Πάντα το Σαββατοκύριακο όταν είμαστε πιο χαλαροί θέλουμε ένα πιο προσεγμένο πρωινό στο τραπέζι μας. Μπορεί να μην ξυπνάμε όλοι μαζί την ίδια ώρα, καθώς άλλες υποχρεώσεις έχει ο καθένας μας, αλλά την θαλπωρή που μπορεί να μας δώσει ένα προσεγμένο πιάτο δεν μπορούμε να την απαρνηθούμε ως συνήθεια.
Σας συνιστώ λοιπόν να διαβάσετε την πολύ απλή συνταγή που θα δείτε πιο κάτω και την επόμενη Κυριακή (ή και καθημερινή) να την συμπεριλάβετε στο πρωινό της οικογένειάς σας.
Χρησιμοποίησα:
2 μήλα (διαφορετικά μεταξύ τους για να έχω δύο γεύσεις και περισσότερα αρώματα)
2 αχλάδια κρυστάλλια,
2 κουταλιές αποξηραμένα cranberries (ή σταφίδες)
1/3 κοφτό κουταλάκι τζίντζερ σκόνη,
1/2 κοφτό κουταλάκι κανέλα σκόνη,
χυμό από ένα μεγάλο πορτοκάλι καθώς και λίγο από το ξύσμα του,
2 κουταλιές νερό,
1,5 κουταλάκι πετιμέζι από σταφύλια ή ζαχαροκάλαμο (διαφορετικά αντίστοιχη ποσότητα ανθόμελο)
Επιπλέον: φρυγανιές (στρογγυλές ή άλλες ή και φρυγανισμένο ψωμί) κανέλα, 6-7 κουταλιές μαλακό ανθότυρο και 1-2 κουταλάκι (γλυκού) γάλα φρέσκο. Βεβαίως και ένα κρεμώδες τυρί που ενδεχομένως έχετε στο ψυγείο σας, θα κάνει επίσης την δουλειά του. Απλώς το ανθότυρο δίνει σαφώς καλύτερο γευστικό αποτέλεσμα.
Τα τηγανιτά φρούτα μπορείτε να τα κάνετε το ίδιο πρωί ή να τα ετοιμάσετε αποβραδίς.
Στην διακριτική σας ευχέρεια η επιλογή και ανάλογα με το πως συνηθίζετε να ξυπνάτε :-)
Σε αντικολλητικό τηγάνι έβαλα τα φρούτα καθαρισμένα και κομμένα σε όσο το δυνατόν πιο ομοιόμορφους κύβους, ώστε να έχουν τον ίδιο χρόνο ψησίματος.
Έριξα και τα cranbeeries και στη συνέχεια πασπάλισα με τα μπαχαρικά, τον χυμό και το ξύσμα από το πορτοκάλι. Τα μαγείρεψα μέχρι να αρχίσουν να μαλακώνουν.
Μόλις πήραν λίγο χρώμα, τους έριξα και το πετιμέζι και τ' άφησα για 4-5 λεπτά ακόμη ανακατεύοντας με ξύλινη κουτάλα ελαφρώς.
Έβγαλα το τηγάνι από την φωτιά και το άφησα για λίγο στην άκρη, περνώντας στις φρυγανιές.
Στρογγυλές φρυγανιές τις οποίες άλειψα με το ανθότυρο που προηγουμένως είχα λιώσει μέσα σ' ένα μπολ με το πιρούνι μαζί με το λίγο γάλα που προανέφερα στα υλικά.
Άλειψα κάθε φρυγανιά με τυρί, έβαλα μερικούς κύβους τηγανισμένων φρούτων μαζί με ζουμάκι και πασπάλισα με λίγη επιπλέον κανέλα.
Απολαυστική γεύση με ελάχιστο κόπο, δίπλα σ' ένα αχνιστό φλιτζάνι από το αγαπημένο ρόφημα μας.
Όσα δε φρούτα μας έμειναν, τα χρησιμοποίησα ως γαρνίρισμα πάνω σε γιαούρτι σήμερα, αφού τα φύλαξα σε ταπεράκι στο ψυγείο.
Σας συνιστώ λοιπόν να διαβάσετε την πολύ απλή συνταγή που θα δείτε πιο κάτω και την επόμενη Κυριακή (ή και καθημερινή) να την συμπεριλάβετε στο πρωινό της οικογένειάς σας.
Τηγανιτά φρούτα με ανθότυρο
2 μήλα (διαφορετικά μεταξύ τους για να έχω δύο γεύσεις και περισσότερα αρώματα)
2 αχλάδια κρυστάλλια,
2 κουταλιές αποξηραμένα cranberries (ή σταφίδες)
1/3 κοφτό κουταλάκι τζίντζερ σκόνη,
1/2 κοφτό κουταλάκι κανέλα σκόνη,
χυμό από ένα μεγάλο πορτοκάλι καθώς και λίγο από το ξύσμα του,
2 κουταλιές νερό,
1,5 κουταλάκι πετιμέζι από σταφύλια ή ζαχαροκάλαμο (διαφορετικά αντίστοιχη ποσότητα ανθόμελο)
Επιπλέον: φρυγανιές (στρογγυλές ή άλλες ή και φρυγανισμένο ψωμί) κανέλα, 6-7 κουταλιές μαλακό ανθότυρο και 1-2 κουταλάκι (γλυκού) γάλα φρέσκο. Βεβαίως και ένα κρεμώδες τυρί που ενδεχομένως έχετε στο ψυγείο σας, θα κάνει επίσης την δουλειά του. Απλώς το ανθότυρο δίνει σαφώς καλύτερο γευστικό αποτέλεσμα.
Τα τηγανιτά φρούτα μπορείτε να τα κάνετε το ίδιο πρωί ή να τα ετοιμάσετε αποβραδίς.
Στην διακριτική σας ευχέρεια η επιλογή και ανάλογα με το πως συνηθίζετε να ξυπνάτε :-)
Σε αντικολλητικό τηγάνι έβαλα τα φρούτα καθαρισμένα και κομμένα σε όσο το δυνατόν πιο ομοιόμορφους κύβους, ώστε να έχουν τον ίδιο χρόνο ψησίματος.
Έριξα και τα cranbeeries και στη συνέχεια πασπάλισα με τα μπαχαρικά, τον χυμό και το ξύσμα από το πορτοκάλι. Τα μαγείρεψα μέχρι να αρχίσουν να μαλακώνουν.
Μόλις πήραν λίγο χρώμα, τους έριξα και το πετιμέζι και τ' άφησα για 4-5 λεπτά ακόμη ανακατεύοντας με ξύλινη κουτάλα ελαφρώς.
Έβγαλα το τηγάνι από την φωτιά και το άφησα για λίγο στην άκρη, περνώντας στις φρυγανιές.
Στρογγυλές φρυγανιές τις οποίες άλειψα με το ανθότυρο που προηγουμένως είχα λιώσει μέσα σ' ένα μπολ με το πιρούνι μαζί με το λίγο γάλα που προανέφερα στα υλικά.
Άλειψα κάθε φρυγανιά με τυρί, έβαλα μερικούς κύβους τηγανισμένων φρούτων μαζί με ζουμάκι και πασπάλισα με λίγη επιπλέον κανέλα.
Απολαυστική γεύση με ελάχιστο κόπο, δίπλα σ' ένα αχνιστό φλιτζάνι από το αγαπημένο ρόφημα μας.
Όσα δε φρούτα μας έμειναν, τα χρησιμοποίησα ως γαρνίρισμα πάνω σε γιαούρτι σήμερα, αφού τα φύλαξα σε ταπεράκι στο ψυγείο.
πολυ ωραια ιδεα!! εγω θα ψηφιζα το γιαουρτι παντως μιας κ ειμαι φαν του ;)
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαι με το γιαούρτι είναι πολύ γευστικά Αναστασία μου. Εσύ δοκιμάζεις σύμφωνα με την όρεξή σου.
ΔιαγραφήΧαιρετισμούς πολλούς.
Αυτή είναι μια πολύ νόστιμη και υγιεινή εκδοχή του πρωινού με bonus τα πολλά αρώματα! Μου αρέσει πολύ!
ΑπάντησηΔιαγραφήΑκριβώς!!! Και το γεύτηκαν και οι δύσκολοι Αμαλία μου, οπότε αυτομάτως η πρόταση λαμβάνει έξτρα πόντους :-)) Καλή Κυριακή να έχετε.
ΔιαγραφήΠράγματι τα πρωινά του ΣΚ αξίζουν ιδιαίτερης περιποίησης Πηνελόπη μου!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚι εμείς τρώμε όλοι μαζί και προσπαθώ κάθε φορά να φτιάχνω κάτι λίγο πιο ιδιαίτερο.
Πολύ ωραία και θρεπτική η πρότασή σου. Και με γιαουρτάκι θα είναι σούπερ!
Σε φιλώ
Οι ρυθμοί μας αναγκάζουν Ερμιόνη μου, να αποζητάμε πιο χαλαρές στιγμές τα Σαββατοκύριακα. Άλλωστε αυτό ήταν πάντα το ζητούμενο, για όσα χρόνια θυμάμαι κι' εγώ τον εαυτό μου. Τα Σαββατοκύριακα ήταν ιερά στο γονεϊκό μου σπίτι. Άρα η "παράδοση" συνεχίζεται :-))
ΔιαγραφήΦιλιά πολλά και καλό υπόλοιπο και σε τούτο το Σαββατοκύριακο σας.
Πολύ νόστιμη πρόταση για ένα ιδιαίτερο πρωινό Πηνελόπη! Μοσχομυρωδάτο!
ΑπάντησηΔιαγραφήΌντως Μαρία μου. Και το άρωμα σε οδηγεί με τον τρόπο του στην γεύση!
ΔιαγραφήΠολύ ωραία ιδέα!! Μου αρέσουν τα τηγανιτά φρούτα με μπαχαρικά και τρελλαίνομαι για ανθότυρο!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚι' εγώ τα ίδια καλή μου Πέπη.
ΔιαγραφήΤα λευκά κρεμώδη τυριά μεγάλη αδυναμία και από δίπλα ένα τέτοιο άρωμα τηγανιτών φρούτων είναι το καλύτερο για ένα όμορφο ξεκίνημα της μέρας μας.
Τα φρούτα μου αρέσουν ''μαγειρεμένα''. Και με τα μπαχαρικά γίνονται ακόμα πιο ωραίο.
ΑπάντησηΔιαγραφήΩραίο πρωινό κι όχι μόνο ;)
Ξέρεις τι σκέφτηκα μόλις τώρα Μάριον... Ότι στις ετικέτες του blog, έχω κάνει ειδικό διαχωρισμό για γλυκά με φρούτα και όχι απλώς μόνον γλυκά. Αυτό δείχνει σαφώς και την δική μου προτίμηση στα "μαγειρεμένα" φρούτα.
ΔιαγραφήΚαι φυσικά και όχι μόνον για πρωινό.
Καλό υπόλοιπο στο Σαββατοκύριακο εύχομαι.
Τέλεια ιδέα πολύ υγιεινή αλλά και απολαυστική μαζί!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΟτι πρέπει για την Κυριακή το πρωί!!
Καλό βράδυ Πηνελόπη!
Να 'σαι καλά Μάχη μου.
ΔιαγραφήΝομίζω πως μπορεί να κάνει το πρωινό της Κυριακή πολύ αρωματικά και γευστικά πλούσιο!
Καλό Σαββατόβραδο και καλή Κυριακή.
Ωραια ιδεα!
ΑπάντησηΔιαγραφήΤο νεο μου blog...
https://dinamighty.com/
Καλώς την.
ΔιαγραφήΘα το δω και το νέο blog dear Beauty!