19.6.09

Κορμός Καφέ/Σοκολάτας

Την συνταγή την έχω ξαναγράψει στο HFL, όμως αύριο έχω τα γεννέθλιά μου και το πιο γρήγορο γλυκό που μπορώ να φτιάξω (2 μέρες πριν) μέσα στην αναμπουμπούλα και την τρεχάλα που έχω με την ασθένεια του Θοδωρή, είναι αυτό.
Eίναι γρήγορο και με βγάζει ασπροπρόσωπη από μια ξαφνική επίσκεψη που δεν την περιμένω, μιας και προσωπικά δεν πρόκειται να γιορτάσω αύριο. Είναι ο κορμός Καφέ/Σοκολάτας.
Είναι ο κλασσικός κορμός, το εύκολο γλυκό των μαμάδων μας, που γίνεται με 250 γραμμάρια βούτυρο τύπου vitam, 2 σοκολάτες κουβερτούρα (την πιο πικρή που θα βρείτε), 1 φλιτζάνι ελαφρώς ζεστο γάλα,150 περίπου γραμμάρια ζάχαρη άχνη (αν δεν έχετε, βάλτε κρυσταλλική και χτυπήστε την για λίγο στο Multi – μας κάνει επίσης) 1 αυγό, 3 κουταλιές της σούπας καφέ στιγμής, 3 κουταλιές κακάο σκόνη, 1 ποτηράκι κρασιού λικέρ καφέ, ¼ από ένα κουταλάκι του γλυκού βανίλια σκόνη, μπισκότα μιράντα 1 & μισό πακέτο (για τα μονά πακέτα) και 100 γραμμάρια φουντούκι ωμό που ωστόσο θα το καβουρδίσετε ελαφρά στο γκριλ και μετά θα το αλέσετε.
Θρυμματίζετε τα μπισκότα με το χέρι. Βάζετε την κουβερτούρα να λιώσει μαζί με το βούτυρο σε μπεν μαρί (ή στον φούρνο των μικροκυμάτων – κάνει επίσης καλά την δουλειά μας, και πολύ πιο γρήγορα θα έλεγα). Σε βαθιά λεκανίτσα της κουζίνας, χτυπάτε την ζάχαρη με το αυγό και προσθέτετε στην συνέχεια το λιωμένο μείγμα βουτύρου-σοκολάτας, τον καφέ, το κακάο, το γάλα, το λικέρ, την βανίλια. Ανακατεύετε καλά. Και στην συνέχεια ρίχνετε τα μπισκότα και το φουντούκι. Ένα ακόμη καλό ανακάτεμα και είμαστε σχεδόν έτοιμοι.
Μένει το φορμάρισμα. Απλώνετε δύο μεγάλα φύλλα λαδόχαρτο (το ένα μέσα στο άλλο) και βάζετε το μείγμα με το κουτάλι ομοιόμορφα για να φτιάξετε ένα ωραίο μπαστουνάκι κορμού. Το τυλίγετε σφιχτά και το βάζετε μέσα σε σακούλα και στην κατάψυξη. Το αποτέλεσμα σας μπορείτε να το γευτείτε μετά από μερικές ώρες (6-7) ή την επομένη. Μπορείτε δε, το μπαστουνάκι σας όπως είναι τυλιγμένο, να το βάλετε σε μακριά φόρμα του κέϊκ και να το πατήσετε μετά μ’ ένα κουτάλι για καλύτερο αποτέλεσμα στην εμφάνιση.

Σερβίρεται σκέτο ή μ’ ένα ελαφρύ σιρόπι καφέ που μπορείτε να φτιάξετε με 3 κουταλιές καφέ στιγμής, 4 κουταλιές μέλι – το προτιμώ από την ζάχαρη – λίγο χυμό πορτοκαλιού που θα βράσουν μαζί για λίγα λεπτά μέχρι να δέσει το σιρόπι.

10 σχόλια:

  1. Πειρασμός!!!
    Χρόνια πολλά να σε χαιρόμαστε...
    Και περαστικά σας...
    Φιλιά πολλά...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. αυτό το γλυκάκι είναι μεγάλος πειρασμός και μέχρι να τελειώσει όλοι τριγυρίζουν γύρω απο το ψυγείο

    περαστικά και χρόνια πολλά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Αγαπημένο γλυκάκι! Περαστικά στον άρρωστο σου και χρόνια πολλά για αύριο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Το πιο αγαπημένο γλυκάκι,ίσως γιατί όπως λες,είναι των μαμάδων μας..Πάντα ευπρόσδεκτο! Και θα γίνει πολύ ενδιαφέρον με τις προσθήκες που του κάνεις! Κι από μένα ,χρόνια πολλά και περαστικά στον άρρωστο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Artanis, ΓΑΣΤΕΡΟΠΛΗΞ, Big Mama, ΣΜΑΡΩ σας ευχαριστώ θερμά για τις ευχές.
    Ηταν από τα λίγα γεννέθλια που πέρασαν εντελώς απαρατήρτητα. Λέτε να φταίνε τα 45 χρόνια που συμπληρώθηκαν ή το άγχος και τρέξιμο της ασθένειας που δόξα τον Θεό φαίνεται πως έμεινε πίσω, μαζί με την επέτειο.
    Θα έχω να την θυμάμαι...συνδυάζοντά την και με τα εγκαίνια του νέου Μουσείου της Ακροπόλεως, έτσι ώστε να λέω πως ήταν ένας σταθμός στην Ιστορία
    :-)))

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Γαστεροπληξ, σας ευχαριστώ για την εκτίμηση και για το γεγονός ότι με κρίνετε ως ένα Αξιαγάπητο Βlog. Ελπίζω να καταφέρω να ανταποκριθώ σε τούτην την επιλογή σας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. ΑνώνυμοςΙουνίου 22, 2009

    Γεια σου, περαστικα και χρονια καλα.
    Να τολμησω μια ερωτηση επι του γλυκου? Ειναι απαραιτητο το αυγο?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Αγαπητέ Ανωνυμε/η,
    η βασική (κλασσική) συνταγή του κορμού περιέχει το αυγό (και μάλιστα μιλάει για 2 ή και 3, προσωπικά το μείωσα σε 1). Αν θέλεις να το βάλεις με την λογική ότι θα "μυρίζει" σε διαβεβαιώ πως δεν μυρίζει. Αν τώρα μιλάμε για το γεγονός ότι δεν θα ψηθεί και ότι είναι ωμό, μπορείς και να το αποφύγεις.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. ΑνώνυμοςΙουνίου 23, 2009

    Ευχαριστω, και τα 2 νομιζω ειναι ενοχλητικα, σκεφτομαι ομως οτι μπορει κανεις να το ριξει σιγα σιγα και ελαφρα κτυπημενο στην ζεστη κουβερτουρα για να μην ειναι εντελως ωμο. Ευχαριστω και παλι.
    Μαριαννα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή