Όλος ο Δεκέμβρης είναι γεμάτος γιορτές μέχρι την μεγάλη μέρα των Χριστουγέννων. Και οι γιορτές έχουν συνδυαστεί με την γλύκα.
Την γλύκα, του να είσαι κοντά στους ανθρώπους που σε αγαπούν και τους αγαπάς.
Την γλύκα, του να δώσεις, αλλά και να λάβεις ένα όμορφο δώρο (όχι απαραίτητα ακριβό...)!
Την γλύκα, μιας όμορφης ευχής για την ζωή σου, αλλά και για τις ζωές των συνανθρώπων σου!
Την γλύκα, ενός γευστικού σπιτικού γλυκού!
Αυτό ειδικά το τελευταίο, είναι άκρως απαραίτητο για να πάρει η κάθε γιορτή την πραγματική της υπόσταση :-))
Πρόταση των ημερών λοιπόν:
Τάρτα σοκολάτας με φουντούκια και στολισμένη με γλυκό κουταλιού από φρούτα του δάσους.
Τα υλικά που θα χρειαστούν για μια κλασσική σε μέγεθος και βάθος ταρτιέρα είναι τα ακόλουθα:
Για την ζύμη
250 γραμ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις,
150 γραμ. βούτυρο αγελάδος, παγωμένο,
και 20 για την ταρτιέρα,
1 κουταλιά της σούπας ελαιόλαδο (γιατί βοηθά στο ζύμωμα των υλικών)
2 κουταλιές ζάχαρη κρυσταλλική μαύρη,
και 1 και 1/2 για την ταρτιέρα
1 αυγό μέτριο μέγεθος,
1 κουταλάκι ξύσμα πορτοκαλιού,
3-4 σταγόνες εσάνς πορτοκαλιού,
1/2 κουταλάκι κοφτό κανέλα σκόνη,
1/4 κουταλάκι κοφτό μπεϊκιν πάουντερ,
2 κουταλιές σιρόπι γρεναδίνης από φρούτα του δάσους, γιατί το χρώμα του θα δώσει ιδιαίτερο χρώμα στην ζύμη, αλλά και ιδιαίτερο άρωμα.
Για την γέμιση
300 γραμ. φουντούκια ανάλατα,
ελαφρώς καβουρδισμένα και αλεσμένα στο multi.
100 γραμ. σοκολάτα γάλακτος με φουντούκι
(την οποία επίσης αλεσμένη στο multi)
125 γραμ. σοκολάτα υγείας (αλεσμένη κι' αυτή)
100 γραμ. ζάχαρη κρυσταλλική μαύρη,
1 κουταλάκι ξύσμα πορτοκαλιού,
3-4 σταγόνες εσάνς πορτοκαλιού,
2 αυγά μέτριο μέγεθος,
90 γραμ. βούτυρο αγελάδος λιωμένο,
100 γραμ. τυρί κρέμα σε θερμοκρασία δωματίου,
1 καλή κουταλιά σούπας αλεύρι για όλες τις χρήσεις, και τέλος,
2 κουταλιές σιρόπι γρεναδίνης.
Αρχικά, ετοιμάζουμε την ζύμη μας με όλα τα προαναφερόμενα υλικά και την στρώνουμε σε ταρτιέρα που έχουμε βουτυρώσει καλά με το επιπλέον βούτυρο και την έχουμε πασπαλίζει επίσης με μαύρη την αντίστοιχη ποσότητα κρυσταλλικής ζάχαρης.
Τρυπάμε την επιφάνεια της ζύμης μ' ένα πιρούνι και την βάζουμε στο ψυγείο για μια ώρα ίσως και δύο.
Να σημειώσω, πως η κρυσταλλική ζάχαρη στην ταρτιέρα, δίνει μια πιο μπισκοτένια και καραμελωμένη υφή στην ζύμη καθώς θα αυτή θα ψηθεί.
Στο διάστημα που ζύμη μας παγώνει, κάνουμε την προετοιμασία για την γέμιση.
Καβουρδίζουμε σε καλά ζεσταμένο αντικολλητικό τηγάνι (χωρίς λιπαρή ουσία) τα φουντούκια για 4-5 λεπτά, ώστε να αποδώσουν το άρωμά τους.
Τα αφήνουμε λίγο να κρυώσουν και τα αλέθουμε στο multi.
Στη συνέχεια, αλέθουμε τα πλακάκια από τις δύο σοκολάτες και όλα μαζί πια τα υλικά μας (για την γέμιση) τα ανακατεύουμε σ' ένα μεγάλο μπολ.
Βγάζουμε την τάρτα από το ψυγείο και στρώνουμε μέσα ομοιόμορφα την γέμιση.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 170 βαθμούς με αέρα, για 25 με 30 λεπτά (και πάντα ανάλογα με τις συνθήκες ψησίματος του φούρνου μας).
Αποσύρουμε από τον φούρνο. Αφήνουμε να κρυώσει καλά.
Πασπαλίζουμε κάθε κομμάτι που σερβίρουμε με ζάχαρη άχνη καθώς και με μια καλή κουταλιά από σπιτικό γλυκό κουταλιού ή μαρμελάδα με γεύση φρούτων του δάσους (φτιάχνεται εύκολα με κατεψυγμένα φρούτα - αφού τα ξεπαγώσουμε - και λίγη ζάχαρη ανάλογα με την ποσότητα που θα φτιάξουμε).
Καλή απόλαυση σε όσους αποφασίσουν να δοκιμάσουν να γλυκάνουν εαυτούς και αλλήλους!
Υ.Γ. Να σημειώσω πως τόσο η βάση της τάρτας όσο και η γέμιση δεν είναι πολύ γλυκιές.Είναι κάτι που προσωπικά προτιμώ στα περισσότερα γλυκά. Έτσι, το γλυκό κουταλιού με τα φρούτα του δάσους δίνει έξτρα πόντους γλύκας... οπότε είναι μάλλον απαραίτητο τόσο ως διακόσμηση αλλά και ως βασικό στοιχείο της τάρτας.
Την γλύκα, του να είσαι κοντά στους ανθρώπους που σε αγαπούν και τους αγαπάς.
Την γλύκα, του να δώσεις, αλλά και να λάβεις ένα όμορφο δώρο (όχι απαραίτητα ακριβό...)!
Την γλύκα, μιας όμορφης ευχής για την ζωή σου, αλλά και για τις ζωές των συνανθρώπων σου!
Την γλύκα, ενός γευστικού σπιτικού γλυκού!
Αυτό ειδικά το τελευταίο, είναι άκρως απαραίτητο για να πάρει η κάθε γιορτή την πραγματική της υπόσταση :-))
Πρόταση των ημερών λοιπόν:
Τάρτα σοκολάτας με φουντούκια και στολισμένη με γλυκό κουταλιού από φρούτα του δάσους.
Τα υλικά που θα χρειαστούν για μια κλασσική σε μέγεθος και βάθος ταρτιέρα είναι τα ακόλουθα:
Για την ζύμη
250 γραμ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις,
150 γραμ. βούτυρο αγελάδος, παγωμένο,
και 20 για την ταρτιέρα,
1 κουταλιά της σούπας ελαιόλαδο (γιατί βοηθά στο ζύμωμα των υλικών)
2 κουταλιές ζάχαρη κρυσταλλική μαύρη,
και 1 και 1/2 για την ταρτιέρα
1 αυγό μέτριο μέγεθος,
1 κουταλάκι ξύσμα πορτοκαλιού,
3-4 σταγόνες εσάνς πορτοκαλιού,
1/2 κουταλάκι κοφτό κανέλα σκόνη,
1/4 κουταλάκι κοφτό μπεϊκιν πάουντερ,
2 κουταλιές σιρόπι γρεναδίνης από φρούτα του δάσους, γιατί το χρώμα του θα δώσει ιδιαίτερο χρώμα στην ζύμη, αλλά και ιδιαίτερο άρωμα.
Για την γέμιση
300 γραμ. φουντούκια ανάλατα,
ελαφρώς καβουρδισμένα και αλεσμένα στο multi.
100 γραμ. σοκολάτα γάλακτος με φουντούκι
(την οποία επίσης αλεσμένη στο multi)
125 γραμ. σοκολάτα υγείας (αλεσμένη κι' αυτή)
100 γραμ. ζάχαρη κρυσταλλική μαύρη,
1 κουταλάκι ξύσμα πορτοκαλιού,
3-4 σταγόνες εσάνς πορτοκαλιού,
2 αυγά μέτριο μέγεθος,
90 γραμ. βούτυρο αγελάδος λιωμένο,
100 γραμ. τυρί κρέμα σε θερμοκρασία δωματίου,
1 καλή κουταλιά σούπας αλεύρι για όλες τις χρήσεις, και τέλος,
2 κουταλιές σιρόπι γρεναδίνης.
Αρχικά, ετοιμάζουμε την ζύμη μας με όλα τα προαναφερόμενα υλικά και την στρώνουμε σε ταρτιέρα που έχουμε βουτυρώσει καλά με το επιπλέον βούτυρο και την έχουμε πασπαλίζει επίσης με μαύρη την αντίστοιχη ποσότητα κρυσταλλικής ζάχαρης.
Τρυπάμε την επιφάνεια της ζύμης μ' ένα πιρούνι και την βάζουμε στο ψυγείο για μια ώρα ίσως και δύο.
Να σημειώσω, πως η κρυσταλλική ζάχαρη στην ταρτιέρα, δίνει μια πιο μπισκοτένια και καραμελωμένη υφή στην ζύμη καθώς θα αυτή θα ψηθεί.
Στο διάστημα που ζύμη μας παγώνει, κάνουμε την προετοιμασία για την γέμιση.
Καβουρδίζουμε σε καλά ζεσταμένο αντικολλητικό τηγάνι (χωρίς λιπαρή ουσία) τα φουντούκια για 4-5 λεπτά, ώστε να αποδώσουν το άρωμά τους.
Τα αφήνουμε λίγο να κρυώσουν και τα αλέθουμε στο multi.
Στη συνέχεια, αλέθουμε τα πλακάκια από τις δύο σοκολάτες και όλα μαζί πια τα υλικά μας (για την γέμιση) τα ανακατεύουμε σ' ένα μεγάλο μπολ.
Βγάζουμε την τάρτα από το ψυγείο και στρώνουμε μέσα ομοιόμορφα την γέμιση.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 170 βαθμούς με αέρα, για 25 με 30 λεπτά (και πάντα ανάλογα με τις συνθήκες ψησίματος του φούρνου μας).
Αποσύρουμε από τον φούρνο. Αφήνουμε να κρυώσει καλά.
Πασπαλίζουμε κάθε κομμάτι που σερβίρουμε με ζάχαρη άχνη καθώς και με μια καλή κουταλιά από σπιτικό γλυκό κουταλιού ή μαρμελάδα με γεύση φρούτων του δάσους (φτιάχνεται εύκολα με κατεψυγμένα φρούτα - αφού τα ξεπαγώσουμε - και λίγη ζάχαρη ανάλογα με την ποσότητα που θα φτιάξουμε).
Υ.Γ. Να σημειώσω πως τόσο η βάση της τάρτας όσο και η γέμιση δεν είναι πολύ γλυκιές.Είναι κάτι που προσωπικά προτιμώ στα περισσότερα γλυκά. Έτσι, το γλυκό κουταλιού με τα φρούτα του δάσους δίνει έξτρα πόντους γλύκας... οπότε είναι μάλλον απαραίτητο τόσο ως διακόσμηση αλλά και ως βασικό στοιχείο της τάρτας.
Looks delicious!! xo Catherine
ΑπάντησηΔιαγραφήMany thanks dear Catherine.
ΔιαγραφήHave a nice weekend.
Πολυ νοστιμη φαινεται,καλοφαγωτη Πηνελοπη,καλο βραδυ.
ΑπάντησηΔιαγραφήΕυχαριστώ πολύ Χρυσούλα.
ΔιαγραφήΝα ήταν κι' άλλη που λένε...
Φαίνεται ιδανικό χριστουγεννιάτικο γλυκό με τόσα χρώματα και αρώματα γιορτινά! Η νόστιμή του γεύση είναι δεδομένη βλέποντας τα υλικά!
ΑπάντησηΔιαγραφήΜια γιορταστική πρόταση Αμαλία μου, που αλλάζει λίγο την οπτική της κλασσικής σοκολατένας τάρτας!
ΔιαγραφήΚαλό Σαββατοκύριακο και πολλούς χαιρετισμούς.
Τι ωραία! Αυτό το ροζουλί χρώμα στη ζύμη, πολύ μου αρέσει!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλή σου μέρα Πηνελόπη μου :)
Πραγματικά είχε την πλάκα του Μαρία μου
ΔιαγραφήΚαι κάνει εντύπωση γιατί ακόμη και στο ψημένο ζυμάρι (εκεί είχα την αμφιβολία μου ομολογώ) διακρίνεται το χρωματάκι.
Καλό μεσημέρι και καλό Σαββατοκύριακο να έχετε.
Η γλύκα του να δίνεις... Που μπορεί να γίνει μεγάλη πίκρα όταν δεν παίρνεις τίποτα ως αντάλλαγμα.
ΑπάντησηΔιαγραφήΤέλος πάντων, στο μαγειρικό μας θέμα η τάρτα φαίνεται υπέροχη, μου αρέσει που χρησιμοποίησες γρεναδίνη στη ζύμη και όσο για τη γέμιση... σκέτη κόλαση! Ολοκληρωμένο και σίγουρα γιορτινό γλυκό.
Να πω ότι δεν σε "νιώθω" Σκοτεινούλα μου, θα πως ψέματα...
ΔιαγραφήΑλλά να, όταν είσαι από τη φύση σου δοτικός άνθρωπος, δεν μπορείς να το "κόψεις". Ενδεχομένως να το περιορίσεις σε σχέση με τα πρόσωπα που σε πικραίνουν, αλλά δεν θα το κόψεις τελείως. Μιλώ εκ' προσωπικής πείρας.
Το γλυκάκι έγινε με διαθέσιμα υλικά, σε μια ώρα που πραγματικά ήθελα να ξεφύγω από τις σκέψεις μου, οπότε στέφθηκε και με επιτυχία.
Χαιρετισμούς πολλούς,,. και "Keep going!!"
Πολύ ενδιαφέρουσα συνταγή Πηνελόπη.
ΑπάντησηΔιαγραφήΘα συμφωνήσω με την Dark για την γέμιση, κόλαση! Το τυρί κρέμα εξαιρετική προσθήκη.
Ευχαριστώ σε Μίνα μου.
ΔιαγραφήΗ γέμιση όντως ήταν το ζητούμενο σε τούτη την εκδοχή τάρτας, καθώς ήθελα να τα συνδυάσω ξηροκάρπια αγαπημένα με την σοκολάτα.
Καλό Σαββατοκύριακο σου εύχομαι.
Κι εγώ προτιμώ τα γλυκά να είναι λίγο άγλυκα!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΑναμφίβολα είναι γιορτινό και απολαυστικότατο γλυκό!!!
Καλό βράδυ συντέκνισσα!
Καλησπέρα συντέκνισσα!
ΔιαγραφήΕπειδή την κάνουμε που την κάνουμε την κραιπάλη...ε, να της βάζουμε και κάποιο "όριο" στην γλύκα!!!
Γιορτινό και μυρωδάτο, με εξαιρετικό περιεχόμενο (χωρίς να υπερβάλλω).
Φιλιά πολλά και καλό Σαββατοκύριακο.
οοοοοοοοοοοοοοοοοοοοοοοο!!!!!! τελειο!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΕυχαριστώ σε Ντολμαδάκι μου.
ΔιαγραφήΚαι κράτα άμυνα!! Θα ανεβούν τα κέφια σύντομα.
Χαιρετισμούς πολλούς.
Πόσο δίκιο έχεις Πηνελόπη μου.
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλά και τα έτοιμα γλυκά, αλλά άλλη γλυκα έχουν οι μέρες αυτές όταν μοσχομυριζει το σπίτι γλυκό σπιτικό.
Πολύ ωραίο γλυκάκι. Η βάση μου αρέσει που έχει άρωμα και γεύση πορτοκαλιού. Και η προσθήκη της γρεναδίνης ωραίο tip.
Και η μαρμελάδα από πάνω δίνει ξεχωριστή γεύση.
Μπράβο.
Φιλιά πολλά
Να 'σαι καλά Μarion :-))
ΔιαγραφήΑν ανατρέξουμε στα πίσω χρόνια, τότε που ήμασταν παιδιά μικρότερα ή και μεγαλύτερα, σίγουρα οι μέρες αυτές ήταν γεμάτες από μυρωδιές. Ακόμη και η παγωνιά στην ατμόσφαιρα, είχε χαρακτηριστική μυρωδιά.
Επάνω στις μνήμες "πατάμε" λοιπόν, για να αντέχουμε και προσπαθούμε να τις "αναπαράγουμε" όσο γίνεται...
Φιλιά πολλά και όλα να πάνε κατ' ευχήν (για όλους μας) τις μέρες που έρχονται.
Καλό Σαββατοκύριακο εύχομαι.
Πηνελόπη μου είναι όνειρο το γλυκό σου!Έχει μέσα και έξω όλα τα καλά!!Φιλιά <3
ΑπάντησηΔιαγραφήΓεια σου Λίλια μου.
ΔιαγραφήΣ' ευχαριστώ θερμά για καλά σου λόγια.
Και τα δικά μου φιλιά...και πάντα Δύναμη να έχεις.
Πολύ ωραία συνταγή, υλικά με διαφορετική συμπεριφορά από αυτήν που έχουμε συνηθίσει να φτιάχνουμε τάρτα σοκολάτας,
ΑπάντησηΔιαγραφήφαίνεται απίθανη εικόνα και γεύση, θα την φτιάξω σίγουρα.
Καλώς ήρθες Μάχη (και επισήμως).
ΔιαγραφήΝομίζω πως αν τελικά απ αποφασίσεις να την κάνεις, θα δεις πως πραγματικά άξιζε την επιλογή.
Καλό βράδυ σου εύχομαι.