21.5.18

Σοκολατένιο Ραβανί

Μέρα σαν την σημερινή είχαμε πάντα γιορτή στο πατρικό μου.
Τα χρόνια όμως πέρασαν, οι άνθρωποι μεγάλωσαν... έφυγαν... και δεν είναι πια κοντά μας.
Αλλά το έχω συνηθίσει και δεν μπορώ να αφήσω την γιορτή της Ελένης και του Κωνσταντίνου, χωρίς γλυκάκι...
Δεν μου πάει η καρδιά αλλά και οι αναμνήσεις με "τριβελίζουν" με μυρωδιές και δράσεις κουζίνας εκείνων των χρόνων.

Αφιερωμένο γλυκό σε όσες και όσους γιορτάζουν σήμερα με τις πιο θερμές ευχές μου για υγεία, αγάπη και χαμόγελα.

Σιροπιασμένο Ραβανί με γιαούρτι, μαστίχα, κακάο και ανθόνερο


Η συνταγή στηρίζεται στην παραδοσιακή εκδοχή για το ραβανί Βέροιας με γιαούρτι που μπορείτε να την διαβάσετε εδώ, αλλά έκανα τις προσαρμογές μου καθώς ήθελα ένα λίγο πιο διαφορετικό αποτέλεσμα.

Τα υλικά είναι σχεδόν τα ίδια με μικρές αλλαγές ως προς τα μυρωδικά και τις ποσότητες.

Για τον χυλό
250 γραμ. αλεύρι τύπου up,
270 γραμ. σιμιγδάλι χονδρό,
2 κουταλάκια μπέικιν πάουντερ,
250 γραμ. βούτυρο αγελάδος (ή πρόβειο) πολύ μαλακό,
200 γραμ. ζάχαρη (την μείωσα καθώς θα υπάρχει και το σιρόπι και δεν θέλω ένα πάρα πολύ γλυκό αποτέλεσμα)
6 μέτρια αυγά,
1 κουταλάκι μικρά δάκρυα μαστίχας,
1 κουταλάκι ζάχαρη κρυσταλλική για το χτύπημα της μαστίχας,
λίγη βανίλια κρυσταλλική,
1/2 φλιτζάνι γάλα (προαιρετικά)
250 γραμ. γιαούρτι αγελάδος,
2,5 κουταλιές σούπας, κακάο κοσκινισμένο.

Για το σιρόπι
800 γραμ. ζάχαρη
3 ποτήρια νερό,
1/2 ποτηράκι ανθόνερο,
1 φλούδα από λεμόνι καλά πλυμένο.


Πρώτα από όλα έβαλα το γιαούρτι μαζί με το σιμιγδάλι και την ζάχαρη σε ένα μπολ βαθύ και τα ανακάτεψα ώστε να υγρανθεί το σιμιγδάλι, να φουσκώσει και να σπάσει ο κόκκος του.
Τ' άφησα να σταθούν για 3/4 της ώρας και μετά προχώρησα με την ενσωμάτωση του μαλακωμένου βούτυρου.

Χτύπησα με το μίξερ ν' αφρατέψει το μείγμα και σταδιακά και ανά δύο πρόσθετα τ' αυγά.
Κατόπιν το αλεύρι ανακατεμένο με το μπέικιν και το κοσκινισμένο κακάο και, λίγο γάλα γιατί το μείγμα μου φάνηκε λίγο σφιχτό. Τέλος την βανίλια και την χτυπημένη με την ζάχαρη μαστίχα.


Σε καλά βουτυρωμένο ταψί έβαλα τον χυλό μου και έψησα με αέρα στους 170 για 40 λεπτά  με αέρα. Έβγαλα από τον φούρνο άφησα το ραβανί να κρυώσει και το σιρόπιασα με το ζεστό σιρόπι σιγά-σιγά και αφήνοντας το να πιει το σιρόπι του για 2-3 ώρες.
Πασπάλισα και λίγο ξασπρισμένο αμύγδαλο και το γλυκάκι μου έτοιμο για να αλληλοκεραστούμε.

Χρόνια Πολλά και καλή εβδομάδα σε όλες και όλους.

6 σχόλια:

  1. Το ραβανί είναι από τα αγαπημενα μου γλυκά και αφού στο συγκεκριμένο προστίθεται και σοκολατένια γεύση...ε, απογειώνεται πλήρως! Ωραία ιδέα και παραλαλγή ενός κλασσικού γλυκού. Καλή εβδομάδα και σε εσάς!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλώς την Αμαλία. Το κακάο του δίνει άλλο γευστικό τόνο Αμαλία μου και θα έλεγα πως "μετριάζει" και την γλύκα του (στις αναλογίες που προσωπικά χρησιμοποίησα).
      Κάνε τις δοκιμές σου και τα λέμε...

      Διαγραφή
  2. ωωωω να κατι διαφορετικο!!!! λατρευω ρεβανι κ ποτε δν εχω δοκιμασει με σοκολατα!! μια γωνιτσα για μενα παρακαλω!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πάει τελείωσε ... Αναστασία μου.
      Την επόμενη φορά θα 'σε έχω κατά νου καλή μου :-)

      Διαγραφή
  3. ΑνώνυμοςΙουνίου 04, 2018

    πιστεω οτι ειναι υπερβολη η τοση πολλη μαστιχα!!!!!!!!!και ειδικα σε κατι που εχει κακαο και ανθονερο.Πλεονασμος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Όλες οι απόψεις σεβαστές. Αν και ως ανώνυμες και αρνητικές ... δεν τον κερδίζουν εύκολα τον σεβασμό.

      Από την στιγμή που γράφω πως τα δάκρυα της μαστίχας είναι μικρά (και ψιλούτσικα θα πρόσθετα) το ένα κουταλάκι δεν είναι υπερβολή. Όσο για το ανθόνερο ταπεινή μου άποψης πάντα... ταίριαξε πολύ ωραία.

      Διαγραφή