19.11.10

Σιγά... τα κάστανα!

Τα κάστανα τα αγαπώ πολύ όταν είναι ψητά.
Βραστά δεν ξέρω γιατί, αλλά δεν μου κάνουν καμμία εντύπωση ή μάλλον δεν μου αρέσουν ιδιαίτερα στην γεύση.
Προχθές λοιπόν μου έφερε η πεθερά μου, ένα μπολ βαθύ βρασμένα κάστανα και χωρίς να το θέλει η γυναίκα με έβαλε σε μπελάδες.
Γιατί πρώτον ποιός θα τα έτρωγε; (οι άντρες μου δεν...).
Και δεύτερον ποιός θα τα καθάριζε; (εδώ μην ρωτάτε, το δάχτυλο εμένα δείχνει).
Αλλά τι να έκανα;. Έκανα την ανάγκη φιλοτιμία και έκατσα και καθάρισα τα μισά. Τ' άλλα μισά μπήκαν σε σακκουλάκι στο ψυγείο για μελλοντική χρήση.
Και αυτά τα μισά που ως καθαρισμένα ήταν πάνω από μισό κιλό, όπως τα υπολόγισα με το μάτι, τα έκανα κέϊκ.
Γλυκάθηκαν όλοι.
Και εγώ, έχω ήσυχη συνείδηση ότι τα αξιοποίησα σωστά, αν και βρασμένα.

Πως έγινε λοιπόν τούτο το κεκάκι να σας το γράψω, μιας και είναι γευστικό και απλό.
500 κιλό βρασμένα κάστανα (και καθαρισμένα εννοείται) τα οποία θα λιώσετε με την βοήθεια ενός πιρουνιού.
5 αυγά,
1 πακέτο μαργαρίνη με άρωμα βουτύρου,
1 και 1/2 φλυτζάνι ζάχαρη (προσωπικά έβαλα σκούρα)
1/2 φλυτζάνι γάλα,
1 φλυτζάνι χυμό πορτοκαλιού,
1 σφυνάκι μαύρο ρούμι ή λικέρ με γεύση καφέ,
1 και 1/2 φλυτζάνι αλεύρι για όλες τις χρήσεις,
2 κουταλάκια μπεϊκιν πάουντερ,
1 κουταλάκι εσσανς βανίλλιας
(αλλιώς 2/3 πακέτου αλεύρι που φουσκώνει μόνο του, μ' ένα κουταλάκι μπέϊκιν πάουντερ)
Το αλεύρι δεν είναι στην ίδια ποσότητα μ' ένα κανονικό κέϊκ γιατί το λιωμένο κάστανο, έχει ελαφρώς θέση αλευριού σ' αυτήν την περίπτωση.
Και τέλος 1 γεμάτο φλυτζάνι σοκολάτα σε μορφή τρούφας.

Όπως ήδη έγραψα, λιώνουμε τα βρασμένα κάστανα μέσα σ' ένα μπολ με την βοήθεια του πιρουνιού.
Χτυπάμε τα αυγά μαζί με την ζάχαρη μέχρι ν' ασπρίσουν.
Στην συνέχεια ρίχνουμε το βούτυρο λιωμένο, το μισό αλεύρι ανακατεμένο με το μισό μπέϊκιν πάουντερ, την μισή ποσότητα από τα λιωμένα κάστανα και το γάλα. Χτυπάμε καλά να ενωθούν και συνεχίζουμε με την υπόλοιπη ποσότητα αλευριού, μπέϊκιν, κάστανων, χυμού, εσσάνς βανίλλιας, ρούμι και τρούφας.
Χτυπάμε ξανά με το μίξερ ώστε να ενωθούν καλά και τα τελευταία υλικά και είμαστε έτοιμοι.

Η ποσότητα του χυλού ήταν αρκετή για δύο μέτριες μακρόστενες φόρμες κέϊκ.

Τις φόρμες έχουμε στρώσει με χαρτί φούρνου, αδειάζουμε σε κάθε φόρμα την μισή ποσότητα και ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνου για 40 περίπου λεπτά (κάνοντας το γνωστό κόλπο με το μαχαίρι).
Αφήνουμε να κρυώσουν και τις στολίζουμε με γλάσσο σοκολάτας ή το σερβίρουμε και σκέτο.
Στο γραφείο μου πάντως (οι συνάδελφοι που έχω κάνει πειραματόζωα) πολύ το χάρηκαν.

Τελευταίο update (21.11.2010) με μια φωτογραφία του δημιουργήματος, έτσι για να πάρετε μια εικόνα :-))

36 σχόλια:

  1. Μ αρεσει το καστανο, αλλα βαριεμαι το καθαρισμα... ομως με εβαλες σε περιεργεια πως θα ειναι σε κεικ, οπότε θα το δοκιμασω...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Κατάλαβα!
    Ούτε πρόφτασες να το βγάλεις φωτογραφία!!
    Εξαφανίστηκε πριν προλάβεις να πείς... κάστανο!!! :-D
    Δεν έχω δοκιμάσει κέικ με κάστανο, μόνο τσουρέκι, αλλά φαντάζομαι θα είναι τέλειο!!!
    :-)

    Νόστιμες καλημέρες!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Αυτές οι συνταγές για να ξεφορτωθούμε κάτι είναι οι καλύτερες τελικά!!

    Τρελοτουρίστρια

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ελπινίκη, όντως τα βρασμένα κάστανα είναι μεγάλος μπελάς στο καθάρισμα. Τα ψητά, είναι αλλιώς γιατί η φλούδα έχει ψηθεί και βγαίνει πολύ πιο εύκολα μαζί με την εσωτερική καστανομεμβράνη που έχει το χνούδι τους.

    Θέλει λίγο κόπο, απλώς τούτη η διαδικασία :-))

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. kikop80, η αλήθεια είναι ότι όταν τα έβγαλα από τις φόρμες, βαριώμουνα να κάτσω να φωτογραφήσω :-))
    Εχει μείνει πάντως το μισό στο σπίτι και ίσως να το κάνω εκ' των υστέρων...
    Είχε επιτυχία.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Τρελλοτουρίστρια, αυτά είναι "έργα" της ανάγκης, που γίνονται για να βγούμε από μια δύσκολη κουζινό-κατάστασ, καλή μου.
    Τυχαίνει δε, σχεδόν πάντα, να είναι και γευστικά :-)))

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Ok τώρα ..... φέρε μου το κομμάτι μου :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Χα,χα, μου φύλαξες από αυτό με τα φουντούκια;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Όντως το αξιοποίησες καλά και όντως το κάστανο παίζει το ρόλο του άμυλου εδώ. Καλοφάγωτο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Πρωτότυπη συνταγή. Το κάστανο είναι πολύ γευστικό και μάλιστα μπορώ να πω ότι είναι και υποτιμημένο.

    Εγώ πάντως τα τρώω και ψητά και βραστά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Μου αρέσουν τα κάστανα....αρκεί να μην τα βγάζω από την φωτιά!!!
    Θα πρέπει να είναι πολύ μυρωδάτο το κεκάκι!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Το κάστανο μου αρέσει περισσότερο ωμό (αν καθαρίζεται εύκολα!) ή στα κάρβουνα, τα βραστά λιγότερο, γιατί είναι μπελαλίδικα! Αυτό που δεν υποφέρω καθόλου, είναι κάστανα γλυκό σε ασημόχαρτο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. xaxa δε τρέχει κάστανο..:):)
    μπήκα και σχολίασα στη πουτίγκα των μήλων.. με φόρα από το άρωμα γυναίκας.. :):)
    τα κάστανα δε τα έχω συνηθίσει.. για να δούμε :):)
    την καληνύχτα μου :):)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Τα κάστανα μ' αρέσουν με κάθε τρόπο! Άρα και με τον καινούργιο που προτείνεις.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. κάστανο να είναι κι όπως να είναι...
    κι εγώ πριν λίγες μέρες έκανα κάστανα μαρόν γλασέ και κέικ με κάστανα και γλασο σοκολάτας...μόνο οι φωτό μείνανε όπως καταλαβαίνεις από το σκασμένο μου...και κάτι μαρον που πρόλαβα κι έκρυψα...

    φιλιά πολλά...-:))

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Penelopeeeeeeeeeeeeeeee έλα σου έχω φυλάξει με φουντούκιιιιιιιιιιι που είναι το κομμάτι μου οέο;;;;;; :P

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Πηνελόπη μου, μου αρέσει πολύ το κεικ σου επειδή αγαπώ και εγώ τα κάστανα πάρα πολύ!!!
    Ερώτηση.. μπορώ να χρησιμοποιήσω τα ετοιμα καθαρισμένα κάστανα που βρίσκουμε στο Σ/Μ, η θα χαλάσω την συνταγή?
    Καλό Σ/Κ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Να τι θα κάνω τα βρασμένα κάστα να που περίσεψαν ...τα έβρασα χθές το βράδυ και δεν τα φάγαμε όλα.Ευχαριστώ για την ιδέα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. Μου αρέσουν ΠΑΡΑ πολύ τα κάστανα. Ψητά ειδικά είναι καταπληκτικά. Δύσκολα όμως στο καθάρισμα όταν είναι ωμά, όπως λες. Θέλουν πολύ υπομονή. Δεν τα έχω δοκιμάσει ποτέ σε κέικ. Πολύ ωραία ιδέα και συνταγή Πηνελόπη.
    Μάγδα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. εδώ ταιριάζει το "ποιός βγάζει τα κάστανα απ' την φωτιά" !!!
    ζόρικο το καθάρισμα αλλά το αποτέλεσμα τέλειο, εύγε τέκνον μου!!!!! κι ας μην έφαγα ούτε ψιχουλάκι!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. Κική μου έχεις δίκιο, άλλωστε και το έτοιμο καστανάλευερο, που μπορείτε να βρείτε σε μαγαζιά κυρίως βιολογικών προϊόντων χρησιμοποιείται στα κέϊκς και τα ψωμιά. Μόνον που είναι πανάκριβο!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  22. KANTHARE, η πρόσθετη φωτογραφία που μπήκε σε τούτο το post θα σου δώσει μια εικόνα, έστω και χωρίς γεύση :-))

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  23. Λίλα μου, το κάστανο και η σοκολάτα ταιριάζουν πολύ, οπότε το αποτέλεσμα ήταν καλό μέχρι και το τελευταίο κομμάτι :-))

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  24. Ευάγγελε, εάν το marron (στο ασημόχαρτο, όπως το λες) έχει γίνει από καλό τεχνίτη ζαχαροπλάστη και δεν έχει "λαπαδιάσει" στην γεύση είναι πολύ καλό. Απλά πρέπει να το πετύχεις που λένε..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  25. Koulpa, τα κάστανα καμμιά φορά, νομίζουμε πως δεν "τρέχουν" αλλά εκείνα άλλα λένε :-))
    Θα δω και το σχόλιό σου για την πουτίγκα.
    Καλή σου μέρα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  26. Vita μου καλή, μπελάς ήταν το καθάρισμα, αλλά το αποτέλεσμα άρεσε και έτσι ο κόπος μου είχε την ανταμοιβή του :-))

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  27. Spirtokoyto μου, εμένα πάλι είχε μείνει το μέρος που πρόλαβα και φωτογράφησα εκ' των υστέρων, την επόμενη μέρα.
    Εντάξει, δεν μπορώ να πω έδειξαν εγκράτεια τα δικά μου "σκασμένα" :-))

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  28. Θα σου φτιάξω ολόκληρη φόρμα Αστέρι μου :-))

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  29. Ειρήνη μου, εγώ μόνον μια φορά έχω χρησιμοποιήσει την κονσέρβα με πουρέ κάστανου για μια Χριστουγεννιάτικη Τάρτα με ψημένη μαρέγκα.
    Τι να σου πω;
    Και ήταν γευστική. Για πακέτο βρασμένα δεν έχω άποψη γιατί δεν τα έχω ποτέ αγοράσει καλή μου.
    Ίσως με τον πουρέ να είναι καλύτερα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  30. Παρακαλώ Δημητρά μου. Άλλωστε εσείς εκεί μας δίνετε τόσες ωραίες ιδέες ειδικά με τα μανιτάρια σας :-))

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  31. Μάγδα μου, όντως το καθάρισμα είπαμε μπελάς, αλλά δεν ήταν ωμά ήταν βρασμένα και δεν μπορούσα να τα αξιοποίησω με άλλον τρόπο καλή μου.
    Αν ήταν ωμά σίγουρα θα τα είχα ψήσει κι' εγώ.
    Εύκολο είναι τους κάνεις έναν σταυρό καλό με καλό μαχαίρι, τα βάζεις μέσα σε ταψί, τα καταβρέχεις ελαφρά με λίγες σταγόνες νερού και τα ψήνεις στο γκριλ της κουζίνας σου, μέχρι να σκάσουν καλά. Ευκολότερο έτσι το καθάρισμα σίγουρα :-))

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  32. Ευχαριστώ σε γλυκειά μου ΓΑΣΤΕΡΟΠΛΗΞ :-))
    Επιφυλάσσομαι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  33. Μου αρέσουν και εμένα τα κάστανα. Ψητά τα προτιμώ, αλλά δεν λέω όχι στα βραστά ή γλυκά κάστανα τα τυλιγμένα σε ασημί χαρτάκι... Δεν τα έχω δοκιμάσει ποτέ σε κέικ. Μου έβαλες ιδέες Πηνελόπη μου! Πάντα πρωτότυπη και δημιουργική!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  34. Αγελικούλα μου καλή :-)))
    Είσαι καλά; Χάρηκα που μας ήρθες ξανά...
    Είπαμε εμπνεύσεις της στιγμής ... με αποτελέσματα που τελικά αρέσουν.
    Καλή σου μέρα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  35. Πολύ ωραία και πρωτότυπη συνταγή!
    Έχει και το ίδιο όνομα με το blog μου sigatastana@blogspot.gr.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  36. Να 'σαι καλά Amama. Θα το δω και το blog σου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή