Κάποιες φορές όταν πέφτω πάνω σε άνθρωπο μερακλή, που κάνει απλά και νόστιμα πράγματα με τα χέρια του, πολύ το χαίρομαι. Και για να το κάνω πιο συγκεκριμένο, μιλάω για κείνους τους τεχνίτες που φτιάχνουν χειροποίητα: φύλλο κρούστας, φύλλο καταϊφι, πίτες για σουβλάκια, γεμιστά σπιτικά ζυμαρικά όπως ραβιόλια και βαρένικα, κουλούρια αλμυρά ή γλυκά, αλλά και ότι άλλο σχετικό βάζετε με το νου σας.
Μιλάω για εκείνους τους ανθρώπους που βρέθηκαν σε διάφορες συνοικίες και σημεία της πόλης μας αλλά και ολόκληρης της χώρας, έχοντας έρθει από κάπου αλλού καθώς οι εκεί "ρίζες" τους κόπηκαν με τον έναν ή τον άλλο τρόπο. Όμως έφεραν μαζί τους μια τεχνική ή τέχνη αν θέλετε... και μερικά πολύτιμα για την τεχνική τους εργαλεία και κατσαρολικά, που τους βοήθησαν να επιβιώσουν!
Κάπως έτσι "έπεσα" στον άνθρωπό μου στην λαϊκή αγορά, που φτιάχνει τις πιο νόστιμες πίτες για σουβλάκια που ίσως έχετε δοκιμάσει. Μικρές, μεσαίες αλλά και μεγάλες. Από άσπρο αλεύρι, αλεύρι ολικής αλλά και από αλεύρι καλαμποκιού. Σ' αυτές τις τελευταίες θα σταθώ, καθώς ήταν σκέτη αποκάλυψη.
Πολύ νόστιμες, πολύ "ελαφριές" στη γεύση αλλά και στην χώνευση ;-) με μοναδική αφράτη υπόσταση, και με μια ιδιαίτερη γεύση χάρη στο άλευρο καλαμποκιού.
Αν λοιπόν συναντήσετε σε κάποιο σημείο στην περιοχή σας, έναν τέτοιο άνθρωπο μην τον προσπεράσετε...και σαφώς μην προσπεράσετε και τις πίτες καλαμποκιού, γιατί εσείς θα χάσετε :-))
Ανάλογα τα άτομα που έχετε να ταϊσετε, τόσες πίτες θα χρησιμοποιήσετε και αντίστοιχα θα προσαρμόσετε και όλα τα υπόλοιπα υλικά.
Για 3 άτομα χρησιμοποίησα:
3 ατομικές πίτες καλαμποκιού,
180 γραμ. τυρί τσένταρ τριμμένο,
1,5 κουταλιά μουστάρδας με μυρωδικά,
1 μικρό αυγό,
2 κουταλιές γιαούρτι στραγγιστό,
150 γραμ. γαρίδες καθαρισμένες και βρασμένες μέσα σε σάλτσα της αρεσκείας σας (εγώ τις έκανα με λίγη έτοιμη σάλτσα μπέρμπεκιου, αραιωμένη μέσα σε ελάχιστο νεράκι. λάδι και χυμό από ένα μικρό πορτοκάλι).
12-15 φετάκια ντομάτας αλλά χωρίς τους σπόρους,
λίγη ρίγανη φρέσκια ή αποξηραμένη
και 2-3 κουταλιές ελαιόλαδο.
Αρχικά έβρασα για 4-5 λεπτά τις καθαρισμένες γαρίδες μέσα σε σάλτσα μπάρμπεκιου με τα υλικά που σας περιέγραψα και τις άφησα στην άκρη να κρυώνουν.
Μετά έτριψα το τυρί τσέταρ στο χοντρό του τρίφτη (ρεντέ) μέσα σ' ένα μπολ και στη συνέχεια το ανακάτεψα με: την μουστάρδα, το γιαούρτι και το αυγό (μέσα στο ίδιο μπολ).
Σε ταψί έστρωσα αντικολλητικό χαρτί, έβαλα τις τρεις πίτες καλαμποκιού και τις λάδωσα με λίγο ελαιόλαδο και ακολούθως στην επιφάνεια τους μοίρασα το μείγμα τυριού, γιαουρτιού, μουστάρδας και αυγού.
Από πάνω έβαλα τις γαριδούλες (χωρίς πολλά ζουμάκια) τις φέτες τις ντομάτας και πασπάλισα την ρίγανη.
Έψησα με αέρα στους 170 βαθμούς μέχρι που έλιωσε το τυράκι και πήρε χρώμα.
Έτοιμες για σερβίρισμα.
Πεντανόστιμες όσο δεν φαντάζεστε :-))
Υ.Γ. εάν δεν βρείτε πίτες καλαμποκιού μπορείτε να χρησιμοποίησετε αυτές που συνηθίζετε να αγοράζετε.
Μιλάω για εκείνους τους ανθρώπους που βρέθηκαν σε διάφορες συνοικίες και σημεία της πόλης μας αλλά και ολόκληρης της χώρας, έχοντας έρθει από κάπου αλλού καθώς οι εκεί "ρίζες" τους κόπηκαν με τον έναν ή τον άλλο τρόπο. Όμως έφεραν μαζί τους μια τεχνική ή τέχνη αν θέλετε... και μερικά πολύτιμα για την τεχνική τους εργαλεία και κατσαρολικά, που τους βοήθησαν να επιβιώσουν!
Κάπως έτσι "έπεσα" στον άνθρωπό μου στην λαϊκή αγορά, που φτιάχνει τις πιο νόστιμες πίτες για σουβλάκια που ίσως έχετε δοκιμάσει. Μικρές, μεσαίες αλλά και μεγάλες. Από άσπρο αλεύρι, αλεύρι ολικής αλλά και από αλεύρι καλαμποκιού. Σ' αυτές τις τελευταίες θα σταθώ, καθώς ήταν σκέτη αποκάλυψη.
Πολύ νόστιμες, πολύ "ελαφριές" στη γεύση αλλά και στην χώνευση ;-) με μοναδική αφράτη υπόσταση, και με μια ιδιαίτερη γεύση χάρη στο άλευρο καλαμποκιού.
Αν λοιπόν συναντήσετε σε κάποιο σημείο στην περιοχή σας, έναν τέτοιο άνθρωπο μην τον προσπεράσετε...και σαφώς μην προσπεράσετε και τις πίτες καλαμποκιού, γιατί εσείς θα χάσετε :-))
Ατομικές διαφορετικές πίτσες με πίτες καλαμποκιού
Ανάλογα τα άτομα που έχετε να ταϊσετε, τόσες πίτες θα χρησιμοποιήσετε και αντίστοιχα θα προσαρμόσετε και όλα τα υπόλοιπα υλικά.
Για 3 άτομα χρησιμοποίησα:
3 ατομικές πίτες καλαμποκιού,
180 γραμ. τυρί τσένταρ τριμμένο,
1,5 κουταλιά μουστάρδας με μυρωδικά,
1 μικρό αυγό,
2 κουταλιές γιαούρτι στραγγιστό,
150 γραμ. γαρίδες καθαρισμένες και βρασμένες μέσα σε σάλτσα της αρεσκείας σας (εγώ τις έκανα με λίγη έτοιμη σάλτσα μπέρμπεκιου, αραιωμένη μέσα σε ελάχιστο νεράκι. λάδι και χυμό από ένα μικρό πορτοκάλι).
12-15 φετάκια ντομάτας αλλά χωρίς τους σπόρους,
λίγη ρίγανη φρέσκια ή αποξηραμένη
και 2-3 κουταλιές ελαιόλαδο.
Αρχικά έβρασα για 4-5 λεπτά τις καθαρισμένες γαρίδες μέσα σε σάλτσα μπάρμπεκιου με τα υλικά που σας περιέγραψα και τις άφησα στην άκρη να κρυώνουν.
Μετά έτριψα το τυρί τσέταρ στο χοντρό του τρίφτη (ρεντέ) μέσα σ' ένα μπολ και στη συνέχεια το ανακάτεψα με: την μουστάρδα, το γιαούρτι και το αυγό (μέσα στο ίδιο μπολ).
Σε ταψί έστρωσα αντικολλητικό χαρτί, έβαλα τις τρεις πίτες καλαμποκιού και τις λάδωσα με λίγο ελαιόλαδο και ακολούθως στην επιφάνεια τους μοίρασα το μείγμα τυριού, γιαουρτιού, μουστάρδας και αυγού.
Από πάνω έβαλα τις γαριδούλες (χωρίς πολλά ζουμάκια) τις φέτες τις ντομάτας και πασπάλισα την ρίγανη.
Έψησα με αέρα στους 170 βαθμούς μέχρι που έλιωσε το τυράκι και πήρε χρώμα.
Έτοιμες για σερβίρισμα.
Πεντανόστιμες όσο δεν φαντάζεστε :-))
Υ.Γ. εάν δεν βρείτε πίτες καλαμποκιού μπορείτε να χρησιμοποίησετε αυτές που συνηθίζετε να αγοράζετε.
Λατρεύω κάθε είδους πίτα για σουβλάκι κι έχω πάντα μερικές στην κατάψυξη για κάθε περίπτωση. Η χρήση τους σαν βάση για μια πίτσα στιγμής είναι μία από αυτές. Γίνονται πράγματι πεντανόστιμες! Μου άρεσε πολύ η σάλτσα που χρησιμοποίησες, θα τη δοκιμάσω την επόμενη φορά!
ΑπάντησηΔιαγραφήΝανά έχεις δίκιο, είναι μια πολύ καλή και εύκολη λύση, όταν ο χρόνος δεν μας φτάνει για να ετοιμάσουμε μια δικιά μας ζύμη πίτσας. Οι συγκεκριμένες πάντως έγιναν με δυο-τρεις παραλλαγές κι' αυτή ίσως ήταν η πιο ασυνήθιστη :-))
ΔιαγραφήΚαλές δοκιμές σου εύχομαι.
Αυτές οι πίτες καλαμποκιού πρέπει να είναι πεντανόστιμες κι επειδή δεν βρίσκω (ούτε έχω δει πουθενά) θα δοκιμάσω να τις "σκαρώσω"...
ΑπάντησηΔιαγραφήΓεια στα χέρια σου Πηνελόπη μου!!!
Φιλιά!
Κική μου, νομίζω πως στα μαγαζιά της Μοδιάνο εκεί που έχουν περέκ ή φύλλο χειροποίητο, μπορεί να ενδεχομένως να βρεις, έτσι όπως τα θυμάμαι τουλάχιστον τα πράγματα από την τελευταία μου φορά στην Θεσσαλονίκη.
ΔιαγραφήΑλλιώς σίγουρα το έχεις το "χάρισμα" για την δικιά σου δημιουργική παραγωγή :-))
Φιλιά πολλά.
Που ανακαλύπτεις αυτά τα υπέροχα υλικά ήθελα να ήξερα συντέκνισσα!!!!! Πολύ θα ήθελα να τις δοκιμάσω!!!! Μάλιστα δε θα έλεγα όχι αν είχα μια τέτοια πίτα-πίτσα τώρα δα μπροστά μου, θα την τιμούσα δεόντως!!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλή εβδομάδα να έχετε! Φιλιά!
Ε, να σου στείλω τότε συντέκνισσα!!! Ή μήπως να στις φέρω εγώ αυτοπροσώπως;
ΔιαγραφήΤο "χάρισμα" να ανακαλύπτω πράγματα το έχω μάλλον το έχω από τα γιανοφάσκια μου Λένα μου, καθώς μυρίζοντας και κοιτώντας μπορώ να βρω τρόφιμα που με ενδιαφέρουν.
Κάπως έτσι έχω καταφέρει να βρω και φούρνο με κουλούρια (για πεινασμένους ταξιδιώτες) στα ορεινά των Χανίων στην μέση του πουθενά!!! Ακόμη το θυμάται η τότε παρέα μου...
Φιλιά πολλά και χαιρετισμούς.
Καλημέρα, μόνο στη λαϊκή σας είναι για ρώτησε όταν ξαναπάς και πες μου.
ΑπάντησηΔιαγραφήΔεν ξέρω Ξανθή. Θα τον ρωτήσω την επόμενη φορά.
ΔιαγραφήΑλλά την έχει τύχει να βρω και σε μαγαζί στην αγορά της Ν. Ιωνίας κάποια φορά.
Ο συγκεκριμένος όμως άνθρωπος είναι σταθερός κάθε Σάββατο και κάθε Τετάρτη στον Άγιο Αντώνη.
Ευχαριστώ για ρώτησε που αλλού πάει.
ΔιαγραφήΦτιάχνουμε συχνά τέτοια πιτσάκια, εύκολο και νόστιμο φαγητό! Ωραίες ιδέες για γέμιση μου έδωσες γιατί εγώ τη φαντασία δεν την έχω!! Θα ήθελα να δοκίμαζα και με πίτες καλαμποκιού, ελπίζω να βρω!
ΑπάντησηΔιαγραφήΊσως μπορεί ντα βρεις σε μαγαζιά της κεντρικής αγοράς Μαρία μου, που ειδικεύονται σε προϊόντα ζύμης και φύλλου, τόσο ελληνικής παραγωγής όσο και από χώρες της Ανατολής.
ΔιαγραφήΌσο για τις ιδέες "κατεβαίνουν" σύμφωνα με τα διαθέσιμα υλικά ;-))
Πω πω τι νόστιμες πιτσούλες! Μακάρι να πετύχω κάποια μέρα τον άνθρωπο αυτόν!
ΑπάντησηΔιαγραφήΤελικά θα πρέπει να τον ρωτήσω αν πηγαίνει και σε άλλες λαϊκές αγοράς, πέραν των δικών μας του Περιστερίου που προσωπικά τον έχω δει Αμαλία μου, και να μοιράσω πληροφορία...
ΔιαγραφήΗ γέμιση και μένα μου φαίνεται νοστιμότατη, ειδικά οι γαρίδες και ο τρόπος που τις έβρασες! Πίτες "μερακλίδικες" έτοιμες σίγουρα θα υπάρχουν σε διάφορα μέρη, κάτι θα πάρει το μάτι μου και κοντά στη δική μου γειτονιά κάποια στιγμή πιστεύω. Αλλιώς, η πίτσα αυτή είναι μια καλή δικαιολογία για να φτιάξω σπιτικές σκοτεινές καλαμποκόπιτες :)
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλημέρα!
Σε περιμένω λοιπόν ...Σκοτεινούλα μου, μιας και είμαι σίγουρη πως μπορείς να "σκαρώσεις" θαυμάσιες καλαμποκόπιτες.
ΔιαγραφήΚαλό απόγευμα εύχομαι.
Καλά, πόσο δίκιο έχεις για τις καλαμποκίσιες πίτες!!! Τις έχω φάει λίγες φορές στη ζωή μου μιας και δεν τις συναντώ συχνά αλλά όταν τις βρήσκω τις κινηγάω σαν τρελή! Είναι νοστιμότατες και πεντάγλυκες, πόσο μάλλον αν είναι φτιαγμένες από μάστορα του είδους!
ΑπάντησηΔιαγραφήΦιλιά πολλά Πηνελόπη μου!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Καθώς τις έχεις γευτεί Χρυσαυγή μου, μπορείς να καταλάβεις γιατί τις θεώρησα σαφώς ανώτερες γευστικά από τις κλασσικές.
ΔιαγραφήΦιλιά πολλά κι' από εμένα.
ποσο δικαιο εχεις για αυτους τους ανθρωπους θυσαυρους!!!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήδεν εχω βρει ποτε τετοιες καλομποκισιες πιτουλες,θα ψαξω ομως!!!
η πιτσουλες σου ειναι μουρλια,η προσθκη γαριδας εξαιρετικη!!!
πολλα φιλια!!!!!
Έτσι είναι Κική μου. Έφεραν μαζί τους τέχνη που τους βοήθησε να επιβιώσουν στα δύσκολας αλλά και που έμαθαν άλλους την διαφορετική γεύση!
ΔιαγραφήΕυχαριστώ σε για τα καλά σου λόγια.
Πολλούς χαιρετισμούς και φιλιά.
Πραγματικά, οι πιτούλες από καλαμπόκι έχουν άλλη γεύση και άλλο χρώμα !!! Ωραία πρόταση για πίτσα !!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΈτσι νομίζω κι' εγώ Άρη.
ΔιαγραφήΠως τούτη η πρόταση σε πάει σε άλλα "μονοπάτια" με την πίτσα και μιλάμε και για πίτσα με κανονική ζύμη από τα χεράκια του μάγειρα :-))
Πίτες καλαμποκιού λοιπόν!
ΑπάντησηΔιαγραφήΓια ακόμα μια φορά μας κεντρίζεις το ενδιαφέρον Πηνελόπη μου με τις προτάσεις σου.
Εννοείται ότι αν τις βρω δεν υπάρχει απολύτως καμιά περίπτωση να τις προσπεράσω!
Πρωτότυπη και εύκολη η πρόταση σου (αν και οφείλω να ομολογήσω ότι με τις γαρίδες δεν έχουμε τις καλύτερες σχέσεις)!
Φιλιά
Ερμιόνη μου είναι μια άκρως ενδιαφέρουσα πρόταση.
ΔιαγραφήΑν τις βρεις και τις δοκιμάσεις θα δεις πως έχω δίκιο που θέλησα να σας τις δείξω.
Καλά άσε τις γαρίδες τις γαρίδες εκτός ...αν και νομίζω πως θα πρέπει κάποια στιγμή να τις δοκιμάσεις :-))
Φιλιά κι' από εμένα.
Να είσαι καλά Πηνελοπίτσα ξελιγώθηκα που τα είδα! Οι πίτες καλαμποκιού είναι καταπληκτικές και τα πιτσάκια σου όνειρο!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΕυχαριστώ σε Λίλια μου.
ΔιαγραφήΚι' εγώ τις βρήκα πολύ καλύτερες τούτες τις πίτες καλαμποκιού, από τις κλασσικές άσπρες.