Με το που διάβασα την ανάρτηση στο blog Νεανικόν, για τα ρολλάκια φρούτων, πριν καν την ολοκληρώσω θα μπορούσα να πω...σηκώθηκα για να βάλω τα αποξηραμένα φρούτα να μουλιάζουν.
Τ' άφησα όλη τη νύχτα (ναι, φίλε Άρη, όλη νύχτα και ήταν πολύ ωραία χωρίς περιττά νερά ευτυχώς, κάτι για το οποίο με είχες προειδοποίησει, αλλά το είδα αργά..) και το πρωϊνό της επομένης που δεν υπήρχαν πολλά και πιεστικά να γίνουν (πέρα από τα πολύ συνηθισμένα) καταπιάστηκα αμέσως με την ζύμη.
Στο σημείο αυτό πρέπει να πω, πως έκανα μερικές προσθήκες και ελάχιστες αλλαγές στην αρχική συνταγή, γιατί τα υλικά σκέφτηκα πως θα ταίριαζαν πολύ μεταξύ τους.
Διαβάστε τη συνταγή όπως μας την γράφει ο Άρης, ένα από τα πιο δημιουργικά άτομα, στο χώρο του food blogging (και όχι μόνον) και δείτε και τα υλικά που χρησιμοποίησα εγώ.
Η απόφαση δική σας για το τι σας ταιριάζει καλύτερα και φυσικά να την κάνετε τούτη την συνταγή γιατί είναι πραγματικά πολύ νόστιμη.
Για την γέμιση
300 γραμ. σύκα αποξηραμένα,
250 γραμ. βερίκοκα αποξηραμένα,
50 γραμ. χουρμάδες χωρίς κουκούτσι,
20-30 γραμ. gozi berries αποξηραμένα,
1,5 ποτήρι νερό,
1 κουταλάκι κανέλα
1/4 κουταλάκι γαρύφαλλο,
2-3 κουταλιές χοντροτριμμένο καρύδι
Για την ζύμη
1/2 φλιτζάνι ελαιόλαδο,
σχεδόν όλο το νερό που έμεινε από το μούλιασμα των φρούτων
1,5 κουταλιά λευκό κρασί (ή κάποιο λικέρ),
1 κοφτό κουταλάκι αλάτι,
ξύσμα από ένα μεγάλο πορτοκάλι,
180-200 γραμ. αλεύρι ολικής ανάμεικτο με αλεύρι για όλες τις χρήσεις καθώς αυτό προστέθηκε σταδιακά μέχρι που είχα μια ωραίας υφής ζύμη.
Καταπιάστηκα με την ζύμη μέχρι που είχα το αποτέλεσμα που ήθελα.
Την άφησα να ξεκουραστεί και πέρασα στη γέμιση.
Τα φρούτα, όπως ήδη έγραψα στην αρχή, τα μούλιασα όλο το βράδυ.
Το πρωί τα στράγγιξα, κράτησα το νεράκι σε μια κανάτα και μετά τ' άλεσα στο Multi.
Ανακάτεψα τον πολτό των φρούτων με το καρύδι και είχα έτοιμο και το μείγμα της γέμισης.
Πάνω σε λαδόχαρτο άνοιξα ένα φύλλο ζύμης τετράγωνο με το μικρό πλαστηράκι μου.
Το ευθυγράμμισα και προσπάθησα να είναι επίσης παντού ίσο σε πάχος.
Κατόπιν έστρωσα μ' ένα κουταλάκι τη γέμιση σ' ολόκληρη την επιφάνεια του.
Έκοψα με την ροδέλα της πίτσας λωρίδες κατά πλάτος και μετά αυτές στην μέση (διπλασιάζοντας κατ' ουσία τα ρολά που θα είχα ως τελικό αποτέλεσμα).
Συνολικά 12 λωρίδες (x 2) μου έβγαλαν 24 ρολάκια φρούτου (με τα προαναφερόμενα υλικά).
Ταψί στρωμένο με αντικολλητικό χαρτί, έψησα στους 170 βαθμούς, σε προθερμασμένο φούρνο με αέρα, για 20 λεπτά (στην θέση που συνήθως ψήνω τις πίτες μου).
Πραγματικά νόστιμα και άκρως υγιεινά. Πρέπει δε, να πω ότι δεν σταματάς εύκολα...ούτε στο τρίτο κομμάτι.
Ευχαριστώ σε Άρη για την ωραία ιδέα.
Καλή συνέχεια σε όλες τις δημιουργικές σου αναζητήσεις και πάντα δυνατός!
Εύχομαι σε όλες και όλους ένα όμορφο και ξεκούραστο Σαββατοκύριακο με ότι αγαπά ο καθένας σας.
Τ' άφησα όλη τη νύχτα (ναι, φίλε Άρη, όλη νύχτα και ήταν πολύ ωραία χωρίς περιττά νερά ευτυχώς, κάτι για το οποίο με είχες προειδοποίησει, αλλά το είδα αργά..) και το πρωϊνό της επομένης που δεν υπήρχαν πολλά και πιεστικά να γίνουν (πέρα από τα πολύ συνηθισμένα) καταπιάστηκα αμέσως με την ζύμη.
Στο σημείο αυτό πρέπει να πω, πως έκανα μερικές προσθήκες και ελάχιστες αλλαγές στην αρχική συνταγή, γιατί τα υλικά σκέφτηκα πως θα ταίριαζαν πολύ μεταξύ τους.
Διαβάστε τη συνταγή όπως μας την γράφει ο Άρης, ένα από τα πιο δημιουργικά άτομα, στο χώρο του food blogging (και όχι μόνον) και δείτε και τα υλικά που χρησιμοποίησα εγώ.
Η απόφαση δική σας για το τι σας ταιριάζει καλύτερα και φυσικά να την κάνετε τούτη την συνταγή γιατί είναι πραγματικά πολύ νόστιμη.
Φρουτοπιτάκια...ή Ρολλάκια Φρούτων
Για την γέμιση
300 γραμ. σύκα αποξηραμένα,
250 γραμ. βερίκοκα αποξηραμένα,
50 γραμ. χουρμάδες χωρίς κουκούτσι,
20-30 γραμ. gozi berries αποξηραμένα,
1,5 ποτήρι νερό,
1 κουταλάκι κανέλα
1/4 κουταλάκι γαρύφαλλο,
2-3 κουταλιές χοντροτριμμένο καρύδι
Για την ζύμη
1/2 φλιτζάνι ελαιόλαδο,
σχεδόν όλο το νερό που έμεινε από το μούλιασμα των φρούτων
1,5 κουταλιά λευκό κρασί (ή κάποιο λικέρ),
1 κοφτό κουταλάκι αλάτι,
ξύσμα από ένα μεγάλο πορτοκάλι,
180-200 γραμ. αλεύρι ολικής ανάμεικτο με αλεύρι για όλες τις χρήσεις καθώς αυτό προστέθηκε σταδιακά μέχρι που είχα μια ωραίας υφής ζύμη.
Καταπιάστηκα με την ζύμη μέχρι που είχα το αποτέλεσμα που ήθελα.
Την άφησα να ξεκουραστεί και πέρασα στη γέμιση.
Τα φρούτα, όπως ήδη έγραψα στην αρχή, τα μούλιασα όλο το βράδυ.
Το πρωί τα στράγγιξα, κράτησα το νεράκι σε μια κανάτα και μετά τ' άλεσα στο Multi.
Ανακάτεψα τον πολτό των φρούτων με το καρύδι και είχα έτοιμο και το μείγμα της γέμισης.
Το ευθυγράμμισα και προσπάθησα να είναι επίσης παντού ίσο σε πάχος.
Κατόπιν έστρωσα μ' ένα κουταλάκι τη γέμιση σ' ολόκληρη την επιφάνεια του.
Έκοψα με την ροδέλα της πίτσας λωρίδες κατά πλάτος και μετά αυτές στην μέση (διπλασιάζοντας κατ' ουσία τα ρολά που θα είχα ως τελικό αποτέλεσμα).
Συνολικά 12 λωρίδες (x 2) μου έβγαλαν 24 ρολάκια φρούτου (με τα προαναφερόμενα υλικά).
Ταψί στρωμένο με αντικολλητικό χαρτί, έψησα στους 170 βαθμούς, σε προθερμασμένο φούρνο με αέρα, για 20 λεπτά (στην θέση που συνήθως ψήνω τις πίτες μου).
Πραγματικά νόστιμα και άκρως υγιεινά. Πρέπει δε, να πω ότι δεν σταματάς εύκολα...ούτε στο τρίτο κομμάτι.
Ευχαριστώ σε Άρη για την ωραία ιδέα.
Καλή συνέχεια σε όλες τις δημιουργικές σου αναζητήσεις και πάντα δυνατός!
Εύχομαι σε όλες και όλους ένα όμορφο και ξεκούραστο Σαββατοκύριακο με ότι αγαπά ο καθένας σας.
Ένα τεράστιο ευχαριστώ για όλα Πηνελόπη! Οι προσθήκες σου τα πήγαν σίγουρα σε άλλο πολύ πιο νόστιμο επίπεδο!
ΑπάντησηΔιαγραφήΦαίνονται λαχταριστά και χαίρομαι πραγματικά που σου άρεσαν :-)
Ευχές για ένα υπέροχο Σαββατόβραδο!!!!
Άρη, τα έγραψα και στο FB, πολύ την ευχαριστήθηκα αυτή τη συνταγή σου και θα έχει και νέα εφαρμογή στο μέλλον.
ΔιαγραφήΚαλή εβδομάδα σου εύχομαι.
Πηνελόπη έγραψες!!!!!!!!!!!!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΠολύ ωραία βγήκαν και είμαι σίγουρη ότι και με τα υλικά που πρόσθεσες θα έγιναν ναι μεν διαφορετικά από την αρχική συνταγή αλλά πολύ πολύ νόστιμα! Μπράβο σου!
Να' σαι καλά Χρυσαυγή μου!
ΔιαγραφήΑπό τις πιο ωραίες συνταγές που έχω κάνει το τελευταίο διάστημα και πιστεύω πως αξίζει να την δοκιμάσει κάποιος.
Χαιρετισμούς και καλή εβδομάδα.
Τέλεια έγιναν!!!!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΌντως Πέπη μου!
ΔιαγραφήΚαλή εβδομάδα να έχεις.
Δεν είδα την ανάρτηση μέσα στο Σαββατοκύριακο και τώρα...μπήκε στο εβδομαδιάτικο πρόγραμμα Πηνελόπη! Θα τα φτιάξω οπωσδήποτε τα ρολλάκια, πρέπει δε να πω ότι και του Άρη και τα δικά σου δείχνουν τόσο, μα τόσο λαχταριστά! Ιδιαίτερη και υγιεινή πρόταση!
ΑπάντησηΔιαγραφήΑμαλία μου σου έχω "βάλει" πολλά για εφαρμογή το τελευταίο διάστημα!
ΔιαγραφήΕ, αυτό συνιστώ να το φτιάξεις και θέλω να πιστεύω πως θα έχει μεγάλη ανταπόκριση και στο πιο "δύσκολο" κοινό μας. Τουλάχιστον στο δικό μου είχε :-)))
Τι όμορφη παρουσίαση. Κ εγώ τα έχω βάλει στη λίστα με τα προσεχώς μετά όμως από τη δική σου προσέγγιση νομίζω ότι πρέπει να τα κάνω άμεσα
ΑπάντησηΔιαγραφήΣ' ευχαριστώ πολύ Ευγγελία μου.
ΔιαγραφήΝα τα φτιάξεις γιατί πραγματικά είναι πολύ νόστιμα (ακόμη και 2-3 μετά) και είναι ωραία συνοδεία για καφέ, τσάι.
Καλημέρα Πηνελόπη μου... είναι υπέροχα!! Την έβαλα κι εγώ στο πρόγραμμα γιατί φαίνονται πεντανόστιμα!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλώς την μου.
ΔιαγραφήΚική είναι πολύ νόστιμα...πήγαν και βόλτα στο σχολείο μπορώ να σου πω με ιδιαίτερη χαρά.
Τα φιλιά μου.