23.3.16

Σκουμπρί...το ιδιαίτερο ψάρι

Οι τελευταίες ημέρες είναι απολύτως "γκρίζες" ως σκηνικό.
Σήμερα ειδικά, με τούτη την σκόνη και τον αέρα που επικρατεί, μοιάζει να έχουμε περάσει σε άλλους παράλληλους της γης...

Η διάθεση στο ναδίρ.
Οι τηλεοράσεις και τα ραδιόφωνα σε "στέλουν" πραγματικά "αδιάβαστο" και όσο κι' αν το προσπαθείς να δεις τα πράγματα μέσα από το πρίσμα της λογικής...αυτή φαίνεται πως έχει εγκαταλείψει παντελώς το άνθρωπο και την καθημερινότητά του...

Πραγματικά δεν ξέρω πως να "ξεσπάσω" τα νεύρα μου.

Κάνω μακρινές βόλτες με τα πόδια σε διάφορα σημεία της πόλης, μην πω και του λεκανοπεδίου...συλλέγοντας εικόνες και εντυπώσεις για το πως είναι δομές του και μετά τις επεξεργάζομαι προσπαθώντας να δω τι θα μπορούσε να αλλάξει (λέμε τώρα...) και να ομορφύνουν τα πράγματα!

Πηγαίνω στο SM και κοιτώ μετά προσοχής κάθε προϊόν που ψώνιζα ενώ σκέφτομαι αν θα πρέπει να συνεχίσω να το ψωνίζω ή όχι.  Πάνω στις σκέψεις αυτές... ρίχνω στο καλάθι άλλα πράγματα που καιρό θέλω να δοκιμάσω και για κάποιο λόγο δεν το έχω κάνει ίσαμε σήμερα...

Είναι δε αλήθεια, πως η βόλτα στα μεγάλα SMs μπορεί να σε φέρει μπροστά σ' ένα "καινοτόμο" προϊόν, που όμως είναι πέρα για πέρα κλασσικό και  φυσικά να σε κάνει ν' αναθεωρήσεις ή να θυμηθείς "διατροφικές αξίες" των παππούδων σου!
Ε, κάπως έτσι έγινε καθώς "έπεσα" για πρώτη φορά πάνω σε ημικατεψυγμένο φιλεταρισμένο σκουμπρί!

Δεν είχα ξαναβρεί ψάρι σκουμπρί και μάλιστα καθαρισμένο σε φιλέτο, ολόκληρο δηλαδή το ψάρι, άψογα ξεκοκαλισμένο και έτοιμο για μαγείρεμα, μετά το ξεπάγωμά του!

Δεν το πολυσκέφτηκα, αν και είχα έναν μικρό ενδοιασμό καθώς το σκουμπρί είναι λιγάκι βαρύ στην μυρωδιά
Από την άλλη όμως, είναι ένα ψάρι πλούσιο σε Ωμέγα 3 λιπαρά οξέα, βιταμίνες Α και Β12.
Λέγεται δε, πως αποτελούσε και ένα από τα κύρια συστατικά του γάρου των αρχαίων Ελλήνων και  Ρωμαίων.
Το καλό μαγείρεμα θα το κάνει να ξεχωρίσει, σκέφτηκα αμέσως...και έτσι το αγόρασα σε μια εξαιρετικά καλή τιμή, καθώς ήταν και ψάρι ελληνικών θαλασσών σύμφωνα με την ετικέτα του, με το πακέτο να περιέχει 8 διπλά φιλέτα (το ψάρι ανοιγμένο στα δύο δηλαδή).

Σκουμπρί φιλέτο λοιπόν (με τα πρώτα 4 φιλέτα, τ' άλλα περιμένουν την σειρά τους).


Ξεπάγωσα τα τέσσερα φιλέτα, τα ξέπλυνα καλά και τα έβαλα να μαριναριστούν για δύο ώρες μέσα στο σκεύος που θα τα μαγείρευα.


Η μαρινάδα μου έγινε από τα ακόλουθα υλικά:
1/3 ποτηριού ελαιόλαδο,
1/2 κουταλάκι πάπρικα γλυκιά,
1/2 κουταλάκι σκόνη σκόρδου,
1/2 κουταλάκι αποξηραμένο δυόσμο,
1/2 φλιτζάνι χυμό τομάτας,
2 κουταλιές ξύδι μπαλσάμικο με ρόδι και άρωμα βανίλιας,
1 μικρό ματσάκι ψιλοκομμένο μαϊντανό και,
3 κουταλιές μαύρες και πράσινες ελιές χωρίς κουκούτσι (ξεπλυμένες από την άλμη τους).
Επιπλέον, λίγο αλάτι και λίγο φρεσκοτριμμένο πιπέρι στο τέλος του μαγειρέματος.


Μην σας φανεί περίεργο αυτό το είδος μαριναρίσματος. Απλώς σκέφτηκα, πως το ψάρι θα "απαλλαγεί" από την όποια βαριά μυρωδιά του αν το άφηνα μέσα στα υλικά που θα το μαγείρευα.
Και έτσι είχα οικονομία χρόνου και σκευών.


Όταν ήρθε η ώρα για το μαγείρεμα, άναψα την εστία, έβαλα το σκεύος  σε μέτρια φωτιά και όλα έγιναν πολύ γρήγορα.
Μόλις πήρε να βράζει η σάλτσα (στα πρώτα 5-6 λεπτά δηλαδή)  αλατοπιπέρωσα και γύρισα με μια λαβίδα τα φιλέτα.
Τα άφησα για 4-5 λεπτά ακόμη και ήταν έτοιμα για σερβίρισμα.


Παρέα με την σάλτσα τους, μια πράσινη σαλάτα και φρέσκο ζεστό ψωμάκι ήταν εξαιρετικά για το μεσημεριανό μας γεύμα. Έγινε στο "άψε - σβήσε" καθώς πολύ διάθεση για μαγειρέματα δεν έχω...
Και τελικά, χάρηκα που η "τόλμη" μου στην επιλογή του, είχε ως ανταμοιβή ένα ωραίο και υγιεινό γεύμα.
Δοκιμάστε το, αν βρείτε το συγκεκριμένο προϊόν στα ψυγεία των μαγαζιών που επισκέπτεστε, ενώ μπορείτε να το δείτε σαν μια καλή εναλλακτική πρόταση-αλλαγή για τον πατροπαράδοτο μπακαλιάρο της 25ης Μαρτίου.
Ευχές προς όλους τους εορτάζοντες την ημέρα αυτή. Με Υγεία και Δύναμη.
 

10 σχόλια:

  1. Έχεις δίκιο Πηνελόπη... Η κατάσταση είναι θλιβερή και τα μέσα την κανιβαλίζουν... Με δυσκολία προσπαθώ να ενημερώνομαι.

    Γρήγορη και αρωματική η πρόταση σου για την 25η Μαρτίου.
    Εύχομαι να περάσεις πολύ πολύ όμορφα όλο το 3ήμερο!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γεια σου Άρη μου.
      Είμαστε σχεδόν όλοι στο ίδιο μήκος κύματος. Μέγας προβληματισμός...μεγαλύτερος θυμός...και μέγιστη απαισιοδοξία μας περιβάλλει.
      Ένα πράγμα αναρωτιέμαι... τι θα γίνει (;;) αν πάρουμε απόφαση να "ξεσηκωθούμε" ως άλλη "ραγιάδες" για να είμαι και στο πνεύμα της αυριανής επετείου!

      Αντεύχομαι Χρόνια Πολλά και να περάσεις το 3ημερο, με το καλύτερο δυνατό για σένα τρόπο.

      Χαιρετισμούς πολλούς.

      Διαγραφή
  2. Δύσκολο να μείνει κάποιος ανεπηρέαστος με όλα αυτά που συμβαίνουν εκτός αλλά και εντός Ελλάδας Πηνελόπη! Δεχόμαστε ένα καταιγισμό δυσάρεστων και θλιβερών ειδήσεων και εικόνων. Προβληματιζόμαστε όλοι...
    Το φαγάκι σου μου άρεσε πολύ, τελικά μύριζε το σκουμπρί ή η νόστιμη σαλτσούλα του πήρε τη μυρωδιά?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλώς την Αμαλία!.
      Είδα τις φωτογραφίες σου στο τελευταίο post και πραγματικά αναρωτιέμαι που έχει χαθεί όλη αυτή η ομορφιά των τόπων και των πόλεων που έχουμε κατά καιρούς ταξιδέψει.
      Θα καταφέρουν άραγε να μας "κλείσουν" στα σπίτια και τα "καβούκια" μας, ελέγχοντας κάθε μας στιγμή;
      Δεν ξέρω...πραγματικά...δεν ξέρω...και δεν μπορώ και να "διαβάσω" τα μελλούμενα :-( με κανέναν τρόπο.

      Η μαρινάδα πραγματικά έκανε την δουλειά της στο συγκεκριμένο ψαρικό. Για όσους αρέσκονται στα ψάρια, θα έλεγα να δώσουν σε τούτη την εκδοχή μια ευκαιρία δοκιμής.

      Χαιρετισμούς πολλούς και καλή ξεκούραση στο επερχόμενο 3ήμερο, σας εύχομαι.

      Διαγραφή
  3. Το φρέσκο σκουμπρί το μαγειρεύω συχνά γιατί μας αρέσει πολύ!!
    Η πρόταση πολύ καλή εύκολη γρήγορη και πολύ νόστιμη!
    Καλό τριήμερο Πηνελόπη και εύχομαι όλα να πάνε προς το καλύτερο, για όλους μας!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γεια σου Μάχη μου.
      Τα φιλέτα ψαριού είναι τελικά μεγάλη ευκολία :-)) και το συγκεκριμένο ήταν επιτυχημένη επιλογή, γιατί αν και κατεψυγμένο ήταν σαν φρέσκο (καθώς ήταν φρεσκοκατεψυγμένο).

      Χαιρετισμούς πολλούς.

      Διαγραφή
  4. Πως σε καταλαβαίνω Πηνελόπη, αισθάνομαι κι εγώ το ίδιο με όλη αυτή την περιρρέουσα ατμόσφαιρα!!
    Κατά τα άλλα ζήλεψα την επιλογή σου, μου αρέσει πολύ το σκουμπρί, αλλά το έχω βρει μόνο σε κονσέρβα, αν το έβρισκα φρέσκο θα το έπαιρνα χωρίς δεύτερη σκέψη!! Πού το βρήκες; που το βρήκες!! Πολύ σωστή επιλογή και μαγείρεμα που με εκφράζει απόλυτα!!
    Φιλιά πολλά!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μαρία μου, νομίζω πως πραγματικά καταλαβαινόμαστε όλοι μεταξύ μας, καθώς βιώνουμε την ίδια ή σχεδόν την ίδια πραγματικότητα όλοι μας.
      Μόνον οι πολιτικοί μας, μοιάζει να είναι από όλον πλανήτη, αν κάτσεις να τους ακούσεις...

      Το συγκεκριμένο ψαρικό το βρήκα στα ψυγεία του SM με του πουλιού το γάλα. Και τελικά ήταν πολύ καλή επιλογή από κάθε άποψη.

      Φιλιά πολλά κι' από εμένα.

      Διαγραφή
  5. Καλημέρα Πηνελόπη!! Καλή εβδομάδα!! Κι εσύ στο ίδιο στυλ είσαι εεεε.... γεμάτη γκρίζες εικόνες και με διάθεση στο ναδίρ!!! Κι εγώ το ίδιο αλλά νομίζω και πολύς κόσμος!!!
    Αχχχχ σας χαίρομαι που τρώτε τόσα ψαράκια που εγώ δεν ...δεν σου λέω!!! Αλλά πάντως το φαγητό σου μου ακούγεται λαχταριστό! Γεια στα χέρια σου!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αυτό το "γκρίζο" προσωπικά δεν το αντέχω άλλο Κική μου.
      Ευτυχώς που δείχνει να στρώνει ο καιρός και να μας βγάζει ήλιο σταθερό γιατί βοηθά πολύ στο να ανέβει η διάθεση μας, η λιακάδα και οι ανθισμένες νεραντζιές και οι κήποι της περιοχής μας.

      Με τα ψαράκια, θέμα έχει και το μικρό αγόρι μας, αλλά θέλω να ελπίζω ότι μεγαλώνοντας θα αρχίσει να αλλάζει γνώμη... Μην μου το διαψεύσεις σε παρακαλώωωωωω....

      Φιλιά πολλά καλή μου.

      Διαγραφή