13.11.18

Κρακελέ μπισκότα μανταρινιού

Τα μπισκότα κρακελέ (ή μπισκότα με σκασίματα) συνήθως είναι σοκολατένια και σε προκαλούν με την εικόνα τους και την μορφή τους να τα δαγκώσεις, χωρίς δεύτερη σκέψη!!
Περιέχουν βούτυρο και σοκολάτα και σαφώς είναι ακαταμάχητα στην γεύση.

Σκεφτείτε όμως, να είχατε εμπρός σας μπισκότα κρακελέ που δεν είναι σοκολατένια...
Που δεν έχουν καθόλου βούτυρο και τα λιπαρά τους είναι μάλλον καλά λιπαρά...
Που η ζάχαρή τους είναι όσο το δυνατόν λιγότερη, όταν μιλάμε για μια τέτοια συνταγή...
Που μοσχομυρίζουν μανταρίνι και βανίλια και σαφώς κάνουν "κρακ" στο δάγκωμα τους!

Κρακελέ μπισκότα μανταρινιού με ταχίνι


Υλικά
(Για 35 περίπου μπισκότα ανάλογα με το μέγεθος)
3 μανταρίνια μόνον οι φλούδες τους πολύ καλά πλυμμένες,
1/2 φλιτζάνι γάλα φρέσκο,
180 γραμ. ταχίνι με πορτοκάλι,
1/2 φλιτζάνι ζεστό νερό,
1 μεγάλο αυγό,
3/4 φλιτζανιού ζάχαρη on stevia ή καστανή κρυσταλλική ζάχαρη,
1/2 κουταλάκι βανίλια κρυσταλλική,
500 γραμ. αλεύρι τύπου "up",
200 γραμ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις,
1 κουταλάκι γεμάτο σόδα μαγειρική,
1 κουταλάκι μπέικιν πάουντερ,
ελαιόλαδο ή ηλιέλαιο (περίπου 1 φλιτζάνι) μέχρι να έχουμε μια ζύμη ελαστική,
100 γραμ. σοκολατένιες ελίτσες αλεσμένες, ή smarties,
και τέλος 200 γραμ. ζάχαρη άχνη για το ρολλάρισμα.

Αρχικά έπλυνα πολύ καλά τις φλούδες των μανταρινιών (τον καρπό τον είχα ήδη φάει) και τις άλεσα στο multi μαζί με το γάλα.

Στην συνέχεια αραίωσα το ταχίνι πορτοκαλιού με το ζεστό νερό, ανακατεύοντας πολύ καλά για 1-2 λεπτά ώστε να έχω ένα ενιαίο και πολτώδες μείγμα.


Σε βαθύ μπολ μείξης, έβαλα τα δύο πιο πάνω μείγματα, μαζί και χτύπησα καλά με το μίξερ. 
Πρόσθεσα το αυγό, την βανίλια και την ζάχαρη και χτύπησα εκ' νέου για μια ακόμη ένωση υλικών.
Κατόπιν έριξα τα αλεσμένα smarties και σταδιακά πρόσθετα τ' άλευρα με το μπέικιν και την σόδα. ενώ εναλλάξ έριχνα το λάδι.


Εκεί κάπου σταμάτησε το χτύπημα με το μίξερ και μπήκε χέρι για το ζύμωμα όπου με την βοήθεια του λαδιού πήρα την ζύμη που ήθελα.
 Έχει σημασία το λάδι να μπαίνει λίγο-λίγο στο μείγμα γιατί μας καθοδηγεί για την υφή της ζύμης.
Όταν ήταν εύπλαστη και ευπαρουσίαστη σταμάτησα.
Την άφησα για 40 λεπτά της ώρας,  να ξεκουραστεί και ετοίμασα τα ταψιά μου καθώς κι' ένα βαθύ πιάτο με την άχνη ζάχαρη.


Μπαλάκια στο μέγεθος καρυδιού, πλάσιμο και ρολλάρισμα στην άχνη.
Κατόπιν πάνω στο χαρτί ψησίματος, με το οποίο είχα ήδη στρώσει τα ταψιά μου και όταν τελείωσα ένα ελαφρύ πάτημα με την ανάποδη από ένα μικρό κουτάλι.


Ψήσιμο στους 170 βαθμούς με αέρα, σε προθερμασμένο φούρνο, για 8-10 λεπτά (πάντα ανάλογα με τον φούρνο για τέτοια παρασκευάσματα).
Ξεφούρνισα, άφησα να κρυώσουν αρκετά και μετά τα έβγαλα από το ταψί, μοιράζοντας σε δοχεία μπισκότων.


Είναι τόσο αρωματικά και τόσο όμορφα στην υφή και στην γεύση, που συγκίνησαν τους πάντες εντός και εκτός οικίας.
Δοκιμάστε τα, τώρα που σιγά-σιγά αρχίζει η μεγάλη περίοδος εορτών μετά της Αγίας Αικατερίνης, καθώς είναι μια ωραία πρόταση για κέρασμα.

4 σχόλια:

  1. Α, τι έκανες πάλι! Νιώθω τύψεις τώρα για τα μανταρίνια που έφαγα και πέταξα τις φλούδες τους, είσαι πραγματικά η πιο αξιόλογη αντιπρόσωπος του "τίποτα δεν πάει χαμένο"! Στο μεταξύ αυτά τα κρακελέ μπισκότα στην κλασική ή σε οποιδήποτε άλλη μορφή ενώ τα γνωρίζω, δεν έχει τύχει να τα φτιάξω.. Να η ευκαιρία λοιπόν όσο υπάρχουν ακόμα μανταρίνια που αξίζουν στην αγορά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλησπέρα Σκοτεινούλα μου!
      Να τα φτιάξεις τα κρακελέ μπισκότα, δίχως άλλο! Είναι συναρπαστικά και πολύ γευστικά.
      Όσο για το ότι δεν αφήνω "τίποτε να πάει χαμένο" είναι το "στοίχημα" που βάζω πάντα με τον εαυτό μου, για υλικά που έχουν μικρή αξία, αλλά μπορούν να προσδώσουν πολλούς πόντους στο γευστικό αποτέλεσμα.
      Καλό βράδυ Κυριακής εύχομαι.

      Διαγραφή
  2. Τέτοια μπισκότα έφτιαχνα κι εγώ αλλά με κακάο η δική σου ιδέα είναι πιο πρωτότυπη

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Χαίρομαι που σου αρέσει η ιδέα Νατάσσα. Σε προτρέπω να κάνεις και δοκιμή και να μου γράψεις τις τελικές εντυπώσεις.
      Καλό βράδυ να έχεις και καλή εβδομάδα.

      Διαγραφή