6.6.11

Της Χαράς και της Μαρίας...αλλά φραουλένιο

Πριν λίγο καιρό οι φίλες Χαρά και Μαρία από το cookandfeed  μας παρουσίασαν ένα πολύ δελεαστικό παγωμένο γλυκό...από την πρώτη στιγμή που το διάβασα ήθελα να το φτιάξω. Και το ΣΚ που μας πέρασε δώθηκε η ευκαιρία αλλά με μερικές παραλλαγές και προσθήκες σε χρώματα και αρώματα.
Πανεύκολο στην προετοιμασία, γευστικό και ανάλαφρο αλλά θέλει τον χρόνο παραμονής του (έτσι προσωπικά πιστεύω) και γι' αυτό αν το φτιάξετε θα το χαρείτε την επόμενη μέρα, λάβετε σοβαρά υπόψη αυτήν την μικρή παρατήρηση για να κάνετε την υπομονή που απαιτείται :-)) γιατί εμείς οικογενειακώς δεν είμαστε και πολύ της υπομονής.


Τα υλικά που προσωπικά χρησιμοποίησα ήταν:  1 1/4 φλιτζάνι γάλα κρύο, 2 φακελάκια κρέμα στιγμής με γεύση φράουλα, 1/4 φλιτζάνι λικέρ φράουλας ή κεράσι, 250 γρ τυρί κρέμα, 1 κουτί φυτική σαντιγύ (στο πράσινο κουτί), 1/2 κοφτό κουταλάκι κρυσταλλική βανίλλια, 1 κουτάλι σούπας ζελέ φράουλας λιωμένο σε 2 κουταλιές σούπας ζεστό νερό (γιατί πιστεύω πως θα βοηθήσεις στην "σταθεροποίηση" του γλυκού πιο εύκολα),  λευκή κουβερτούρα λιωμένη (για τη διακόσμηση), σπιτική μαρμελάδα φράουλας με ολόκληρα φρούτα και τέλος μια στρώση μπισκότα κανέλλας.

Για το ντεκόρ:
καλύπτετε ένα γυάλινο μπολ με διαφανή μεμβράνη.  Λιώνετε την λευκή κουβερτούρα και στην συνέχεια είτε με τον τρόπο που μας γράφουν οι αγαπητές φίλες (σε πλαστικό σακουλάκι βάζουμε λιωμένη σοκολάτα, κόβουμε μια μυτούλα στην άκρη και με αυτό το αυτοσχέδιο κορνέ κάνουμε γραμμές σε όλο το μπολ) είτε με την βοήθεια ενός μικρού κουταλιού (από την ανάποδη πλευρά του) την απλώνετε πάνω στην μεμβράνη. Στην συνέχεια βάζετε το μπολ στη κατάψυξη και το αφήνετε να σταθεί, μέχρι να φτιάξετε την κρέμα.

Για την κρέμα τώρα:
σ' ένα μπόλ εργασίας ανακατεύετε : το γάλα, το λικέρ, την βανίλια, τη κρέμα στιγμής, το ζελέ φράουλας και το τυρί κρέμα  Τα χτυπάτε  με το μίξερ να ενωθούν καλά. Χτυπάτε την σαντιγύ με λίγη ζάχαρη άχνη μέχρι ν' αφρατέψει και ενώνετε τα δύο μείγματα.
Παίρνετε το μπολ από το ψυγείο. Βάζετε ένα πρώτο στρώμα από το μείγμα κρέμας-σαντιγύ.
Από πάνω τοποθετείτε λίγες κουταλιές μαρμελάδας φράουλας (με όσο το δυνατόν πιο ολόκληρα τα φρούτα) συνεχίζετε με κρέμα, μαρμελάδα, κρέμα, μαρμελάδα. Και την τελική επιφάνεια του γλυκού την καλύπτετε με μπισκότα κανέλλας ή πτι μπερ.
Προσωπικά το έκανα για να έχει καλύτερη βάση το γλυκό όταν θα το αναποδογυρίσουμε.

Βάζετε το μπολ στην κατάψυξη για τουλάχιστον 4 ώρες ή μέχρι να παγώσει.
Αλλιώς στην συντήρηση από την προηγούμενη μέρα για την επόμενη (όπως τουλάχιστον έκανα εγώ).
Όταν είναι να το σερβίρετε, αναποδογυρίζτε σε πιατέλα, το αφήνετε για 5-6 λεπτά σε θερμοκρασία δωματίου και  βγάζετε με προσοχή την διαφανή μεμβράνη. Καλή σας απόλαυση.
Η εκδοχή με τις μπανάνες (που έκαναν οι φίλες μας) φαντάζομαι ότι θα είναι εξίσου γευστική με αυτήν την φραουλένια.

Υ.Γ. η φωτογραφία δεν είναι δυστυχώς πολύ επιτυχημένη, γιατί όπως ήδη σας είπα η υπομονή δεν ήταν στο φόρτε της εκείνη την ώρα και το ντεκόρ άσπρης σοκολάτας κάπως μας "έσπασε".
Η γεύση όμως ήταν η ανταμοιβή μας. 

31 σχόλια:

  1. τώρα παραζεστάθηκα, φέρε μια μεγάλη μεριδούλα να δροσιστώωωωω!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Οι φράουλες "έπαιξαν" πολύ
    το ΣΚ :-). Είναι οι άτιμες λαχταριστές. Πολύ ωραίο το γλυκό.
    Κι εμείς δεν είμαστε της υπομονής. Τα μισά μισοτελειωμένα τα τρώμε αν θέλουν το χρόνο τους.
    Καλή βδομάδα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Από την περιγραφή και τα συστατικά κατάλαβα πως η γεύση του γλυκού θα σε κερδίζει αμέσως, οι εικόνες δεν πειράζει αν δεν είναι και πάντα πετυχημένες!
    Φαντάζομαι πως εκτός από φραουλένιο μπορεί να γίνει και κερασένιο, η εποχή τους έρχεται με βήμα ταχύ!
    Καλό βράδυ :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Εγώ πάντως τα πάντα δοκιμάζω..και αυτό απο υλικά είναι όλα αγαπημένα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. ΑνώνυμοςΙουνίου 06, 2011

    Σταμάτα ρε παιδί μου κι ειμαι σε δίαιτα! ωχουυυυυυυυυυυυ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Πολύ δροσοστικό, ό,τι πρέπει για αυτές τις μέρες!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Να σου βάλω ευχαρίστως καλή μου Γαστερόπληξ...και να στην στείλω με courier για πιο γρήγορα :-))

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Vita μου, οι φράουλες και τα κεράσια είναι γεμάτα χρώματα και αρώματα και είναι δύσκολο να μην "παίζουν" ρόλο πρωταγωνιστή στα εποχιακά γλυκά μας :-)
    Πολλές καλημέρες καλή μου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Πολύ σωστά φαντάστηκες Σκοτεινούλα μου, διάθεση να έχεις και φαντασία, που εσύ διαθέτεις σίγουρα και όλα γίνονται όπως τα σκέφτεσαι (ακόμη και με μικρο-ατυχήματα όπως το δικο μας).

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Αχτίδα μου να το δοκιμάσεις και να γλυκάνεις και τον κύριο Δημήτρη μας. Νομίζω πως αξίζει τον χρόνο παραμονή του και τον λίγο κόπο του.
    Καλή σου μέρα καλή μου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Coula μου, στην δίαιτα το κυριότερο απ' όλα είναι η προσπάθεια! Κι' εγώ στην προσπάθεια είμαι ακόμη... για αποτελέσματα δεν μπορώ να υποσχεθώ τίποτε :-)))

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Pansofix συνδυάζοντας το με τα αρωματικά φρούτα του καλοκαιριού είναι κατάλληλο, για όλο το καλοκαίρι και σίγουρα θα εντυπωσιάσει το αποτελέσμα όσους το γευτούν.
    Πολύ καλή σου ημέρα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Καλημέρα Πηνελόπη. Εμένα μου φαίνεται πολύ λαχταριστό, με τα φρουτάκια και με όλα του! Δεν πολυαγαπώ τα παγωτά αλλά για ένα σπιτικό δεν λέω όχι!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Εγώ παγωτά δεν πολύ τρώω, θα μου πεις τι τρώω;; Αυτό όμως έχει υλικά που να το κάνουν διαφορετικό.
    Άμα λέω άμα ξεμπερδέψω βλέπουμε.
    Καλημέρα!!!!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Ελένη μου, παγώτο δεν θα το έλεγα, μιας κι' εγώ δεν το έβαλα στην κατάψυξη όπως οι καλές μας φίλες. Περισσότερο σε μους "φέρνει" ή έστω σε παγωτό παρφέ που είναι και πιο μαλακό στην υφή και όχι τόσο παγωμένο, οπότε θα σου έλεγα να κάνεις μια δοκιμούλα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Καλώς την κι' ας άργησε!!
    Καλά ακόμη δεν έχεις ξεμπερδέψει...με φοβίζεις πολύ και στο έχω ξαναπεί Ξανθή μου.

    Βρε συ ούτε παγωτά, δεν τρώς! Αμ, έτσι άμα έκανα κι'εγώ θα ήμουν η μισή, αλλά μπα... Πάντως δεν είναι παγωτό, όπως ήδη έγραψα και στην Ελένη και ίσως αξίζει τον κόπο μια δοκιμή για μια γευστική και μυρωδάτη μους. Αμα την κάνεις δε, με γλυκο κουταλιού βερίκοκκο, ξέρεις πιο λέω έτσι, θα της δώσει το υποξινο της γεύσης του και νομίζω πως θα σου αρέσει.
    Πολλές καλημέρες και καλά ξεμπερδέματα σύντομα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Γλυκοτυροκατασκευές μισοτελειωμένες ή όχι μου αρέσουν πολύ!
    Οι φράουλες αρωματικές και εγώ στο γραφείο...:(

    Φιλιά σας πολλά και ιδιαιτέρως στο Αστέρι!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Αριστούργημα φαίνεται το παγωτομούς σου!!! Υπάρχει και μεγάλη αδυναμία της κόρης μου στις φράουλες, για να δούμε, αν προλάβω (καθότι τον τελευταίο καιρό είμαι σε κατάσταση πανικού!) θα το δοκιμάσω!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. Ζαμπία μου, άσε το πως θα ήθελα να ήμουν αλλού, δεν το κρύβω!!!
    Αλλά βλέπεις τα αγαθά κόποις κτώνται...
    Τούτο το γλυκάκι, πήγαμε να το κάνουμε "κασσάτο" θυμάσαι που το σχολιάζαμε, αλλά δεν μας βγήκε ακριβώς έτσι :-)) Την χάρη του πάντως και την νοστιμιά του την είχε.

    Θα τα μεταβιβάσω δεόντας τα φιλιά σας, τα παπάκια πάντως να ξέρεις πως πάνε παντού!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. Αμαλία μου, άσε τον πανικό να σε γυροφέρνει, και με μένα τα ίδια κάνει μην νομίζεις!!! Αλλά καμμιά φορά του ξεφεύγω με πειράματα στα γλυκά για να "χαλαρώνω" κι' εγώ.
    Καλημέρα και καλή δύναμη εύχομαι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. Οτιδήποτε φραουλένιο είναι και αγαπημένο μου. Όσο από υπομονή, άσε, δεν υπάρχει καθόλου όταν πρόκειται για γλυκά! :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  22. Φαίνεται υπέροχο...καλό απόγευμα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  23. Τι να την κάνω την σούπερ φωτογραφία.. όταν δεν έχω το σούπερ αποτέλεσμα.... μου τρέχουν τα σάλια, φαντάζομαι γεύσεις και μυρωδιές!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  24. Μάγδα κάπως έτσι είμαστε κι' εμείς, και κάθε φορά που "ανοίγαν" οι άντρες του σπιτιού το ψυγείο, ρωτούσαν "αυτό πότε θα είναι έτοιμο;"... και πάει λέγοντας ;-)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  25. Ευχαριστώ σε πολύ αγαπητή Εύα, καλημέρα τώρα πια, σου εύχομαι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  26. Το σούπερ αποτέλεσμα είχε την επιτυχία του καλή μου Πόπη. Και σκέφτομαι την επόμενη φορά να κάνω κάτι με παρόμοιο με ροδάκινα ή κορόμηλα που ήδη έχουν κάνει την εμφάνισή τους. Για να δούμε πότε και κάτω από ποιές συνθήκες;
    Πολλά φιλιά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  27. Πολύ χάρηκα που τα "πτωχά!" παπάκια απολαμβάνουν τέτοιο σουξέ! Πρέπει να προμηθευτώ κι άλλα, να μεγαλώσει το κοπάδι(?), σμήνος(?), δεν ξέρω πως το λένε...
    Δώσε του τα φιλιά μου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  28. Σμήνος...με πάπιες και παπάκια Ζαμπία μου. Πάνε παντού: στην μπανιέρα, στα ποτήρια, στις τσέπες των σόρτς, μέσα στα αυτοκινητάκια και τα φορτηγάκια...και πρόσφατα κάνουν παρέα στο δικό του μωρό, για να τα παίρνει και να παίζει!
    Μιας και τώρα μαθαίνουμε (στον παιδικό) για τα μωρά, τις μαμάδες και τους μπαμπάδες!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  29. Χαχαχα!
    Δεν παίζεται το τυπάκι, δεν παίζεται...Άκου τα δίνει και στο μωρό του! Εξαιρετικότατα!
    (Γελάνε και τα μουστάκια μου, με ιδιαίτερο καμάρι, σκέφτομαι το δικό σας...).
    Φιλιά σας, πολλά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  30. Ένα καθυστερημένο ευχαριστώ για την αναφορά Πηνελόπη! Απορώ πως μας ξέφυγε! Η αλήθεια είναι πως η διάθεση μου για blogging δεν ήταν και είναι η καλύτερη τον τελευταίο καιρό!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  31. Μαρία μου, από την πρώτη στιγμή που είδα το δικό σας (είχα σχολιάσει ότι θα είναι ωραίο και με φράουλες) οπότε όταν ήρθε η στιγμή για δοκιμή τα πράγματα έπρεπε να ειπωθούν και να αποτυπωθούν με λέξεις και εικόνες.

    Να στε καλά και οι δύο και όσο για την διάθεση, όλοι στο ίδιο καζάνι βράζουμε, αλλά δεν πρέπει να το βάζουμε και πολύ κάτω καλή μου.

    Καλή δύναμη και καλή συνέχεια στο καλοκαίρι σας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή