Η εποχή έχει φέρει ωραία μανταρίνια και πορτοκάλια πια στην πόρτα μας.
Το τι μανταρίνια έχουμε καταναλώσει οικογενειακώς μέχρι στιγμής δεν λέγεται!
Όταν τα καθαρίζεις, το γαργαλιστικό άρωμα τους σκορπίζεται παντού μέσα στον χώρο και δύσκολα σταματάς στα 2-3 τη φορά.
Αλλά και τα πορτοκάλια έχουν πια την ιδανική φλούδα για τρίψιμο (!!) για προσθήκη σε γλυκά, αλλά και σε κάποια φαγητά που προσωπικά την βάζω ολόκληρη για να τ' αρωματίσει.
Με τόσο όμως άρωμα, πως μπορείς να αφήσεις έξω από την κουζίνα, ένα λαχταριστό κέικ με πορτοκάλι;
Όσο κλασσική κι' αν φαίνεται η συνταγή, στις γραμμές που ακολουθούν θα διαβάσει ο αναγνώστης κάποια πράγματα που κάνουν την διαφορά, με το συγκεκριμένο κέικ.
Υλικά (για μια φόρμα κανονικού μεγέθους με αποσπώμενο πάτο)
Για το κέικ
1 φλιτζάνι σιμιγδάλι ψιλό,
1 κεσεδάκι γιαούρτι στραγγιστό,
1 μεγάλο πορτοκάλι (πολύ καλά πλυμένο)
1 κουταλιά σούπας νερό,
300 γραμ. αλεύρι για τσουρέκι,
3,5 κουταλάκι μπέικιν πάουντερ,
80 γραμ. βούτυρο αγελάδος μαλακωμένο,
100 γραμ. ελαιόλαδο,
2-3 μεγάλα κομμάτια φλούδας μανταρινιού, επίσης πολύ καλά πλυμένα,
1 φλιτζάνι ζάχαρη onstevia,
1 κουταλάκι κοφτό βανίλια κρυσταλλική,
3 μεγάλα αυγά,
1 φακελάκι σταγόνες σοκολάτας κουβερτούρα,
Για το σιρόπι
χυμός από 1 πορτοκάλι μέτριο ή 2-3 μανταρίνια,
3 κουταλιές μέλι πορτοκαλιάς (ή θυμαρίσιο).
Αρχικά μέσα στο μπολ που θα δούλευα όλα τα υλικά του κέικ, έβαλα το σιμιγδάλι μαζί με το γιαούρτι και τ' ανακάτεψα καλά, ώστε να σπάσει ο κόκκος του σιμιγδαλιού και να ενωθούν τα δύο υλικά. Τ' άφησα στην άκρη για 35 λεπτά.
Όσο αυτό περίμενε, έπλυνα πολύ καλά το πορτοκάλι και τα μανταρίνια. Αφαίρεσα την φλούδα των μανταρινιών (έφαγα τον καρπό εννοείται...) έκοψα και από το πορτοκάλι τα χοντρά μέρη των άκρων του και στην συνέχεια το έκοψα σε χοντρούτσικα κομμάτια (για ν' αφαιρέσω τυχόν κουκούτσια...που δεν είχε τελικά).
Τα κομμάτια πορτοκαλιού μαζί με τους φλούδες μανταρινιών τα έβαλα στο multi μαζί με μία κουταλιά νερό και τα άλεσα.
Μέσα στην λεκάνη που είχα το γιαούρτι με το σιμιγδάλι, πρόσθεσα την πούλπα πορτοκαλιού, την ζάχαρη,τη βανίλια, το ελαιόλαδο, το βούτυρο και χτύπησα με το μίξερ για μια πρώτη ένωση.
Σταδιακά πρόσθεσα τα τρία αυγά εναλλάξ με το αλεύρι τσουρεκιού.
Όταν το μείγμα είχε την κατάλληλη υφή έριξα και τις σταγόνες σοκολάτας.
Ανακάτεψα καλά με μια μαρίζ και έβαλα το μείγμα στην φόρμα που προηγουμένως είχα καλύψει με ελαφρώς βρεγμένο χαρτί ψησίματος.
Έψησα το κέικ με αέρα στους 180 βαθμούς για 40 περίπου λεπτά (πάντα ανάλογα με τον φούρνο).
Το έβγαλα και το άφησα πάνω σε σχάρα να κρυώσει λίγο και χωρίς ν' αφαιρέσω το στεφάνι της φόρμας (γιατί αν βιαστείτε να το βγάλετε θα σπάσει, καθώς είναι πολύ αφράτο).
Στην συνέχεια έκανα μερικές τρύπες με ξύλινο σουβλάκι πάνω στην επιφάνειά του και το σιρόπιασα με το ελαφρώς ζεστό σιρόπι, που έφτιαξα από τα προαναφερόμενα υλικά.
Μετά από μια ώρα που είχε πια πιει το σιρόπι και είχε κρυώσει αρκετά ήταν έτοιμο για κατανάλωση. Παραμένει εξαιρετικά μυρωδάτο, αφράτο, με μια λίγο νωπή υφή (χάρη στην πούλπα πορτοκαλιού) και ελαφρώς σιροπιαστό μέχρι και την τελευταία μπουκιά του.
Ενώ πρέπει να σημειώσω ότι το αλεύρι για τσουρέκια δίνει μια εντελώς διαφορετική όψη στη ζύμη.
Κάντε μια δοκιμή και θέλω να πιστεύω πως θα με δικαιώσετε.
Καλό Σαββατοκύριακο σας εύχομαι ολόψυχα.
Το τι μανταρίνια έχουμε καταναλώσει οικογενειακώς μέχρι στιγμής δεν λέγεται!
Όταν τα καθαρίζεις, το γαργαλιστικό άρωμα τους σκορπίζεται παντού μέσα στον χώρο και δύσκολα σταματάς στα 2-3 τη φορά.
Αλλά και τα πορτοκάλια έχουν πια την ιδανική φλούδα για τρίψιμο (!!) για προσθήκη σε γλυκά, αλλά και σε κάποια φαγητά που προσωπικά την βάζω ολόκληρη για να τ' αρωματίσει.
Με τόσο όμως άρωμα, πως μπορείς να αφήσεις έξω από την κουζίνα, ένα λαχταριστό κέικ με πορτοκάλι;
Όσο κλασσική κι' αν φαίνεται η συνταγή, στις γραμμές που ακολουθούν θα διαβάσει ο αναγνώστης κάποια πράγματα που κάνουν την διαφορά, με το συγκεκριμένο κέικ.
Κέικ πορτοκαλιού (με σοκολάτα και ελαφρύ σιρόπι)
Υλικά (για μια φόρμα κανονικού μεγέθους με αποσπώμενο πάτο)
Για το κέικ
1 φλιτζάνι σιμιγδάλι ψιλό,
1 κεσεδάκι γιαούρτι στραγγιστό,
1 μεγάλο πορτοκάλι (πολύ καλά πλυμένο)
1 κουταλιά σούπας νερό,
300 γραμ. αλεύρι για τσουρέκι,
3,5 κουταλάκι μπέικιν πάουντερ,
80 γραμ. βούτυρο αγελάδος μαλακωμένο,
100 γραμ. ελαιόλαδο,
2-3 μεγάλα κομμάτια φλούδας μανταρινιού, επίσης πολύ καλά πλυμένα,
1 φλιτζάνι ζάχαρη onstevia,
1 κουταλάκι κοφτό βανίλια κρυσταλλική,
3 μεγάλα αυγά,
1 φακελάκι σταγόνες σοκολάτας κουβερτούρα,
Για το σιρόπι
χυμός από 1 πορτοκάλι μέτριο ή 2-3 μανταρίνια,
3 κουταλιές μέλι πορτοκαλιάς (ή θυμαρίσιο).
Αρχικά μέσα στο μπολ που θα δούλευα όλα τα υλικά του κέικ, έβαλα το σιμιγδάλι μαζί με το γιαούρτι και τ' ανακάτεψα καλά, ώστε να σπάσει ο κόκκος του σιμιγδαλιού και να ενωθούν τα δύο υλικά. Τ' άφησα στην άκρη για 35 λεπτά.
Όσο αυτό περίμενε, έπλυνα πολύ καλά το πορτοκάλι και τα μανταρίνια. Αφαίρεσα την φλούδα των μανταρινιών (έφαγα τον καρπό εννοείται...) έκοψα και από το πορτοκάλι τα χοντρά μέρη των άκρων του και στην συνέχεια το έκοψα σε χοντρούτσικα κομμάτια (για ν' αφαιρέσω τυχόν κουκούτσια...που δεν είχε τελικά).
Τα κομμάτια πορτοκαλιού μαζί με τους φλούδες μανταρινιών τα έβαλα στο multi μαζί με μία κουταλιά νερό και τα άλεσα.
Μέσα στην λεκάνη που είχα το γιαούρτι με το σιμιγδάλι, πρόσθεσα την πούλπα πορτοκαλιού, την ζάχαρη,τη βανίλια, το ελαιόλαδο, το βούτυρο και χτύπησα με το μίξερ για μια πρώτη ένωση.
Σταδιακά πρόσθεσα τα τρία αυγά εναλλάξ με το αλεύρι τσουρεκιού.
Όταν το μείγμα είχε την κατάλληλη υφή έριξα και τις σταγόνες σοκολάτας.
Ανακάτεψα καλά με μια μαρίζ και έβαλα το μείγμα στην φόρμα που προηγουμένως είχα καλύψει με ελαφρώς βρεγμένο χαρτί ψησίματος.
Έψησα το κέικ με αέρα στους 180 βαθμούς για 40 περίπου λεπτά (πάντα ανάλογα με τον φούρνο).
Το έβγαλα και το άφησα πάνω σε σχάρα να κρυώσει λίγο και χωρίς ν' αφαιρέσω το στεφάνι της φόρμας (γιατί αν βιαστείτε να το βγάλετε θα σπάσει, καθώς είναι πολύ αφράτο).
Στην συνέχεια έκανα μερικές τρύπες με ξύλινο σουβλάκι πάνω στην επιφάνειά του και το σιρόπιασα με το ελαφρώς ζεστό σιρόπι, που έφτιαξα από τα προαναφερόμενα υλικά.
Μετά από μια ώρα που είχε πια πιει το σιρόπι και είχε κρυώσει αρκετά ήταν έτοιμο για κατανάλωση. Παραμένει εξαιρετικά μυρωδάτο, αφράτο, με μια λίγο νωπή υφή (χάρη στην πούλπα πορτοκαλιού) και ελαφρώς σιροπιαστό μέχρι και την τελευταία μπουκιά του.
Ενώ πρέπει να σημειώσω ότι το αλεύρι για τσουρέκια δίνει μια εντελώς διαφορετική όψη στη ζύμη.
Κάντε μια δοκιμή και θέλω να πιστεύω πως θα με δικαιώσετε.
Καλό Σαββατοκύριακο σας εύχομαι ολόψυχα.
Καλησπέρα Πηνελόπη μου! Αρωματικό και με νωπή υφή; Για μένα το έκανες;
ΑπάντησηΔιαγραφήΥπέροχο!
Φιλιά και καλοφάγωτο!
Καλώς την!
ΔιαγραφήΚική μου νωπή υφή αλλά και πολύ αφράτη ταυτόχρονα. Έκανα ένα πείραμα με το αλεύρι σε συνδυασμό με το σιμιγδάλι και έδωσε πραγματικά αποτέλεσμα εξαιρετικό.
Κρίμα να μην είμαστε κοντά για να σε γλυκάνω.
Τα φιλιά μου επίσης.
σχολιο 2.καθως ο μπλογκερ αρνειται να συνεργαστει.αν ειχα αλευρι θα το εκανα τωρα.τα δεντρα στο κηπο ειναι.γεματα.
ΑπάντησηΔιαγραφήΜας κάνει διάφορα ο Blogger συχνά-πυκνά Λίτσα μου. Εμένα παρά το γεγονός ότι ήμουν login, με έβγαζε ανώνυμη σε σχόλια που έκανα σε φιλικά blogs, την προηγούμενη εβδομάδα. Τώρα έχει "έρθει" στα ίσα του πάλι.
ΔιαγραφήΕίσαι τυχερή με την οικιακή σου παραγωγή. Αν προμηθευτείς αλεύρι και σιμιγδάλι, κάνε μια δοκιμή. Είμαι σίγουρη πως θα σας αρέσει πολύ, καθώς το εδώ "κοινό" το αποθέωσε!
Χαιρετισμούς πολλούς σας στέλνω.
Αυτό το σιροπιασμένο κομμάτι στην τελευταία φωτογραφία...σα να με φωνάζει είναι, χαχαχα! Ιδιαίτερα ενισχυμένο αρωματικά το γλυκό, θα μας αρέσει σίγουρα πάρα πολύ! Καλή σας εβδομάδα!
ΑπάντησηΔιαγραφήΜα για σένα ήταν Αμαλία μου!!
ΔιαγραφήΠραγματικά ιδιαίτερα ενισχυμένο από πλευράς αρώματος και σαφώς το συνιστώ για δοκιμή αν θελήσεις να το κάνεις.
Καλό βράδυ εύχομαι.
Πόσο μου αρέσει που έχεις χρησιμοποιήσει πούλπα εσπεριδοειδών Πηνελόπη. Καταλαβαίνω πόσο αρωματικό θα είναι το κέικ.
ΑπάντησηΔιαγραφήΧαίρομαι που δεν λείπουν τα κομμάτια σοκολάτας, η σοκολάτα άλλωστε ταιριάζει άψογα με το άρωμα των εσπεριδοειδών.
Και ενδιαφέρον το ότι χρησιμοποίησες αλεύρι για τσουρέκι, η ζύμη πρέπει να ήταν πάρα πολύ αφράτη.
Με ελληνικό καφέ δεν το συζητώ, θα είναι εξαιρετικό!
Η πούλπα κάνει την διαφορά Ερμιόνη μου, σε σχέση με την απλή προσθήκη ξύσματος.
ΔιαγραφήΠαλαιότερα το έχω βράσει προηγουμένως το πορτοκάλι για να μαλακώσει και να ξεπικρίσει. Αλλά τώρα το έβαλα ωμό καθώς είχα διαβάσει σχετική συνταγή από την κα Κική Τριανταφύλλη και πραγματικά βγήκε πάρα πολύ καλό.
Το ελληνικό καφεδάκι, είναι θα έλεγα η ιδανική συνοδεία του, πολύ καλά το έγραψες.
Τα φιλία μου.
Ωραίο και αφράτο φαίνεται
ΑπάντησηΔιαγραφήΣε διαβεβαιώ ότι είναι όντως.
ΔιαγραφήΚέικ πορτοκαλιού, το αλλιώτικο θα το έλεγα εγώ! Η αρχική μίξη γιαουρτιού και σιμιγδαλιού είναι κάτι που δεν το έχω ξαναδεί σε συνταγή κέικ, επίσης το σιρόπιασμα με το χυμό και το μέλι είναι πολύ ωραία ιδέα και πιο υγιεινή. Νομίζω πως πρέπει να είναι το πιο πορτοκαλένιο κέικ που έχω δει, μπράβο για άλλη μια φορά Πηνελόπη!
ΑπάντησηΔιαγραφήΣκοτεινούλα μου, η μίξη γιαουρτιού & σιμιγδαλιού είναι η μέθοδος που χρησιμοποιείται για το κλασσικό ραβανί Βέροιας σε αρκετές συνταγές, με συστατικό βέβαια το χοντρό σιμιγδάλι. Αλλά εδώ είπα να πειραματιστώ και με το ψιλό, γιατί δεν ήθελα να διακρίνεται μέσα στο κέικ, αλλά ταυτόχρονα να κρατήσει και το σιρόπι. Οπότε, όπως πάντα δηλαδή έκανα τα δικά μου :-))
ΔιαγραφήΣαφώς το σιρόπι το ήθελα πιο ελαφρύ και έχεις δίκιο είναι πιο υγιεινό. Δεν χρειάζεται να το "βαρύνουμε" το κάθε μας γλυκάκι, αν μπορούμε να το αποφύγουμε.
Ευχαριστώ καλή μου για τα "εύσημα".
Καλό βράδυ και χαιρετισμούς πολλούς, όσο για την ιδέα με το μαγαζί!!
Ε, για φαντάσου μας να είμαστε συνέχεια πάνω από κατσαρόλες, κουτάλες και δοκιμές!!
Δεν θα μας χωράνε μετά τα τραπεζοκαθίσματα του καταστήματος :-))