10.10.18

Ταχινοπιτάκια... τα πειραματικά

Πραγματικά δεν περίμενα, πως η σκέψη που έκανα για να συμπεριλάβω το ταχίνι στην διατροφή μας, θα είχε τόσο υψηλά ποσοστά αποδοχής!
Το σοκολατένιο ταχίνι ή αυτό με το άρωμα από πορτοκάλι, προσωπικά τ' αγαπώ και το γεύομαι συχνά σαν άλειμμα πάνω σε φρυγανιά ή παξιμαδάκι, αλλά και μέσα σ' άλλα παρασκευάσματα γλυκά.
Το σκέτο όμως δεν πίστευα πως θα κατάφερνα τα αγόρια μου να το γευτούν... καθώς είναι λίγο δύσκολα "πελατάκια" :-))

Τα "πειραματικά" ταχινοπιτάκια που έφτιαξα στα γρήγορα για το πρωινό του Σαββάτου έκαναν θραύση και γι' αυτό θέλω να τα μοιραστώ μαζί σας.
Γίνονται γρήγορα και με υλικά που πραγματικά τους προσδίδουν εξαιρετική γεύση και το στοματάκι είναι πάντα μπουκωμένο.
Ταιριάζουν εξαιρετικά στο όποιο ρόφημα αγαπάτε, αλλά πάνε και βόλτα στο σχολείο με μεγάλη επιτυχία (ξέρω καλά τι σας λέω...).

Ταχινοπιτάκια 


Υλικά για 24 κομμάτια περίπου

2 λεμόνια φρέσκα (καλά πλυμένα) για το ξύσμα τους,
1 από το πιο πάνω λεμόνια για τον χυμό του,
2 μέτρια πορτοκάλια (μέρλιν) για τον χυμό τους,
4 κουταλιές σούπας ταχίνι, καθώς και λίγο από το λάδι του που θα υπάρχει στο βάζο,
1 φλιτζανάκι πολύ ζεστό νερό,
2 κουταλιές σούπας μέλι θυμαρίσιο,
2 κουταλιές καστανή ζάχαρη,
1 μεγάλο αυγό,
1/2 φλιτζάνι αλεύρι ολικής άλεσης,
1 φλιτζάνι αλεύρι τύπου up,
3 φλιτζάνια αλεύρι για όλες τις χρήσεις,
1 φακελάκι μαγιά,
λίγο ελαιόλαδο (για το τέλος του ζυμώματος)
και περίπου 15 γραμ.βούτυρο, για τις φόρμες
που θα χρησιμοποιηθούν.

Αρχικά πήρα το ξύσμα από τα λεμόνια και το ανακάτεψα με την καστανή ζάχαρη, αφήνοντάς το για 10 λεπτά ώστε να βγάλει όλο του το αιθέριο έλαιο.

Μετά ανακάτεψα το ταχίνι με το ζεστό νερό για να γίνει πιο ρευστό και να δουλευτεί πιο εύκολα στη μείξη με τα υπόλοιπα υλικά.

Στην συνέχεια μέσα στο μπολ μείξης έβαλα όλα τα υπόλοιπα υλικά αφήνοντας για το τέλος και τα τρία άλευρα, τα οποία και μπήκαν σταδιακά στο μείγμα.

Όταν άρχισε να σφίγγει το μείγμα άφησα κατά μέρος τον αυγοδάρτη με τον οποίο δούλευα και ζύμωσα πια με το χέρι, ρίχνοντας και το λίγο ελαιόλαδο σταδιακά για να γίνει πιο ελαστική η ζύμη μου.

Την άφησα λίγο να ξεκουραστεί και ταυτόχρονα ετοίμασα τις φόρμες για τα muffins.

Εννοώντας ετοίμασα...εννοώ τις βουτύρωσα πολύ καλά με μαλακωμένο βούτυρο (όχι λιωμένο) έτσι ώστε να κάθεται καλά μέσα στην κάθε θήκη.

Το βουτύρωμα απαραίτητο για να ξεφορμαριστούν εύκολα τα ταχινοπιτάκια από τις θήκες.


Ζύμη σαν ένα μέτριο μανταρίνι, που έγινε κορδόνι με τα χέρια και μετά σαλιγκάρι και μέσα στο κάθε βουτυρωμένο φορμάκι.


Τ' άφησα να φουσκώσουν για 30 λεπτά σε ελαφρώς ζεστό φούρνο και μετά έψησα με αέρα στους 180 βαθμούς για 20 περίπου λεπτά, τοποθετώντας τα σκεύη των Muffins, σε δύο σχάρες μέσα στον φούρνο (εάν δεν έχετε δεύτερη σχάρα φούρνου βάλτε ένα από ταψιά σου που στηρίζεται στα πλαϊνά του χωρίς βοήθεια σχάρας).


Ακόμη και δύο ημέρες μετά ήταν τόσο νόστιμα που τ' αγόρια μου, μασουλούσαν συνεχώς.

Αν δε, τους αφαιρέσετε το αυγό από την ζύμη γίνονται και μια ωραία νηστίσιμη λιχουδιά για όλες τις ώρες, ενώ για το βουτύρωμα χρησιμοποιήστε μια φυτική μαργαρίνη.

Δοκιμάστε τα, αξίζουν τον ελάχιστο κόπος τους.

6 σχόλια:

  1. Το ταχίνι το τρώω πολύ συχνά, ειδικά στο πρωινό. Παίρνω μάλιστα το ολικής αλέσεως και με κρατάει για ώρες χωρίς να πεινάσω. Τα πιτάκια αυτά εκτός του ότι θα είναι νόστιμα και αρωματικά, είναι και ό,τι πρέπει για διατροφή! Χμμ, τα περισσότερα υλικά τα έχω και κάτι μου λέει πως θα βρουν πολύ ωραία θέση μέσα στην τσάντα της δουλειάς :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Έφη μου, να τα φτιάξεις. Είσαι ένας από τους ανθρώπους που πιστεύω ακράδαντα ότι θα τους αρέσουν πολύ. Εδώ άρεσαν στα δύσκολα αγόρια του σπιτιού μου...
      Καλό σου απόγευμα.

      Διαγραφή
  2. Στο δικό μας σπίτι το ταχίνι δεν ανήκει στις αγαπημένες γεύσεις αλλά...μιλάς τόσο θερμά γι αυτά τα ταχινοπιτάκια που θα τους δώσω μία ευκαιρία. Είναι έντονη η γεύση του ταχινιού ή υπερισχύουν τα εσπεριδοειδή?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αμαλία μου, το άρωμα του λεμονιού παρέα με το μέλι δίνουν πολύ άρωμα. Το ταχίνι το καταλαβαίνεις περισσότερο στην επίγευση, όπως όταν μασάει κανείς το καβουρδισμένο σουσάμι για λίγη ώρα ας πούμε. Δώσε τους μια ευκαιρία και νομίζω πως θα με δικαιώσεις. Καλό απόγευμα εύχομαι.

      Διαγραφή
  3. πετυχημενο το πειραμα πηνελοπη μου.και για εμενα που λατρευω το ταχινι ακομη μια συνταγη προς.εκτελεση καθως και εδω υπαρχουν κατι περιεργα ανθρωπακια.φιλια και να περνατε καλα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλώς την!
      Να την σκαρώσεις την πειραματική συνταγή Λίτσα μου.
      Και τα περίεργα ανθρωπάκια είμαι σχεδόν βέβαιη ότι θα την τιμήσουν. Είναι βλέπεις και το σχήμα τους, που τα "σπρώχνει" στις δοκιμές!
      Καλό υπόλοιπο Κυριακής και καλή εβδομάδα από αύριο και πάλι.

      Διαγραφή