Μέρες είχα να σκαρώσω γλυκό και η αλήθεια είναι ότι προσπαθώ λιγάκι να τα αποφεύγω, μιας και έχουμε καταναλώσει πολλά και διάφορα μέσα στην διάρκεια του χειμώνα (και όχι μόνο).
Πολλά τρεξίματα επίσης (όχι πάντα για καλό είναι η αλήθεια) δεν μου αφήνουν χρόνο για συνδυαστικές σκέψεις πάνω σε γλυκές δημιουργίες και παρά το γεγονός ότι αναζητώ πιο ελαφριές και δροσερές γεύσεις, στρέφομαι αναγκαστικά σε κλασσικά μονοπάτια, αξεπέραστα και αγαπημένα σε ότι αφορά τα παγωμένα επιδόρπια, με λίγο ή καθόλου μπελά θα έλεγα :-))
Το πιο κάτω γλυκάκι είναι ακριβώς αυτής της λογικής, μόνον που χρειάστηκε και μια σοκολατένια επικάλυψη για να γίνει πιο ελκυστικό για όλους.
Υλικά:
Για την κρέμα φράουλας και τον κορμό
1 πακέτο μπισκότα πτι μπερ ολικής άλεσης (ή κανονικά)
250 γραμ. τυρί κρέμα σε θερμοκρασία δωματίου,
4 κουταλιές σούπας σπιτική μαρμελάδα φράουλα (ή άλλη που να είναι διαθέσιμη)
1/3 κοφτό κουταλάκι βανίλια κρυσταλλική,
και επιπλέον 8 μπισκότα δημητριακών με σοκολάτα (ή επιπλέον πτι μπερ).
Για την σοκολάτα
250 γραμ. κρέμα γάλακτος πλήρη,
300 γραμ. σοκολάτα κουβερτούρα,
1 μεγάλη κουταλιά πραλίνα φουντουκιού,
2 κουταλάκια σιρόπι γρεναδίνης ή λικέρ βύσσινο,
και επιπλέον λίγο κας-κας για το ντεκόρ, 2-3 κεράσια φρέσκα ή φρέσκες φράουλες.
Σ' ένα μπολ ανακάτεψα καλά με τον αυγοδάρτη το τυρί κρέμα, τη μαρμελάδα και την βανίλια.
Έβαλα το μείγμα στο ψυγείο να παγώσει λίγο, για όση ώρα δηλαδή ασχολήθηκα με την επικάλυψη της σοκολάτας.
Μέσα σ' ένα αντικολλητικό κατσαρολάκι έβαλα την κρέμα γάλακτος, την κουβερτούρα σπασμένη σε κομματάκια, την πραλίνα φουντουκιού και το σιρόπι γρεναδίνης και το έβαλα σε μέτρια φωτιά μέχρι που άρχισε να λιώνει η σοκολάτα. Έσβησα το μάτι.
Έβγαλα το κατατσαρολάκι και ανακάτεψα καλά με μαρίζ, μέχρι που είχα ένα ενιαίο μείγμα.
Το άφησα στην άκρη να κρυώνει.
Έστρωσα μια μακρόστενη φόρμα του κέικ με δύο μεγάλα φύλλα μεμβράνης φαγητού.
Έβαλα μια στρώση 4-5 σπασμένα πτι μπερ.
Στη συνέχεια έβγαλα την κρέμα φράουλας από το ψυγείο. Μια καλή κουταλιά κρέμας ανάμεσα σε δυο μπισκότα πτι μπερ (σαν σάντουιτς) και κάθε κομμάτι μέσα στην φόρμα, το ένα δίπλα στο άλλο.
Πρώτη στρώση μπισκότων γεμισμένα με κρέμα, από πάνω μια πολύ ελαφριά στρώση σοκολάτας.
Δεύτερη στρώση μπισκότων με κρέμα, γεμίζοντας βέβαια και τα όποια κενά στα πλαϊνά της φόρμας, με όρθια σαντουιτσάκια.
Από πάνω τα πλατιά μπισκότα δημητριακών σοκολάτας ή μονά πτι μπερ και μια ακόμη (λίγο πιο παχιά) δόση σοκολάτας..
Τα μονά χρειάζονται, στο να έχει σταθερή βάση ο κορμός, όταν αναποδογυρίσει η φόρμα σε πιατέλα σερβιρίσματος.
Κάλυψα την βάση σοκολάτας με ένα διπλό κομμάτι αντικολλητικό χαρτί και γύρισα τα επιπλέον φύλλα μεμβράνης για να καλύψω καλά το γλυκό και αμέσως μετά το έβαλα στο ψυγείο για 12 ώρες, ώστε να σφίξει και να παγώσει.
Την υπόλοιπη σοκολάτα (αφού κρύωσε καλά) την έβαλα σε ταπεράκι για να την χρησιμοποιήσω την επόμενη μέρα ως τελική επικάλυψη.
Μετά από αρκετές ώρες στο ψυγείο, έβγαλα τη φόρμα, άνοιξα στο πλάι την μεμβράνη και αναποδογύρισα σε μακρόστενη πιατέλα (μαζί με το αντικολλητικό χαρτί).
Αφαίρεσα τελείως την μεμβράνη και με την σοκολάτα που είχε περισσέψει, αφού την ζέστανα με ένα κουταλάκι γάλα, κάλυψα την επιφάνεια του κορμού.
Διακόσμησα με το κας-κας και ένα δίδυμο κερασιών. Έτοιμη!
Όσο γλυκό περισσέψει, σκεπασμένο μέσα σε σκεύος με καπάκι, διατηρείται άριστα για μια εβδομάδα.
Ενώ την ώρα που σερβίρεται στο πιατάκι μια κουταλιά από σάλτσα φράουλας του προσθέτει τσαχπινιά και γεύση.
Μια δοκιμή πάντα μπορεί να πείσει για το "ωραίο" του πράγματος :-))
Καλή Κυριακή σας εύχομαι.
Πολλά τρεξίματα επίσης (όχι πάντα για καλό είναι η αλήθεια) δεν μου αφήνουν χρόνο για συνδυαστικές σκέψεις πάνω σε γλυκές δημιουργίες και παρά το γεγονός ότι αναζητώ πιο ελαφριές και δροσερές γεύσεις, στρέφομαι αναγκαστικά σε κλασσικά μονοπάτια, αξεπέραστα και αγαπημένα σε ότι αφορά τα παγωμένα επιδόρπια, με λίγο ή καθόλου μπελά θα έλεγα :-))
Το πιο κάτω γλυκάκι είναι ακριβώς αυτής της λογικής, μόνον που χρειάστηκε και μια σοκολατένια επικάλυψη για να γίνει πιο ελκυστικό για όλους.
Παγωμένος κορμός με κρέμα φράουλας και σοκολάτα
Υλικά:
Για την κρέμα φράουλας και τον κορμό
1 πακέτο μπισκότα πτι μπερ ολικής άλεσης (ή κανονικά)
250 γραμ. τυρί κρέμα σε θερμοκρασία δωματίου,
4 κουταλιές σούπας σπιτική μαρμελάδα φράουλα (ή άλλη που να είναι διαθέσιμη)
1/3 κοφτό κουταλάκι βανίλια κρυσταλλική,
και επιπλέον 8 μπισκότα δημητριακών με σοκολάτα (ή επιπλέον πτι μπερ).
Για την σοκολάτα
250 γραμ. κρέμα γάλακτος πλήρη,
300 γραμ. σοκολάτα κουβερτούρα,
1 μεγάλη κουταλιά πραλίνα φουντουκιού,
2 κουταλάκια σιρόπι γρεναδίνης ή λικέρ βύσσινο,
και επιπλέον λίγο κας-κας για το ντεκόρ, 2-3 κεράσια φρέσκα ή φρέσκες φράουλες.
Σ' ένα μπολ ανακάτεψα καλά με τον αυγοδάρτη το τυρί κρέμα, τη μαρμελάδα και την βανίλια.
Έβαλα το μείγμα στο ψυγείο να παγώσει λίγο, για όση ώρα δηλαδή ασχολήθηκα με την επικάλυψη της σοκολάτας.
Μέσα σ' ένα αντικολλητικό κατσαρολάκι έβαλα την κρέμα γάλακτος, την κουβερτούρα σπασμένη σε κομματάκια, την πραλίνα φουντουκιού και το σιρόπι γρεναδίνης και το έβαλα σε μέτρια φωτιά μέχρι που άρχισε να λιώνει η σοκολάτα. Έσβησα το μάτι.
Έβγαλα το κατατσαρολάκι και ανακάτεψα καλά με μαρίζ, μέχρι που είχα ένα ενιαίο μείγμα.
Το άφησα στην άκρη να κρυώνει.
Έστρωσα μια μακρόστενη φόρμα του κέικ με δύο μεγάλα φύλλα μεμβράνης φαγητού.
Έβαλα μια στρώση 4-5 σπασμένα πτι μπερ.
Στη συνέχεια έβγαλα την κρέμα φράουλας από το ψυγείο. Μια καλή κουταλιά κρέμας ανάμεσα σε δυο μπισκότα πτι μπερ (σαν σάντουιτς) και κάθε κομμάτι μέσα στην φόρμα, το ένα δίπλα στο άλλο.
Πρώτη στρώση μπισκότων γεμισμένα με κρέμα, από πάνω μια πολύ ελαφριά στρώση σοκολάτας.
Δεύτερη στρώση μπισκότων με κρέμα, γεμίζοντας βέβαια και τα όποια κενά στα πλαϊνά της φόρμας, με όρθια σαντουιτσάκια.
Από πάνω τα πλατιά μπισκότα δημητριακών σοκολάτας ή μονά πτι μπερ και μια ακόμη (λίγο πιο παχιά) δόση σοκολάτας..
Τα μονά χρειάζονται, στο να έχει σταθερή βάση ο κορμός, όταν αναποδογυρίσει η φόρμα σε πιατέλα σερβιρίσματος.
Κάλυψα την βάση σοκολάτας με ένα διπλό κομμάτι αντικολλητικό χαρτί και γύρισα τα επιπλέον φύλλα μεμβράνης για να καλύψω καλά το γλυκό και αμέσως μετά το έβαλα στο ψυγείο για 12 ώρες, ώστε να σφίξει και να παγώσει.
Την υπόλοιπη σοκολάτα (αφού κρύωσε καλά) την έβαλα σε ταπεράκι για να την χρησιμοποιήσω την επόμενη μέρα ως τελική επικάλυψη.
Μετά από αρκετές ώρες στο ψυγείο, έβγαλα τη φόρμα, άνοιξα στο πλάι την μεμβράνη και αναποδογύρισα σε μακρόστενη πιατέλα (μαζί με το αντικολλητικό χαρτί).
Αφαίρεσα τελείως την μεμβράνη και με την σοκολάτα που είχε περισσέψει, αφού την ζέστανα με ένα κουταλάκι γάλα, κάλυψα την επιφάνεια του κορμού.
Διακόσμησα με το κας-κας και ένα δίδυμο κερασιών. Έτοιμη!
Όσο γλυκό περισσέψει, σκεπασμένο μέσα σε σκεύος με καπάκι, διατηρείται άριστα για μια εβδομάδα.
Ενώ την ώρα που σερβίρεται στο πιατάκι μια κουταλιά από σάλτσα φράουλας του προσθέτει τσαχπινιά και γεύση.
Μια δοκιμή πάντα μπορεί να πείσει για το "ωραίο" του πράγματος :-))
Καλή Κυριακή σας εύχομαι.
Τέλειο και λαχταριστό Πηνελόπη το γλυκάκι, αν και προσπαθούμε να τα αποφύγουμε λόγω δίαιτας, πρέπει μια φορά την βδομάδα κάπως να γλυκαινόμαστε!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΦιλιά
Προσωπικά δεν λέω πως κάνω δίαιτα Μαρία μου, για να μην κοροϊδεύω και τον εαυτό μου, δηλαδή, απλώς προσπαθώ να είμαι λίγο πιο προσεκτική. Τίποτε περισσότερο. Όμως έχεις δίκιο στο ότι μια φορά την εβδομάδα (λέμε τώρα...) ένα γλυκάκι πιο δροσερό και ελαφρύ τώρα το καλοκαίρι το χρειαζόμαστε.
ΔιαγραφήΧαιρετισμούς πολλούς.
κολαζει το ατιμο.καλο σαββατοκυριακο και σε εσας.και παντα τετοια.
ΑπάντησηΔιαγραφήΝα 'σαι καλά Λίτσα. Από δω και μπρος φαίνεται να μπαίνουμε στο καλοκαίρι πια...15 Ιουνίου αύριο, οπότε τα δροσερά γλυκά θα έχουν μια πιο σημαντική θέση στην κουζίνα μας.
ΔιαγραφήΚαλό απόγευμα εύχομαι.
Πω πω τι ωραία συνταγή!!! Μμμ!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΧαίρομαι που φαίνεται να είναι ωραία ως συνταγή, Mia μου.
ΔιαγραφήΠρωτότυπο γλυκάκι! Σίγουρα θα είναι νοστιμότατο!
ΑπάντησηΔιαγραφήΓια όσους αρέσκονται στον συνδυασμό των υλικών αυτών Μαρία μου, σίγουρα είναι ένα γλυκό με "προοπτικές" :-))
Διαγραφήτι ωραία ιδέα!! πολύ θα ήθελα ένα κομμάτι
ΑπάντησηΔιαγραφήΜε χαρά θα σε τρατάριζα Ευαγγελία μου :-))
ΔιαγραφήΟι κορμοί μου αρέσουν πολύ, σε κάθε δυνατή παραλλαγή!
ΑπάντησηΔιαγραφήΈχουν μια ευελιξία και ευκολία παρασκευής που τους κάνει ακαταμάχητους :)
Ο συνδυασμός φράουλα + σοκολάτα είναι πολύ αγαπημένος και πετυχημένος!
Υπέροχη πρόταση Πηνελόπη!
Γι' αυτή τους ακριβώς την ευελιξία Ερμιόνη μου, είναι σταθερή και κλασσική αξία μέσα σε μια "μαμαδίστικη" κουζίνα που προσπαθεί πάντα να ικανοποιεί τους αγαπημένους ανθρώπους της!
ΔιαγραφήΦιλιά πολλά και χαιρετισμούς.
Νομίζω ότι όλοι μας θέλουμε ένα τέτοιο κομμάτι! Πάει για pin!
ΑπάντησηΔιαγραφή