9.11.09

Κεκάκι διπλά αρωματισμένο

Τούτο το Σαββατοκύριακο έκανα ένα ωραίο κεκάκι για να μας γλυκάνω. Τα δύο βασικά υλικά έδεσαν πολύ ωραία μεταξύ τους και έδωσαν ένα διπλά αρωματισμένο γλυκό.

Κέϊκ Καρύδας με Πορτοκάλι.

Τα υλικά που χρησιμοποίησα: 200 γραμμάρια βούτυρο μαλακωμένο, 4 αυγά (χωριστά κρόκοι από ασπράδια χτυπημένα σε μαρέγκα), λίγη βανίλια σκόνη, 1 φλιτζάνι άσπρη ζάχαρη, 1 φλιτζάνι καρύδα τριμμένη, 1 φλιτζάνι χυμό πορτοκαλιού, ξύσμα πορτοκαλιού, 2-3 σταγόνες εσάνς πορτοκαλιού, ½ φλιτζάνι γάλα εβαπορέ αδιάλυτο και 1 πακέτο αλεύρι που φουσκώνει μόνο του.

Χτύπησα το βούτυρο με την βανίλια και τους κρόκους των αυγών μέχρι να αφρατέψουν καλά. Στην συνέχεια πρόσθεσα την ζάχαρη και συνέχισα τα χτύπημα μέχρι να πάρουν τα υλικά μου κρεμώδη υφή. Έριξα την καρύδα, το ξύσμα, τον μισό χυμό του πορτοκαλιού, το εσάνς και το μισό αλεύρι, συνέχισα το χτύπημα να ενωθούν καλά τα υλικά και κατόπιν έριξα το υπόλοιπο αλεύρι, μαζί με το γάλα και τον υπόλοιπο χυμό πορτοκαλιού.

Χτύπησα τα ασπράδια σε μαρέγκα με την προσθήκη λίγου αλατιού και αφού ολοκληρώθηκε η διαδικασία την ένωσα με απαλές κινήσεις με το υπόλοιπο μείγμα του κέϊκ.

Σε ταψάκι στρογγυλό που είχα στρώσει με λαδόχαρτο έβαλα τον χυλό μου και έψησα σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς, για περίπου 45 λεπτά.Έβγαλα το κέϊκ και άφησα κατά μέρος να κρυώσει ελαφρά για να μπορέσω να το ξεφορμάρω και να αφαιρώσω το λαδόχαρτο.

Τελική πινελιά. Διακόσμησα με γλάσσο πορτοκαλιού και καρύδας, που το έφτιαξα με τον χυμό από ένα πορτοκάλι, μια σταγόνα εσσάνς πορτοκαλιού, ¾ φλιτζανιού ζάχαρη άχνη (ίσως κάτι παραπάνω) και από πάνω πασπάλισα με καρύδα τριμμένη. Νοστιμότατο, αφράτο (δεν φουσκώνει πολύ πρέπει να επισημάνω) και πολύ αρωματικό. Γλασσάρισμα μπορείτε να κάνετε και με ελαφρώς αραιωμένη μαρμελάδα πορτοκάλι στην οποία από πάνω θα πασπαλίσετε τριμμένη καρύδα. Ωραίο και αυτό το αποτέλεσμα, το έχω κάνει παλαιότερα.

14 σχόλια:

  1. Ο σύζυγος είναι λάτρης της καρύδας όχι τόσο εγώ αλλά επειδή έχει και πορτοκάλι λέω να δοκιμάσω.
    Θα βάλω μαρμελάδα από πάνω.
    Ευχαριστώ για την ιδέα!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. θα πάρουμε κομματάκια όλοι, η καρύδα έχει την τιμητική της στο σπίτι, όπου τη βρούμε την τσακίζουμε, τώρα που βρήκαμε έτοιμο γλυκάκι θα το αφήσουμε;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Την τύπωσα ήδη τη συνταγή! Μας αρέσουν όλα τα υλικά, είναι και εύκολο, θα το φτιάξω σύντομα και θα σου πω εντυπώσεις!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ευκολη η συνταγή σου, για γλυκό δεν λέμε ποτέ όχι....
    Σήμερα η καρύδα είχε την τιμητική της!
    Φιλάκια πολλά :)))

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Ωραίο φαίνεται, θα το αντιγράψω...
    καλημέρα από ΝΖ, σε φιλώ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Να είχα ένα κομματάκι τώρα με το καφεδάκι μου!!!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Λίλα καλημέρα,

    έχω μαζί μου στο γραφείο...βάλε το καφεδάκι κι' εγω θα βάλω το γλυκάκι :-))
    Να γλυκαθούμε για να συνεχίσουμε το "τρέξιμο"!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Αρτάνις, ελπίζω να αρέσει τούτην την φορά το αποτέλεσμα στις κόρες σου :-) Τις έχει "φοβηθεί" λιγάκι το μάτι μου χα,χα.
    Ο δικός μου πάντως ο μικρός το τσάκισε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Εύη ποιός από την "ευρύτερη" blogπαρέα μας, λέει ΟΧΙ στα γλυκά καλή μου; ΚΑΝΕΙΣ νομίζω :-))

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Αγγελικούλα μου, ξέρεις ότι το έχω το "ψώνιο" με το άρωμα στα γλυκά. Νομίζω πως θα σου αρέσει. Το αποτέλεσμα μοιάζει πολύ με sponge cake.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Big Mama, σίγουρα θα περιμένω να μας πεις αν σου άρεσε. Νομίζω πως πρέπει να το γράφουμε όταν κάποιος από μας δοκιμάσει την συνταγή άλλου, έτσι για να έχουμε καταγεγραμμένες μαρτυρίες, και να μην ευλογούμε μόνες μας τα γένια μας (που δεν έχουμε...)
    Καλημέρες πολλές.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Γαστερόπληξ μου καλή, την άλλη φορά θα κάνω το μεγάλο ταψί του φούρνου για να μοιράσω σε όλους. Άρεσε σε όλους τους κατοίκους του σπιτιού μας το γλυκάκι από παππούδες μέχρι εγγόνια. Εφαγε και λίγο το σκυλάκι του γείτονα ...και μιλάω σοβαρά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Ξανθή να το δοκιμάσεις, πιστεύω πως θα σου αρέσει γιατί το άρωμα και η γεύση του πορτοκαλιού δένουν πολύ καλά με τα αντίστοιχα της καρύδας. Το γλάσσο δε, να σας πω ότι είναι συναρπαστικό και με την μαρμελάδα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή