30.3.16

Λεμονάτο...αφιέρωμα

Πριν λίγο καιρό έκανα ένα "αφιέρωμα" στις αγαπημένες φράουλες καθώς ήρθαν πια για τα καλά στην εποχή τους, κοιτώντας τις συνταγές και τις ρετσέτες των παλαιότερων ετών.

Τώρα όμως που ξεμπέρδεψα σχεδόν με όλα τα λεμόνια που είχα για επεξεργασία...σκέφτηκα να κάνω και ένα "λεμονάτο" αφιέρωμα, καθώς αυτός ο ευλογημένος καρπός δεν μπορεί να αφήσει σχεδόν κανέναν ασυγκίνητο.
Είναι και η διάθεση κάπως "ξινή"  το τελευταίο διάστημα, οπότε μπορούμε και να την γλυκάνουμε με την γλύκα του λεμονιού (σχήμα οξύμωρο...)

Αρχίζω, με πρώτη και καλύτερη την συνταγή για τα πολύ αγαπημένα (σ' εμένα τουλάχιστον)
Νηστίσιμα, μεθυσμένα και λεμονάτα (καθώς διανύουμε περίοδο Σαρακοστής).



Θα περάσω μετά με την σειρά στην άκρως λαχταριστή  Lemon Gurd.


Θα γλυκάνω τις απογευματινές ώρες του καφέ σας με Κέικ Λεμονιού άκρως αφράτου.


Αλλά θα σας "προκαλέσω" με λαχταριστή  Σοκολατένια τάρτα λεμονιού που έγινε με περισσεύματα.



Για να σας οδηγήσω ξανά σ' ένα  Κέικ Λεμονιού με νιφάδες σοκολάτας και κρέμα γάλακτος.


Και μετά θα πάω σε ατομικές και υγιεινές τάρτες που είχαν απίστευτη γεύση, κι ας μην ήταν και πολύ φωτογενείς.  Ατομικές τάρτες με κρέμα λεμονιού με υγιεινή "βάση".


Γεμιστές γλυκές βαρκούλες λεμονιού, που είναι ότι πρέπει για να τρατάρετε όποιον αγαπά ιδιαίτερα τα αρτοπαρασκευάσματα που μυρίζουν λεμόνι!


Το "κατάστημα" όμως διαθέτει και Ταρτάκια  λεμονιού σε μέγεθος μπουκιάς και μην τα προσπεράσετε αδιάφορα λόγω μεγέθους...


Και ωραιότατα μπισκότα λεμονιού για το σχολείο ή το γραφεία σας έχω....αλλά και Κριτσίνια που είναι για όλες τις ώρες και "σταθερό μασούλημα επίσης.

 
 
Μιλφέιγ Λεμονιού, απολύτως αφράτο και αρωματικό. Φτιαγμένο για κέρασμα γιορτής.


Και τέλος (υπάρχουν και άλλα βέβαια....αλλά είπα να σας θυμίσω τα πιο νόστιμα για τα δικά μου τουλάχιστον γούστα) μια Σιροπιαστή Λεμονόπιτα που έχει φανατικούς φίλους θα έλεγα, όπως και η αντίστοιχη έκδοσή της στην κλασσική πορτοκαλόπιτα.


Δεν μπορεί με τόση γλυκιά  (ξινή) γεύση... κάπου θα καταφέρουμε να γλυκάνουμε τον χρόνο. Να μεταμορφώσουμε το "γκρίζο" σε "λαμπερό κίτρινο" σαν αυτό του ελληνικού ήλιου αλλά και του πανέμορφου λεμονιού!

Καλή Δύναμη εύχομαι σε όλες και όλους και ελπίζω να αποφασίσετε να φτιάξετε όποιο από τα πιο πάνω σας κάνει "κλικ". 

6 σχόλια:

  1. Φουλ του λεμονιού και τι να πρωτοδιαλέξω! Με τη λεμονόπιτα λέω να ξεκινήσω που την είχα βάλει στο μάτι από τότε που τη δημοσίευσες και έκτοτε δεν αξιώθηκα, καλά έκανες και μας τα ξαναθύμισες έτσι μαζεμένα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αμαλία μου χαίρομαι που σου θύμισα κάτι από το παρελθόν.
      Να ευχηθώ λοιπόν με την σειρά μου, να το δοκιμάσεις...και φυσικά να σας αρέσει, γιατί αυτό θα είναι για μένα επιτυχία.
      Χαιρετισμούς πολλούς.

      Διαγραφή
  2. Αυτά είναι!
    Πηνελόπη μου σου προτείνω να κάνεις περισσότερα τέτοια αφιερώματα!
    Όχι μόνο γιατί είναι φοβερά λαχταριστά αλλά και γιατί επιπρόσθετα θυμόμαστε συνταγές ή βλέπουμε για πρώτη φορά άλλες που ίσως μας είχαν αρχικά διαφύγει.
    Το λεμόνι είναι τεράστια αδυναμία πολλών... και δική μου φυσικά!
    Τα ταρτάκια, το κέικ και η σοκολατένια τάρτα με ξεσήκωσαν για τα καλά!
    Σε φιλώ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ερμιόνη μου... διάλεξε ποιο θα κάνεις πρώτο!!
      Να σου πω την αμαρτία μου, εγώ πρώτα θα έφτιαχνα τα ταρτάκια καθώς είναι μικρούτσικα και με λιγότερες θερμίδες...λόγω εποχής!
      Φιλιά πολλά και από εμένα τόσο σ' εσένα όσο και στις μικρές κυρίες!

      Διαγραφή
  3. Δροσερά λεμονογλυκά! Υπέροχα Πηνελόπη! Η ιδέα της σιροπιαστής λεμονόπιτας είναι συγκλονιστική! Πρέπει να την βάλω στα υπόψη ;)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Άρη μου, έχεις δίκιο. Άμα είσαι γλυκατζής (όπως είμαστε εμείς οικογενειακώς) όλα τα γλυκά σου φαίνονται τέλεια. Ακόμη και τα λεμονογλυκά :-)))
      Η σιροπιαστή λεμονόπιτα πρέπει να πω, πως την αξίζει την ευκαιρία δοκιμής της...
      Να την κάνεις φίλε μου. Να την κάνεις...
      Καλή σου εβδομάδα.

      Διαγραφή