Μετά το τελευταίο ταξίδι μας, είχα μια τάση για γεύσεις απολύτως ελληνικές και παραδοσιακές. Έπρεπε με κάποιο τρόπο να φέρω την "ισορροπία" που προσωπικά μου έλειψε, με φαγητά που θα είχαν στα συστατικά τους: λαχανικά, λαδάκι, μπαχαρικά, ψαράκι, κρεατάκι ελαφρύ κ.λ.π., κ.λ.π.
Μαγείρεψα διάφορα: τυρόπιτα κλασσική με διαφορετικά τυράκια, ρυζάκι με γαρίδες (επιφυλάσσομαι να σας το γράψω), ψωμί με προζύμι από μπίρα, σαλάτα καταπράσινη με λεμονάτο φιλέτο κοτόπουλου, φασολάκια λαδερά παρέα με πατατούλες και κολοκυθάκια baby, αλλά και ωραιότατα,νοστιμότατα και απολαυστικά Παπουτσάκια μελιτζάνες.
Φαγητό με λίγο μπελά, δεν λέω, αλλά δεν μπορείς παρά να παραδεχτείς ότι είναι διαχρονική αξία!!
Η μόνη ίσως διαφορά από τα γνωστά και καθιερωμένα είναι πως τη μπεσαμέλ δεν την έφτιαξα με τον πατροπαράδοτο τρόπο (βούτυρο, γάλα, αυγά, αλεύρι και τυρί) αλλά με κρέμα Κρητικού Ανωγιανού τυριού.
Για τον κιμά:
1/2 κιλό μοσχαρίσιο κιμά,
2 μέτρια κρεμμύδια κόκκινα (από αυτά που δεν καίνε) ψιλοκομμένα,
2 σκελίδες σκόρδο λιωμένες,
1 μεγάλο καρότο τριμμένο στον τρίφτη,
1 μεγάλη πορτοκαλί πιπεριά ψιλοκομμένη επίσης,
1 μεγάλη ώριμη τομάτα ψιλοκομμένη (χωρίς την φλούδα της),
3 κουταλιές χυμό τομάτας,
1 ποτηράκι λευκό κρασί
3-4 κουταλιές ελαιόλαδο,
4-5 κόκκους μπαχάρι,
1 δαφνόφυλλο,
1 ξυλαράκι κανέλας,
1 κουταλιά φρέσκο λεμονοθύμαρο (μόνο τα φύλλα του)
αλάτι, πιπέρι, μοσχοκάρυδο και πάπρικα για να εμπλουτίσω το άρωμα του κιμά.
Για τις μελιτζάνες
4 μεγάλες μελιτζάνες φλάσκες, ή λευκές ή ότι είδος θέλετε αρκεί να είναι "τσουπωτές".
Πλυμμένες και κομμένες στη μέση.
Για την κρέμα τυριού:
250 γραμ. Ανωγειανό Ανθόγαλο,
1 μεγάλο αυγό,
2 κουταλιές γάλα φρέσκο,
1 μεγάλη κουταλιά γιαούρτι στραγγιστό,
80 γραμ. γραβιέρα ή κεφαλοτύρι τριμμένο.
1/2 κοφτό κουταλάκι τριμμένο μοσχοκάρυδο.
Επιπλέον: ελαιόλαδο, πάπρικα γλυκιά, 1/2 ποτήρι νερό ή ζωμό από κοτόπουλο.
Αρχικά σ' ένα βαθύ τηγάνι έβαλα το ελαιόλαδο να ζεσταθεί για να σοτάρω τον κιμά μου.
Μόλις άρχισε να παίρνει λίγο χρώμα ο κιμάς, έριξα μέσα το ψιλοκομμένο κρεμμύδι, το λιωμένο σκόρδο και την κομμένη πιπεριά και το κρασί.
Σκέπασα και άφησα να μαγειρευτούν για πέντε λεπτά όλα μαζί.
Στη συνέχεια πρόσθεσα το τριμμένο καρότο, τη κομμένη ντομάτα, τον χυμό τομάτας, το λεμονοθύμαρο, τη δάφνη και τα μπαχαρικά, εκτός από το πιπέρι και το αλάτι που τ΄ άφησα για λίγο πριν το τέλος και ανακάτεψα καλά.
Όταν πια άρχισαν να εξατμίζονται τα υγρά, έσβησα το μάτι και άφησα τον κιμά να ηρεμήσει.
Τις καθαρισμένες και κομμένες στη μέση μελιτζάνες τις έβαλα σε αλατόνερο για δύο ώρες.
Μετά τις ξέπλυνα και τις έβαλα στο ταψί, που είχα στρώσει με λαδόχαρτο και τις άλειψα με λάδι με την βοήθεια ενός πινέλου.
Τις έψησα για 8 λεπτά με αέρα, στους 180 βαθμούς, με αέρα για να μαλακώσουν.
Τις έβγαλα και τις άφησα λίγο να κρυώσουν και με το εργαλείο που αδειάζουμε τα λαχανικά, έβγαλα το εσωτερικό μέρος της σάρκας με τους σπόρους. Αν δεν σας ενοχλούν στο στομάχι, αυτό το μέρος της μελιτζάνας μπορεί να προστεθεί στον κιμά. Προσωπικά δεν το χρησιμοποίησα καθόλου.
Μ' ένα κουτάλι γέμισα τις μελιτζάνες με τον κιμά.
Ανάλογα το μέγεθός τους και η γέμιση, φροντίζοντας να μην τις παραφορτώσω.
Από πάνω έβαλα 2-3 κουταλιές κρέμας τυριού και πασπάλισα με λίγη πάπρικα.
Λίγο λάδι και λίγο ζωμό από κοτόπουλο που είχα βράσει και το ταψί μπήκε στον φούρνο και πάλι στους 180 βαθμούς, με αέρα για 30 λεπτά. Μέχρι που ρόδισε καλά η κρέμα και μέλωσε η μελιτζάνα.
Εξαιρετικό ελληνικό ή καλύτερα να πω, μεσογειακό πιάτο.
Με λίγο φρέσκο ψωμάκι από δίπλα δεν χρειάζεστε κανείς τίποτε περισσότερο.
Τέλος, να σημειώσω πως μ' αυτό τον τρόπο: άλειμμα μελιτζάνας με λίγο ελαιόλαδο στο πρώτο ψήσιμο για να μαλακώσει ώστε να αφαιρέσουμε τη σάρκα και μετά λίγο ελαιόλαδο με ζωμό μέσα στο ταψί, αποφεύγουμε τις πολλές σάλτσες και γίνεται πιο ελαφρύ το συγκεκριμένο φαγητό, ενώ παράλληλα παραμένει ζουμερό.
Μαγείρεψα διάφορα: τυρόπιτα κλασσική με διαφορετικά τυράκια, ρυζάκι με γαρίδες (επιφυλάσσομαι να σας το γράψω), ψωμί με προζύμι από μπίρα, σαλάτα καταπράσινη με λεμονάτο φιλέτο κοτόπουλου, φασολάκια λαδερά παρέα με πατατούλες και κολοκυθάκια baby, αλλά και ωραιότατα,νοστιμότατα και απολαυστικά Παπουτσάκια μελιτζάνες.
Φαγητό με λίγο μπελά, δεν λέω, αλλά δεν μπορείς παρά να παραδεχτείς ότι είναι διαχρονική αξία!!
Η μόνη ίσως διαφορά από τα γνωστά και καθιερωμένα είναι πως τη μπεσαμέλ δεν την έφτιαξα με τον πατροπαράδοτο τρόπο (βούτυρο, γάλα, αυγά, αλεύρι και τυρί) αλλά με κρέμα Κρητικού Ανωγιανού τυριού.
Για τον κιμά:
1/2 κιλό μοσχαρίσιο κιμά,
2 μέτρια κρεμμύδια κόκκινα (από αυτά που δεν καίνε) ψιλοκομμένα,
2 σκελίδες σκόρδο λιωμένες,
1 μεγάλο καρότο τριμμένο στον τρίφτη,
1 μεγάλη πορτοκαλί πιπεριά ψιλοκομμένη επίσης,
1 μεγάλη ώριμη τομάτα ψιλοκομμένη (χωρίς την φλούδα της),
3 κουταλιές χυμό τομάτας,
1 ποτηράκι λευκό κρασί
3-4 κουταλιές ελαιόλαδο,
4-5 κόκκους μπαχάρι,
1 δαφνόφυλλο,
1 ξυλαράκι κανέλας,
1 κουταλιά φρέσκο λεμονοθύμαρο (μόνο τα φύλλα του)
αλάτι, πιπέρι, μοσχοκάρυδο και πάπρικα για να εμπλουτίσω το άρωμα του κιμά.
Για τις μελιτζάνες
4 μεγάλες μελιτζάνες φλάσκες, ή λευκές ή ότι είδος θέλετε αρκεί να είναι "τσουπωτές".
Πλυμμένες και κομμένες στη μέση.
Για την κρέμα τυριού:
250 γραμ. Ανωγειανό Ανθόγαλο,
1 μεγάλο αυγό,
2 κουταλιές γάλα φρέσκο,
1 μεγάλη κουταλιά γιαούρτι στραγγιστό,
80 γραμ. γραβιέρα ή κεφαλοτύρι τριμμένο.
1/2 κοφτό κουταλάκι τριμμένο μοσχοκάρυδο.
Επιπλέον: ελαιόλαδο, πάπρικα γλυκιά, 1/2 ποτήρι νερό ή ζωμό από κοτόπουλο.
Αρχικά σ' ένα βαθύ τηγάνι έβαλα το ελαιόλαδο να ζεσταθεί για να σοτάρω τον κιμά μου.
Μόλις άρχισε να παίρνει λίγο χρώμα ο κιμάς, έριξα μέσα το ψιλοκομμένο κρεμμύδι, το λιωμένο σκόρδο και την κομμένη πιπεριά και το κρασί.
Σκέπασα και άφησα να μαγειρευτούν για πέντε λεπτά όλα μαζί.
Στη συνέχεια πρόσθεσα το τριμμένο καρότο, τη κομμένη ντομάτα, τον χυμό τομάτας, το λεμονοθύμαρο, τη δάφνη και τα μπαχαρικά, εκτός από το πιπέρι και το αλάτι που τ΄ άφησα για λίγο πριν το τέλος και ανακάτεψα καλά.
Όταν πια άρχισαν να εξατμίζονται τα υγρά, έσβησα το μάτι και άφησα τον κιμά να ηρεμήσει.
Τις καθαρισμένες και κομμένες στη μέση μελιτζάνες τις έβαλα σε αλατόνερο για δύο ώρες.
Μετά τις ξέπλυνα και τις έβαλα στο ταψί, που είχα στρώσει με λαδόχαρτο και τις άλειψα με λάδι με την βοήθεια ενός πινέλου.
Τις έψησα για 8 λεπτά με αέρα, στους 180 βαθμούς, με αέρα για να μαλακώσουν.
Τις έβγαλα και τις άφησα λίγο να κρυώσουν και με το εργαλείο που αδειάζουμε τα λαχανικά, έβγαλα το εσωτερικό μέρος της σάρκας με τους σπόρους. Αν δεν σας ενοχλούν στο στομάχι, αυτό το μέρος της μελιτζάνας μπορεί να προστεθεί στον κιμά. Προσωπικά δεν το χρησιμοποίησα καθόλου.
Μ' ένα κουτάλι γέμισα τις μελιτζάνες με τον κιμά.
Ανάλογα το μέγεθός τους και η γέμιση, φροντίζοντας να μην τις παραφορτώσω.
Από πάνω έβαλα 2-3 κουταλιές κρέμας τυριού και πασπάλισα με λίγη πάπρικα.
Λίγο λάδι και λίγο ζωμό από κοτόπουλο που είχα βράσει και το ταψί μπήκε στον φούρνο και πάλι στους 180 βαθμούς, με αέρα για 30 λεπτά. Μέχρι που ρόδισε καλά η κρέμα και μέλωσε η μελιτζάνα.
Εξαιρετικό ελληνικό ή καλύτερα να πω, μεσογειακό πιάτο.
Με λίγο φρέσκο ψωμάκι από δίπλα δεν χρειάζεστε κανείς τίποτε περισσότερο.
Τέλος, να σημειώσω πως μ' αυτό τον τρόπο: άλειμμα μελιτζάνας με λίγο ελαιόλαδο στο πρώτο ψήσιμο για να μαλακώσει ώστε να αφαιρέσουμε τη σάρκα και μετά λίγο ελαιόλαδο με ζωμό μέσα στο ταψί, αποφεύγουμε τις πολλές σάλτσες και γίνεται πιο ελαφρύ το συγκεκριμένο φαγητό, ενώ παράλληλα παραμένει ζουμερό.
Τα παπουτσάκια τα έχω για πιο καλοκαιρινό πιάτο και μάλιστα τα φτιάχνω με γέμιση κοτόπουλου (μικρά κομμάτια)
ΑπάντησηΔιαγραφήΣε αυτή τη συνταγή μου βάζω κι εγώ μια παραπλήσια κρέμα από πάνω.
Μην κοιτάς που βρέχει συνέχεια τα μεσημέρια και τα βράδια Ξανθή...
ΔιαγραφήΘεωρητικά σε λίγες μέρες μπαίνουμε και ημερολογιακά στο καλοκαίρι!
πολυ ενδιαφερουσα αποψη για αυτο τοκλασσικο φαγητο.θα κανω λιγη υπομονη να το δοκιμασω καθως περιμενω τις δικες μου μελιτζανες.εχον ηδη ανθισει και αν βοηθησει ο καιρος θα δεσουν γρηγορα.
ΑπάντησηΔιαγραφήΤυχερή Λίτσα!
ΔιαγραφήΘυμάμαι πριν 7-8 καλοκαίρια που είχαμε βάλει κι' εμείς μελιτζάνες καθώς και άλλα, στον κοινό με συγκατοίκους, κήπο στο εξοχικό μας σπίτι, οι οποίες δεν σταματούσαν να παράγουν. Τότε έβγαλα το συμπέρασμα ότι πρόκειται μάλλον για "εύκολο" και "καλότροπο" ζαρζαβατικό!
Νόστιμο φαγητό όπως και να' χει :-))
Καλό υπόλοιπο στο Σαββατοκύριακό σας.
Πολύ δελεαστική πρόταση με αυτήν την κρέμα τυριού αντί για μπεσαμέλ!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΣίγουρα θα αντικαταστήσω την μπεσαμέλ!!
Πολλούς χαιρετισμούς Πηνελόπη!!
Είναι εύκολη και πολύ γευστική παραλλαγή, σε σχέση με την κλασσική μπεσαμέλ Μάχη μου. Είτε την κάνεις με κάποιο κρεπώδες τυρί, είτε με γιαούρτι και τυρί, πάντα έχει νοστιμιά.
ΔιαγραφήΚαι τους δικούς μου χαιρετισμούς επίσης.
Ωραιότατη η πρόταση της εναλλακτικής κρέμας! Κι εγώ συνηθίζω να βάζω αντί της κλασσικής μπεσαμέλ ένα μείγμα από γιαούρτι, γάλα και αυγό αλλά σίγουρα το τυράκι δίνει ιδιαίτερη γεύση!
ΑπάντησηΔιαγραφήΠάντα το τυράκι δίνει άλλη χάρη Αμαλία μου, όπως και το γιαούρτι επίσης.
ΔιαγραφήΚαι έτσι το φαγητό έχει μια πιο ελαφριά γεύση σίγουρα.
Κλασσικό και αγαπημένο φαγητό
ΑπάντησηΔιαγραφήΈτσι ακριβώς Ευαγγελία μου.
ΔιαγραφήΚαλό σου απόγευμα.
Παραδοσιακο μαμαδιστικο φαγητό, που δεν μπορεις να αρνηθεις και να μη το δοκιμασεις!
ΑπάντησηΔιαγραφήΜπραβο!
Τα κλασσικά πάντα μας θυμίζουν τις μανάδες και τις γιαγιάδες μας Αριάδνη μου. Και έτσι πρέπει να γίνεται καθώς είμαστε η συνέχειά τους :-))
ΔιαγραφήΥπέροχο!!! Ευχαριστούμε πολύ!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΠαρακαλώ. Ελπίζω να αρέσει αν αποφασίσετε να το κάνετε.
ΔιαγραφήΕμαι ΚΡΗΤΗΚΙΑ βερα γεννημα και θρεμα, όλα καλα αλλα εμεις στην Κρητη χρησιμοποιούμαι κυμινο και όχι μπαχαρι και κανελα εκτος σε περιοχες οπου υπειρχαν πολύ τουρκοι εκεινες της εποχες και που ειχαν επιδρασει στην κρητικη κουζινα, όπως στο Ρεθυμνο, οπου φτιαχνουν τον λεγομενο τσουλαμα, που είναι καθαρο τουρκικο φαγητο, ονομα και πραμα. Οι Ελληνες της Μικρας Ασιας τα εφεραν μαζι τους αλλα εμεις παραμείναμε στα πατροπαράδοτα και πιστευω ότι και οι επομενες γενεες θα συνεχισουν να καρατανε την ΚΡΗΤΗ-ΚΗ παραδοση όπως μας την αφησαν οι γιαγιάδες και μαναδες μας. Βεβαια είναι και θεμα τι αρεσει στον καθενα.
ΑπάντησηΔιαγραφήΑντιγόνη καλώς ήρθες και σ' ευχαριστώ για το σχόλιο. Φαντάζομαι ότι αναφέρεσαι στα μπαχαρικά του κιμά όταν αναφέρεσαι στο μπαχάρι και την κανέλα. Η αλήθεια είναι ότι το κύμινο το έχω συνδυάσει περισσότερο με τα σουτζουκάκια και έχει με τον μαγειρευτό κιμά (για μακαρόνια ή γέμισμα λαχανικών), καθώς έτσι το συνηθίσαμε στα δικά μας μέρη.
ΔιαγραφήΤο άρωμα της Κρήτης, για μένα είχε περισσότερο να κάνει με την χρήση του ξύγαλου μέσα στην κρέμα.
Σε επόμενη μαγειρική δοκιμή όμως με μαγειρευτό κιμά θα δοκιμάσω την εκδοχή σας, αλλά φαντάζομαι ότι δεν βάζετε μόνον κύμινο.
Χαιρετισμούς σου στέλνω.
Για την συγκαικριμενη συνταγή, κύμινο, κρητική ρίγανη, κρητικό Θυμάρι, δυόσμο, βασιλικό, και μαϊντανό. Αντί για αθογσλο ξυνομυζηθρα, και παντοτε στσκα
ΑπάντησηΔιαγραφή