Σοκολάτα, ταχίνι, χαλβάς, φράουλες εποχής.... μας δίνουν μια σοκολατο-ταχινενια-χαλβαδο-φραουλένια (καλά δεν θα βάλω άλλο συνθετικό...) τάρτα, για να μην σας δυσκολέψω :-)))
Αλλά πως να το περιγράψεις το συγκεκριμένο πόνημα, όταν περιέχει όλα τα πιο πάνω υλικά;
Γλυκάκι λαχταριστό, αμαρτωλό αλλά νηστίσιμο!!! Δεν υστερεί καθόλου σε γεύση, και μην αμφιβάλλετε καθόλου γι' αυτό, από μια τάρτα με σούπερ σοκολατένια πλούσια κρέμα όπως αυτή, ή αυτή με την σοκολατένια γκανάζ.
Δέχτηκα ενστάσεις από τους άνδρες, αλλά εμένα προσωπικά μου άρεσε ιδιαίτερα και γι' αυτό το τίμησα μέχρι και το τελευταίο του κομμάτι.
Υλικά για την βάση της τάρτας.
200 γραμ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις,
80 γραμ. ελαιόλαδο,
100 γραμ φυτική μαργαρίνη,
80 γραμ. ζάχαρη άχνη,
1 πρέζα αλάτι,
1 κουταλιά της σούπας, τσίπουρο,
1/2 κοφτό κουταλάκι κανέλα σκόνη,
2 κουταλάκια ξύσμα πορτοκαλιού.
Υλικά για την γέμιση της τάρτας.
150 γραμ. σοκολάτα κουβερτούρα,
250 γραμ. ταχίνι,
150 γραμ. χαλβά του μπακάλη με γεύση βανίλια,
χυμό από 2 μικρά πορτοκάλια,
1 κουταλιά φυτική μαργαρίνη.
Για την επικάλυψη-κομπόστα φράουλας.
180 γραμ φράουλες πλυμένες και καθαρισμένες, ολόκληρες αν είναι μικρές ή στην μέση αν είναι μεγάλες.
150 γραμ. ζάχαρη κρυσταλλική,
λίγη βανίλια κρυσταλλική,
χυμό από μισό λεμόνι.
Αρχικά βάζουμε τις φράουλες να σταθούν με την ζάχαρη μέσα σε μια κατσαρόλα, για μία ώρα, ώστε να κατεβάσουν τα υγρά τους.
Κατόπιν τις βάζουμε να βράσουν μαζί με την
βανίλια για 30-35 λεπτά.
Ρίχνουμε και τον χυμό λεμονιού και αφήνουμε να βράσουν για 5 λεπτά ακόμη.
Κλείνουμε την φωτιά και αφήνουμε την κομπόστα να ηρεμήσει και να κρυώσει.
Ετοιμάζουμε την βάθη της τάρτας, ρίχνοντας μέσα σε βαθύ μπολ, όλα τα υλικά μας και πλάθουμε με το χέρι. Μόλις η ζύμη έχει γίνει ομοιογενής, βουτυρώνουμε την ταρτιέρα μας και την βάζουμε στο ψυγείο για μια ώρα.
Κατόπιν περνάμε στο μείγμα σοκολάτας-ταχινιού, που θα γίνει μέσα σε κατσαρόλα.
Σπάμε την κουβερτούρα, ρίχνουμε τον χυμό από τα πορτοκάλια, το ταχίνι και τα ζεσταίνουμε σε χαμηλή θερμοκρασία μέχρι να ενωθούν.
Κατόπιν ρίχνουμε την μαργαρίνη ενώ τρίβουμε και τον χαλβά με τα δάχτυλά μας μέσα στο μείγμα. Θέλουμε να φαίνεται κάπως και όχι να λιώσει τελείως. Ανακατεύουμε καλά και σβήνουμε την φωτιά.
Βγάζουμε την τάρτα από το ψυγείο και την ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο για 8-9 λεπτά στους 180 βαθμούς (μόνον την ζύμη).
Την βγάζουμε και την γεμίζουμε με το σοκολατένιο μείγμα ταχινιού και ξανά-ψήνουμε για 12-15 λεπτά.
Την βγάζουμε εκ' νέου από τον φούρνο. την αφήνουμε να σταθεί λίγο και να χλιάνει και μετά την στολίζουμε με ολόκληρες φράουλες από την κομπόστα μας, με την βοήθεια ενός κουταλιού.
Καλή σας επιτυχία, εάν αποφασίσετε να την κάνετε.
Υ.Γ. Εάν μας μείνει κομπόστα φράουλας την κρατάμε στο ψυγείο μας για να συνοδεύσουμε ένα παγωτό ή ένα γιαούρτι ή τέλος, προσθέτουμε επιπλέον φράουλες ψιλοκομμένες και την "δένουμε" σε μαρμελάδα.
Αλλά πως να το περιγράψεις το συγκεκριμένο πόνημα, όταν περιέχει όλα τα πιο πάνω υλικά;
Γλυκάκι λαχταριστό, αμαρτωλό αλλά νηστίσιμο!!! Δεν υστερεί καθόλου σε γεύση, και μην αμφιβάλλετε καθόλου γι' αυτό, από μια τάρτα με σούπερ σοκολατένια πλούσια κρέμα όπως αυτή, ή αυτή με την σοκολατένια γκανάζ.
Δέχτηκα ενστάσεις από τους άνδρες, αλλά εμένα προσωπικά μου άρεσε ιδιαίτερα και γι' αυτό το τίμησα μέχρι και το τελευταίο του κομμάτι.
Σοκολατο-ταχινενια-χαλβαδο-φραουλένια...τάρτα
200 γραμ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις,
80 γραμ. ελαιόλαδο,
100 γραμ φυτική μαργαρίνη,
80 γραμ. ζάχαρη άχνη,
1 πρέζα αλάτι,
1 κουταλιά της σούπας, τσίπουρο,
1/2 κοφτό κουταλάκι κανέλα σκόνη,
2 κουταλάκια ξύσμα πορτοκαλιού.
Υλικά για την γέμιση της τάρτας.
150 γραμ. σοκολάτα κουβερτούρα,
250 γραμ. ταχίνι,
150 γραμ. χαλβά του μπακάλη με γεύση βανίλια,
χυμό από 2 μικρά πορτοκάλια,
1 κουταλιά φυτική μαργαρίνη.
Για την επικάλυψη-κομπόστα φράουλας.
180 γραμ φράουλες πλυμένες και καθαρισμένες, ολόκληρες αν είναι μικρές ή στην μέση αν είναι μεγάλες.
150 γραμ. ζάχαρη κρυσταλλική,
λίγη βανίλια κρυσταλλική,
χυμό από μισό λεμόνι.
Αρχικά βάζουμε τις φράουλες να σταθούν με την ζάχαρη μέσα σε μια κατσαρόλα, για μία ώρα, ώστε να κατεβάσουν τα υγρά τους.
Κατόπιν τις βάζουμε να βράσουν μαζί με την
βανίλια για 30-35 λεπτά.
Ρίχνουμε και τον χυμό λεμονιού και αφήνουμε να βράσουν για 5 λεπτά ακόμη.
Κλείνουμε την φωτιά και αφήνουμε την κομπόστα να ηρεμήσει και να κρυώσει.
Ετοιμάζουμε την βάθη της τάρτας, ρίχνοντας μέσα σε βαθύ μπολ, όλα τα υλικά μας και πλάθουμε με το χέρι. Μόλις η ζύμη έχει γίνει ομοιογενής, βουτυρώνουμε την ταρτιέρα μας και την βάζουμε στο ψυγείο για μια ώρα.
Κατόπιν περνάμε στο μείγμα σοκολάτας-ταχινιού, που θα γίνει μέσα σε κατσαρόλα.
Σπάμε την κουβερτούρα, ρίχνουμε τον χυμό από τα πορτοκάλια, το ταχίνι και τα ζεσταίνουμε σε χαμηλή θερμοκρασία μέχρι να ενωθούν.
Κατόπιν ρίχνουμε την μαργαρίνη ενώ τρίβουμε και τον χαλβά με τα δάχτυλά μας μέσα στο μείγμα. Θέλουμε να φαίνεται κάπως και όχι να λιώσει τελείως. Ανακατεύουμε καλά και σβήνουμε την φωτιά.
Βγάζουμε την τάρτα από το ψυγείο και την ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο για 8-9 λεπτά στους 180 βαθμούς (μόνον την ζύμη).
Την βγάζουμε και την γεμίζουμε με το σοκολατένιο μείγμα ταχινιού και ξανά-ψήνουμε για 12-15 λεπτά.
Την βγάζουμε εκ' νέου από τον φούρνο. την αφήνουμε να σταθεί λίγο και να χλιάνει και μετά την στολίζουμε με ολόκληρες φράουλες από την κομπόστα μας, με την βοήθεια ενός κουταλιού.
Καλή σας επιτυχία, εάν αποφασίσετε να την κάνετε.
Υ.Γ. Εάν μας μείνει κομπόστα φράουλας την κρατάμε στο ψυγείο μας για να συνοδεύσουμε ένα παγωτό ή ένα γιαούρτι ή τέλος, προσθέτουμε επιπλέον φράουλες ψιλοκομμένες και την "δένουμε" σε μαρμελάδα.
βρε τι παθαμε!!!! δεν μπορουμε να αδυνατισουμε!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΠηνελοπη μου εχω ιδεα οτι αυτο ειναι ανταξιο του αλλου, ξερεις ποιου, που διαδιδεται πια στο Μιλανο τουλαχιστον!
φιλακια και νασαι καλα.
καλο βραδυ
Καλημέρα Ειρήνη μου.
ΔιαγραφήΕλπίζω να έχει και αυτό, την καλή τύχη του προηγούμενου :-)))
Χαιρετισμούς πολλούς.
Μόνο για νηστεία δεν μου κάνει αυτό! Τέτοιος πλούτος γεύσης!
ΑπάντησηΔιαγραφήΝομίζω ότι οι άνδρες στην παρούσα φάση δεν έχουν δίκιο.
Με συγχωρείς κιόλας....
Θα το πάρω το κομμάτι τους. Μην επιμένεις σου λέω! Θα το πάρω!
Φιλιά πολλά και καλό σου μήνα σε λίγες ώρες από τώρα!!!!!!!!!!!!!
Πάρε το κοπέλα μου!
ΔιαγραφήΚι' ας τους να λένε...αν τους άκουγα εγώ τους άντρες μου, θα είχα ξεχάσει τι πάει να πει κατσαρόλα :-))
Φιλιά πολλά και καλό Σαββατοκύριακο.
Χα χα, ε όχι να υπάρχουν και ενστάσεις για ένα τέτοιο γλυκό!
ΑπάντησηΔιαγραφήΜα είναι υπέροχο, πολύ πλούσιο σε γεύση και με υλικά που συνδυάζονται τόσο καλά μεταξύ τους!
Φιλιά πολλά!
Οι ενστάσεις στο σπίτι μας είναι για όλα Ερμιόνη μου!!
ΔιαγραφήΣτην τρίτη, τέταρτη μπουκιά...κάπως ηρεμούν τα πράγματα :-)))
Φιλιά πολλά και καλημέρες.
Τελικα τα νηστισημα ειναι πολύ καλυτερα απο τα κανονικα χα χα!
ΑπάντησηΔιαγραφήΈχουν άλλη νοστιμιά, καθώς πρέπει να "αποφύγεις" υλικά και να τα κάνεις εξίσου δελεαστrικά και νόστιμα, dear Beauty!
ΔιαγραφήΚαι ακριβώς εκεί, κρύβεται η χάρη τους.
Θα συμφωνήσω κι εγώ ότι τα νηστίσιμα είναι πιο νόστιμα και υγιεινά από τα κανονικά! Ειδικά αυτή η τάρτα περιέχει τόσο νόστιμες γεύσεις και συνδυασμούς που σίγουρα είναι πειρασμός και πολύ όμορφη οπτικά, ανοιξιάτικη!
ΑπάντησηΔιαγραφήΗ εμφάνιση πάντα μετρά (!!!) Αμαλία μου, σε συνδυασμό πάντα με τα καλά υλικά.
ΔιαγραφήΚαλό ΣΚ εύχομαι.
Πωπωωωω!!! Υπέροχη... πλούσια και τέλεια!!! Άντε να κάνω δίαιτα!!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΤην κάνεις και γεύεσαι μικρό κομματάκι Κική μου. Η υπόλοιπη είναι για τους αγαπημένους :-)))
ΔιαγραφήΦιλιά πολλά.
Αχ αυτά τα γλυκά σου με το ταχίνι!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΕγώ πάντως δε θα σου δημιουργούσα πρόβλημα για το γλυκό!!!
Θυμίσου το την επομένη φορά!!
Πάω...να δημιουργήσω "σχολή" Peps!!!
ΔιαγραφήΑμέ, μόλις κάνω επανέκδοση...θα σε φωνάξω να ΄ρθεις :-)
Τέλεια συνταγή!!! Και εύκολη και πολύ πολύ νόστιμη!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλό μήνα
Φιλιά
Νεφέλη
Ευχαριστώ σε Νεφέλη μου.
ΔιαγραφήΚαι μπορώ να πω ότι είχε και εξαιρετική γεύση,
Καλό Σαββατοκύριακο σου εύχομαι.
Και νηστίσιμο και τόσο νόστιμο! Μα ποιος μπορεί να έχει ενστάσεις;
ΑπάντησηΔιαγραφήΈλα ντε, Μαρία μου;
ΔιαγραφήΚαι όμως να που υπήρξαν. Όχι πολύ μεγάλες...αλλά υπήρξαν!