3.5.19

Μηλόπιτα με τσουρέκι

Χριστός Ανέστη φίλες και φίλοι.
Καλό Μάιο να έχουμε όλοι μας εύχομαι. Τώρα δε, με την επιστροφή ας πιάσουμε πάλι λιγάκι τα γραφόμενα στο blog, μ' ένα μετά-πασχαλινό γλυκό!
Σίγουρα θα έχει μείνει κανένα τσουρέκι και θα μπαγιατεύει κάπου στο ψυγείο.
Αξιοποιήστε το λοιπόν, με τα μήλα που σιγά-σιγά γίνονται φρούτα εκτός εποχής αλλά δεν παύουν να είναι ακαταμάχητα, όταν γίνουν μηλόπιτα και συνδυαστούν με το άρωμα της κανέλας αλλά και των μυρωδικών από το τσουρέκι καθώς και τα δυναμωτικά καρύδια.

Μηλόπιτα με τσουρέκι 
(δεν φαντάζεστε τι έκπληξη μπορείτε να δημιουργήσετε...)



Υλικά για ένα μέτριο σε μέγεθος πυρέξ.
350-400 γραμ. τσουρέκι μπαγιάτικο κομμένο σε φέτες
4 μεγάλα μήλα κομμένα σε χοντρούς κύβους,
1, 5 φλιτζάνι καστανή ζάχαρη demerara,
1/2 φλιτζάνι ζάχαρη on stevia,
4-5 κουταλάκια χυμό λεμονιού,
3/4 φλτιτζανιού νερό,
2 κουταλάκια υγρό εσάνς βανίλιας (ή βανίλια κρυσταλλική)
1,5 κουταλάκι κανέλα σκόνη,
3/4 φλιτζανιού καρύδια χοντροκομμένα.

Αρχικά έπλυνα και καθάρισα τα μήλα, κόβοντάς τα σε μεγάλους κύβους.
Τα έβαλα σε βαθύ τηγάνι μαζί με: τον χυμό λεμονιού, τα δύο είδη ζάχαρης, το νερό και άρχισα να τα μαγειρεύω ώστε να μαλακώσουν τα μήλα και να ενσωματωθούν με την ζάχαρη καθώς θα έλιωνε.


Στα μισά του χρόνου μαγειρέματος πρόσθεσα και το εσάνς της βανίλιας.
Όταν μετά από 10-12 λεπτά είχαν πια αρχίσει να μελώνουν και να καραμελώνει το σιρόπι μου έσβησα την φωτιά και πρόσθεσα και την κανέλα.  Ανακάτεψα πολύ καλά και τ' άφησα λίγο να κρυώσουν.


Στον χρόνο που τα μήλα ήταν σε αναμονή μέσα στο σιρόπι, έκοψα το τσουρέκι σε φέτες και το έστρωσα μέσα στο πυρέξ φροντίζοντας να καλύψω και τα όποια κενά με μικρότερα κομμάτια.


Μέσα από το τηγάνι με τρυπητή κουτάλα αφαίρεσα τα μήλα, βάζοντας τα σ' ένα μπολ και με το υγρό σιρόπι, σιρόπιασα παντού το κομμένο τσουρέκι.
Από πάνω σκόρπισα καρύδια κομμένα.
Κατόπιν κάλυψα με τα κομμάτια του καραμελωμένου μήλου και πάλι σκόρπισα καρύδια.


Με την ανάποδη πλευρά του κουταλιού μου πάτησα ελαφρώς τα μήλα και τα καρύδια ώστε να "κάτσουν" καλύτερα πάνω στο τσουρέκι.
Έτοιμη η μηλόπιτα!


Προκάλεσε έκπληξη το αποτέλεσμα, αφού ήταν πεντανόστιμο και ανέλπιστο ειδικά με βάση το τσουρέκι κάτι που δεν συνηθίζουμε στις μηλόπιτες.

Εάν τώρα θέλετε να πάτε ένα βήμα πάρα πέρα, μπορείτε να την στολίσετε με παγωτάκι κρέμα ή καϊμάκι αλλά και  σαντιγί, για περισσότερο εφέ.


Σας εύχομαι ένα όμορφο Σαββατοκύριακο κι' αν έχετε τσουρέκι και μήλα γλυκάντε το με την συνταγή που σας έγραψα.

2 σχόλια:

  1. Πολύ ωραία ιδέα! Μηλόπιτα χωρίς ψήσιμο κιόλας. Δεν έχω τσουρέκι (δεν περισσεύει ποτέ :) αλλά σε φάση γλυκάκι εξπρές θα το φτιάξω έστω και με ψωμί. Λίγο καθυστερημένα καλό μήνα εύχομαι!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Καλώς την!
    Καθυστερημένη κι' εγώ σου απαντώ καλή μου Έφη. Το πιο εξπρές γλυκό με μήλα είναι αυτό και σκοπός του όπως καλά κατάλαβες η αξιοποίηση ενός τσουρεκιού. Το ωραίο είναι ότι έχω ένα ακόμη που μόλις έβγαλα από το ψυγείο και σκέφτομαι σε τι να το μεταμορφώσω...
    Τα φιλιά μου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή