15.2.12

Εσύ με το «χαβά» σας κι’ εγώ με τις φλογέρες μου!

Καλά ε,  ο καθένας τον χαβά του και όλοι μαζί, να μας βαρούν ταμπούρλα προκειμένου να χορέψουμε, τον χορό που θέλουν!
Και είναι κι Απόκριες, όπου δύσκολα μπορείς να ξεφύγεις από τους Μασκαράδες και τα Kαρναβάλια!
Όλα έχουν το νόημα και την σημασία τους, μόνο που σήμερα το βλέπουμε από άλλη οπτική γωνία, εν’ μέσω άγχους, πανικού και κρίσης!
Το τι έχουν ακούσει τα αυτιά μας, τι έχουν διαβάσει τα μάτια μας δεν λέγεται.
"Μπαχαλάκηδες", "Παρακρατικοί", "Στρατηγοί με Μωβ ομπρόλες", "Κουκουλοφόροι", "Ανώνυμοι" κι επώνυμοι γενικώς... τα παλιόπαιδα τ' ατίθασα, που έγραφε και ο Νίκος Τσιφόρος.
Όμως οι καταστροφές και τα καμένα είναι εκεί...

Από την άλλη...
Μέσα. Έξω. Πάνω. Κάτω από το Euro.
Χρεοκοπία. Τακτική ή Άτακτη (σαν κακή μαθήτρια).
Εξαθλίωση. Έλλειψη αγαθών από τα ράφια (λες και άμα θα τα έχουμε και δεν έχουμε λεφτά, θα τα αγοράζουμε...).
Νοσοκομεία με προσωπικό απλήρωτο για μήνες. Φάρμακα με το δελτίο ή τη λίστα, για όσους τα έχουν ανάγκη. Για μια επέμβαση με laser στο μάτι 1000 Euro, άμα πάτε στο ΙΚΑ θα σας δικαιολογήσει ένα ποσό... και θα τα πάρετε εάν είστε τυχεροί. Αν πάλι δεν πάτε, το φάρμακο που κάνει 500 Euro και απαιτείται για την επέμβαση, μπορεί ν' αντικατασταθεί με κάποιο άλλο που κάνει 90 Euro!!!! (δεν τα βγάζω από το μυαλό μου...τ' άκουσα με τ' αυτιά μου κι' έχω μείνει ακόμη ν' απορώ, το πως και το γιατί).
Σχολεία: μπάχαλο. Πανεπιστήμια: τρέχουν και δεν φτάνουν να δουν οι φοιτητές αν θα προλάβουν τις εξεταστικές τους. Άκουσα όμως κι' ένα ευχάριστο (σταγόνα στον ωκεανό). Κάποιοι φοιτητές της Σχολής Μηχανολόγων (αν δεν κάνω λάθος) προσφέρθηκαν να κάνουν φροντιστηριακές παραδόσεις σε υποψηφίους των επερχόμενων Πανελληνίων, σαν κοινωνική προσφορά σε όλες τις οικογένεις που το έχουν ανάγκη.
ΜΠΡΑΒΟ τους.

Ο καθείς λοιπόν με τον «χαβά» του μέσα στον ορυμαγδό (έχει πέσει ο ουρανός στα κεφάλια μας που λένε και οι ήρωες του Γαλατικού χωριού)….κι’ εγώ έπιασα να κάνω τις φλογέρες μου, για να ξεθυμάνω τα νεύρα μου αν και τελευταίως κάνω προσπάθειες αυτοσυγκράτησης με δική μου μέθοδο γιόγκα :-)))
Δείτε όμως τις όμορφες φλογέρες μου.  
Φλογέρες με ξυνομυζήθρα.


Ένα από τα πιο αγαπημένα τυριά, της χώρας μας. Αν βρεθείτε στην Κρήτη ή σε κάποια νησιά των Κυκλάδων φροντίστε να την αναζητήσετε.
Στην Αθήνα βρίσκω καλής ποιότητας σε παντοπωλείο με κρητικά προϊόντα αλλά και σε κάποια SMs συσκευασμένη. Έχω σχεδόν πάντα στο ψυγείο μου και την χρησιμοποιώ τόσο σε πίτες, όσο και σε σάλτσες αλλά και στις σαλάτες μου. Έχει τύχει να την συνδυάσω και με επιδόρπια.  
Αλλά τούτη τη φορά τη έβαλα σε μπουρέκια  (ή φλογέρες) που ετοιμάστηκαν στα γρήγορα για βραδινό αλλά και κολατσιό στην δουλειά.  Και όσο φύλλο δεν χρησιμοποίησα (από ένα πακέτο 450 γραμμαρίων) βρήκε την επομένη τον δρόμο του, για πορτοκαλοπατσαβουρόπιτα. Έτσι, για να γλυκαθούμε κιόλας.

Χρειάστηκαν λοιπόν :
300 γραμ ξυνομυζήθρα,
100 γραμ. κασέρι τριμμένο,
2 αυγά,
3 κουταλιές γιαούρτι στραγγιστό 2%,
1 κουταλιά  δυόσμος ξερός
λίγο μοσχοκάρυδο τριμμένο,
λίγο μαύρο πιπέρι επίσης τριμμένο.
250 γραμ. φύλλο κρούστας,
και ελαιόλαδο.

Σ΄ ένα μπολ τρίβετε την μυζήθρα και προσθέτετε όλα τα υπόλοιπα υλικά  Τα ενώνετε με την βοήθεια ενός πιρουνιού και το μείγμα μας είναι έτοιμα.
Παίρνετε τα φύλλα και τα κόβετε κατά πλάτος σε δύο ίσα μέρη. Αποκτάτε έτσι ποσότητα διπλή σε μικρότερα όμως κομμάτια. Λαδώνετε ελαφρά το πρώτο φύλλο, γυρίζετε προς τα μέσα κατά το 1/3 και πάνω στο διπλωμένο μέρος βάζετε 2-3 κουταλάκια γέμιση. Τυλίγετε τις άκρες προς τα μέσα και διπλώνετε σε ρολάκι.  Βάζετε τις φλογερίτσες σε ταψί στρωμένο με αντικολλητικό χαρτί και περνάτε και την επιφάνεια με ελάχιστο ελαιόλαδο. Ψήνετε στους 180 βαθμούς με αέρα (ή σύμφωνα με το φούρνο σας) μέχρι να ροδίσουν.
Έτοιμα και άκρως μυρωδάτα γιατί ο δυόσμος κάνει την διαφορά στη γεύση παρέα με τούτο το όμορφο τυρί.

22 σχόλια:

  1. Αν κάποιος ενδιαφέρεται για φροντιστήρια δωρεάν, πολύ καλή κίνηση είναι επίσης και το tutorpool (http://tutorpool.gr)
    Στον τομέα της υγείας (για να μην τα πιάσω όλα και γράφω σεντόνια) το να κλείσουν νοσοκομεία σε επαρχιακά μέρη το θεωρώ απαράδεκτο, εξοργιστικό και πολλά άλλα επίθετα τα οποία πάνε παρέα με τη γνωστή στάση (δεν ξέρω αν είναι γιόγκα) του μεσαίου δακτύλου...


    Για τα νόστιμα που έφτιαξες και πάλι ένα έχω να πω: Πέστε πιτάκια να σας φάω!
    Άντε καλή μέρα να 'χουμε :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Μπα...όχι Σκοτεινούλα μου αυτή η στάση δεν ανήκει στις στάσεις της γιόγκα :-)))

    Το ότι "παίζουν" με την Υγεία και την Παιδεία, τόσο άσχημο και ταπεινωτικό "παιχνίδι", είναι το ίδιο σοβαρό με την Δαμόκλειο Σπάθη της χρεωκοπίας πάνω από τα κεφάλια μας, δυστυχώς.

    Πιτάκια express για εκτόνωση...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Και ωραία τα ΄πες και ωραία τα μαγε΄ρεψες Πηνελόπη! Καλημέρα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Μπράβο πολύ σωστά τα λες, αλλά ποιος να σε ακούσει και να μας ακούσει γενικώς, φωνή βοώντος εν τη ερήμω!!
    Οι φλογέρες σου όμως όλα τα λεφτά!!
    Φιλιά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Σ' ευχαριστώ Giorgina μου!
    Τελικά έχουμε κάνει τα blogs την προσωπική μας "ψυχοθεραπεία" :-))
    Τα λέμε (και να ξέρετε πως τα γραπτά μένουν) και ξεθυμαίνουμε...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Mari ακούμε ο ένας τον άλλο, κι' αυτό είναι πολύ σημαντικό, γιατί έτσι φαίνεται πιο ολοκληρωμένη η εικόνα που όλοι μας σχηματίζουμε για τα γεγονότα που ζούμε.
    Το θέμα είναι ότι δεν μπορούμε να προτείνουμε πράγματα (δεν μας έχουν αφήσει πια τα περιθώρια) και αυτά να εισακουστούν!

    Φλογερίτσες στα γρήγορα, για παρηγορία και ικανοποίηση της πείνας μας :-))

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Ευτυχώς που μπορούμε και τα λέμε έστω και μεταξύ μας όπως είπες είναι μια ψυχοθεραπεία!! Αν αρχίσω να γράψω για όλα όσα λες φιλενάδα δεν μου φτάνουν πολλές σελίδες.
    Επειδή όμως πρέπει κι εγώ να κάνω τη γιόγκα μου στη μαγειρική δεν πρόκειται να με εμποδίσει κανείς να μαγειρεύω, εφόσον βέβαια έχω και τα απαραίτητα κι ας ελπίσουμε μη μας τα στερήσουν εντελώς.
    Τα φλογεροπιτάκια σου θα τα κάνω μιας και η δεσποσύνη έχει φέρει ένα πακέτο ξινομυζήθρας.
    Καλό μεσημέρι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Τί να πω... η λέξη απελπισία μου έρχεται μονάχα στο μυαλό. Δε μπορείς να φανταστείς πόσο στενοχωριέμαι με όλα αυτά που διαβάζω και ακούω και βλέπω και που ζω μέσω των δικών μου ανθρώπων. Και όντας μακριά, νιώθω χειρότερα, γιατί αισθάνομαι πως δεν μπορώ να βοηθήσω. Τις προάλλες άκουγα Ξυλούρη, το "Μπήκαν στην πόλη οι οχτροί" και μου'ρχόταν να βγάλω εισιτήριο για Ελλάδα και να κάνω ντου στο Κοινοβούλιο. Όσο σκεφτόμουν ότι η μάνα μου την Κυριακή ήταν στις διαδηλώσεις στο κέντρο και έκαιγαν τα ματάκια της από τα δακρυγόνα τρελαινόμουν. Τέλος πάντων.
    Τα μπουρέκια σου είναι ζηλευτά Πηνελόπη. Ειδικά εξαιτίας της ξινομυζήθρας, η οποία μου λείπει πολύ. Όπως και οι Απόκριες!!
    Φιλιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Καλησπέρα Πηνελόπη μου! Πόσο γλαφυρά μεταφέρεις το κλίμα το εκεί σα μας τους εδώ! Κι εμείς ακούμε από δικούς μας αλλά κι από ξένους και μένουμε . . . μετέωροι, σαν το βήμα του πελαργού!!! Κι όλο έχω τη βεβαιότητα ότι τα πολύ δύσκολα έπονται!Αχχχχχ!

    Τώρα το ότι μας κάνεις να ξεχαστούμε με τις δελεστικές και νόστιμες προτάσεις σου, σου το χρωστάμε μεγάλη χάρη. Φιλάκια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Από τα πιο αγαπημένα μου γλυκά !!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Αγαπημένες και λατρεμένες φλογέρες έφτιαξες πάλι... Καλύτερα να τρώμε παρά να μιλάμε... εγώ τουλάχιστον γιατί όταν αρχίσω δεν θα σταματήσω εύκολα... Θυμάσαι τον γκρινιάρη στα στρουμφάκια;;;; Έτσι έγινα..."μου τη δίνουν αυτοί που κυβερνούν και μας δουλεύουν, μου τη δίνουν οι Γερμανοί , που είναι ...φίλοι μας!!!" κ.λ.π., κ.λ.π.
    Πηνελόπη μου, πέρνα να παραλάβεις βραβειάκι και παιχνιδάκι!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. kouragio apo tin Italia. Vlepw apo makria ti ginetai stin ellada...ti na pw, anipomono na katevw se ligo stin xora...
    iperoxi sintagi!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Τι νόστιμη που είναι η ξινομυζήθρα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Πόσο δίκιο έχεις Πηνελόπη μου....
    Ωραίες οι φλογερίτσες σου! Εχω ένα πακετάκι ξινομυζήθρα από το ΣΜ, λες να ήρθε η ώρα του?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Καλημέρα Ξανθή μου, τελικά μάλλον πρέπει να "ευλογούμε" την διαδικτυακή κοινότητα γιατί μας έχει γλυτώσει από τα λεφτά των ψυχαναλυτικών συνεδριάσεων :-)))

    Σελίδες δεν λες τίποτε.

    Μπράβο βρε στην Αρτεμούλα που σου το έφερε το τυράκι. Στην κατάλληλη στιγμή ήρθε :-))
    Πολλές καλημέρες,έστω και βροχερές σήμερα Τσικνοπέμπτη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Μάγδα(Little Expat Kitchen) μου, μπράβο καταρχάς στη μάνα σου. Εγώ πάλι στους δρόμους δεν κατέβηκα, αλλά αισθάνομαι μέσα μου αυτό ακριβώς που λες...κατευθείαν μέσα στην βουλή θα έμπαινα!

    Σ' ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια για μπουρεκάκια μου. Σου λείπουν πράγματα σίγουρα απο την πατρίδα (το ξέρω και απο συγγενικά μας πρόσωπα που είναι στην Αγγλία και αλλού) αλλά εκεί έχεις άλλα όμορφα που μας δείχνεις :-)
    Καλημέρα καλή μου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Καλημέρα Ελένη μου γλυκειά.
    Γλαφυρά ε; Κάνω ότι μπορώ :-)))
    Φίλη μου, μοιάζει τούτο το βαρέλι να μην έχει πάτο, που λένε. Αλλά δεν μπορεί...κάπου, κάτι θα γίνει. Ας ελπίσουμε όχι με τον τρόπο αυτό που προσπαθούν να μας επιβάλλουν οι άκρες...κι' εμείς οι υπόλοιποι, στο μέσον να χορεύουμε ταραντέλα με την κλασσική της έννοια κατά τα φαινόμενα!!

    Χάρη, βρε δεν σας κάνω...τα μοιράζομαι μαζί σας για να σας έχω συνένοχους στην κατανάλωση :-))

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Γειά σου βρε Λάμπρο!
    Από τον καιρό του HFL έχουμε να συναντηθούμε :-))
    Να σαι καλά, αλλά τούτα τα μπουρεκάκια γλυκά δεν τα λες.
    Μήπως ήθελες να το πεις για το τσις κεϊκ Μαστίχας;
    Καλή σου μέρα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. Ναι βρε Κική μου, γιατί όταν τρώνε δεν μιλάνε!
    Τώρα αυτό βέβαια έχει πολλές ερμηνείες αλλά εμείς κρατάμε για λογαριασμό μας αυτή την αθώα...

    Θα κάνω ότι μπορώ με το βραβειάκι σου, σ' ευχαριστώ πολύ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. Σ' ευχαριστούμε όλοι μας καλή μου Petite cuisine. Αν και ξέρω από πρώτο χέρι (χάρη σε ξάδελφο και κουμπούρο που ζουν στην Ιταλία) ότι κι' εκεί τα πράγματα "ζορίσαν" αρκετά. Για να δούμε λοιπόν που θα μας οδηγήσουν όλα αυτά;
    Ζούμε την ΙΣΤΟΡΙΑ εκ' των έσω...και αυτή θα είναι πια καταγραφή μετά από καμμιά 50αρια χρόνια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. Έτσι ακριβώς Κική μου. Νόστιμη και μπρορεις να την συνδυάσεις με διάφορα πράγματα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  22. Έφη μου, μάλλον ήρθε η ώρα της!
    Έχεις και έναν "λόχο" να σκεφτείς καλή μου.

    Δίκιο έχω, όπως άλλωστε όλοι μας, αλλά πως θα το κάνουμε να πάρει τη θέση που του αρμόζει;

    ΑπάντησηΔιαγραφή