10.2.16

Σάμαλι...το αρωματικό.

Είναι κάτι μέρες που το γλυκό, αν δεν είναι σιροπιαστό, είναι σαν να μην είναι γλυκό :-))
Καλά θα μου πείτε τόσα και τόσα έχεις κάνει... και τόσα και τόσα έχεις φάει (αυτό που το πάτε...) κ στο σιροπιαστό "κόλλησες" τώρα;
Και δίκιο βεβαίως θα έχετε!
Αλλά όταν δέχεσαι κολακευτικά σχόλια από ανθρώπους που δεν είναι εξοικειωμένοι ιδιαίτερα με τέτοιες γεύσεις, το χρειάζεσαι ακόμη περισσότερο το σιροπάκι σου :-)
Έτσι λοιπόν το τρατάρισμα με σάμαλι λεμονιού στους ξένους της περασμένης εβδομάδας,
εξελίχτηκε και έγινε σάμαλι με άρωμα μαστίχας-λεμονιού, αμύγδαλο και cranberries εντός του.


Και πρέπει να σας ομολογήσω πως αυτή η ελαφρώς υπόξινη γεύση του αποξηραμένου αυτού φρούτου ισορρόπησε τέλεια με την όποια γλύκα προσφέρει το σαμαλάκι με το σιρόπι του.

 
Σε ότι αφορά τα υλικά του, το γλυκό δεν έχει πολλές απαιτήσεις.
 
Χρειάζεται σιμιγδάλι, ψηλό αλλά και χοντρό, γιαούρτι στραγγιστό, ζάχαρη, ξύσμα από λεμόνι (ή πορτοκάλι αν το θέλετε πορτοκαλένιο) δάκρυα μαστίχας, αποξηραμένα cranberries χωρίς ζάχαρη, βούτυρο αγελάδος, σόδα, μπεϊκιν πάουντερ και λίγο αλεσμένο ανάλατο αμύγδαλο.
Επίσης νερό, χυμό λεμονιού, φλούδα λεμονιού, λίγο μέλι και ζάχαρη για το σιρόπι του. 
 
 
Για ένα μεγάλο στρογγυλό ή τετράγωνο ταψί φούρνου (ή σινί για όσες και όσους διαθέτουν καθώς
το γλυκό δεν χρειάζεται να έχει μεγάλο ύψος, όπως έγραφε και η φίλη Σταυρούλα Μ. παλιά για το Σάμαλι με τις πολλές περιπέτειες και την αρχική συνταγή της Αγγέλας) τα υλικά για το κυρίως σώμα του γλυκού είναι :
800 γραμ. γιαούρτι στραγγιστό, εκτός ψυγείου 2 τουλάχιστον ώρες,
1 φλιτζάνι ζάχαρη ψιλή,
2 κουταλάκια (γλυκού) σόδα μαγειρική,
2,5 κουταλάκια μπέϊκιν πάουντερ,
1/2 φλιτζάνι χυμό πορτοκαλιού,
1,5 κουταλάκι ξύσμα λεμονιού,
5-6 δάκρυα μαστίχας κοπανισμένα στο
γουδί (ή το multi) με λίγη ζάχαρη,
350 γραμ. σιμιγδάλι χοντρό,
300 γραμ. σιμιγδάλι ψιλό,
100 γραμ. αμύγδαλο ψίχα με το φλούδι, αλεσμένο (όχι όμως σκόνη)
50 γραμ. βούτυρο μαλακωμένο, για το άλειμμα του ταψιού,
80 γραμ. λιωμένο βούτυρο για την επιφάνεια του γλυκού (όταν βγει από τον φούρνο)
3 κουταλιές cranberries αποξηραμένα, αλλά καλύτερα χωρίς ζάχαρη.
 
Για το σιρόπι τώρα:
2,5 ποτήρια νερό, 600 γραμ. ζάχαρη, 2 κουταλάκια χυμό λεμονιού, 2 κουταλιές μέλι ανθέων, 1 φλούδα από λεμόνι.
 
 
Από νωρίς άφησα το γιαούρτι έξω από το ψυγείο (2 ώρες)  και στην συνέχεια το ανακάτεψα μέσα σε μια βαθιά λεκάνη, με την ζάχαρη.
Κοπάνισα την μαστίχα μ' ένα κουταλάκι ζάχαρη που κράτησα, από την αρχική ποσότητα, στο γουδάκι.
Μέσα στην λεκάνη, πρόσθεσα τη μαστίχα, το ξύσμα, το μπέϊκιν πάουντερ, ενώ διέλυσα την σόδα μέσα στον χυμό του πορτοκαλιού και τα έριξα μετά μέσα στο μείγμα. 
Πρόσθεσα σταδιακά τα δύο είδη σιμιγδαλιού που είχα ανακατέψει μαζί προηγουμένως  και τέλος έβαλα και τα cranberries.
 

Σε καλά βουτυρωμένο ταψί, άπλωσα το μείγμα και το ίσιωσα να είναι ομοιόμορφα με μια βρεγμένη μαρίζ (ή κουτάλι). 
Χάραξα με το μαχαίρι μου σε κομμάτια (το χάραγμα αυτό θα είναι κάτι σαν μπούσουλας, για το τελικό που θα γίνει αργότερα).
 Έψησα σε ελαφρώς προθερμασμένο φούρνο, στους 180 βαθμούς με αέρα, για 35- 40 λεπτά (πάντα ανάλογα με τον φούρνο).
 
Όταν βγήκε το γλυκό το  χάραξα εκ΄νέου και άλειψα καλά όλη του την επιφάνεια με λιωμένο βούτυρο.
Μετά αφού το άφησα να κρυώσει ελαφρώς το σιρόπιασα με το ζεστό σιρόπι ρίχνοντας το λίγο-λίγο με μεγάλη κουτάλα σε όλες τις μεριές, ώστε να το απορροφήσει όλο.
 

Το άφησα να μείνει σχεδόν για 8 ώρες και μετά ήταν έτοιμο για κόψιμο και κατανάλωση.

Αρωματικό, χάρη στην μαστίχα κα το ξύσμα λεμονιού.
Με γλύκα όση χρειάζεται χάρη στο σιρόπι και με έκπληξη στο δάγκωμα με το αλεσμένο αμυγδαλάκι αλλά και την υπόξινη γεύση των cranberries.

9 σχόλια:

  1. Ωραίο γλυκό το σάμαλι Πηνελόπη, μπράβο!
    Μου έκανε πολύ επιτυχημένη η προσθήκη των cranberries, όπως λες κι εσύ νομίζω πως θα κάνει τη διαφορά στο κλασσικό αυτό γλυκό!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλησπέρα Αμαλία μου.
      Είναι πραγματικά πολύ ευχάριστη η έκπληξη του "κόκκινου" και ελαφρώς υπόξινου φρούτου μέσα στο σάμαλι.
      Όλοι ρώτησαν τι ακριβώς ήταν γιατί τους έδωσε άλλη γευστική νότα.
      Καλό σου βράδυ και καλό Σαββατοκύριακο εύχομαι.

      Διαγραφή
  2. Είναι το αγαπημένο γλυκο του άνδρα μου ,ξέρετε...εκείνα που πωλούν εδώ στη Θεσσαλονίκη στους δρόμους!Όποτε όμως δοκίμασα να του το φτιάξω μου λέει ότι δεν του το πέτυχα!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Τον καταλαβαίνω καλά τον κύριο Δημήτρη, καλή μου Γεωργία.
      Είναι κάποιες γεύσεις που όσο κι' αν τις προσπαθήσουμε δεν τις πετυχαίνουμε...και ξέρεις γιατί; Γιατί υπάρχουν κάποια μυστικά στις παραδοσιακές συνταγές, που δεν μας τα έχουν μεταφέρει οι προηγούμενες γενιές.
      Πόσο μάλλον όταν μιλάμε για συνταγές των πλανόδιων πωλητών με τέτοιες γεύσεις...
      Το ξέρω καλά αυτό, αλλά έκανα ότι καλύτερο μπορούσα και το αποτέλεσμα ήταν πολύ ωραίο.
      Χαιρετισμούς πολλούς και στου δυο σας, αλλά και στην όμορφη οικογένεια σας.

      Διαγραφή
  3. Πόσα χρονια εχω να φάω σαμαλι... σχεδόν το είχα ξεχάσει αυτό το γλυκό!

    http://beautyfollower.blogspot.gr/

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ομορφούλα μου...είναι καιρός να το θυμηθείς ξανά :-)))

      Διαγραφή
  4. Πολύ ενδιαφέρον Πηνελόπη! Και σχεδόν το είχα ξεχάσει... Νομίζω θα το βάλω στο υπόψιν, γιατί όπως όλες οι παραδοσιακές συνταγές έτσι και αυτό έχει την ομορφιά του. Και ειδικά με την μαστίχα θα είναι υπέροχο!

    Ευχαριστούμε πολύ που μας το θύμησες :-)

    ΑπάντησηΔιαγραφή