Αν σας έμεινε κιμάς από την μακαρονάδα που σκαρώσατε στα γρήγορα και δεν θέλετε να πάει χαμένος...σας την έχω την πρόταση για το κολατσιό της επόμενης μέρας ή και της μεθεπόμενης μέρας (μιας και στο ψυγείο δεν παθαίνει τίποτε το μαγειρεμένο υλικό) φίλες και φίλοι :-)
Υλικά για την ζύμη:
500-550 γραμ. αλεύρι γ.ο.χ.
1 φακελάκι ξηρή μαγιά,
250 γραμ. νερό ελαφρώς χλιαρό,
80 γραμ. λιωμένο βούτυρο,
80 γραμ. ελαιόλαδο,
1 αυγό μέτριο,
λίγο αλάτι, λίγη ζάχαρη και λίγη αποξηραμένη ρίγανη.
Τα υλικά τα δουλεύετε όπως ακριβώς θα φτιάχνατε ένα καρβέλι ψωμί. Προσωπικά τα έβαλα στον αρτοπαρασκευαστή στο πρόγραμμα για ζύμωμα, και όταν αυτό ετοιμάστηκε πέρασα στην δεύτερη φάση.
Εμπλούτισα στην συνέχεια τον μαγειρεμένο μου κιμά με:
200 γραμ. τριμμένο τυρί (κεφαλοτύρι και ένταμ ανάμεικτα)
2 μέτρια αυγά χτυπημένα, 2 κουταλιές ψιλοκομμένο φρέσκο άνηθο καθώς και 2 κουταλιές γιαούρτι στραγγιστό.
Ανακάτεψα καλά και έτοιμο το μείγμα για την κυμαδόπιτα. Και βεβαίως, ο καθείς μπορεί να κάνει τις σχετικές αλλαγές και προσαρμογές, σύμφωνα με τα γούστα του αλλά και τα διαθέσιμα υλικά στο ψυγείο του.
Κατόπιν έστρωσα χαρτί ψησίματος πάνω σε μεγάλο ταψί του φούρνου και άνοιξα την ζύμη με ελαφρώς λαδωμένα χέρια, όπως θα κάναμε ας πούμε για μία πίτσα.
Την χάραξα με κοφτερό μαχαίρι στα δύο και σε κάθε κομμάτι (στο κέντρο του) έβαλα από μείγμα του κιμά, μοιράζοντας την ποσότητα όσο ακριβοδίκαια γινόταν.
Έκλεισα την ζύμη προς τα μέσα με τα δάχτυλα και έτοιμα δύο ρολά κιμαδόπιτας.
Άλειψα την επιφάνεια της ζύμης με λίγο γάλα (ή γάλα ανακατεμένο μ' αυγό αν προτιμάτε) και πασπάλισα παπαρουνόσπορο.
Μπήκε το ταψί σε ελαφρώς προθερμασμένο φούρνο, με αέρα στους 170 βαθμούς για 25 λεπτά και το σπίτι μοσχομύρισε.
Μετά την "εξαγωγή" της από τον φούρνο ήταν έτοιμη για αξιοποίηση (και νομίζω πως με καταλαβαίνετε...).
Ελαφρώς ζεστή είναι πολύ ωραία, αλλά και την άλλη μέρα τρώγεται ευχάριστα ακόμη κι' αν δεν ζεσταθεί.
Καλή σας απόλαυση αν αποφασίσετε να την φτιάξετε.
Καλό Σαββατοκύριακο σε όλες και όλους και αντλήστε δύναμη απ' όπου μπορείτε...
Κυμαδόπιτα ζυμωτή
Υλικά για την ζύμη:
500-550 γραμ. αλεύρι γ.ο.χ.
1 φακελάκι ξηρή μαγιά,
250 γραμ. νερό ελαφρώς χλιαρό,
80 γραμ. λιωμένο βούτυρο,
80 γραμ. ελαιόλαδο,
1 αυγό μέτριο,
λίγο αλάτι, λίγη ζάχαρη και λίγη αποξηραμένη ρίγανη.
Τα υλικά τα δουλεύετε όπως ακριβώς θα φτιάχνατε ένα καρβέλι ψωμί. Προσωπικά τα έβαλα στον αρτοπαρασκευαστή στο πρόγραμμα για ζύμωμα, και όταν αυτό ετοιμάστηκε πέρασα στην δεύτερη φάση.
Εμπλούτισα στην συνέχεια τον μαγειρεμένο μου κιμά με:
200 γραμ. τριμμένο τυρί (κεφαλοτύρι και ένταμ ανάμεικτα)
2 μέτρια αυγά χτυπημένα, 2 κουταλιές ψιλοκομμένο φρέσκο άνηθο καθώς και 2 κουταλιές γιαούρτι στραγγιστό.
Ανακάτεψα καλά και έτοιμο το μείγμα για την κυμαδόπιτα. Και βεβαίως, ο καθείς μπορεί να κάνει τις σχετικές αλλαγές και προσαρμογές, σύμφωνα με τα γούστα του αλλά και τα διαθέσιμα υλικά στο ψυγείο του.
Κατόπιν έστρωσα χαρτί ψησίματος πάνω σε μεγάλο ταψί του φούρνου και άνοιξα την ζύμη με ελαφρώς λαδωμένα χέρια, όπως θα κάναμε ας πούμε για μία πίτσα.
Την χάραξα με κοφτερό μαχαίρι στα δύο και σε κάθε κομμάτι (στο κέντρο του) έβαλα από μείγμα του κιμά, μοιράζοντας την ποσότητα όσο ακριβοδίκαια γινόταν.
Έκλεισα την ζύμη προς τα μέσα με τα δάχτυλα και έτοιμα δύο ρολά κιμαδόπιτας.
Άλειψα την επιφάνεια της ζύμης με λίγο γάλα (ή γάλα ανακατεμένο μ' αυγό αν προτιμάτε) και πασπάλισα παπαρουνόσπορο.
Μπήκε το ταψί σε ελαφρώς προθερμασμένο φούρνο, με αέρα στους 170 βαθμούς για 25 λεπτά και το σπίτι μοσχομύρισε.
Μετά την "εξαγωγή" της από τον φούρνο ήταν έτοιμη για αξιοποίηση (και νομίζω πως με καταλαβαίνετε...).
Ελαφρώς ζεστή είναι πολύ ωραία, αλλά και την άλλη μέρα τρώγεται ευχάριστα ακόμη κι' αν δεν ζεσταθεί.
Καλή σας απόλαυση αν αποφασίσετε να την φτιάξετε.
Καλό Σαββατοκύριακο σε όλες και όλους και αντλήστε δύναμη απ' όπου μπορείτε...
Δεν πρεπει να εχω δοκιμασει κιμαδοπιτα ποτε!
ΑπάντησηΔιαγραφήhttp://beautyfollower.blogspot.gr/
Καιρός λοιπόν να κάνει την αρχή...dear Beauty!
ΔιαγραφήΚαι σπιτική και κιμαδόπιτα και παπαρουνόσπορος απο πανω;;;;;;;
ΑπάντησηΔιαγραφήΥπέροχο!!!!!!!!!
Καλό Σαββατοκύριακο
Σε φιλώ :)
Ευχαριστώ σε Αριάδνη μου.
ΔιαγραφήΚαλή εβδομάδα να έχεις τώρα πια εύχομαι...
Odlična ideja za ovakvu pitu.Svaka čast! :)
ΑπάντησηΔιαγραφήHallo dear Ringlica.
ΔιαγραφήΗ αλήθεια είναι συχνά πυκνά μου περισσεύει κιμάς από διάφορα μαγειρέματα.
ΑπάντησηΔιαγραφήΣυνήθως τον σερβίρω πάνω σε πιτούλες και τον συνοδεύω με γιαουρτάκι και λίγη ψιλοκομμένη ντομάτα.
Η ιδέα της κιμαδόπιτας ωστόσο ακούγεται φοβερά λαχταριστή. Μου αρέσουν πολύ και τα υλικά "εμπλουτισμού"!
Σε φιλώ πολύ, καλό βράδυ!
Ερμιόνη μου, νομίζω πως και αυτή η πρόταση, θα έχει "αποδοχή" από όλους σας μέσα στην οικογένεια.
ΔιαγραφήΔίνει δε, και ωραίες προοπτικές για ένα φιλικό πάρτι.
Σκέψου του.
Φιλιά πολλά κι' από εμένα και καλή εβδομάδα.
Δεν έχω συνήθως περισσευούμενο κιμά αλλά για τη συγκεκριμένη κιμαδόπιτα αξίζει να φτιάξω εξαρχής! Πολύ νόστιμη δείχνει και η ζύμη αλλά και η γέμιση, στα συν ότι η κιμαδόπιτα είναι από τα πιο αγαπημένα σνακ της Νατάσας!
ΑπάντησηΔιαγραφήΕμένα πάλι, Αμαλία μου, πάντα περισσεύει...
ΔιαγραφήΒλέπεις πέφτω σε "ύφαλο" με τα γούστα και την ώρα, των δύσκολων της οικογένειας, οπότε πρέπει να βρίσκω εναλλακτικές μεθόδους αξιοποίησης, που φυσικά να γίνονται και αποδεκτές!!!
Για δοκίμασε λοιπόν, στην μικρή μου φίλη και θα περιμένω εντυπώσεις αν τελικά έγινε αποδεκτή η πρότασή μου!
Ξέρεις τρελαίνομαι για ζύμες και ειδικά με τέτοια νόστιμη γέμιση!! Είναι φανταστική επιλογή για κολατσιό!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΦιλιά πολλά!!
Συμφωνούμε απόλυτα Μαρία μου.
ΔιαγραφήΣου "λύνει" τα χέρια για το τι θα συνοδεύει την σχολική (και όχι μόνον...) τσάντα την επόμενη μέρα.
Χαιρετισμούς πολλούς και καλή εβδομάδα εύχομαι.
Αυτή είναι κιμαδόπιτα, όχι αστεία! Φιλάκια γλυκά!!
ΑπάντησηΔιαγραφή