Γλύκα και αίσθημα θαλπωρής μας χάρισαν, τα γλυκό-ψωμάκια που θα διαβάσετε πιο κάτω.
Γνωστά με την ονομασία Scones ή επί το ελληνικότερο Σκόουνς, δημιουργήθηκαν πολύ γρήγορα και εύκολα για να γλυκάνουμε το απόγευμα μας, αλλά να έχουμε και κάτι για το πρωινό της επόμενης μέρας.
Μικρή προεργασία χρειάζεται, όπως για παράδειγμα: να αλεσθεί για λίγο η βρώμη στο Multi καθώς και οι ξηροί καρποί. Ενώ πρέπει να τριφτούν τα 3 μήλα στη χοντρή πλευρά του τρίφτη και τ' άλλα 2 σε μικρούς κύβους.
Σκόουνς μήλου με μπαχαρικά και σταφίδες
1 φλιτζάνι αλεσμένη βρώμη,
2 φλιτζάνια αλεύρι για όλες τις χρήσεις,
2 κουταλάκι γλυκού μπέικιν πάουντερ,
2 κουταλάκια γλυκού κανέλα σκόνη,
1 πρέζα αλάτι,
1/2 κουταλάκι μαστίχα αλεσμένη μαζί με 2 κουταλάκια ζάχαρη λευκή,
1 φλιτζάνι καστανή ζάχαρη demerara,
1 ποτηράκι κρασιού λικέρ βύσσινο ή πορτοκάλι,
5 μήλα (τα 3 τριμμένα στον τρίφτη και τα 2 δύο σε μικρούς κύβους)
1 πορτοκάλι ξύσμα και χυμός,
1/2 φλιτζάνι ξανθιές σταφίδες,
1 φλιτζάνι φουντούκι ανάλατο χοντροαλεσμένο,
1 φλιτζάνι καρύδι επίσης χοντροαλεσμένο.
1 μεγάλο αυγό,
2/3 φλιτζανιού περίπου ελαιόλαδο,
Και για την επικάλυψη κανέλα και ζάχαρη άχνη.
Αφού έκανα την προεργασία με το άλεσμα των ξηρών καρπών και της βρώμης.
Άλεσα και την μαστίχα μαζί με την άσπρη ζάχαρη για να γίνουν πούδρα και μετά πέρασα στα μήλα.
Τα μήλα, αφού πλύθηκαν και καθαρίστηκαν, τρία τρίφτηκαν στον τρίφτη και τα άλλα δύο κόπηκαν σε μικρά κυβάκια.
Αυτό το έκανα γιατί θεώρησα πως θα ήταν ωραίο να βρίσκει κανείς ολόκληρο κύβο μήλου καθώς μασά το γλυκοψωμάκι του.Όταν ολοκλήρωσα την εργασία με τα μήλα, τους έστυψα το πορτοκάλι, αφού είχα πάρει το ξύσμα του, για να μην μαυρίσουν.
Στη συνέχεια, έβαλα όλα τα υλικά μου σε μεγάλη λεκάνη ανάμειξης αφήνοντας για το τέλος το αλεύρι ανακατεμένο με το μπέικιν πάουντερ, το οποίο πρόσθετα σταδιακά αφού ανακάτευα καλά με τον αυγοδάρτη.
Κάποια στιγμή ο αυγοδάρτης μπήκε στην άκρη και έκανα το τελευταίο ζύμωμα με λίγο λαδωμένο χέρι.
Άφησα την λεκάνη με το μείγμα στο ψυγείο για δύο ώρες και μετά με ένα μεγάλο κουτάλι έβαζα ποσότητα ζύμης πάνω στα ταψιά μου που είχα στρώσει με αντικολλητικό χαρτί, σε μια απόσταση μεταξύ τους.
Έψησα σε προθερμασμένο φούρνο, στους 180 βαθμούς με αέρα, για 13-14 λεπτά, αλλάζοντας και μια φορά θέση στα δύο ταψιά μου.
Αφού ξεφούρνισα, άφησα να κρυώσουν αρκετά και τα πασπάλισα με άχνη ζάχαρη ανακατεμένη με κανέλα.
Αρωματικά, απολαυστικά και πολύ χορταστικά δίπλα σε ένα φλιτζάνι γάλα, τσάι ή καφέ.
Δοκιμάστε τα και ελπίζω να σας δώσουν αυτή την γλύκα που χάρισαν και σ' εμάς.
Αν δεν διαβαζα τον τιτλο και εβλεπα μονο τις φωτογραφιες θα ελεγα πως ειναι καρυδατα.ασε που με εχουν πιασει και οι υπογλυκαιμιες μου τετοια ωρα.Αληθεια πως μπορουμε να αντικαταστησουμε την βρωμη;Καλα να περνατε Πηνελοπη μου.
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλησπέρα Λίτσα μου.
ΔιαγραφήΩραία και τα καρυδάτα!!
Την βρώμη μπορεί να την αντικαταστήσεις με περισσότερο αλεσμένο καρύδι ή φουντούκι και αναλογικά λίγο περισσότερο αλεύρι. Προσωπικά για να μετριάσω το αλεύρι έβαλα βρώμη αλεσμένη σαν πούδρα.
Να τα φτιάξεις και ελπίζω να σας αρέσουν.
Αυτά τα scones θα τα δοκιμάσουμε οπωσδήποτε, τα υλικά δείχνουν ήδη από την ανάγνωσή τους ότι θα δίνουν πολύ νόστιμο αποτέλεσμα! Φρέσκια πρόταση και για το σχολείο που αναζητάμε μόνιμα παρόμοιες εναλλακτικές.
ΑπάντησηΔιαγραφήΈτσι ακριβώς σκέφτηκα κι' εγώ Αμαλία μου. Να υπάρχει εναλλακτική για το σχολείο την άλλη μέρα, αλλά δυστυχώς δεν τα πήρε μαζί γιατί είχα βάλει σταφίδες :-((
ΔιαγραφήΠαρά ταύτα όλοι όσοι τα δοκίμασαν είπαν πως ήταν εξαιρετικά νόστιμα και αρωματικά.
Καλό απόγευμα και καλή δύναμη πάντα!
Μοσχοβολούν έως εδώ αυτά τα scones η μηλοπιτάκια υγιεινά θα μπορούσες να τα πεις!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΦαίνονται λαχταριστά και είναι πολύ ωραία πρόταση για κάτι υπογλυκαιμίες που έχουμε, εύκολα και γρήγορα!!
Καλή σου μέρα Πηνελόπη!!
Γεια σου Μάχη μου. Καλό μήνα σου εύχομαι.
ΔιαγραφήΕίναι από τις πιο ωραίες (και γρήγορες λύσεις) για τις υπογλυκαιμίες όπως καλά έγραψες. Άσε που τρώγονται με άνεση μέχρι και το τελευταίο αν τα διατηρήσεις σ' ένα αεροστεγές τάπερ και 2-3 μέρες αργότερα...
Χαιρετισμούς πολλούς σου στέλνω.
τελεια!! αγαπω οτι εχει σχεση με μηλο!!! οτι πρεπει τωρα που φθινοπωριασε!
ΑπάντησηΔιαγραφήΣήμερα ο καιρός εδώ μοιάζει με χειμωνιάτικο Αναστασία μου. Οπότε η σχετική συνταγή του "πάει" γάντι!
ΔιαγραφήΤους χαιρετισμούς μου.
Τα scones μου αρέσουν πολύ γιατί είναι εύκολα και γρήγορα!
ΑπάντησηΔιαγραφήΑυτά δε με τα ωραία υλικά φαίνονται φανταστικά! Ωραία ιδέα οι δύο διαφορετικές υφές μήλου, σίγουρα δίνουν ενδιαφέρον στα ψωμάκια!
Καλό βράδυ Πηνελόπη!
Καλώς την!
ΔιαγραφήΈτσι ακριβώς σκέφτηκα κι' εγώ Ερμιόνη μου σχετικά με τα μήλα. Την απόλυτη ενσωμάτωση των τριμμένων και τα υπόλοιπα να διακρίνονται φανερά.
Τα φιλιά μου και να έχετε έναν πολύ καλό μήνα εύχομαι.
Μου αρέσουν πολύ τα scones και με τα υλικά που έβαλες θα είναι σίγουρα νοστιμότατα.
ΑπάντησηΔιαγραφήΑν σου αρέσουν Μαρία μου, να τα δοκιμάσεις και τούτα! Είναι όντως πολύ χαριτωμένα και απολαυστικά στην γεύση.
ΔιαγραφήΚαλό μήνα.
Με βρώμη δεν το τόλμησα ακόμα..έκανα χθες μηλοπιτάκια μα..κλασσικά σαν ..κι εμένα!!!!Πάντως κρατώ τη συνταγή για μέρες..τόλμης για μένα!!!Σου εύχομαι ολόψυχα ένα καλό μήνα!
ΑπάντησηΔιαγραφήΤα κλασσικά είναι και πάντα κλασσικά (!!!) αγαπημένη μου Αχτίδα.
ΔιαγραφήΑλλά και αυτά έχουν την χάρη τους και την νοστιμιά τους. Την βρώμη αλεσμένη να την δοκιμάσεις για να αντικαταστήσεις λίγο το αλεύρι του μείγματος και βεβαίως δίνει μια επίγευση ξηρού καρπού όταν είναι ψημένη.
Φιλιά πολλά και χαιρετισμούς. Χρόνια Πολλά έστω και λίγο καθυστερημένα για τους Δημήτρηδες της ζωής σου και να έχετε κι' εσείς έναν πολύ καλό μήνα!
Καλημερα και καλη εβδομαδα Πηνελοπη!Τι αρώματα έχει η συνταγή σου! Ενδιαφέρουσα η προσθήκη της μαστιχας, θελω και εγώ να την ενταξω σε χειμωνιατικο γλυκο. Μάλλον μου εδωσες ιδεα ;)
ΑπάντησηΔιαγραφή