5.6.17

Τονάκι με μάραθο

Το τονάκι το λεμονοπορτακαλάτο, είναι μια από τις πιο δημοφιλείς συνταγές στο blog, κάθε εβδομάδα έχει κάποιο "κλικ" από την ημέρα που το έγραψα (το 2013) και είμαι πολύ ευτυχής γι' αυτό καθώς φαίνεται ότι αρκετές και αρκετοί το έχουν δοκιμάσει.

Σήμερα θα σας γράψω μια άλλη εκδοχή για τονάκι που τον μήνα Μαϊο και Ιούνιο είναι στα καλύτερά του.
Η γιαγιά μου το σερβίριζε (κλασσικά) με σαλάτα από μαγιάτικα παντζάρια με σάλτσα σκόρδου, αλλά τώρα πέρασα σε μια άλλη εκδοχή του, εξίσου νόστιμη πιστεύω.
Αρωματική τόσο που μοσχομυρίζει η κουζίνα όταν είναι μέσα στο τσουκάλι :-))

Τονάκι με μάραθο

Ανάλογα με τα άτομα (εδώ μιλάμε για 2-3 άτομα)
4-5 φέτες τονάκι (ζητήστε από τον ψαρά να το καθαρίσει και να το κόψει) καλά ξεπλυμένες και στραγγισμένες.
1 μέτριο ματσάκι φρέσκο μάραθο (διαφορετικά άνηθο)
1.5 λεμόνι για τον χυμό του και λίγο από το ξύσμα του,
2 σκελίδες σκόρδο,
1 ποτηράκι ούζο,
2 κουταλιές μουστάρδα απαλή,
1 κουταλάκι αλάτι,
3-4 κουταλιές ελαιόλαδο.
Επιπλέον (και προαιρετικά) 2 μέτριες πατάτες κομμένες σε μπαστουνάκια (όπως για το τηγάνι)
και 1/2 ποτήρι ζεστό νερό.


Αφού ξέπλυνα τις φέτες του ψαριού, το άφησα στο σουρωτήρι να στραγγίξει.
Στο multi έβαλα τις σκελίδες του σκόρδου κομμένες κομματάκια, ψιλοκομμένο τον μάραθο, τον χυμό και το ξύσμα από το λεμόνι, το ούζο και τη μουστάρδα.
Τα χτύπησα καλά για ένα λεπτό μέχρι που να λιώσει τελείως στο σκόρδο.


Έβαλα τις φέτες του ψαριού μέσα σε βαθύ τηγάνι αφού προηγουμένως τις αλάτισα.
Μέσα στο τηγάνι είχε μπει και το ελαιόλαδο και από πάνω τις "περίχυσα" με την σάλτσα σκόρδου-μάραθου.
Τις άφησα να σταθούν μέσα σ' αυτή τη μαρινάδα για 2 ώρες και μετά ξεκίνησα το μαγείρεμα αφού πρόσθεσα στο τηγάνι και τις πατάτες μου ελαφρώς αλατισμένες.


Μαγείρεμα για 20 λεπτά μέχρι δηλαδή που το τονάκι είχε γίνει αφού το είχα ήδη γυρίσει μια φορά. Το αφαίρεσα από το τηγάνι και συνέχισα το μαγείρεμα για άλλα 25 λεπτά, προσθέτοντας 1/2 ποτηράκι ζεστό νερό, μέχρι δηλαδή να μαλακώσουν και να μελώσουν οι πατάτες, καθώς το ψάρι γίνεται πάντα σε λίγο μικρότερο χρόνο.


Έχει σημασία οι πατάτες να μην είναι κομμένες σε χοντρά κομμάτια.
Αν πάλι θέλετε να τις παραλείψετε, μπορείτε να το κάνετε φυσικά.
Μόλις έγιναν "επέστρεψαν" οι φέτες του ψαριού στο τηγάνι, άφησα λίγο να ζεσταθούν και ετοιμάστηκα για σερβίρισμα.
Καλή εβδομάδα σας εύχομαι και με μείον μια μέρα για πολλούς, θα είναι σίγουρα και πιο σύντομη :-))

6 σχόλια:

  1. Αγαπημένη συνταγή. Ευχαριστούμε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Καλημέρα φίλη μου.Ο τόνος είναι για μένα ένα ...ιδιαίτερο ψάρι που το τρώω μόνο με πολύ λεμόνι και ψητό όπως μου το κάνει ο άνδρας μου , μου έρχεται βαρύς όπως λένε .όσο για το μάραθρο που τον λάτρευε ο μπαμπάς μου ( ήταν από την Ίμβρο και εκεί ο μάραθρος ήταν παντού στα φαγητά τους μου έλεγε), εγώ προσωπικά δεν τον αγαπώ, η μυρωδιά του δεν με συγκινεί .Πάντως θα δοκίμαζα ευχαρίστως το πιάτο σου γιατί ΠΑΝΤΑ δοκιμάζω πριν απορρίψω κάτι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλώς μου την!
      Πραγματικά ο τόνος, η παλαμίδα και το ρείκι, είναι ιδιαίτερα ψαράκια αλλά προσωπικά ανήκω σ' αυτούς που τους αρέσουν και γι' αυτό το μαγειρεύω πάντα τέτοια εποχή Γιωργία μου.
      Και εδώ είχα βάλει αρκετό λεμόνι αλλά αν πάλι δεν σου αρέσει ο μάραθος μάλλον θα σ' άφηνα νηστική καλή μου φίλη :-))
      Όπως όμως πολύ σωστά γράφεις πρέπει να δοκιμάσεις πριν απορρίψεις κάτι, τούτη την κουβέντα μπορεί και να την λέω 10 φορές την ημέρα στον κανακάρη μου :-)) Άλλοτε τον πείθω και άλλοτε όχι.
      Τα φιλιά και τους χαιρετισμούς μου σας στέλνω.

      Διαγραφή
  3. καλημερα! ποσο ωραίο πιάτο με τόσα αρωματικά μυρωδικά και ουζο!!!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Είναι πιάτο που σε "φέρνει" κοντά στο καλοκαίρι Αριάδνη, αλλά όπως φαίνεται το φετινό καλοκαίρι δεν θέλει να έρθει για τα καλά ... Κάτι περίεργο συμβαίνει :-)

      Διαγραφή