6.4.17

Μια ζύμη...δυο παρασκευάσματα

Όταν οι απόψεις διαφέρουν και δεν μπορείς να ικανοποιήσεις όλα τα γούστα...καθώς εσύ είσαι ένας άνθρωπος με μόνον δύο χέρια... δεν έχεις παρά να μοιράσεις τα πράγματα στη μέση.
Στο σπιτικό μου συμβαίνει συχνά αυτό, ειδικά όταν μιλάμε για το φαγητό της επόμενης μέρας ή το "μπινελικάκι" της ίδιας μέρας!!
Προσέξατε πως τοποθέτησα τον όρο, μπινελικάκι της ίδιας μέρας. Γλυκό θέλω...τώρα το θέλω!

Έτσι λοιπόν προσπαθώ πάντα να βρίσκω λύσεις σαν αυτή που ακολουθεί, κάνοντας τα χατίρια όλων μας.
Με μία ζύμη, που ετοιμάστηκε στον αρτοπαρασκευαστή, όσο έκανα κάτι άλλο (σιδέρωμα στην συγκεκριμένη περίπτωση) έφτιαξα δύο διαφορετικά πράγματα.

Κρουασανάκια νηστίσιμα και μαλακά κουλουράκια κανέλας




Για τη ζύμη, έβαλα στον αρτοπαρασκευαστή μου τα ακόλουθα υλικά: 
1 μπουκαλάκι πορτοκαλάδα με ανθρακικό,
1/2 κούπα ελαιόλαδο,
1,5 κουταλάκι κανέλα σκόνη,
1/2 κουταλάκι βανίλια κρυσταλλική (ή υγρό εσάνς)
ξύσμα από ένα μεγάλο πορτοκάλι,
3 κουταλάκια καστανή ζάχαρη,
1/2 κουταλάκι αλάτι,
180 γραμ. αλεύρι καλαμποκιού,
320 γραμ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις,
1 φακελάκι ξηρή μαγιά.


Επιπλέον υλικά: 3 κουταλιές καστανή ζάχαρη ανακατεμένη με 2 κουταλάκια κανέλα. 2 κουταλιές ζεστό νερό ανακατεμένο μ' ένα κουταλάκι θυμαρίσιο μέλι.
Και για τα κρουασάν: 3 κουταλιές ζεστό σοκολατένιο ταχίνι και λίγη κανέλα.
Βέβαια μπορείτε να βάλετε κανονική πραλίνα φουντουκιού ανακατεμένη με 80 γραμ. κρεμώδες τυρί, αν δεν νηστεύετε, και θα έχετε ένα εξαιρετικά γευστικό κρουασανάκι..

Η ζύμη μου ήταν έτοιμη σε 1 ώρα και 20 λεπτά, οπότε μετά το 1/3 της έγινε κουλουράκια και η υπόλοιπη ανοίχτηκε σ' ένα μεγάλο στρογγυλό φύλλο, τραβώντας τον δικό της δρόμο :-)


Τα κουλουράκια, όσο ένα μεγάλο καρύδι στο μέγεθος το ζυμαράκι που το έπλασα μπαστουνάκι και μετά το έκλεισα σε κύκλο αλείφτηκαν με υδρόμελο και μετά έκαναν ένα μπανάκι μέσα σε ζάχαρη καστανή ανακατεμένη με κανέλα σκόνη.


Μπήκαν στο ταψί πάνω σε αντικολλητικό χαρτί και μετά σε ελαφρώς ζεστό φούρνο για το δεύτερο φούσκωμα.


Η ζύμη που ανοίχτηκε σε φύλλο στρογγυλό, αλείφτηκε με ελαφρώς ζεσταμένο σοκολατένιο ταχίνι και μετά χωρίστηκε  σε 8 ίσα τρίγωνα, τα οποία μεταμορφώθηκαν ρολλάροντας από την φαρδιά πλευρά προς στην στενή σε κρουσάν.

Αλείφτηκαν επίσης με υδρόμελο και μετά με την υπόλοιπη καστανή ζάχαρη και κανέλα και μπήκαν και αυτά στον φούρνο για μισή ώρα, ώστε να φουσκώσουν.


Έψησα στους 170 βαθμούς με αέρα (ταυτόχρονα τα δύο ταψιά μου) για 25 περίπου λεπτά.
Όλοι χαρούμενοι και ικανοποιημένοι θέλω να πιστεύω..., καθώς μέχρι την επομένη το απόγευμα δεν είχε μείνει παρά μόνον ένα μονάκριβο κουλουράκι που το γεύτηκα παρέα με τον απογευματινό καφέ μου!

Κουλουράκια τραγανιστά απ' έξω και μαλακά πιο μέσα χάρη στο μέλι και την κρούστα ζάχαρης
Κρουασανάκια μαλακά μέσα κι' έξω καθώς η ζύμη με το λάδι τα βοηθά να είναι πιο συμπαγή και πιο "ψωμένια" στην υφή τους.

Σας εύχομαι δύναμη και αντοχή και με το καλό στις μέρες της Εβδομάδας των Παθών και της Ανάστασης, που όλο και πλησιάζουν.

8 σχόλια:

  1. Αύριο έρχεται η κόρη μου και έλεγα να κάνω κουλουράκια!!!!!!Ευχαριστούμε και...καληνύχτα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Με το καλό να την δεχτείς Γιωργία μου. Και φυσικά "ανασκουμπώσου" καλή μου φίλη.
      Χαιρετισμούς πολλούς σας στέλνω.

      Διαγραφή
  2. Ωραία συνταγή σε δύο παραλλαγές Πηνελόπη! Όταν λες μπουκαλάκι πορτοκαλάδα εννοείς αυτά τα μικρά (που στο σχήμα είναι κάπως ...φουσκωτά)?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλημέρα Αμαλία μου.
      Ακριβώς αυτό εννοώ... είναι θα έλεγα η σωστή δόση για την συγκεκριμένη ποσότητα άλευρου και λοιπών υλικών.

      Διαγραφή
  3. τελεια 2 σε 1!! καλη ανασταση!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Χριστός Ανέστη Αναστασία μου!
      Κι' αν είσαι από τις Αναστασίες που γιορτάζουν το Πάσχα, χρόνια σου πολλά και καλά.

      Διαγραφή
  4. Το 2 σε 1 πολύ μου άρεσε!!! Χριστός Ανέστη Πηνελόπη μου, υγεία και ευτυχία!!!

    http://artdecorationcrafting.blogspot.gr

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αληθώς Ανέστη Χριστίνα μου.
      Να 'σαι καλά και ελπίζω το φετινό Πάσχα σας να ήταν τόσο όμορφο όσο το κάνει ο ερχομός ενός νέου μέλους σε μια οικογένεια.
      Τα φιλιά μου.

      Διαγραφή