Βάγια, Βάγια των βαγιών, τρώνε ψάρι και κολιό... κι ως την άλλη Κυριακή με το κόκκινο αυγό!
Φτάσαμε αισίως και στην Κυριακή των Βαϊων (2 μέρες μας χωρίζουν) και όπως λέει το έθιμο και σε τούτη την γιορτή πρέπει στο τραπέζι μας να έχουμε ψάρι, αν και οι αναφορές σχετικά με το αν καταλύεται τελικά το ψάρι το 40ημερο της νηστείας, είναι διχασμένες...
Όπως άλλωστε μια ζωή διχασμένα ήταν πολλά ιστορικά και μη γεγονότα σε τούτο τον τόπο!
Προσωπικά θυμάμαι τις γιαγιάδες και τους παππούδες μου, να λένε διάφορα σχετικά με το θέμα καθώς την Κυριακή των Βαϊων σταματά η νηστεία της Σαρακοστής και αρχίζει η ξεχωριστή και άκρως ιδιαίτερη νηστεία της Μεγάλης Εβδομάδας.
Ιδιαίτερη και αυστηρή... αλλά ταυτόχρονα θυμάμαι να υπάρχει και ψάρι πάντα στο τραπέζι της Κυριακής, καθώς τότε οι οικογένειες συνήθιζαν να κάθονται όλες μαζί στο τραπέζι αυτό.
Ας τηρήσουμε λοιπόν κι' εμείς με την σειρά μας το έθιμο και ας δούμε τις κροκέτες Γλαύκου που ακολουθούν.
Να επισημάνω πως τις συγκεκριμένες εγώ τις έκανα του Ευαγγελισμού στηριζόμενη στην συνταγή της φίλης μας της Πέπης (Pepi's Kitchen) για τις κροκέτες μπακαλιάρου, και ενδεχομένως θα τις ξανακάνω τούτη την Κυριακή, αλλά από δίπλα θα βάλω και λίγο ψητό ψαράκι!
Υλικά για 12-15 κροκέτες, για 4-5 άτομα περίπου, ανάλογα πάντα με το πόσο συμπαθούν ή όχι τις ψαροκαταστάσεις και τις ψαρογεύσεις (αν κι' εδώ η γεύση του ψαριού δεν είναι έντονη, σας το ορκίζομαι).
1 κιλό χοντρό φιλέτο γλαύκου,
μαδημένο με το μαχαίρι ή το χέρι,
1 μεγάλο αυγό,
1 ποτήρι μπύρας,
3/4 ποτηριού αλεύρι για όλες τις χρήσεις,
1 κουταλάκι μπεϊκιν πάουντερ,
1/2 ματζάκι μάραθου ψιλοκομμένου
(αλλά όχι τα χοντρά από τα κοτσανάκια του)
1/2 κόκκινη πιπεριά Φλωρίνης κομμένη
σε μικρά καρεδάκια,
2 κουταλιές ούζο, αλάτι, πιπέρι και κάρυ
περίπου μισό κοφτό κουταλάκι από το καθένα,
λίγο σπόρο γλυκανίσου καλά κοπανισμένο
στο γουδί.
Και τέλος, περίπου 1.5 ποτήρι ελαιόλαδο για το τηγάνισμα (εάν χρειαστεί μπορεί να συμπληρωθεί λίγο προς το τέλος της διαδικασίας του τηγανίσματος).
Σε βαθύ μπολ έβαλα όλα μου τα υλικά, ανακάτεψα καλά μ' ένα κουτάλι να ενωθούν και τελευταία ενσωμάτωσα μέσα στο μείγμα μου (και σταδιακά) την μπύρα και το μπεϊκιν πάουντερ.
Άφησα το μείγμα να σταθεί για μισή ωρίτσα στο ψυγείο και αφού έβαλα το λάδι μου να κάψει ξεκίνησα το τηγάνισμα.
Κάθε φορά που έπαιρνε λίγο χρώμα η μια πλευρά της κροκέτας την γύριζα από την άλλη με την βοήθεια δύο πιρουνιών και επανέλαβα την διαδικασία δύο φορές ακόμη, μέχρι που κάθε κροκέτα απόκτησε χρυσαφένια και τραγανή κρούστα.
Τις ακούμπησα σε πιάτο στρωμένο με χαρτί κουζίνας για να φύγουν τα περιττά λάδια και μετά από λίγο μεταφέρθηκαν στο πιάτο που θα σερβιρίζονταν.
Συνοδεύτηκαν από μια πλούσια πράσινη σαλάτα και σκορδαλιά με παντζάρια και καρύδια που πραγματικά βγήκε "δυναμίτης" καθώς έβαλα λίγο παραπάνω σκόρδο ;-)
Όμως γευστικά ήταν συναρπαστική, και κόντεψα να την τελειώσω αλείφοντας την πάνω στο ψωμί... μέχρι που είπα πως πρέπει να βάλω "φρένο"!
Ο γλαύκος είναι ένα πολύ ιδιαίτερο ψάρι, χωρίς καθόλου κόκαλα (εκτός από το κεντρικό του) και το κρέας του είναι τόσο λευκό και συμπαγές που ίσως θυμίζει λίγο στην υφή το φιλέτο κοτόπουλου.
Τις ευχές μου για τούτο το Σαββατοκύριακο.
Χρόνια Πολλά και Καλά σε όσους ανάμεσά σας γιορτάζουν.
Με Υγεία και Δύναμη στη Μεγάλη Εβδομάδα και την Ανάσταση.
Φτάσαμε αισίως και στην Κυριακή των Βαϊων (2 μέρες μας χωρίζουν) και όπως λέει το έθιμο και σε τούτη την γιορτή πρέπει στο τραπέζι μας να έχουμε ψάρι, αν και οι αναφορές σχετικά με το αν καταλύεται τελικά το ψάρι το 40ημερο της νηστείας, είναι διχασμένες...
Όπως άλλωστε μια ζωή διχασμένα ήταν πολλά ιστορικά και μη γεγονότα σε τούτο τον τόπο!
Προσωπικά θυμάμαι τις γιαγιάδες και τους παππούδες μου, να λένε διάφορα σχετικά με το θέμα καθώς την Κυριακή των Βαϊων σταματά η νηστεία της Σαρακοστής και αρχίζει η ξεχωριστή και άκρως ιδιαίτερη νηστεία της Μεγάλης Εβδομάδας.
Ιδιαίτερη και αυστηρή... αλλά ταυτόχρονα θυμάμαι να υπάρχει και ψάρι πάντα στο τραπέζι της Κυριακής, καθώς τότε οι οικογένειες συνήθιζαν να κάθονται όλες μαζί στο τραπέζι αυτό.
Ας τηρήσουμε λοιπόν κι' εμείς με την σειρά μας το έθιμο και ας δούμε τις κροκέτες Γλαύκου που ακολουθούν.
Να επισημάνω πως τις συγκεκριμένες εγώ τις έκανα του Ευαγγελισμού στηριζόμενη στην συνταγή της φίλης μας της Πέπης (Pepi's Kitchen) για τις κροκέτες μπακαλιάρου, και ενδεχομένως θα τις ξανακάνω τούτη την Κυριακή, αλλά από δίπλα θα βάλω και λίγο ψητό ψαράκι!
Κροκέτες Γλαύκου (οι οποίες μπορούν να γίνουν και με χοντρό φιλέτο γαλέου)
Υλικά για 12-15 κροκέτες, για 4-5 άτομα περίπου, ανάλογα πάντα με το πόσο συμπαθούν ή όχι τις ψαροκαταστάσεις και τις ψαρογεύσεις (αν κι' εδώ η γεύση του ψαριού δεν είναι έντονη, σας το ορκίζομαι).
1 κιλό χοντρό φιλέτο γλαύκου,
μαδημένο με το μαχαίρι ή το χέρι,
1 μεγάλο αυγό,
1 ποτήρι μπύρας,
3/4 ποτηριού αλεύρι για όλες τις χρήσεις,
1 κουταλάκι μπεϊκιν πάουντερ,
1/2 ματζάκι μάραθου ψιλοκομμένου
(αλλά όχι τα χοντρά από τα κοτσανάκια του)
1/2 κόκκινη πιπεριά Φλωρίνης κομμένη
σε μικρά καρεδάκια,
2 κουταλιές ούζο, αλάτι, πιπέρι και κάρυ
περίπου μισό κοφτό κουταλάκι από το καθένα,
λίγο σπόρο γλυκανίσου καλά κοπανισμένο
στο γουδί.
Και τέλος, περίπου 1.5 ποτήρι ελαιόλαδο για το τηγάνισμα (εάν χρειαστεί μπορεί να συμπληρωθεί λίγο προς το τέλος της διαδικασίας του τηγανίσματος).
Σε βαθύ μπολ έβαλα όλα μου τα υλικά, ανακάτεψα καλά μ' ένα κουτάλι να ενωθούν και τελευταία ενσωμάτωσα μέσα στο μείγμα μου (και σταδιακά) την μπύρα και το μπεϊκιν πάουντερ.
Άφησα το μείγμα να σταθεί για μισή ωρίτσα στο ψυγείο και αφού έβαλα το λάδι μου να κάψει ξεκίνησα το τηγάνισμα.
Κάθε φορά που έπαιρνε λίγο χρώμα η μια πλευρά της κροκέτας την γύριζα από την άλλη με την βοήθεια δύο πιρουνιών και επανέλαβα την διαδικασία δύο φορές ακόμη, μέχρι που κάθε κροκέτα απόκτησε χρυσαφένια και τραγανή κρούστα.
Τις ακούμπησα σε πιάτο στρωμένο με χαρτί κουζίνας για να φύγουν τα περιττά λάδια και μετά από λίγο μεταφέρθηκαν στο πιάτο που θα σερβιρίζονταν.
Συνοδεύτηκαν από μια πλούσια πράσινη σαλάτα και σκορδαλιά με παντζάρια και καρύδια που πραγματικά βγήκε "δυναμίτης" καθώς έβαλα λίγο παραπάνω σκόρδο ;-)
Όμως γευστικά ήταν συναρπαστική, και κόντεψα να την τελειώσω αλείφοντας την πάνω στο ψωμί... μέχρι που είπα πως πρέπει να βάλω "φρένο"!
Ο γλαύκος είναι ένα πολύ ιδιαίτερο ψάρι, χωρίς καθόλου κόκαλα (εκτός από το κεντρικό του) και το κρέας του είναι τόσο λευκό και συμπαγές που ίσως θυμίζει λίγο στην υφή το φιλέτο κοτόπουλου.
Εάν το μέγεθος του είναι μεγάλο, μπορεί κάθε φέτα του να ζυγίζει από 1,5 έως και 2 κιλά!
Εάν τον βρείτε λοιπόν σε καλό ψαράδικο ή στην κεντρική ψαραγορά μην τον προσπεράσετε...
Τις ευχές μου για τούτο το Σαββατοκύριακο.
Χρόνια Πολλά και Καλά σε όσους ανάμεσά σας γιορτάζουν.
Με Υγεία και Δύναμη στη Μεγάλη Εβδομάδα και την Ανάσταση.
Αυτό το ψάρι δεν το ήξερα!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΗ συνταγή φαίνεται πάρα πολύ νόστιμη!!! Θα το φτιάξω την Κυριακή!!!!
Καλό Πάσχα σε σένα και την οικογένειά σου!!!
Στέλλα μου, είναι ψάρι που θυμίζει γαλέο ή κάποιο άλλο "καρχαριοειδές" Ιδιαίτερο στην γεύση και στην υφή και τα μυρωδικά του ταιριάζουν πολύ.
ΔιαγραφήΕυχαριστώ πολύ για τις ευχές σου και ανταποδίδω με αγάπη και εκτίμηση.
Πω πω... ο χυλός πρέπει να δίνει απίθανη γεύση στο ψάρι.
ΑπάντησηΔιαγραφήΟι πιπεριές, το κάρυ και ο μάραθος είναι υλικά που μου αρέσουν πολύ άλλωστε.
Και παρόλο που δεν πολυσυμπαθώ τα τηγανιτά, οι κροκέτες σου δείχνουν φοβερά δελεαστικές!
Σε φιλώ
Ερμιόνη μου κι' εγώ τα τηγανιτά δεν τα συνηθίζω ιδιαίτερα αλλά τελευταίως έπεσαν απανωτές οι συνταγές με τηγάνι.
ΔιαγραφήΤο απαιτούσε ωστόσο η περίσταση.
Οι συγκεκριμένες κροκέτες είναι πολύ γευστικές και φυσικά μπορείς να τις δοκιμάσεις με το ψαχνό φιλέτο ενός άλλου ψαριού.
Φιλιά πολλά κι' από εμένα και να έχετε ένα όμορφο Πάσχα εύχομαι.
Ωραιο φαινεται, και νοστιμο,καλη Μεγαλη Εβδομαδα να την περασουμε με κατανυξη πορσευχη κια δυναμη ψυχης ,καλο βραδυ.
ΑπάντησηΔιαγραφήΕυχαριστώ πολύ Χρυσούλα.
ΔιαγραφήΑντεύχομαι για ότι πιο όμορφα επιθυμείς εσύ και η οικογένειά σου, τούτες τις άγιες μέρες.
Χαιρετισμούς πολλούς και καλή Ανάσταση.
Τέλειες οι κροκέτες σου!!!!!!!!!!! Ενισχυμένες με πιπεριά, κάρυ, γλυκάνισο.....θα πρέπει να σου έγιναν πολύ νόστιμες και αρωματικές!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΔεν έχω φάει ποτέ γλαύκο και θέλω πολύ να τον δοκιμάσω!!
Σ' ευχαριστώ πολύ Πηνελόπη μου!!!
Παρακαλώ Πέπη μου. Για μια ακόμη φορά στάθηκες αφορμή για να φτιάξω κάτι πολύ νόστιμο.
ΔιαγραφήΌπως ήδη έγραψα, ο γλαύκος είναι ιδαίτερο ψάρι. Αν το βρεις κάνε μια δοκιμή και πιστεύω πως θα σου αρέσει.
Φιλιά πολλά και Καλή Ανάσταση σου εύχομαι.
Πω πω!! πολύ λαχταριστές αυτές οι κροκέτες και μυρωδάτες!! Πρέπει να τρώγονται μετά μανίας!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΦιλιά!
Χαίρομαι που δημιούργησαν θετικές εντυπώσεις τούτες οι κροκέτες Μαρί μου.
ΔιαγραφήΈγιναν όντως πολύ γευστικές και νόστιμες.
Χαιρετισμούς πολλούς και καλή Ανάσταση σου εύχομαι.
Άλλη μία αρωματική πρόταση !! Πόσα μυρωδικά ?!!? :-)
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλή εβδομάδα Πηνελόπη !!
Καλώς τον Άρη!
ΔιαγραφήΕ, προσπαθώ φίλε μου να "ανταποκριθώ" στο αρωματικό όνομα του blog και με την ελπίδα πάντα κάποιες από τις προτάσεις μου να βρίσκουν ανταπόκριση ανάμεσά σας.
Καλή Ανάσταση σου εύχομαι ολόψυχα με Υγεία και πολλές νοστιμιές :-)
Τρελαίνομαι...και να πάρει η ευχή σήμερα έφαγα..σπανακόρυζο (κιχ) μα τι να κάνω..νηστεία βλέπεις..Αχ! και να είχα τώρα μία..πιατέλα από αυτό που δείχνεις!
ΑπάντησηΔιαγραφήΣιγά-σιγά Αχτίδα μου, θα περάσει και η Μεγάλη Εβδομάδα και οι νοστιμιές θα μας "ξανασυναντήσουν" :-))
ΔιαγραφήΧαιρετισμούς Πολλούς και να έχετε μια όμορφη Πασχαλιά όλοι σας.
Ξετρελλάθηκα με τις γλαυκοκροκέτες σου Πηνελόπη μου!!! Φοβερά αρωματική και νοστιμότατη πρόταση!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΣήμερα πήρα και το δώρο σου και μου άρεσε φοβερά!!! Σ" ευχαριστώ και πάλι Πηνελόπη μου και σου εύχομαι να είστε πάντα γεροί, ευτυχισμένοι κι εσύ δημιουργική όπως τώρα!!!
Αμέσως μετά το Πάσχα θα κάνω και ειδική ανάρτηση με συνταγή από το δώρο σου!!
Καλή μεγάλη εβδομάδα!!
Χαίρομαι που έφτασε εγκαίρως Κική μου (σαν Πασχαλιάτικος μπουναμάς). Να το χαρείς σου εύχομαι και να βρεις πολλές γλυκές νοστιμιές προς εφαρμογή από το περιεχόμενό του.
ΔιαγραφήΟι κροκέτες αυτές ευτυχώς δημιούργησαν καλές εντυπώσεις σε μικρούς και μεγάλους και δεν πήγε "χαμένο" και το τηγάνισμα :-))
Καλό υπόλοιπο στην Μεγάλη Εβδομάδα εύχομαι και φυσικά με Υγεία και Δύναμη στην φετινή Ανάσταση.
μ αρεσει πολυ ο γλαυκος και ο τις κροκετες αυτες θα μπορουσα να τις κανω μια χαψια!μ αρεσε παρα πολυ η πιπερια που προσθεσες!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήκαλο Πασχα Πηνελοπη μου,με υγεια σε σενα και οσους αγαπας!
φιλια!!!
Κικίτσα είσαι από αυτούς που γνωρίζουν τον γλαύκο, οπότε νομίζω πως με καταλαβαίνεις όταν κάνω στην σχετική περιγραφή...
ΔιαγραφήΚαλό Πάσχα και σ' εσένα φίλη μου. Αγάπη και Υγεία σε ΄σένα και τους ανθρώπους σου.
Καλή Ανάσταση, Πηνελόπη!
ΑπάντησηΔιαγραφήΧαρά κι υγεία για όλους! Να χαίρεσαι τους αγαπημένους σου!
Επίσης αγαπητέ μου Ευάγγελε.
ΔιαγραφήΥγεία πάνω από όλα. Mε λογική και διάθεση δημιουργίας ελπίζω ότι θα τα καταφέρουμε και με την φετινή Ανάσταση!
Πάρα πολύ πετυχημένες!! Μια κατσαρόλα στη καθησιά μου παρακαλώ!!Θα τη σώσω τη συνταγή γιατί την βρήκα εξαιρετική!!! Καλό Πάσχα Πηνελόπη μου!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΓια μια κατσαρόλα δεν ξέρω Λίλια μου...αλλά μισή σίγουρα θα την τσάκιζα (όπως άλλωστε έγινε...) κι' εγώ!
ΔιαγραφήΝα την φτιάξεις και νομίζω πως θα με δικαιώσεις με την δοκιμή.
Χαιρετισμούς πολλούς και σου εύχομαι ολόψυχα με το καλό στην φετινή Ανάσταση.