Μια γρήγορη εκδοχή πίτας, είναι πάντα τα αλμυρά στρούντελ.
Σε βγάζουν από την σκέψη για το τι θα ετοιμάσεις: για βραδινό, πρωϊνό για τη δουλειά, το σχολείο ή την σχόλη του Σαββατοκύριακου. Αλλά κι' ένα κέρασμα που πρέπει να κάνεις για φίλους.
Σε τούτη την πρόσφατη εκδοχή, γιατί υπάρχει και παλαιότερη, θα σας πω για το στρούντελ που έκανα με μπεσαμέλ μπλε τυριού.
Για 2 τεμάχια στρούντελ (12 κομμάτια περίπου) χρησιμοποίησα:
1 μεγάλο φύλλο σφολιάτας,
50 γραμ. βούτυρο αγελάδος ανάλατο,
80 γραμ. σιμιγδάλι ψιλό,
1/2 ποτηριού γάλα φρέσκο,
80 γραμ. μπλε τυρί σε κομματάκια,
200 γραμ. μοτσαρέλα (σε μπαστούνι) κομμένη σε μικρά κομμάτια,
4 φέτες καπνιστής γαλοπούλας, επίσης κομμένη σε κομματάκια,
1 μέτριο αυγό,
και λίγο τριμμένο μοσχοκάρυδο.
Σ' ένα αντικολλητικό κατσαρολάκι έβαλα το βούτυρο να ζεσταθεί και έριξα μέσα το σιμιγδάλι.
Ανακάτεψα με τον αυγοδάρτη για δύο λεπτά και στην συνέχεια έριξα μέσα το γάλα.
Ανακάτεμα εκ' νέου και ως επόμενη προσθήκη στο μείγμα μου το τεμαχισμένο μπλε τυρί και το τριμμένο μοσχοκάρυδο.
Ανακάτεμα ζωηρό για να λιώσει το τυρί και να ενσωματωθούν καλά όλα τα υλικά και αμέσως κατέβασα από την φωτιά.
Στην συνέχεια έκοψα την μοτσαρέλλα και την γαλοπούλα σε κομματάκια και την πρόσθεσα στο μείγμα μου.
Η σφολιάτα μου είχε ξεπαγώσει και την έκοψα σε δύο ίσα μέρη, πάνω σε αντικολλητικό χαρτί.
Πάνω σε κάθε μισό, μοίρασα την γέμισή μου
και έκλεισα με προσοχή δημιουργώντας δύο όμοια μπαστούνια.
Τ' άλειψα με λίγο από την σάλτσα μπεσαμέλ
που είχε μείνει στο κατσαρολάκι μου και
χάραξα ελαφρώς την επιφάνεια.
Τα μετέφερα σε ταψί επίσης στρωμένο με
χαρτί ψησίματος και έψησα σε
προθερμασμένο φούρνο στους 190 βαθμούς
με αέρα για 25 λεπτά, μέχρι που ρόδισε καλά η επιφάνεια και φούσκωσε η σφολιάτα.
Έκλεισα τον φούρνο και
σε 10 λεπτάκια ήταν έτοιμα για σερβίρισμα.
Μπορούν να συνοδευτούν πάρα πολύ ωραία με μια πράσινη σαλάτα.
Είναι γαργαλιστικά στην όψη με την αφράτη και φρέσκια σφολιάτα, αλλά και την επόμενη μέρα τρώγονται επίσης πολύ άνετα με λίγο ζέσταμα.
Καλή σας απόλαυση, εάν αποφασίσετε να το φτιάξετε και να ξέρετε πως θα φαγωθεί μέχρι το τελευταίο του κομμάτι!!
Υ.Γ. το ίδιο επιτυχημένη ήταν και εκδοχή που έφτιαξα την επόμενη μέρα με τυρί cheddar, αντί για μοτσαρέλλα και με την προσθήκη λίγης πάπρικας στο μείγμα.
Δοκιμάστε ότι από τα δύο σας αρέσει.
Σε βγάζουν από την σκέψη για το τι θα ετοιμάσεις: για βραδινό, πρωϊνό για τη δουλειά, το σχολείο ή την σχόλη του Σαββατοκύριακου. Αλλά κι' ένα κέρασμα που πρέπει να κάνεις για φίλους.
Σε τούτη την πρόσφατη εκδοχή, γιατί υπάρχει και παλαιότερη, θα σας πω για το στρούντελ που έκανα με μπεσαμέλ μπλε τυριού.
Για 2 τεμάχια στρούντελ (12 κομμάτια περίπου) χρησιμοποίησα:
1 μεγάλο φύλλο σφολιάτας,
50 γραμ. βούτυρο αγελάδος ανάλατο,
80 γραμ. σιμιγδάλι ψιλό,
1/2 ποτηριού γάλα φρέσκο,
80 γραμ. μπλε τυρί σε κομματάκια,
200 γραμ. μοτσαρέλα (σε μπαστούνι) κομμένη σε μικρά κομμάτια,
4 φέτες καπνιστής γαλοπούλας, επίσης κομμένη σε κομματάκια,
1 μέτριο αυγό,
και λίγο τριμμένο μοσχοκάρυδο.
Σ' ένα αντικολλητικό κατσαρολάκι έβαλα το βούτυρο να ζεσταθεί και έριξα μέσα το σιμιγδάλι.
Ανακάτεψα με τον αυγοδάρτη για δύο λεπτά και στην συνέχεια έριξα μέσα το γάλα.
Ανακάτεμα εκ' νέου και ως επόμενη προσθήκη στο μείγμα μου το τεμαχισμένο μπλε τυρί και το τριμμένο μοσχοκάρυδο.
Ανακάτεμα ζωηρό για να λιώσει το τυρί και να ενσωματωθούν καλά όλα τα υλικά και αμέσως κατέβασα από την φωτιά.
Στην συνέχεια έκοψα την μοτσαρέλλα και την γαλοπούλα σε κομματάκια και την πρόσθεσα στο μείγμα μου.
Η σφολιάτα μου είχε ξεπαγώσει και την έκοψα σε δύο ίσα μέρη, πάνω σε αντικολλητικό χαρτί.
Πάνω σε κάθε μισό, μοίρασα την γέμισή μου
και έκλεισα με προσοχή δημιουργώντας δύο όμοια μπαστούνια.
Τ' άλειψα με λίγο από την σάλτσα μπεσαμέλ
που είχε μείνει στο κατσαρολάκι μου και
χάραξα ελαφρώς την επιφάνεια.
Τα μετέφερα σε ταψί επίσης στρωμένο με
χαρτί ψησίματος και έψησα σε
προθερμασμένο φούρνο στους 190 βαθμούς
με αέρα για 25 λεπτά, μέχρι που ρόδισε καλά η επιφάνεια και φούσκωσε η σφολιάτα.
Έκλεισα τον φούρνο και
σε 10 λεπτάκια ήταν έτοιμα για σερβίρισμα.
Μπορούν να συνοδευτούν πάρα πολύ ωραία με μια πράσινη σαλάτα.
Είναι γαργαλιστικά στην όψη με την αφράτη και φρέσκια σφολιάτα, αλλά και την επόμενη μέρα τρώγονται επίσης πολύ άνετα με λίγο ζέσταμα.
Καλή σας απόλαυση, εάν αποφασίσετε να το φτιάξετε και να ξέρετε πως θα φαγωθεί μέχρι το τελευταίο του κομμάτι!!
Υ.Γ. το ίδιο επιτυχημένη ήταν και εκδοχή που έφτιαξα την επόμενη μέρα με τυρί cheddar, αντί για μοτσαρέλλα και με την προσθήκη λίγης πάπρικας στο μείγμα.
Δοκιμάστε ότι από τα δύο σας αρέσει.
ΜΕ ΔΙΕΛΥΣΕΣ!!!!!!!!!!!!!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΘΕΛΩ ΜΠΕΣΑΜΕΛ ΜΠΛΕ ΤΥΡΙΟΥ ΤΩΡΑ!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Δεν ήταν φυσικά στις προθέσεις μου η "αποδόμηση" σου dear Pep's!!
ΔιαγραφήΑλλά πραγματικά έχει πολύ ενδιαφέρον τούτη η μπεσαμέλ.
Φανταστικο!!!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΕγραψες τετοια μερα, τετοια ωρα!
Τα αλμυρα στρουντελ ειναι μεγαλη μου αδυναμια και πολυυυυυ περισσοτερο οταν εχουν μπλε τυρι που λατρευω!!!
Ευγε Πενελοπε! Το ενα απο τα δυο το τρωω ανετοτατα μονη μου!
Α! κι' εγώ καλή μου, Χρυσαυγή!!
ΔιαγραφήΚόντεψα να φάω ένα μόνη μου...γι' αυτό πήγα σε επαναληπτική παραγωγή την επόμενη μέρα, καθώς είχα και το δεύτερο
φύλλο σφολιάτας να με περιμένει μέσα στην κατάψυξη.
Πολύ επιθυμητή η σάλτσα μπλε τυριού με την προσθήκη σιμιγδαλιού!!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΕγκλωβισμένη σε σφολιάτα,αποτελεί την τέλεια γαστριμαργική πρόκληση!!!!
Δεν μου φαίνεται περίεργο που καταναλώθηκε σε χρόνο ρεκόρ...
Έχεις κάτι εμπνεύσεις Πηνελόπη...!!!!!!
Φιλιά πολλά,πολλά!!!!!!
Είδες καλή μου Φωτεινή ....
ΔιαγραφήΕμπνεύσεις "καταστροφικές" έχω. Και δυστυχώς το γνωρίζω καλά ;-)))
Πάντως αυτή η μπεσαμέλ, μπορεί να έχει αρκετές εφαρμογές όπως φαίνεται.
Καλό σου βράδυ εύχομαι.
Σόρυ αλλά μη λες ότι εγώ ξεσηκώνω ταξιδιωτικά εσύ τώρα με ξελίγωσες και πεινάω και δεν τρώω τα βράδια.
ΑπάντησηΔιαγραφήΕγώ δεν τρώω μετά τις 8.00 Ξανθή μου (τώρα πια...) άλλα κατά τις 7.00 ένα καλό κομμάτι αλμυρού ή άντε γλυκού μια χαρά το καταναλώνω!!!
ΔιαγραφήΌ,τι πρέπει για τις ψυχρές μέρες και νύχτες που μας ήρθαν σιγά-σιγά, εγώ άνετα το έτρωγα και για πρωινό αυτό το νόστιμο στρουντελάκι!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαι βράδυ και πρωί... Εξαρτάται πάντα από την όρεξη μας Αμαλία μου :-)
ΔιαγραφήΜΜΜΜ ποσο μαρεσει το μπλε τυρι!!!!τελεια ιδεα πηνελοπη,σουπερ!!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΓια όσους αγαπούν την γεύση του μπλε τυριού, σίγουρα αυτό το στρούντελ, θα είναι απολαυστικό Κική μου!
ΔιαγραφήΠρεπει να ειναι πολύ χορταστικό!
ΑπάντησηΔιαγραφήΧορταστικό και νόστιμο!
ΔιαγραφήΔοκιμές απλώς χρειάζεται να κάνετε dear Beauty.
Πηνελόπη μου!
ΑπάντησηΔιαγραφήΠόσο πολύ χαίρομαι που εκτιμάς κι εσύ το μπλε τυρί τόσο πολύ και το χρησιμοποιείς αρκετά συχνά στις συνταγές σου!
Δεν έχω καμία απολύτως αμφιβολία ότι τα στρούντελ σου τρώγονται μέχρι και του τελευταίου ψίχουλου!
Πολλά φιλιά!
Η αγάπη μου για τα τυριά είναι δεδομένη, Ερμιόνη μου.
ΔιαγραφήΤο μπλε τυρί πρέπει δε, να σου πω ότι το αγαπώ από μικρή, κάτι που μάλλον δεν το συναντάς και πολύ εύκολα στον γευστικό κόσμο των παιδιών. Τρελή χαρά, όταν η μάνα μου έφτιαχνε σαντουϊτσακια μπόμπες με άλειμμα από μπλε τυρί και βούτυρο :-)))
Εντάξει, ο συνδυασμός του μπλε τυριού με την καπνιστή γαλοπούλα είναι υπέροχος! Πολύ χαίρομαι που μας τον παρουσιάζεις και σε μια τόσο λαχταριστή συνταγή!
ΑπάντησηΔιαγραφήΠολύ ωραία ιδέα για σνακ! Αλλά και για αλμυρό πρωινό!
Φιλιά πολλά!!!
Αναστασία μου, είναι από τους συνδυασμούς που σ' εμάς τουλάχιστον αρέσουν.
ΔιαγραφήΕλπίζω να υπάρχουν και αρκετοί, από όσους μας διαβάζουν, που να θελήσουν να κάνουν την δοκιμή.
Φιλιά πολλά κι' από εμένα.
Έχει όλα όσα αγαπώ!Το μπλε τυρί είναι η..αδυναμία μου στα τυριά μα ποτέ δεν το τόλμησα να το κάνω σε πίτα γιατί είχα την εντύπωση ότι θα ήταν αλμυρή.Θα το δοκιμάσω σε κάποια βραδιά μαζί με ..τσαγάκι και καλούς φίλους!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλησπέρα Αχτίδα μου.
ΔιαγραφήΣκέτο σίγουρα όχι, γιατί όντως θα είναι αλμυρό, αλλά μέσα στην μπεσαμέλ και συνδυασμένο μ' ένα πιο "γλυκό" τυράκι, σίγουρα θα σου δώσει πολύ ωραίο αποτέλεσμα, είτε μιλάμε για πίτα, είτε για τάρτα.
Καλό βράδυ να έχετε εύχομαι.
Έχω φτιάξει παρόμοια και ξέρω τι φανταστική είναι. Θα δοκιμάσω και τη δική σου γιατί δεν χάνω ευκαιρία να γεύομαι τέτοιες νοστιμιές! Καλό βράδυ^^
ΑπάντησηΔιαγραφήΕ, τότε Λίλια μου ξέρεις από πρώτο χέρι, το τελικό αποτέλεσμα!
ΔιαγραφήΔοκιμάζεις και τούτη την εκδοχή και ελπίζω να σου αρέσει.
Καλό βράδυ να έχεις.
Τι ωραία η πρώτη φωτογραφία που φαίνονται έτσι φουσκωτά τα σντρούντελ!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΑυτές είναι τα καλύτερα σνακ αλλά και όπως λες με λίγη σαλατούλα ένα ωραιότατο γεύμα.
Φιλιά
΄Όταν βγουν από τον φούρνο είναι πολύ "ζουμπουρλούδικα" καλή μου Μάριον.
ΔιαγραφήΕ, μετά "κάθονται" λιγάκι αλλά ποιος τα προλαβαίνει :-))
Χαιρετισμούς και φιλιά.
Λατρεύωωωωωω αυτό το στρούντελ με το μπλε τυρί!!! Ζωγράφισες Πηνελόπη μου πάλι!!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλό βράδυ!!!
Ευχαριστώ σε Κική μου.
ΔιαγραφήΞέρεις είναι από κείνες τις συνταγές που σκαρώνεις, για να καλύψεις ένα πεινασμένο (όλες τις ώρες) κοινό!!
Φιλιά πολλά.
Τι να πω τώρα βραδιάτικα που το βλέπω τραγανό και λαχταριστό και δεν πρέπει να φάω!
ΑπάντησηΔιαγραφήΛάτρευσα τα υλικά του. Έγραψες πάλι, Πηνελόπη μου!
Φιλάκια
Ε, τότε με την πρώτη δυνατή ευκαιρία Ελένη μου.
ΔιαγραφήΝα το φτιάξεις και να το απολαύσεις με την ησυχία σου...
Πολλά φιλιά επίσης.
Δεν αγαπώ το μπλε τυρί αλλά σίγουρα Πηνελόπη μου θα το αντικαταστήσω με κάτι άλλο!!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλό βράδυ και φιλιά!
Λένα μου, σε καταλαβαίνω, καθώς ξέρω πως υπάρχουν πολλοί που δεν τους αρέσει.
ΔιαγραφήΑλλάτό εδώ, μέσα στην μπεσαμέλ δίνει έναν ιδιαίτερο τόνο, και γι' αυτό ίσως θα άξιζε να του δώσεις μια ευκαιρία δοκιμής.
Χαιρετισμούς πολλούς και καλό βράδυ εύχομαι.