7.11.17

Τάρτα μήλου...για το κρύο

Καλωσορίζοντας το κρύο και μετά από μια αρκετά κοπιαστική εβδομάδα με στρωσίματα και τα σχετικά, ένα γλυκάκι το χρειάζομαι! Κι' όπως συνήθως συμβαίνει σ' αυτές τις περιπτώσεις αφού η
" ζαχαροπλάστισσα"εργάζεται για τον εαυτό της...σκαρώνει αυτό που εκείνη πεθύμησε!
Μηλαράκι ψητό και άκρως αρωματικό, καθώς το κρύο το θέλει το άρωμα του μήλου για να νοιώσεις την θαλπωρή και την ζεστασιά εντός σου.
Ενώ αν δεν είναι μόνο του, και έχει ωραία συντροφιά γίνεται ακόμη πιο σαγηνευτικό :-)))

Τάρτα μήλου με πουρέ αρωματικού αχλαδιού


Υλικά για μια κανονική ταρτιέρα
Για τον αρωματικό πουρέ αχλαδιού:
3 μεγάλα αχλάδια ώριμα,
3 κουταλιές καστανή ζάχαρη ή ζάχαρη με στέβια,
χυμός από μισό πορτοκάλι
2 κεφαλάκια αστεροειδή γλυκάνισου,
1/4 κοφτό κουταλάκι βανίλια κρυσταλλική.

Για την ζύμη:
80 γραμ. βούτυρο παγωμένο,
80 γραμ. ελαιόλαδο,
1 αυγό,
2 κουταλιές καστανή ζάχαρη ή ζάχαρη με στέβια,
1/2 κουταλάκι μπαχαρικού Σμυρνιό,
1/4 κοφτό κουταλάκι βανίλια κρυσταλλική,
μια πρέζα αλάτι
40 γραμ. αλεσμένο  σκληρό παστέλι με μέλι.

Επιπλέον για την τάρτα:
2 μεγάλα μήλα καθαρισμένα και κομμένα σε λεπτά μισοφέγγαρα,
χυμό από μισό πορτοκάλι,
40 γραμ. παστέλι με μέλι σκληρό, επίσης αλεσμένο,
1/2 κουταλάκι κανέλα σκόνη.

Τον πολτό αχλαδιού τον είχα φτιάξει από την προηγούμενη ημέρα καθώς είχαν ωριμάσει αρκετά τα φρούτα και τον άφησα στην άκρη για να κρυώσει.  Τον χρησιμοποίησα την άλλη μέρα το απόγευμα και ήταν άκρως αρωματικός, αφού αφαίρεσα τον γλυκάνισο.
Μπορεί δε, να διατηρηθεί στο ψυγείο άνετα για περισσότερο από μια εβδομάδα.


Καθάρισα και έτριψα τα αχλάδια στον τρίφτη. Τα έβαλα να βράσουν μαζί  με όλα τα υλικά μου σε αντικολλητικό κατσαρολάκι για περίπου 15 λεπτά μέχρι που είχαν γίνει σαν μαρμελάδα αλλά όχι πολύ πυκνή.

Την άλλη μέρα έφτιαξα την ζύμη μου και την άφησα στο ψυγείο για μία ώρα, αφού προηγουμένως την είχα ανοίξει μέσα στην ταρτιέρα που είχα στρώσει με χαρτί ψησίματος.
Στο σημείο αυτό να επισημάνω πως άλεσα και το παστέλι (80 γραμ. ήταν όλο) στο multi.
Το μισό μπήκε στο μείγμα της ζύμης και το άλλο μισό στην επικάλυψη όπως θα δείτε πιο κάτω.


Μετά από μια ώρα έβγαλα την ταρτιέρα από το ψυγείο, έστρωσα πάνω στην ζύμη τον πουρέ αχλαδιών και από πάνω όσο πιο τακτικά και συμμετρικά τα μισοφέγγαρα των μήλων που είχα περιχύσει με τον χυμό πορτοκαλιού για να μην μαυρίσουν.
Πασπάλισα τα μήλα με το υπόλοιπο αλεσμένο παστέλι μαζί με την κανέλα.


Έψησα σε ελαφρώς προθερμασμένο φούρνο, με αέρα, στους 180 βαθμούς για 20-25 λεπτά.
Μόλις κρύωσε λιγάκι...βάλαμε μπρος τις μηχανές!
Απολαυστική με πολλά αγαπημένα αρώματα.
Δοκιμάστε την και νομίζω πως θα σας εκπλήξει ευχάριστα.

8 σχόλια:

  1. Οντως εκπληξη η ταρτα.και αχλαδι και μηλο.ωχχ.φατε ματια ψαρια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Λίτσα μου, είναι ένας εξαιρετικός συνδυασμός αρωμάτων. Αν την κάνεις θα με θυμηθείς...
      Καλό απόγευμα εύχομαι.

      Διαγραφή
  2. Νόστιμο γλυκό με τα φρούτα της εποχής, ιδανική ιδέα για κυριακάτικο καφέ!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αμαλία να το κάνεις!!!
      Προσωπικά την έφτιαξα και δεύτερη φορά και είχε την ίδια εξαιρετική αποδοχή και ως δώρο.

      Διαγραφή
  3. Λατρεύω να βλέπω μήλα αυτή την περίοδο, σε οποιαδήποτε -ψημένη κυρίως- εκδοχή τους!
    Φοβερή προσθήκη το παστέλι, νομίζω ότι θα ταιριάζει φοβερά με το σύνολο!
    Σε φιλώ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αν δεν έχεις παστέλι διαθέσιμο και καβουρδισμένο σουσάμι ανακατεμένο με λίγη καστανή κρυσταλλική ζάχαρη, θα σου δώσει το ίδιο όμορφο αποτέλεσμα Ερμιόνη μου.
      Τι καλύτερο από ένα αρωματικά ψημένο μήλο...όταν βραδιάζει και βρέχει ;-))
      Φιλιά πολλά και από εμένα.

      Διαγραφή
  4. Φαινεται τοσο ζουμερή... σιγουρα θα ειναι μούρλια!

    https://dinamighty.com/

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σε βεβαιώ πως ήταν καλή μου... Και έτυχε και δεύτερης εκτέλεσης :-)))

      Διαγραφή