Θα μπορούσες να την πεις συνταγή για γρήγορη μπουγάτσα, τούτη την συνταγή.
Αφορμή στάθηκε μια κάπως μπαγιάτικη ολόκληρη φρατζόλα λευκού ψωμιού, που δεν ήξερα τι να την κάνω;
Μπιφτέκια και κεφτέδες δεν ήταν στο πρόγραμμα της εβδομάδας.
Ψημένο ψωμάκι στην γκριλιέρα είχε ήδη προηγηθεί την προηγούμενη μέρα, παρέα με μπριζολίτσες.
Οπότε τι; Κρίμα να πεταχτεί...
Θυμήθηκα την γιαγιά μου που από το τίποτε, όλο και κάτι σκάρωνε, με το μπαγιάτικο ψωμί...
Ήταν η εύκολη μπουγάτσα των παιδικών μας χρόνων με το γάλα και τ' αυγά που σχεδόν πάντα ήταν σε πλεονασμό.
Εδώ, απλώς έγιναν μερικές προσαρμογές με τα υλικά που υπήρχαν.
Για το σώμα της "μπουγάτσας"
80 γραμ. βούτυρο (τα 20 περίπου πήγαν
για το άλειμμα του πυρέξ),
1/2 λίτρο γάλα φρέσκο και πλήρες,
1 κουτί ζαχαρούχο γάλα,
1/2 κουτί (αυτό από το ζαχαρούχο) νερό,
1 κοφτό κουταλάκι βανίλια κρυσταλλική,
100 γραμ. τυρί κρέμα,
3 μέτρια αυγά.
Για το πασπάλισμα
3 κουταλάκια κοφτά κανέλα σκόνη,
2 κουταλάκια ζάχαρη καστανή,
1 μεγάλο παστέλι σουσαμιού (ή αμυγδάλου) με μέλι, αλεσμένο ή χοντροσπασμένο.
Και τέλος για το σερβίρισμα
ζάχαρη άχνη.
Αρχικά βουτύρωσα το πυρέξ μου.
Μετά έκοψα το ψωμί σε λεπτές φέτες (ή και χοντρούτσικους κύβους) αφαιρώντας την περισσότερη κόρα του.
Έβαλα όλα τα υλικά που αναφέρονται στο "σώμα" της μπουγάτσας σε κατσαρόλα να ζεσταθούν και ανακάτεψα καλά με τον αυγοδάρτη.
Τελευταία πρόσθεσα ένα-ένα τ' αυγά χτυπώντας συνέχεια με τον αυγοδάρτη και έχοντας πια κατεβάσει την κατσαρόλα από το μάτι.
Έριξα το ζεστό μείγμα πάνω στο ψωμί και ανακάτεψα καλά μ' ένα κουτάλι για να πάει παντού.
Πασπάλισα με την κανέλα, την καστανή ζάχαρη και το αλεσμένο παστέλι και άφησα το πυρέξ στην άκρη για μια περίπου ώρα.
Έψησα σε προθερμασμένο φούρνο στους 170 βαθμούς για 25 περίπου λεπτά (πάντα ανάλογα με τον φούρνο), μέχρι που είχε ροδίσει η επιφάνεια και μοσχομύριζε η κανέλα.
Έβγαλα το σκεύος από τον φούρνο άφησα λίγο να χλυάνει και σερβίρισα πασπαλίζοντας το κάθε κομμάτι με λίγη ζάχαρη άχνη για περισσότερο εφέ.
Πραγματικά έκανε θραύση το μπαγιάτικο "μπουγατσένιο" ψωμάκι!
Ενώ υπάρχουν αιτήματα για επανάληψη :-)) ακόμη και από άτομο που δεν αρέσκεται πολύ στα γλυκά, καθώς το συγκεκριμένο ήταν ιδιαίτερο.
Αφορμή στάθηκε μια κάπως μπαγιάτικη ολόκληρη φρατζόλα λευκού ψωμιού, που δεν ήξερα τι να την κάνω;
Μπιφτέκια και κεφτέδες δεν ήταν στο πρόγραμμα της εβδομάδας.
Ψημένο ψωμάκι στην γκριλιέρα είχε ήδη προηγηθεί την προηγούμενη μέρα, παρέα με μπριζολίτσες.
Οπότε τι; Κρίμα να πεταχτεί...
Θυμήθηκα την γιαγιά μου που από το τίποτε, όλο και κάτι σκάρωνε, με το μπαγιάτικο ψωμί...
Ήταν η εύκολη μπουγάτσα των παιδικών μας χρόνων με το γάλα και τ' αυγά που σχεδόν πάντα ήταν σε πλεονασμό.
Εδώ, απλώς έγιναν μερικές προσαρμογές με τα υλικά που υπήρχαν.
Μπουγάτσα από μπαγιάτικο ψωμί ή αλλιώς πουτίγκα κρέμας
Για το σώμα της "μπουγάτσας"
80 γραμ. βούτυρο (τα 20 περίπου πήγαν
για το άλειμμα του πυρέξ),
1/2 λίτρο γάλα φρέσκο και πλήρες,
1 κουτί ζαχαρούχο γάλα,
1/2 κουτί (αυτό από το ζαχαρούχο) νερό,
1 κοφτό κουταλάκι βανίλια κρυσταλλική,
100 γραμ. τυρί κρέμα,
3 μέτρια αυγά.
Για το πασπάλισμα
3 κουταλάκια κοφτά κανέλα σκόνη,
2 κουταλάκια ζάχαρη καστανή,
1 μεγάλο παστέλι σουσαμιού (ή αμυγδάλου) με μέλι, αλεσμένο ή χοντροσπασμένο.
Και τέλος για το σερβίρισμα
ζάχαρη άχνη.
Αρχικά βουτύρωσα το πυρέξ μου.
Μετά έκοψα το ψωμί σε λεπτές φέτες (ή και χοντρούτσικους κύβους) αφαιρώντας την περισσότερη κόρα του.
Έβαλα όλα τα υλικά που αναφέρονται στο "σώμα" της μπουγάτσας σε κατσαρόλα να ζεσταθούν και ανακάτεψα καλά με τον αυγοδάρτη.
Τελευταία πρόσθεσα ένα-ένα τ' αυγά χτυπώντας συνέχεια με τον αυγοδάρτη και έχοντας πια κατεβάσει την κατσαρόλα από το μάτι.
Έριξα το ζεστό μείγμα πάνω στο ψωμί και ανακάτεψα καλά μ' ένα κουτάλι για να πάει παντού.
Πασπάλισα με την κανέλα, την καστανή ζάχαρη και το αλεσμένο παστέλι και άφησα το πυρέξ στην άκρη για μια περίπου ώρα.
Έψησα σε προθερμασμένο φούρνο στους 170 βαθμούς για 25 περίπου λεπτά (πάντα ανάλογα με τον φούρνο), μέχρι που είχε ροδίσει η επιφάνεια και μοσχομύριζε η κανέλα.
Έβγαλα το σκεύος από τον φούρνο άφησα λίγο να χλυάνει και σερβίρισα πασπαλίζοντας το κάθε κομμάτι με λίγη ζάχαρη άχνη για περισσότερο εφέ.
Πραγματικά έκανε θραύση το μπαγιάτικο "μπουγατσένιο" ψωμάκι!
Ενώ υπάρχουν αιτήματα για επανάληψη :-)) ακόμη και από άτομο που δεν αρέσκεται πολύ στα γλυκά, καθώς το συγκεκριμένο ήταν ιδιαίτερο.
Τώρα με έβαλες σε διαδικασία να αγοράσω ψωμί και να το αφήσω να μπαγιατέψει (...) για να φτιάξουμε τη μπουγάτσα! Έχω και παστέλι έτοιμο και όλα τα υπόλοιπα υλικά στο ντουλάπι, πολύ εύκολη και ιδιαίτερη η μπουγάτσα-πουτίγκα σου!
ΑπάντησηΔιαγραφήΝα το κάνει Αμαλία μου... Αλλά να έχετε και παρέα για να το "τσακίσετε" άνετα το ταψάκι σας :-)))
ΔιαγραφήΑυτά είναι!
ΑπάντησηΔιαγραφήΜια χαρά και γευστικότατα αξιοποιήθηκε το ψωμάκι!
Έγινε μια λαχταριστή πουτίγκα που πιστεύω ότι απολαύσετε όλοι!
Η προσθήκη παστελιού με τρελαίνει :)
Πάντα υπάρχει αυτό το κάτι...το μικρό... που κάνει την διαφορά Ερμιόνη μου!
ΔιαγραφήΦιλιά πολλά.