζυγος και μου τονιζει ποσο νοστιμο φαγητο γινεται.μου φαινεται πως ηρθε η ωρα να μαγειρευτει ετσι με αυτον τον τροπο.και σε εσενα καλη εβδομαδα και να περνατε καλα σε οτι και να κανετε.και ωχ ηρθε η ωρα να ανασκωμπουθουμε για τις δουλεις και ετοιμασιες του Πασχα.
ΑπάντησηΔιαγραφήΕυκαιρία να του τον ετοιμάσεις Λίτσα, τώρα που έρχεται Κυριακή των Βαϊων και το συγκεκριμένο ψάρι έχει την τιμητική του και πάλι.
ΔιαγραφήΑυτές οι δουλειές αμάν...δεν τελειώνουν ποτέ :-))
Καλή Δύναμη εύχομαι.
Όπως τα λες Πηνελόπη μου, νόστιμο και ελαφρύ φαγάκι (συν πολύ αρωματικό, να μην ξεχνιόμαστε!). Το καθημερινό μαγείρεμα είναι πονοκέφαλος, θα συμφωνήσω απόλυτα μαζί σου και συνήθως για να συντομεύουμε τους χρόνους καταφεύγουμε στα δοκιμασμένα. Καλή εβδομάδα!
ΑπάντησηΔιαγραφήΟ χρόνος είναι πάντα "εναντίον" μας Αμαλία μου, ποτέ υπέρ μας, λες και κάτι του έχουμε κάνει :- ))
ΔιαγραφήΤο παλεύουμε όμως με λίγα πράγματα που ταυτόχρονα μπορεί να είναι και καλά, είτε μιλάμε για φαγητό... είτε για κάτι άλλο μέσα στην καθημερινότητά μας.
Χαιρετισμούς πολλούς και καλή ξεκούραση (γελάμε τώρα...) τις μέρες που θα μας έρθουν.
Χρησιμοποίησες τα πιο ωραια μυρωδικά. Παρακαλάω κάθε βδομάδα να βρω στη λαική αλλά συνηθως δεν βρίσκω!! φοβερη συνταγη
ΑπάντησηΔιαγραφήΣτην δικιά μας λαϊκή (κι' έχουμε δύο είναι αλήθεια στα μέρη μας) πάντα βρίσκουμε Ευαγγελία μου. Ίσως γιατί είναι και αρκετά μεγάλες. Δεν βρίσκουμε πράγματα ιδιαίτερα ίσως, αλλά τα καλύπτουμε πάντα με κάτι άλλο.
ΔιαγραφήΠάντως το συγκεκριμένο μαγείρεμα μπακαλιάρου είναι από τα πιο νόστιμα πιστεύω.