Χριστός Ανέστη και Χρόνια Πολλά φίλες και φίλοι.
Πάει και το φετινό μας Πάσχα... Προσωπικά μου φάνηκε ότι πέρασε τρομερά γρήγορα, ίσως γιατί δεν το πολύ-κατάλαβα λόγω της τελευταίας μου αδιαθεσίας (που ακόμη δεν μ' έχει απελευθερώσει τελείως..).
Ώρες-ώρες, δικαιώνω αφάνταστα κάποιο δικό μου πρόσωπο (που δεν είναι πια στην ζωή) που συχνά-πυκνά έλεγε "όλα μια ιδέα είναι... Τρέξιμο, προετοιμασίες, συζητήσεις, λόγια...και τελικά καταλήγουμε στο "πάει, πέρασε κι' αυτό"!
Όλα μια ιδέα είναι, όντως, αν το καλοσκεφτεί κανείς :-)
Και μέσα σ' αυτά τα πλαίσια πολύ χαίρομαι που καταφέραμε να αποδράσουμε (έστω και για λίγο) την δεύτερη τούτη εβδομάδα, περνώντας από θάλασσες και από βουνά... έχοντας σαν σταθερή βάση το εξοχικό μας.
Πιάσαμε πρώτα τις παραλίες του Ν.Κορινθίας και μετά πήγαμε προς τα ορεινά, έχοντας καλή παρέα.
Κυκλώσαμε την ορεινή Κορινθία (Σούλι, Κλημέντι, Καίσαρι, Καλλιάνοι, Στυμφαλία, Καρτέρι, Λαύκα, Καστανιά) φτάνοντας στην Λίμνη Στυμφαλία και κάνοντας τον γύρω της μέσα από τα χωριά της οροσειράς της Ζήρειας (Κυλλήνη) περάσαμε και στην πλευρά της ορεινής Αρκαδίας (Κανδήλα, Βλαχέρνα, Λεβίδι και Βυτίνα).
Μετά πια, μέσω της Εθνικής Οδού Τριπόλεως-Αθήνας και αφήνοντας πίσω μας το Αρτεμίσιο ξαναπιάσαμε σιγά-σιγά... τις παραλίες της Κορινθίας.
Άντε να βρούμε και πάλι τους ρυθμούς της πόλης... με την ελπίδα ότι οι λιακάδες της Άνοιξης δεν θα μας εγκαταλείψουν πια.
Για την Άνοιξη που θέλουμε να "καλοπιάσουμε" λοιπόν... το επόμενο κερασματάκι.
Για το σώμα του κεϊκ
100 γραμ.αλεσμένο φουντούκι
(ψημένο αλλά όχι αλατισμένο)
150 γραμ. καστανή ζάχαρη,
80 γραμ. ταχίνι άγλυκο,
1 κουταλάκι γλυκού στιγμιαίο καφέ,
με άρωμα φουντούκι,
1 κουταλάκι κοφτό βανίλια κρυσταλλική,
120 γραμ. βούτυρο, σε θερμοκρασία δωματίου,
1/2 κούπα ηλιέλαιο,
200 γραμ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις,
80 γραμ. σιμιγδάλι ψιλό,
2,5 κουταλάκια μπεϊκιν πάουντερ,
150 γραμ. ζεστό νερό,
1/3 κούπας πορτοκαλάδα με ανθρακικό,
3 μεγάλα αυγά.
Για το σιρόπι
1 και 1/2 κούπας νερό,
1 κούπα ζάχαρη,
1 κουταλάκι καφέ στιγμιαίο με άρωμα φουντούκι
Για την κρέμα-γλάσσο
1/2 κούπα γάλα πλήρες,
180 γραμ. βούτυρο,
250 γραμ. κουβερτούρα τεμαχισμένη,
100 γραμ. πραλίνα φουντουκιού,
1 κουτάκι φυτική σαντιγύ,
100 γραμ. κρεμώδες τυρί.
Τα στάδια του γλυκού είναι κατ' ουσία τρία.
Αρχικά έφτιαξα το κεϊκ, με την λογική που συνήθως έχουμε για την παρασκευή ενός κεϊκ.
Χτύπησα τα αυγά με το βούτυρο και σταδιακά πρόσθεσα την ζάχαρη και το ηλιέλαιο.
Μέσα στο ζεστό νερό διέλυσα το ταχίνι και τον καφέ και μετά το ενσωμάτωσα στο μείγμα.
Σταδιακά έριξα το αλεύρι που είχα ενώσει με το σιμιγδάλι και το μπεϊκιν πάουντερ.
Και τελευταία μέσα στο μείγμα έβαλα: το αλεσμένο φουντούκι, την βανίλια και την πορτοκαλάδα.
Τον χυλό μου, τον μοίρασα σε δύο όμοια ταψάκια αλουμινίου καλά βουτυρωμένα και έψησα για 35 λεπτά περίπου λεπτά, στους 180 βαθμούς, με αέρα.
Όταν τα έβγαλα άφησα λίγο να κρυώσουν και στο ενδιάμεσο διάστημα έφτιαξα το κρεμώδες γλάσσο.
Ζέστανα το γάλα μαζί με το βούτυρο και την τεμαχισμένη κουβερτούρα.
Μετά χτύπησα τη φυτική σαντιγύ μέχρι να αφρατέψει λίγο και της πρόσθεσα το κρεμώδες τυρί και την πραλίνα φουντουκιού.
Κατόπιν ένωσα τα δύο μείγματα και έβαλα την κρέμα για μισή ώρα στο ψυγείο.
Επίσης, όσο έψηνα τα κεϊκς ετοίμασα και το σιρόπι με το οποίο τα σιρόπιασα μέσα στα ταψάκια.
Στη συνέχεια μετέφερα το πρώτο σε δίσκο με προσοχή γιατί είναι αρκετά μαλακό με το σιρόπι και μετά το πέρασα με μια καλή στρώση από την κρέμα μου.
Από πάνω τοποθέτησα το δεύτερο κομμάτι, επίσης με προσοχή (καθώς είπαμε είναι αρκετά μαλακό κι΄εμένα ελαφρώς μου έσπασε στην άκρη, αλλά καλύφθηκε με επιτυχία) και το πέρασα επίσης στρώμα από το γλάσο.
Έβαλα την όλη σύνθεση στο ψυγείο για μία ώρα για να παγώσει και να σφίξει το πάνω στρώμα από το γλάσσο και τέλος την στόλισα με λίγο ακόμη γλάσσο κάνοντας ελαφρώς κυματιστά σχέδια με μια μαρίζ καθώς και λίγα φουντούκια για το ντεκόρ.
Έτοιμο προς κατανάλωση.
Σας εύχομαι τα καλύτερα για τις επόμενες ημέρες και μέχρι να τα ξαναπούμε.
Πάει και το φετινό μας Πάσχα... Προσωπικά μου φάνηκε ότι πέρασε τρομερά γρήγορα, ίσως γιατί δεν το πολύ-κατάλαβα λόγω της τελευταίας μου αδιαθεσίας (που ακόμη δεν μ' έχει απελευθερώσει τελείως..).
Ώρες-ώρες, δικαιώνω αφάνταστα κάποιο δικό μου πρόσωπο (που δεν είναι πια στην ζωή) που συχνά-πυκνά έλεγε "όλα μια ιδέα είναι... Τρέξιμο, προετοιμασίες, συζητήσεις, λόγια...και τελικά καταλήγουμε στο "πάει, πέρασε κι' αυτό"!
Όλα μια ιδέα είναι, όντως, αν το καλοσκεφτεί κανείς :-)
Και μέσα σ' αυτά τα πλαίσια πολύ χαίρομαι που καταφέραμε να αποδράσουμε (έστω και για λίγο) την δεύτερη τούτη εβδομάδα, περνώντας από θάλασσες και από βουνά... έχοντας σαν σταθερή βάση το εξοχικό μας.
Πιάσαμε πρώτα τις παραλίες του Ν.Κορινθίας και μετά πήγαμε προς τα ορεινά, έχοντας καλή παρέα.
Κυκλώσαμε την ορεινή Κορινθία (Σούλι, Κλημέντι, Καίσαρι, Καλλιάνοι, Στυμφαλία, Καρτέρι, Λαύκα, Καστανιά) φτάνοντας στην Λίμνη Στυμφαλία και κάνοντας τον γύρω της μέσα από τα χωριά της οροσειράς της Ζήρειας (Κυλλήνη) περάσαμε και στην πλευρά της ορεινής Αρκαδίας (Κανδήλα, Βλαχέρνα, Λεβίδι και Βυτίνα).
Μετά πια, μέσω της Εθνικής Οδού Τριπόλεως-Αθήνας και αφήνοντας πίσω μας το Αρτεμίσιο ξαναπιάσαμε σιγά-σιγά... τις παραλίες της Κορινθίας.
Άντε να βρούμε και πάλι τους ρυθμούς της πόλης... με την ελπίδα ότι οι λιακάδες της Άνοιξης δεν θα μας εγκαταλείψουν πια.
Για την Άνοιξη που θέλουμε να "καλοπιάσουμε" λοιπόν... το επόμενο κερασματάκι.
Κέϊκ-Τούρτα Φουντουκιού
Για το σώμα του κεϊκ
100 γραμ.αλεσμένο φουντούκι
(ψημένο αλλά όχι αλατισμένο)
150 γραμ. καστανή ζάχαρη,
80 γραμ. ταχίνι άγλυκο,
1 κουταλάκι γλυκού στιγμιαίο καφέ,
με άρωμα φουντούκι,
1 κουταλάκι κοφτό βανίλια κρυσταλλική,
120 γραμ. βούτυρο, σε θερμοκρασία δωματίου,
1/2 κούπα ηλιέλαιο,
200 γραμ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις,
80 γραμ. σιμιγδάλι ψιλό,
2,5 κουταλάκια μπεϊκιν πάουντερ,
150 γραμ. ζεστό νερό,
1/3 κούπας πορτοκαλάδα με ανθρακικό,
3 μεγάλα αυγά.
Για το σιρόπι
1 και 1/2 κούπας νερό,
1 κούπα ζάχαρη,
1 κουταλάκι καφέ στιγμιαίο με άρωμα φουντούκι
Για την κρέμα-γλάσσο
1/2 κούπα γάλα πλήρες,
180 γραμ. βούτυρο,
250 γραμ. κουβερτούρα τεμαχισμένη,
100 γραμ. πραλίνα φουντουκιού,
1 κουτάκι φυτική σαντιγύ,
100 γραμ. κρεμώδες τυρί.
Τα στάδια του γλυκού είναι κατ' ουσία τρία.
Αρχικά έφτιαξα το κεϊκ, με την λογική που συνήθως έχουμε για την παρασκευή ενός κεϊκ.
Χτύπησα τα αυγά με το βούτυρο και σταδιακά πρόσθεσα την ζάχαρη και το ηλιέλαιο.
Μέσα στο ζεστό νερό διέλυσα το ταχίνι και τον καφέ και μετά το ενσωμάτωσα στο μείγμα.
Σταδιακά έριξα το αλεύρι που είχα ενώσει με το σιμιγδάλι και το μπεϊκιν πάουντερ.
Και τελευταία μέσα στο μείγμα έβαλα: το αλεσμένο φουντούκι, την βανίλια και την πορτοκαλάδα.
Τον χυλό μου, τον μοίρασα σε δύο όμοια ταψάκια αλουμινίου καλά βουτυρωμένα και έψησα για 35 λεπτά περίπου λεπτά, στους 180 βαθμούς, με αέρα.
Όταν τα έβγαλα άφησα λίγο να κρυώσουν και στο ενδιάμεσο διάστημα έφτιαξα το κρεμώδες γλάσσο.
Ζέστανα το γάλα μαζί με το βούτυρο και την τεμαχισμένη κουβερτούρα.
Μετά χτύπησα τη φυτική σαντιγύ μέχρι να αφρατέψει λίγο και της πρόσθεσα το κρεμώδες τυρί και την πραλίνα φουντουκιού.
Κατόπιν ένωσα τα δύο μείγματα και έβαλα την κρέμα για μισή ώρα στο ψυγείο.
Επίσης, όσο έψηνα τα κεϊκς ετοίμασα και το σιρόπι με το οποίο τα σιρόπιασα μέσα στα ταψάκια.
Στη συνέχεια μετέφερα το πρώτο σε δίσκο με προσοχή γιατί είναι αρκετά μαλακό με το σιρόπι και μετά το πέρασα με μια καλή στρώση από την κρέμα μου.
Από πάνω τοποθέτησα το δεύτερο κομμάτι, επίσης με προσοχή (καθώς είπαμε είναι αρκετά μαλακό κι΄εμένα ελαφρώς μου έσπασε στην άκρη, αλλά καλύφθηκε με επιτυχία) και το πέρασα επίσης στρώμα από το γλάσο.
Έβαλα την όλη σύνθεση στο ψυγείο για μία ώρα για να παγώσει και να σφίξει το πάνω στρώμα από το γλάσσο και τέλος την στόλισα με λίγο ακόμη γλάσσο κάνοντας ελαφρώς κυματιστά σχέδια με μια μαρίζ καθώς και λίγα φουντούκια για το ντεκόρ.
Έτοιμο προς κατανάλωση.
Σας εύχομαι τα καλύτερα για τις επόμενες ημέρες και μέχρι να τα ξαναπούμε.
Χρόνια πολλά, Αληθώς Ανέστη Πηνελόπη μου!
ΑπάντησηΔιαγραφήΤι ωραία που τα περάσατε φέτος! Εξόρμηση στο φουλ!
Η τούρτα υπέροχη, απολύτως του γούστου μου!
Φιλιά πολλά!
Ευχαριστούμε σε, Ερμιόνη μου!
ΔιαγραφήΉταν μια mini εξόρμηση είναι η αλήθεια, καθώς η "έχουσα" το "γενικό πρόσταγμα" ήταν λιγάκι ντεφορμέ...
Αλλά καλά πήγαν όλα ευτυχώς.
Το τουρτό-κεϊκ, πραγματικά θα είναι "ταμάμ" για σένα που λατρεύεις την πραλίνα, οπότε ξεκίνα δοκιμές :-))
Αληθώς Ανέστη Πηνελόπη μου, τι όμορφη περιήγηση που είχατε!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαι του χρόνου!
Η τούρτα φουντούκι είναι πολύ ωραία, έχει πολλά υλικά και πιστεύω ότι το αποτέλεσμα σε ανταμείβει!
Καλό σου βράδυ!
Χρόνια Πολλά και σε σένα Μάχη.
ΔιαγραφήΕ, το μικρό μας ταξιδάκι ήταν το απαραίτητο, έτσι για ν' αλλάξουμε κλίμα και παραστάσεις κι' ευτυχώς ο καιρός στάθηκε καλός μαζί μας εκείνες τις μέρες.
Όσο για το τουρτο-κεϊκ, δεν έχω παράπονο...καταναλώθηκε μέχρι τέλους!!
Χαιρετισμούς πολλούς.
Χρόνια πολλά Πηνελόπη μου!!! Πρέπει να περάσατε πολύ ωραία!!! Και του χρόνου!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΦοβερά νόστιμη η τούρτα σου!!! Με υλικά και γεύσεις φανταστικές!!!
Σ' ευχαριστώ ακόμα μια φορά για το δωράκι που κέρδισα και την Δευτέρα έλα να δείς το πρώτο γλυκό από το βιβλίο σου που είναι αφιερωμένο σε σένα!! :)
Καλό βράδυ και καλή Κυριακή!
Χρόνια Πολλά και σ' εσάς Κική μου.
ΔιαγραφήΚαι του χρόνου καλύτερα για όλους μας :--)
Παρακαλώ... Θα έρθω άμεσα για να σε διαβάσω και ευχαριστώ εκ΄των προτέρων για την αφιέρωση.
Φιλιά πολλά.
Χρόνια Πολλά και καλά!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΩραία βόλτα ένα μέρος της μάλλον θα το κάνουμε εμείς τώρα που οι πολλοί γύρισαν.
Ευχαριστούμε Ξανθή μου, επίσης και σ' εσάς.
ΔιαγραφήΝα την πάτε τούτη την "βόλτα" γιατί αξίζει το τοπίο, ειδικά αυτήν την εποχή.
Μην νομίσεις πάντως ότι συναντήσαμε και πολλούς...Ήταν πολύ καλό το timing και για εμάς.
Χαιρετισμούς πολλούς και καλό απόγευμα.
Αληθώς ανέστη, Χρόνια πολλά, Πηνελόπη μου!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚι εμείς ετοιμαζόμουν για μια βόλτα.
Το κέικ σου πολύ του γούστου μου, θα δοκιμαστεί, ευχαριστώ!
Φιλάκια!
Με το καλό και στην δική σας βόλτα Ελένη μου.
ΔιαγραφήΌσο για το κεϊκκ πραγματικά ήταν μια πολύ καλή επιλογή τούτος ο τρόπος παρασκευής και τα υλικάς.
έδεσαν όλα όμορφα μεταξύ τους.
Φιλιά πολλά κι' από εμένα.
Χρόνια πολλά Πηνελόπη μου! Πάντα να περνάτε όμορφα!
ΑπάντησηΔιαγραφήΤο κέικ σου φαίνεται λαχταριστό!
Χρόνια Πολλά και σ' εσάς Μαρία μου.
ΔιαγραφήΕυχαριστώ πολύ.
Ε, το κεκάκι είχε πραγματικά πολύ θετικές κριτικές, οπότε συνιστώ μια δοκιμή του σε όποιον έχει την διάθεση.
Χαιρετισμούς.
Χρόνια πολλά Πηνελόπη! Με τέτοια τούρτα, πώς να μην καλοπιάσεις την άνοιξη!
ΑπάντησηΔιαγραφήΕίδες Χρύσα μου...αλλά σήμερα συννεφιές και αέρας!
ΔιαγραφήΦαίνεται πως δεν πέτυχε το "καλόπιασμα" :-))
Χρόνια Πολλά και σ' εσάς καλή μου.
Χριστός Ανέστη φίλη μου και η τούρτα αγαπημένη μου!
ΑπάντησηΔιαγραφήΑληθώς Ανέστη Αχτίδα μου.
ΔιαγραφήΧαίρομαι που σου άρεσε τούτο το γλυκό. Άντε να σε "βάλω στα αίματα" για να το φτιάξεις με την σειρά σου και να γλυκάνεις όλους τους αγαπημένους σου.
Χαιρετισμούς και φιλιά πολλά (κι' ένα παραπανίσιο για την Κλωντή, που είναι κούκλα).
Χρόνια Πολλά Πηνελόπη !!
ΑπάντησηΔιαγραφήΤο γλυκό σου φαίνεται λαχταριστό, το φουντούκι είναι τέλεια επιλογή ;)
Χρόνια Πολλά και σ' εσένα Άρη.
ΔιαγραφήΕυχαριστώ σε για καλά σου λόγια. Σαφώς και το φουντούκι είναι πολύ αγαπημένος ξηρός καρπός (τόσο για μένα όσο και για τους άντρες της οικογένειας) οπότε εδώ είχε και την τέλεια εφαρμογή :-)
Χρόνια Πολλά!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΆπαιχτο το γλυκό, τρελαίνομαι για γλυκά με πραλίνα φουντουκιού!
Ευχαριστώ σε Τάνια, αντεύχομαι ολόψυχα Χρόνια Πολλά.
ΔιαγραφήΤελικά είστε πολλές και πολλοί οι funs της πραλίνας. Εγώ πάλι δεν είμαι και τόσο φανατική, αλλά επειδή αγαπώ τα φουντούκια φροντίζω να τα συνδυάζω για να γλυκαίνω και τους άντρες μου που την αγαπούν (την πραλίνα εννοώ..)
Χρονια πολλα Πηνελοπη!!!ολαμια ιδεα ιεναι συμφωνω απολυτα!
ΑπάντησηΔιαγραφήνα σαι καλα που καλοπιασες την ανοιξη με αυτο το υπεροχο φουντουκογλυκο μπαςκαι δουμε ηλιο!!1
φαιεται πεντανοστιμο,γεια στα χερια σου!!
φιλια!!!
Γεια σου Κική μου (με τον λαχταριστό οβελία σας...και το κοκορέτσι...)
ΔιαγραφήΧρόνια Πολλά σου εύχομαι επίσης.
Την καλόπιασα, μωρέ την Άνοιξη.... Αλλά από χθες όλο και κάνει πάλι ζαβολιές! Λες να θέλει κι' άλλο γλυκάκι;
Φιλιά πολλά κι' από εμένα.
Χρόνια πολλά Πηνελόπη!
ΑπάντησηΔιαγραφήΗ πραλίνα φουντουκιού ταιριάζει τόσο στα κέικ και είναι ότι πιο νόστιμο για τούρτα!
Καλή εβδομάδα!
Χρόνια Πολλά και σ' εσένα Αγγελική.
ΔιαγραφήΕίναι όπως και να το κάνουμε ένα υλικό λαχταριστό η πραλίνα (κι' ας μην της έχω προσωπικά την λατρεία που της έχουν άλλοι μες στην οικογένεια). Πραγματικά σου δίνει αφορμές για πειραματισμούς σε διάφορα επίπεδα :-))
Καλή εβδομάδα να 'χεις.