Πάσχα χωρίς τσουρέκι δεν νοείται!
Και σαφώς οι πρώτες δοκιμές έχουν ξεκινήσει...Και σαφώς οι κλασσικές συνταγές έχουν την τιμητική τους...αλλά να, πάντα υπάρχει περιθώριο και για κάτι άλλο.
Και μην μου πείτε όχι :-))
Αφορμή για την δική μου δοκιμή στάθηκε η μεγάλη ποσότητα χοντρόφλουδων-λέμονιών που έφτασε στα χέρια μου, χάρη στον πεθερό.
Είπαμε... όταν η ζωή σου χαρίζει λεμόνια, δεν μπορείς να της αρνηθείς :-))
Έτσι έφτιαξα αρκετό γλυκό κουταλιού, με την συνταγή της Vita, αλλά κομμένα σε μικρά τριγωνάκια.
Και σπιτική λεμονάδα, με τις οδηγίες από την Χρυσαυγή, αλλά με ελαφρώς μικρότερη ποσότητα ζάχαρής.
Και γλυκό ψυγείου με μπισκότα και κρέμα λεμονιού (δεν πρόλαβα να το φωτογραφήσω... καθώς μοιράστηκε με το που πάγωσε).
Και με αρκετό ξύσμα, που έμεινε... έκανα ... τσουρεκάκια.
Τέλειο άρωμα. Τέλεια γεύση. Τέλειο φούσκωμα και υφή "αφρού".
Ενθουσιάστηκα, γιατί έγιναν τόσο μα τόσο αφράτα, την πρώτη φορά, οπότε έγινε και δεύτερη επαναληπτική.
Υλικά
750 γραμ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις ρ(ή αλεύρι για τσουρέκια)
100 γραμ. ελαιόλαδο,
200 γραμ. γάλα πλήρες,
2 μέτρια αυγά,
1/2 φλιτζάνι ζάχαρη άσπρη,
1,5 κουταλάκι μαχλέπι,
2,5 κουταλάκια φρέσκο ξύσμα λεμονιού (που είναι εμφανές ως παρουσία μέσα στη ζύμη, όπως διακρίνετε και στην σχετική φωτογραφία)
4-5 δάκρυα μαστίχα κοπανισμένα (σε σκόνη) μαζί με λίγη ζάχαρη.
1,5 φακελάκι ξερή μαγιά.
Έβαλα όλα τα υλικά μου στον αρτοπαρασκευαστή στο πρόγραμμα για ζύμωμα και μετά από μια ώρα και 20 λεπτά η ζύμη μου ήταν έτοιμη.
Λάδωσα ελαφρώς τα χέρια μου, την χώρισα σε μπαλάκια (σαν μικρό πορτοκάλι) και έπλασα μπαστουνάκια.
Και μετά τα μπαστουνάκια έγιναν μικρές πλεξούδες.
Οι πλεξούδες μου μπήκαν σε ταψιά, στρωμένα με χαρτί ψησίματος και σε απόσταση μεταξύ τους.
Τις άλειψα με λίγο γάλα ανακατεμένο με μια κουταλίτσα φυτική μαργαρίνη και πασπάλισα με λίγη κρυσταλλική ζάχαρη.
Έβαλα τα ταψιά μου στον φούρνο, που προηγουμένως είχα ελαφρώς ζεστάνει, και τα ξέχασα (στην πραγματικότητα δηλαδή... αφού έφυγα για να κάνω εξωτερικές δουλειές) για 2,5 ώρες.
Μετά έψησα με αέρα στους 180 βαθμούς για 20-23 λεπτά, αλλάζοντας τους θέση μία φορά μέσα στον φούρνο.
Απολαυστικά. Ανάλαφρα και με μεθυστική μυρωδιά, χάρη στο λεμονάτο ξύσμα και τη μαστίχα.
Από τα πιο επιτυχημένα αρτοπαρασκευάσματα του τελευταίου διαστήματος και με την μοναδικότητα ότι έχουν γίνει με ελαιόλαδο και όχι βούτυρο (όχι ότι δεν θα κάνουμε και τέτοια...).
Και με αυτό το post, εύχομαι σε όλους ολόψυχα Καλή Ανάσταση.
Υγεία σε εσάς και στους αγαπημένους σας.
Και με τις προσδοκίες όλων μας, "αναπτερωμένες" όπως άλλωστε μας δείχνει τούτη η γιορτή του Ελληνισμού.
Και σαφώς οι πρώτες δοκιμές έχουν ξεκινήσει...Και σαφώς οι κλασσικές συνταγές έχουν την τιμητική τους...αλλά να, πάντα υπάρχει περιθώριο και για κάτι άλλο.
Και μην μου πείτε όχι :-))
Αφορμή για την δική μου δοκιμή στάθηκε η μεγάλη ποσότητα χοντρόφλουδων-λέμονιών που έφτασε στα χέρια μου, χάρη στον πεθερό.
Είπαμε... όταν η ζωή σου χαρίζει λεμόνια, δεν μπορείς να της αρνηθείς :-))
Έτσι έφτιαξα αρκετό γλυκό κουταλιού, με την συνταγή της Vita, αλλά κομμένα σε μικρά τριγωνάκια.
Και σπιτική λεμονάδα, με τις οδηγίες από την Χρυσαυγή, αλλά με ελαφρώς μικρότερη ποσότητα ζάχαρής.
Και γλυκό ψυγείου με μπισκότα και κρέμα λεμονιού (δεν πρόλαβα να το φωτογραφήσω... καθώς μοιράστηκε με το που πάγωσε).
Και με αρκετό ξύσμα, που έμεινε... έκανα ... τσουρεκάκια.
Τέλειο άρωμα. Τέλεια γεύση. Τέλειο φούσκωμα και υφή "αφρού".
Ενθουσιάστηκα, γιατί έγιναν τόσο μα τόσο αφράτα, την πρώτη φορά, οπότε έγινε και δεύτερη επαναληπτική.
Τσουρεκάκια με ελαιόλαδο, άρωμα λεμονιού-μαστίχας-μαχλεπιού
Υλικά
750 γραμ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις ρ(ή αλεύρι για τσουρέκια)
100 γραμ. ελαιόλαδο,
200 γραμ. γάλα πλήρες,
2 μέτρια αυγά,
1/2 φλιτζάνι ζάχαρη άσπρη,
1,5 κουταλάκι μαχλέπι,
2,5 κουταλάκια φρέσκο ξύσμα λεμονιού (που είναι εμφανές ως παρουσία μέσα στη ζύμη, όπως διακρίνετε και στην σχετική φωτογραφία)
4-5 δάκρυα μαστίχα κοπανισμένα (σε σκόνη) μαζί με λίγη ζάχαρη.
1,5 φακελάκι ξερή μαγιά.
Έβαλα όλα τα υλικά μου στον αρτοπαρασκευαστή στο πρόγραμμα για ζύμωμα και μετά από μια ώρα και 20 λεπτά η ζύμη μου ήταν έτοιμη.
Λάδωσα ελαφρώς τα χέρια μου, την χώρισα σε μπαλάκια (σαν μικρό πορτοκάλι) και έπλασα μπαστουνάκια.
Και μετά τα μπαστουνάκια έγιναν μικρές πλεξούδες.
Οι πλεξούδες μου μπήκαν σε ταψιά, στρωμένα με χαρτί ψησίματος και σε απόσταση μεταξύ τους.
Τις άλειψα με λίγο γάλα ανακατεμένο με μια κουταλίτσα φυτική μαργαρίνη και πασπάλισα με λίγη κρυσταλλική ζάχαρη.
Έβαλα τα ταψιά μου στον φούρνο, που προηγουμένως είχα ελαφρώς ζεστάνει, και τα ξέχασα (στην πραγματικότητα δηλαδή... αφού έφυγα για να κάνω εξωτερικές δουλειές) για 2,5 ώρες.
Μετά έψησα με αέρα στους 180 βαθμούς για 20-23 λεπτά, αλλάζοντας τους θέση μία φορά μέσα στον φούρνο.
Απολαυστικά. Ανάλαφρα και με μεθυστική μυρωδιά, χάρη στο λεμονάτο ξύσμα και τη μαστίχα.
Από τα πιο επιτυχημένα αρτοπαρασκευάσματα του τελευταίου διαστήματος και με την μοναδικότητα ότι έχουν γίνει με ελαιόλαδο και όχι βούτυρο (όχι ότι δεν θα κάνουμε και τέτοια...).
Και με αυτό το post, εύχομαι σε όλους ολόψυχα Καλή Ανάσταση.
Υγεία σε εσάς και στους αγαπημένους σας.
Και με τις προσδοκίες όλων μας, "αναπτερωμένες" όπως άλλωστε μας δείχνει τούτη η γιορτή του Ελληνισμού.
Φαίνονται υπέροχα Πηνελόπη μου... φουσκωτά και αφράτα!!! Γεια στα χέρια σου και του χρόνου!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλή Αναστάση γλυκιά μου Πηνελόπη... καλά να περάσετε, με υγεία και χαρά!!
Αχ και έχουμε πολλά λεμόνια στο ψυγείο, νααα πως θα τα λιγοστεψω!
ΑπάντησηΔιαγραφήmononai.blogspot.gr
fetoula.blogspot.gr
Υπέροχα λεμονένια τσουρέκια! Καλοφάγωτα να είναι! Με έχετε ξεσηκώσει με τον αρτοπαρασκευαστή, μόνο ψωμάκι έψηνα και τον έχω παροπλίσει 2 χρόνια τώρα...μάλλον θα τον κατεβάσω.
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλή Ανάσταση Πηνελόπη μου! Να χαίρεσαι την οικογένεια!
Καλό Πάσχα!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΠάσχα χωρίς τσουρέκια δεν γίνεται!!! Και αυτά εδώ φαίνονται υπέροχα!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλή Ανάσταση και Καλό Πάσχα να έχεις Πηνελόπη μου και να περάσεις καλά μαζί με την οικογένειά σου!!
Καλό σ/κ
Φιλάκια
Νεφέλη
Λεμόνι και στα τσουρέκια λοιπόν!
ΑπάντησηΔιαγραφήΓιατί όχι; Ακόμα ένα αγαπημένο άρωμα σε ένα από τα πλέον αγαπημένα εδέσματα του Πάσχα!
Να σου ευχηθώ να περάσεις πολύ όμορφα και οικογενειακά Πηνελόπη μου!
Φιλιά πολλά και καλό Πάσχα!
υπεροχα ολα! γεια στα χερια σου!! μ αρεσει πολυ το λεμονι! εδωσες ωραια ιδεα για λεμονοτσουρεκια!
ΑπάντησηΔιαγραφήΛατρεύω το λεμόνι όπως κι αν είναι. Γλυκό, λεμονάδα, χυμός και ξύσμα σε γλυκά αλλά και σε αλμυρά! Τα ζήλεψα τα τσουρέκια, εμένα ακόμα δεν μου έχουν πετύχει στην υφή. Αυτά εδώ φαίνονται πολύ πειστικά όμως και αφού έχουν και λεμόνι μζί με τα άλλα αρωματικά, σίγουρα νόστιμα!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλά να περάσεις μαζί με την οικογένειά σου Πηνελόπη, καλές γιορτές με αγάπη εύχομαι!
Λεμονάτα τσουρέκια ε?!
ΑπάντησηΔιαγραφήΑχ τι μου κανεις, και σημερα εκανα τσουρέκια.
Λες να φτιάξω και μια δευτερη φουρνιά ;)
http://beautyfollower.blogspot.gr
Λεμόνι!!! είναι εξαιρετικό όπως και να χρησιμοποιηθεί!!! Τυχεροί όσοι έχουν τα φρέσκα λεμόνια του κήπου!!Στην βόρεια Ελλάδα είμαστε άτυχοι και αρκούμαστε στα λεμόνια του εμπορίου...Ευχατιστούμε για την συνταγή!!!! Καλό Πάσχα!!! Φιλάκια πολλά
ΑπάντησηΔιαγραφήΒρε Πηνελόπη μου τι υπέροχα τσουρέκια που έφτιαξες! Πόσο αφράτα και λεμονομυρωδάτα! Μπράβο σου! Εγώ δεν το κατέχω το...άθλημα της παρασκευής του τσουρεκιού αλλά κατέχω πολύ καλά αυτό της κατανάλωσής του και ένα τέτοιο τσουρεκάκι δεν θα καλοπερνούσε μαζί μου! Εύχομαι να περάσετε πολύ όμορφα, να ξεκουραστείτε και να επανέλθετε με ανανεωμένη διάθεση! Καλό Πάσχα!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΓεια στα χέρια σου Πηνελόπη μου!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλό Πάσχα!!
Καλή μου Πηνελόπη, υπέροχα και μυρωδάτα τα τσουρέκια σου!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλή Ανάσταση και Καλό Πάσχα με υγεία και αγάπη!
Φιλιά σε όλους σας!
Και του χρόνου νασαι καλά Πηνελόπη μου.Αφράτα αφράτα τα τσουρέκια σου
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλή Ανάσταση & καλό Πάσχα με υγεία.
Φιλιά πολλά
Και του χρόνου Πηνελόπη. Τέλεια φαίνονται τα τσουρέκια σου! Με το λεμονάκι φαντάζομαι θα έχουν πολύ ωραία μυρωδιά!
ΑπάντησηΔιαγραφήΛατρεύω το άρωμα από το ξύσμα λεμονιού ή πορτοκαλιού στα τσουρέκια!!!!! Σου πέτυχαν , έγιναν αφράτα και μοσχομυριστά!!!!! Και του χρόνου με υγεία!!!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΕύχομαι από καρδιάς Καλή Ανάσταση και καλό Πάσχα!!!!!
Φιλιά πολλά συντέκνισσα!!!!
Χρυσοχέρα όπως πάντα!Χρόνια πολλά κ ευλογημένα ,κοριτσάκι!
ΑπάντησηΔιαγραφήΧριστός Ανέστη!
ΑπάντησηΔιαγραφήΣας ευχαριστώ θερμά όλες και όλους που αφήσατε σχόλια και με διαβάσατε όλο αυτό το διάστημα.
Ελπίζω να περάσατε όμορφα και με αγαπημένους τις μέρες του Πάσχα.
Θα μιλήσουμε με το νέο post πια...
Χρόνια Πολλά Πηνελόπη. Αγαπώ ιδιαίτερα το άρωμα του λεμονιού όπου και να το βρω!! Και του χρόνου να είσαι καλά με υγεία!!
ΑπάντησηΔιαγραφή