13.3.15

Καρότο+ταχίνι+σουσάμι=Καροτοπιτάκια

Χθες πηγαίνοντας στο σχολείο να παραλάβω το καμάρι μου, τι να  δω!
Η κα γυμνάστρια γύριζε ανάμεσα στις χωριστές παρέες κοριτσιών και αγοριών (ο πόλεμος των δύο φύλλων σ' αυτήν την ηλικία δημιουργείται...) με δύο γεμάτα πιάτα πολύχρωμα λαχανικά και τα παρακινούσε να τα δοκιμάσουν!!
Ε, το είδαμε κι' αυτό, σκέφτηκα :-))
Να τα δω να τα τρώνε όλα...και τι στον κόσμο!
Κρεμμύδια, μπρόκολα, τρίχρωμες πιπεριές, καρότα, μαρούλια, ντομάτες...όλα τα δοκίμασαν και για το καθένα είχαν και κάτι να πουν.
Να δω αν θα τα τρώνε και στο σπίτι τους, είπα από μέσα μου (αλλά κι' απέξω μου, μετά στην δασκάλα)!
Το πείραμα έδειξε να έχει ένα κάποιο ποσοστό επιτυχίας, οπότε βρήκα κι' εγώ την ευκαιρία για σχετικό διάλογο με το καμάρι μου κατά την επιστροφή μας...
Όταν δε, του είπα ότι είχα φτιάξει στο σπίτι καροτοπιτάκια, καθώς ξέρω ότι αγαπά τα ωμά και τα βραστά καρότα, περίμενα μια θετική αντίδραση...αλλά όπως πάντα...πλανήθηκα, πλάνη οικτρά η έρμη η μάνα :-))
Όμως φίλες και φίλοι αναγνώστες, σας τα προτείνω ανεπιφύλακτα.
Θα δείτε στο πιάτο σας, ένα πολύ γευστικό και άκρως υγιεινό σνακ, που μπορεί να είναι το ορεκτικό σας  σ' ένα γεύμα, ή το συνοδευτικό σας σ' ένα πιάτο με όσπρια ή το ελαφρύ βραδινό σας αν θέλετε.

Καροτοπιτάκια με ταχίνι και σουσάμι


Υλικά για περίπου 18 κομμάτια ένα επιλέξετε ένα μεσαίο μέγεθος ή 20 - 22 κομμάτια εάν τα κάνετε μικρότερα, οπότε τότε το φύλλο σας θα το κόψετε σε 4 λωρίδες και όχι 3 όπως έκανα εγώ.


4 μεγάλα χοντρά καρότα καθαρισμένα και τριμμένα στο χοντρό του τρίφτη.
2 κουταλιές ελαιόλαδο ελαφρύ,
1 κουταλάκι τριμμένο κύμινο,
1/3 κοφτό κουταλάκι σκόνη κουρκουμά,
1/3 κουταλάκι κοφτό μείγμα πιπεριών τριμμένων,
1/3 κουταλάκι αλάτι,


2 κουταλιές της σούπας σουσάμι με την φλούδα του,
3 κουταλιές ταχίνι άγλυκο,
2 κουταλιές μαϊντανό ψιλοκομμένο,
1/2 κουταλάκι δυόσμο αποξηραμένο ή φρέσκο ψιλοκομμένο εάν έχετε,
1 φλιτζάνι τσαγιού ζεστό νερό,
3 κουταλιές της σούπας ρύζι (κατά προτίμηση κάποιο που να βράζει γρήγορα)
και τέλος, 450 γραμ. φύλλο κρούστας,
συν 2/3 φλιτζανιού ελαιόλαδο ή αραβοσιτέλαιο για την επάλειψη των φύλλων.


Αρχικά έπλυνα τα καρότα, τα καθάρισα και τα έτριψα στην χοντρή πλευρά του τρίφτη (ρεντέ).Σε αντικολλητικό τηγάνι έριξα τις 2 κουταλιές ελαιόλαδο να ζεσταθούν και μόλις πήρε το λάδι να καίει έριξα: το κύμινο, τον κουρκουμά και το πιπέρι για να βγάλουν τα αρώματά τους.
Κατόπιν το σουσάμι και τα ανακάτεψα όλα μαζί για 2-3 λεπτά.


Μετά ήρθε η σειρά του τριμμένου καρότου μαζί με τον μαϊντανό και τον δυόσμο για να αρχίσει να μαλακώνει το καρότο.
Σοτάρισα για 5 λεπτάκια και στην συνέχεια έριξα το ρύζι μαζί με το ζεστό νερό.
Όταν αναμείχθηκαν τα υλικά μου καλά πρόσθεσα το αλάτι και το ταχίνι για να διαλυθεί.
Μια ακόμη βράση για 5 λεπτάκια για να μαλακώσει και το ρύζι και κατέβασα από την φωτιά.
Άφησα το μείγμα να χλιάνει και ετοίμασα το φύλλο μου για τα πιτάκια.


Στο σημείο αυτό να πω, ότι στην μισή ποσότητα της γέμισης έβαλα και τυρί.
100 γραμμάρια. τριμμένο (ρεντέ) cheddar για να τα κάνω πιο τυρένια, και να δω αν θα έκανε διαφορά στην γεύση. Που φυσικά έκανε!!
Ενώ το πορτοκολί χρώμα του τυριού, έδεσε τέλεια με πορτοκαλί εμφάνιση της γέμισης.
Οπότε αν σας αρέσει η εκδοχή αυτή, δοκιμάστε την επίσης ή με κάποιο άλλο μαλακό αλλά πικάντικο τυρί.


Άνοιξα το πακέτο με το φύλλο κατά πλάτος και έκοψα τα φύλλα σε τρεις λωρίδες.
Σε κάθε τρίτο που λάδωσα ελαφρώς, έβαλα στην άκρη μια καλή κουταλιά γέμιση και τύλιξα δύο φυλλαράκια μαζί (μόνο όμως το πρώτο λαδωμένο) σε τρίγωνο.
Τα τρίγωνα μπήκαν σε ταψιά στρωμένα με χαρτί ψησίματος,
Τα πέρασα με το πινέλο και από πάνω με λίγο λάδι και πασπάλισα με σουσάμι.


Έψησα με αέρα στους 180 βαθμούς, μέχρι που ρόδισαν καλά τα τριγωνάκια.
Τα άφησα λίγο να κρυώσουν και τα σερβίρισα.
Στα 4/5 των δοκιμαστών μου, άρεσαν και τα σκέτα αλλά και αυτά με το τυρί.
Για τον πέμπτο δεν μπορώ να πω πλέον τίποτε, καθώς έχει πάψει να αποτελεί τον μέσο στατιστικό όρο της όποιας έρευνας!
Η ΕΠΙΣΤΗΜΗ ΣΗΚΩΝΕΙ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΨΗΛΑ!!

Υ.Γ. Στο σημείο αυτό πρέπει να σημειώσω πως το ταχίνι (για όσους το φοβούνται) αποτελεί τον "συνδετικό" παράγοντα της γέμισης καθώς δεν έχω βάλει μέσα: αυγά ή γάλα ή γιαούρτι ή κάποια κρέμα γάλακτος. Δοκιμάστε τα και εύχομαι πραγματικά να σας αρέσουν.

Καλό Σαββατοκύριακο σε όλες κι όλους εύχομαι και ήμαρτον όχι άλλη βροχή.
Εξαιρετικά αφιερωμένο σε όλους It rain's again (Supertramb).

20 σχόλια:

  1. Ωραια... εχω παρει κουρκουμα απο Ευριπίδου ;)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλημέρα κορίτσι!
      Ευκαιρία να τον χρησιμοποιήσεις λοιπόν...Αλλά έχει χρήση και σ' άλλα πράγματα π.χ. σάλτσας, ζύμες, παναρίσματα και κάποιες φορές βάζω και λίγο στο τσαϊ μου. Κάνει πολύ καλό γενικά.

      Διαγραφή
  2. Τι καροτοπιτάκια είναι αυτά!Απίθανα υλικά, πολύ υγιεινά και νόστιμα,(οι 3 κ.σ.νερό μήπως είναι το ρύζι γιατί μου έλειπε το ρύζι.)
    Δεν ξέρω άν θα άρεσαν σε όλους της οικογένειας, γιατί έχω και εγώ τους αντιδραστικούς.
    Εμένα μου αρέσουν πάρα πολύ, πολύ ασυνήθιστα!
    Μπράβο Πηνελόπη με την διαφορετική συνταγή που μας χάρισες!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλημέρα Μάχη μου,
      δίκιο...δίκιο απόλυτο έχεις. Ο δαίμων του πληκτρολογίου που λένε...3 κουταλιές ρύζι ήταν το σωστό και όχι ζεστό νερό και πάλι.
      Σε ευχαριστώ θερμά για την διόρθωση και την παρατηρητικότητά σου.

      Στους μεγάλους άρεσαν πολύ. Ο μικρός μας όπως πάντα είχε τις αντιρρήσεις του :-))

      Καλό Σαββατοκύριακο εύχομαι ολόψυχα.

      Διαγραφή
  3. Μπράβο Πηνελόπη για την πρωτότυπη συνταγή!!!
    Καλό σ/κ!!
    Φιλάκια!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ευχαριστώ σε Στέλλα μου.
      Την συστήνω ανεπιφύλακτα, ως μια εναλλακτική συνταγή, αντί για τις πιο κλασσικές γεύσεις σε πιτάκια.
      Καλή εβδομάδα σου εύχομαι.

      Διαγραφή
  4. Σκέτος πειρασμός τα καροτοπιτάκια σου Πηνελόπη μου!! Φοβερή συνταγή!
    Καλή Κυριακή! :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. ια κάνε μια δοκιμή στις μικρές σας κυρίες, Κική μου.
      Η γνώμη τους πραγματικά θα είναι πολύ σημαντική για μένα, καθώς θα εξηγήσει το "φαινόμενο" δύσκολος οκτάχρονος :-))

      Διαγραφή
  5. Πολύ πρωτότυπη ιδέα τα καροτοπιτάκια! Δεν τα έχω ξανασυναντήσρι, θα τα δοκιμάσουμε με τσένταρ και ελπιλζω στην δική μας μικρή δοκιμάστρια να εχουν καλύτερη τύχη!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Έλα κι εσύ Αμαλία μου!!!
      Άντε να περιμένω αποτελέσματα από την άλλη μικρή δοκιμάστρια, πριν κρεμάσω οριστικά τις κουτάλες μου από το ταβάνι!!!

      Διαγραφή
  6. μπραβο στη γυμναστρια παντως!!! αυτα τα πιτακια φαινονται πολυ νοστιμα!! σιγουρα θα τα φανε μικροι αι μεγαλοι χωρίς δισταγμό!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μπράβο της όντως Ντολμαδάκι μου, γιατί αν και μέσα στα πλαίσια της διδασκαλίας της γυμναστικής είναι και το κομμάτι τη Υγιεινής Διατροφής, δύσκολα θα έπαιρνε κάποια ή κάποιος δάσκαλος τα πιάτα με τα λαχανικά και να κάνει τα παιδιά μας να τα δοκιμάσουν!

      Ευχαριστώ σε.

      Διαγραφή
  7. Πάντα ευρηματικά και πρωτότυπη, Πηνελόπη μου!
    Λατρεύω το καρότο που είναι ένα καταπληκτικό υλικό.
    Καλό βράδυ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Κι' εγώ του έχω ιδιαίτερη αδυναμία τόσο στα φαγητά, όσο και στα κεκάκια Ελένη μου. Αλλά έτσι πρώτη φορά τα έκανα, και είχαν πολύ καλό αποτέλεσμα τελικά.

      Διαγραφή
  8. ΑνώνυμοςΜαρτίου 16, 2015

    Επρεπε να μην πεις τίποτα σχετικά με το περιεχόμενο και να αφήσεις απλά να το δοκιμάσει...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μπα...δεν θα έπιανε το κόλπο Τάνια μου.
      Θα με πέρναγε από ανάκριση τρίτου βαθμού...μέχρι να βάλει την πρώτη μπουκιά στο στόμα του και μετά θα ερχόταν η "απόρριψη" :-))

      Διαγραφή
  9. Πάλι με πρωτότυπη και νοστιμότατη συνταγή Πηνελόπη μου! Το καρότο είναι ότι πρέπει γι αυτά τα νοστιμότατα πιτάκια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Να 'σαι καλά Μαρία μου!

      Προσπαθώ να διαφοροποιώ λίγο τις γεύσεις μου, μπας και καταφέρω και τους δύσκολους της παρέας μας να φάνε κάτι άλλο πέρα από όλες τις εκδοχές σε άμυλο :-))

      Διαγραφή
  10. Πολύ πρωτότυπη συνταγή σκάρωσες πάλι Πηνελόπη μου!
    Τι ωραία ιδέα να μετατρέψεις το καρότο σε πιτάκια! Τα παιδάκια μου το τρώνε ωμό, οπότε αξίζει να δοκιμάσουμε την εκδοχή που μας προτείνεις!
    Φιλιά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αχ, Ερμιόνη μου και το δικό μου ωμό και βρασμένο σαλάτα, μια χαρά το τρώει... Εδώ πάντως δεν κατάφερα να τον κάνω να δοκιμάσει.
      Φιλιά πολλά κι' από εμένα.

      Διαγραφή