5.11.09

Pesto... για τον λαιμό

Οι ωραίες παχουλούτσικες χοιρινές μπριζόλες λαιμού που πήρα πρόσφατα από τον χασάπη μου ήταν πειρασμός, αν και προσωπικά δεν είμαι και πολύ fun του κρέατος το ομολογώ.Επειδή όμως στην οικογένεια έχουμε και μικρό παιδί, πρέπει να κάνουμε το κρέας δελεαστική πρόταση τώρα που έχει αρχίσει κάπως να το μασά και να το τρώει πιο άνετα (χωρίς να το κάνει τσίχλα εννοώ).

Προσπάθησα λοιπόν να σκεφτώ κάτι που θα τις κρατήσει ζουμερές και καλά ψημένες ώστε να είναι μαλακές (περισσότερο απ’ ότι συνήθως είναι αυτές οι μπριζόλες)

Σκέψη πρώτη λοιπόν: φούρνος και λαδόχαρτο – βοηθά στο να κρατά το κρέας το ζουμάκι του. Στρώνετε ένα ταψί φούρνου με λαδόχαρτο που έχετε ελαφρώς βρέξει με νεράκι. Από πάνω βάζετε τις μπριζόλες σας στην σειρά, τις αλατοπιπερώνετε, τις λαδώνετε ελαφρώς και τις πασπαλίζετε με ρίγανη. Στο ταψάκι μέσα ρίχνετε και λίγο νεράκι. Φουρνίζετε. Αφήνετε να γίνει το πρώτο ψήσιμο να παίρνει δηλαδή το κρέας να βγάζει τα υγρά του και τις γυρνάτε από την άλλη πλευρά.

Σκέψη δεύτερη: Σάλτσα Pesto. Στο διάστημα που το κρέας βρίσκεται στο αρχικό στάδιο ψησίματος, ετοιμάζετε το pesto, που θα τις αρωματίσει αλλά και θα τους δώσει άλλη γεύση και υφή κρατώντας τες μαλακές.

Χρειάζεστε: ένα μέτριο ματσάκι φρέσκο μαϊντανό, μερικά κλαράκια φρέσκο βασιλικό (ή μια κουταλιά αποξηραμένο αν δεν έχετε φρέσκο) μια μεγάλη πιπεριά κόκκινη φλωρίνης φρέσκια, και μια κίτρινη, μια σκελίδα σκόρδο, χυμό από ένα λεμόνι, τρεις κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο, δύο κουταλιές της σούπας μουστάρδα.

Ψιλοκόβετε: μαϊντανό, βασιλικό, πιπεριά φλωρίνης, σκόρδο μέσα στον κάδο του multi, προσθέτετε τον χυμό του λεμονιού, το ελαιόλαδο, την μουστάρδα και τα χτυπάτε όλα μαζί. Αν τώρα το Pesto σας φανεί πολύ πηχτό, ρίξτε λίγο νεράκι ή λίγο κόκκινο κρασάκι και χτυπήστε ξανά.

Βγάζετε τις μπριζόλες στα μισά του ψησίματος και στρώνετε επάνω το Pesto με την βοήθεια ενός κουταλιού, μέσα στο ταψί στρώνετε και την κίτρινη πιπεριά κομμένη σε λωρίδες ανάμεσα στις μπριζόλες σας. Συνεχίζετε το ψήσιμο μέχρι να ροδίσει το κρέας σας και στο ενδιάμεσο γυρίζετε μια – δυό φορές ακόμη τις μπριζόλες μέσα στο ταψί σας.

Μαλακό και αρωματισμένο κρέας. Ζουμερό και εκπληκτικά νόστιμο. Συνοδεύετε με πατατούλες μαγειρεμένες σύμφωνα με την όρεξη και την διάθεσή σας. Εμείς τις κάναμε σύμφωνα με την πρόταση της Big Mama (από τον κο Β. Δρίσκα), αλλά μειώνοντας το βούτυρο και βάζοντας περισσότερο ελαιόλαδο. Πολύ νόστιμες και χορταστικές.

20 σχόλια:

  1. Ωραία πρόταση για κρέας, ειδικά για μένα που δεν του έχω και μεγάλη αδυναμία! Θα τη δοκιμάσω οπωσδήποτε!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ωραία ιδέα. Το πέστο αυτό θα είναι εξαιρετικό και πάνω σε ψητή πατάτα!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Αυτές τις μπριζολίτσες προτιμούμε και εμεις, γιατί είναι πιο μαλακές.
    Η λύση που μας δίνεις με το πέστο, θα δοκιμαστεί μιας και εμείς ψαχνόμαστε για διαφορετικές γεύσεις.
    Φιλάκια :))

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Τρελλαίνομαι για την περιγραφή σου κ την παρουσίαση!
    Μ'αρέσει η πρότασή σου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Την ίδια ιδέα είχαμε Πηνελόπη! Και με πιπεριά, θα το δοκιμάσω το πέστο σου! Το κρεατάκι θα είναι νοστιμότατο! Καλό βράδυ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Χα!χα! καλα ειμαι πολυ τρελη...μολις διαβασα τον τιτλο νομιζα οτι ειχες κανενα ματζουνι για πονολαιμο...χα!χα! μετα καταλαβα οτι ο λαιμος ηταν χοιρινος και μαλιστα με σαλτσουλα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. ψηφίζω μπριζολίτσες μούρλια θα γίνουν με το πέστο, και αν δεν το πεις πάλι νόστιμες θα είναι χαχαχα!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Αμαλία καλημέρα, η πρόταση είναι καλή και νομίζω πως θα βοηθήσει να φας πιο εύκολα το κρέας, όπως συμβαίνει και εμένα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Λίλα πολύ καλή σκέψη έκανες. Θα το δοκιμάσω κι' εγώ έτσι την επόμενη φορά που θα κάνω ψητές πατάτες (ίσως με το φλούδι τους).

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Εύη, το μαλακό κρέας είναι πλέον "ζητούμενο" για εμάς όπως ήδη έχω γράψει, οπότε οι μπριζόλες λαιμού έχουν μπει στα ψώνια μας χωρίς ενδιασμό.
    Τούτο το pesto είναι όντως μια καλή εναλλακτική πρόταση.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Betty, σ' ευχαριστώ πολύ για τα καλά σου λόγια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Big Mama, το είδα το blog, το πιατάκι με τις πένες είναι σκάνδαλο!
    Ερώτηση, την έχω αφήσει και στο blog σου, τα αμύγδαλα με το φλούδι τα βάζεις ή τα ψασπρίζεις;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Καλά αγαπητή Πουαντερι με έκανες και γέλασα. Ομολογώ πως όταν τον έγραψα τον τίτλο, το σκέφτηκα ότι μπορεί να προκαλέσει διάφορες σκέψεις, αλλά ότι θα έκανα pesto ως μαντζούνι για τον πονόλαιμο δεν ξεπέρασε τις προσδοκίες μου!!

    Αλλά μια και το αναφέραμε, ένα πολύ καλό "γιατρικό" για τον πονεμένο λαιμό είναι ένα σφηνάκι ρακί ή τσικουδιά καλά ζεσταμένο στο μπρίκι και μέσα θα διαλύσετε μια κουταλιά μέλι θυμαρίσιο. Γουλιά - γουλιά θα το μπουκώνετε στο λαιμό και σε λίγες ώρες θα αιστανθείτε πολύ καλύτερα. Συνταγή από έναν πατέρα φίλης Κρητικοπούλας. Πιάνει πάντα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Αγαπητή Γαστερόπληξ, να βάλω εγώ μπριζολίτσες, πατατούλες, σαλατούλες και να βάλεις εσύ πίτες και τα συναφή...να κάνουμε ένα τρικούβερτο τσιμπούσι!!!
    Καλημέρα και εύχομαι και ένα καλό Σαββατοκύριακο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Πηνελόπη μου σου απαντώ και εδώ για να το δεις σίγουρα. Ασπρισμένα τα βάζω!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Νοστιμότατο ακούγεται όλο το πακετάκι!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Ωραία συνταγή...
    Δεν προκειται ούτε με σφαίρες να το φάνε οι κόρες μου...
    καλημέρα και καλή βδομάδα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Κικίτσα, νομίζω ότι δεν θα είναι και πολύ "βαρύ" για την προσεγμένη σου διατροφή. Να τις δοκιμάσεις...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. Artanis αγαπητή μου, αν δεν το τρώνε το κρέας μπορεί και να τις δελεάσεις με τούτον τον τρόπο. Μπορεί λέω, όχι ότι είναι και σίγουρο...

    ΑπάντησηΔιαγραφή