Όταν βρίσκεσαι μπροστά σε μια "παρέα" λαχανικών που προέρχονται από διαφορετικές πηγές...δεν ξέρω τι κάνεις φίλη και φίλε αναγνώστη... αλλά για σκέψου το και δώσε μου κι' εμένα μια απάντηση :-))
Προσωπικά τα κοίταζα για μια-δυο μέρες και ξαφνικά μου "καρφώθηκε" το πάντρεμα σ' ένα
Χρωματιστό Χειμωνιάτικο Μπριάμ.
Είχα ένα μάτσο καυκαλίθρες (που ήρθαν πεσκέσι, από το χωριό του πεθερού) αλλά η σπανακόπιτα είχε ήδη δημιουργηθεί δύο ημέρες πριν.
Είχα 6-7 ρέβες (ή αλλιώς γογγύλια) σε διαφορετικά μεγέθη (που ήρθαν από το κυνήγι του πεθερού, αντί θηράματος) και τις φύλαγα στο ψυγείο, μη αποφασίζοντας τι να τις κάνω σαλάτα ή κάτι άλλο.
Είχα 2 μελιτζάνες (που περίσσεψαν από το μαγείρεμα με το μοσχαράκι της Κυριακής) επίσης μέσα στο ψυγείο...
Είχα 2 κολοκυθάκια (υπόλοιπο, από την στραπατσάδα που έγινε χθες) που κάνανε παρέα με τις μελιτζάνες, στο ψυγείο...
Καρότα χοντρά (που τα αγαπώ πολύ τριμμένα ως σαλάτα, αλλά τα βάζω και σε κάθε ευκαιρία στα φαγητά μου) μπόλικα.
Πατάτες πάντα υπάρχουν... όπως και κρεμμύδια και σκόρδα...
Πορτοκάλια (το must του χειμώνα και να έχετε πάντα στην φρουτιέρα σας) μιας και προσθέτουν πόντους γεύσεις στα πάντα!
Λάδι, μπαχαρικά και κονκασέ ή και φρέσκια ψιλοκομμένη ντομάτα.
Και να πως ετοιμάστηκε ετούτο το φαγητό:
Οι καυκαλίθρες ήταν το μυρωδικό του φαγητού (αντί μαϊντανού και δυόσμου) που ψιλοκόπηκε.
Τα λαχανικά πλύθηκαν, καθαρίστηκαν και κόπηκαν σε μετρίου μεγέθους κύβους.
Οι μελιτζάνες μπήκαν για 20 λεπτάκια σε αλατόνερο για να ξεπικρίσουν (αν και τώρα πια δεν είναι όπως παλιά τούτα τα λαχανικά...).
Η πατάτα καθαρίστηκε και κόπηκε σε κύβους (εγώ έβαλα μόνον μια, καθώς είχαμε ήδη φάει άμυλο την προηγούμενη μέρα, αλλά μπορεί κανείς να βάλει και περισσότερες).
Το κρεμμύδι (ένα μεγάλο κόκκινο) ψιλοκόπηκε.
Ταυτόχρονα καθαρίστηκαν και δύο σκελίδες σκόρδου, που έμειναν ολόκληρες στις άκρες του ταψιού, για ν' αρωματίσουν το φαγητό.
Το ξύσμα από ένα καλά πλυμένο πορτοκάλι, ήρθε να δώσει την ιδιαίτερη νότα εσπεριδοειδών στο φαγητό.
Ενώ ο χυμός του ανακατεύτηκε με ένα ποτήρι νερό και μισό ποτήρι λάδι για να μελώσουν πιο καλά τα λαχανικά.
Ένα κουτί ντομάτα κονκασέ, μισό φλιτζάνι χυμός ντομάτας και δύο κουταλιές κέτσαπ, ήρθαν να συμπληρώσουν τα υλικά.
Και τέλος αλάτι, πιπέρι, πάπρικα (από 1 κουταλάκι κοφτό) καθώς και λίγη κανέλα σκόνη (που αγαπά ιδιαίτερα η μελιτζάνα) πρόσθεσαν γεύση και άρωμα, στο φαγητό.
Όλα τα υλικά μπήκαν σε ταψί, ανακατεύτηκαν καλά μ' ένα κουτάλι για να πάνε παντού μπαχαρικά και υγρά και ψήθηκαν με αέρα, στους 180 βαθμούς, 35-40 λεπτά. Με ένα-δύο ανακατέματα με το κουτάλι κατά την διάρκεια του ψησίματος τους.
Μοσχομυριστά!
Τρώγονται σκέτα (για όσους κάνουν νηστεία).
Αλλά συνοδεύουν ωραία κι' ένα ψητό μπιφτέκι ή φιλέτο κοτόπουλο, με απαραίτητη θα έλεγα συνοδεία, ένα κομμάτι φέτα ελληνική.
Καλή σας απόλαυση, αν αποφασίστε να το φτιάξετε.
Προσωπικά τα κοίταζα για μια-δυο μέρες και ξαφνικά μου "καρφώθηκε" το πάντρεμα σ' ένα
Χρωματιστό Χειμωνιάτικο Μπριάμ.
Είχα ένα μάτσο καυκαλίθρες (που ήρθαν πεσκέσι, από το χωριό του πεθερού) αλλά η σπανακόπιτα είχε ήδη δημιουργηθεί δύο ημέρες πριν.
Είχα 6-7 ρέβες (ή αλλιώς γογγύλια) σε διαφορετικά μεγέθη (που ήρθαν από το κυνήγι του πεθερού, αντί θηράματος) και τις φύλαγα στο ψυγείο, μη αποφασίζοντας τι να τις κάνω σαλάτα ή κάτι άλλο.
Είχα 2 μελιτζάνες (που περίσσεψαν από το μαγείρεμα με το μοσχαράκι της Κυριακής) επίσης μέσα στο ψυγείο...
Είχα 2 κολοκυθάκια (υπόλοιπο, από την στραπατσάδα που έγινε χθες) που κάνανε παρέα με τις μελιτζάνες, στο ψυγείο...
Καρότα χοντρά (που τα αγαπώ πολύ τριμμένα ως σαλάτα, αλλά τα βάζω και σε κάθε ευκαιρία στα φαγητά μου) μπόλικα.
Πατάτες πάντα υπάρχουν... όπως και κρεμμύδια και σκόρδα...
Πορτοκάλια (το must του χειμώνα και να έχετε πάντα στην φρουτιέρα σας) μιας και προσθέτουν πόντους γεύσεις στα πάντα!
Λάδι, μπαχαρικά και κονκασέ ή και φρέσκια ψιλοκομμένη ντομάτα.
Και να πως ετοιμάστηκε ετούτο το φαγητό:
Οι καυκαλίθρες ήταν το μυρωδικό του φαγητού (αντί μαϊντανού και δυόσμου) που ψιλοκόπηκε.
Τα λαχανικά πλύθηκαν, καθαρίστηκαν και κόπηκαν σε μετρίου μεγέθους κύβους.
Η πατάτα καθαρίστηκε και κόπηκε σε κύβους (εγώ έβαλα μόνον μια, καθώς είχαμε ήδη φάει άμυλο την προηγούμενη μέρα, αλλά μπορεί κανείς να βάλει και περισσότερες).
Το κρεμμύδι (ένα μεγάλο κόκκινο) ψιλοκόπηκε.
Ταυτόχρονα καθαρίστηκαν και δύο σκελίδες σκόρδου, που έμειναν ολόκληρες στις άκρες του ταψιού, για ν' αρωματίσουν το φαγητό.
Το ξύσμα από ένα καλά πλυμένο πορτοκάλι, ήρθε να δώσει την ιδιαίτερη νότα εσπεριδοειδών στο φαγητό.
Ενώ ο χυμός του ανακατεύτηκε με ένα ποτήρι νερό και μισό ποτήρι λάδι για να μελώσουν πιο καλά τα λαχανικά.
Ένα κουτί ντομάτα κονκασέ, μισό φλιτζάνι χυμός ντομάτας και δύο κουταλιές κέτσαπ, ήρθαν να συμπληρώσουν τα υλικά.
Και τέλος αλάτι, πιπέρι, πάπρικα (από 1 κουταλάκι κοφτό) καθώς και λίγη κανέλα σκόνη (που αγαπά ιδιαίτερα η μελιτζάνα) πρόσθεσαν γεύση και άρωμα, στο φαγητό.
Όλα τα υλικά μπήκαν σε ταψί, ανακατεύτηκαν καλά μ' ένα κουτάλι για να πάνε παντού μπαχαρικά και υγρά και ψήθηκαν με αέρα, στους 180 βαθμούς, 35-40 λεπτά. Με ένα-δύο ανακατέματα με το κουτάλι κατά την διάρκεια του ψησίματος τους.
Μοσχομυριστά!
Τρώγονται σκέτα (για όσους κάνουν νηστεία).
Αλλά συνοδεύουν ωραία κι' ένα ψητό μπιφτέκι ή φιλέτο κοτόπουλο, με απαραίτητη θα έλεγα συνοδεία, ένα κομμάτι φέτα ελληνική.
Καλή σας απόλαυση, αν αποφασίστε να το φτιάξετε.
Έχεις και τα τυχερά σου από τις βόλτες του πεθερού!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΠάντα!!! Ποτέ δεν με αφήνει παραπονεμένη :-)) Ξανθή.
ΔιαγραφήΟπότε κι' εγώ φροντίζω με την σειρά μου για μια καλή αξιοποίηση...
Μου αρέσει που χρησιμοποίησες καυκαλήθρες και πορτοκάλι αντί των πιο κλασικών αρωματικών! Επίσης δεν ήξερα ότι η μελιτζάνα ταιριάζει με την κανέλα και αυτή είναι μια χρήσιμη γνώση :) Το μπριάμ αλλά και το τουρλού στην κατσαρόλα είναι ιδανικά πιάτα για χρήση πολλών λαχανικών! Σε φιλώ
ΑπάντησηΔιαγραφήΓεια σου Ερμιόνη μου.
ΔιαγραφήΟι μελιτζάνες αγαπούν πολύ την κανέλα (σε σκόνη ή ξυλάκι) και ειδικά να μιλάμε για μαγειρευτό φαγητό. Δοκίμασε να κάνεις μοσχαράκι κατσαρόλας με σάλτσα ντομάτας και βάλε κανέλα ξύλο και μερικούς κόκκους μπαχάρι. Το άρωμα το φαγητού είναι εξαιρετικό.
Όσο για το συγκεκριμένο φαγητό ήταν πραγματικά μια λύση της στιγμής που έγινε απ' όλους αποδεκτή!!
Ωραία Πηνελόπη.
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαι σκέτα τα τρώω με ψωμάκι και τυράκι.
Δεν υπάρχει καλύτερο
Φιλιά :)
Κι' εγώ Μάριον, μια χαρά τα τρώω σκέτα (με τυράκι και ψωμάκι) αλλά τ' αγόρια τον θέλουν τον μεζές του από δίπλα...για να "γλιστράνε" πιο εύκολα τα λαχανικά :-)))
ΔιαγραφήΦιλιά πολλά κι' από εμένα.
Αγαπημένο φαγητό για όλες τις εποχές και τώρα με τις χειμωνιάτικες καυκαλήθρες ειδικό και για τον χειμώνα!
ΑπάντησηΔιαγραφήΩραία ιδέα μου έδωσες για το αγαπημένο μου φαγητό!
Πολλά φιλιά!
Χαίρομαι πολύ που έδωσε ιδέα Μάχη μου.
ΔιαγραφήΚι' εγώ έτσι τις αναζητώ πολλές φορές τις ιδέες από τα φιλικά blogs, για να προγραμματίζω το μενού της εβδομάδας.
Καλό βράδι και πολλούς χαιρετισμούς.
Πολύ ωραίο φαγητό ...βάλε και λίγο ψωμάκι και λίγη φέτα...να το υπέροχο μεσημεριανό!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΩραιότατο και αρωματικό το πιάτο σου Πηνελόπη μου!!!
Φιλιά!
Πιάτο που φαγώθηκε εύκολα (ευτυχώς...) απ' όλους Κική μου.
ΔιαγραφήΚαι ξέρεις καλά πως μετράνε κάτι τέτοιοι "πόντοι" σ' ένα φαγητό, όταν έχει και δύσκολους στην παρέα :-)))
Φιλιά κι' από εμένα.
Ειναι απο τα ευκολα και ωραια φαγητα που πολλες φρές ξεχνάω ;)
ΑπάντησηΔιαγραφήhttp://beautyfollower.blogspot.gr/
Dear Beauty, χαίρομαι που σου το έφερα και πάλι στην μνήμη.
ΔιαγραφήΦτιάξε το, γιατί πραγματικά σου "λύνει" τα χέρια, όταν ζητάς κάτι νόστιμο, γρήγορο και χορτοφαγικό!
Νοστιμιά, αρώματα και υγιεινή διατροφή, όλα σε ένα πιάτο!
ΑπάντησηΔιαγραφήΈτσι ακριβώς καλή μου Αμαλία.
ΔιαγραφήΓια να καλύψουμε και τις προϋποθέσεις μιας καλύτερης διατροφής, όταν προσπαθούμε να περάσουμε μηνύματα...
Χειμωνιάτικο μπριαμ;;!! Έξυπνο Πηνελόπη! Απλό και αρωματικό φαγητό που αξιοποιεί υπέροχα χορταρικά και ζαρζαβατικά! Θα δοκιμάσω σίγουρα.
ΑπάντησηΔιαγραφή(Αλήθεια οι μελιτζάνιες αγαπούν την κανέλα ;;;; Το διάβασα παραπάνω σε ένα σχόλιο σου.. Ενδιαφέρον! Το κρατάω ;) )
Χειμωνιάτικο μπριαμ;;!! Έξυπνο Πηνελόπη! Απλό και αρωματικό φαγητό που αξιοποιεί υπέροχα χορταρικά και ζαρζαβατικά! Θα δοκιμάσω σίγουρα.
ΑπάντησηΔιαγραφή(Αλήθεια οι μελιτζάνιες αγαπούν την κανέλα ;;;; Το διάβασα παραπάνω σε ένα σχόλιο σου.. Ενδιαφέρον! Το κρατάω ;) )