Cranberries εδώ, rasberries εκεί μ' έκαναν κι εμένα οι φίλες μας, να κοιτώ σαν παραζαλισμένη!
Όμως ο Θεός αγαπάει τον νοικοκύρη και το καλό του μάγειρα (εννοώντας την λιγοψυχιά που μας πιάνει σε τέτοιες πιριπτώσεις) επίσης, και του δίνει ξαφνικά μια "κατακέφαλη" και σε όποιο μαγαζί πηγαίνει για υλικά... βρίσκει "berries" μπροστά του!
Εκδίκηση κυρίες μου (Ζαμπία & Ξανθή μου)
Τώρα που τα βρήκα, τ' αγόρασα ...κι' έχω να σας πω, πως υπάρχουν και άλλα εναλλακτικά ως στοκ!
Κάτι αποξηραμένες φράουλες, κάτι περίεργα σκούρα rusberries, κάτι ιδιότροπα κουμ κουάτ, κάτι λεμονόφλουδες εκ' Περσίας (αν δεν κάνω λάθος, που δεν είχα ξαναδεί) και άλλα πολλά.
Τώρα πια ξέρω την πηγή (και είναι αρκετές τελικά, απλώς εγώ δεν τα είχα δει τόσον καιρό) κι' έτσι δεν χρειάζεται να πάρω εισιτήριο με την EasyJet για Λονδίνο.
Και για να σας αποδείξω πως δεν μένω μόνον στα λόγια, αλλά πράττω κιόλας, ορίστε ο εναλλακτικός Λονδρέζικος χαλβάς με cranberries, κουκουνάρια, αμύγδαλα και σιροπιασμένος με μέλι και μανταρίνι.
Για τον εναλλακτικό Λονδρέζικο χαλβά, θα χρειαστείτε:
μισό φλιτζάνι μαργαρίνη (με άρωμα βουτύρου) μαζί με 3-4 κουταλιές ελαιόλαδο (δεν βάζω όλο ελαιόλοδο για λιγότερο βαριά γεύση) που θα τα βάλετε στο τηγάνι να κάψουν.
Μόλις κάψουν, ρίχνετε 2,5 κούπες σιμιγδάλι (προσωπικά βάζω ανάμεικτο ψιλό και χονδρό).
Το ξύσμα από 3 μανταρίνια, που τον χυμό τους θα χρησιμοποιήσουμε στο σιρόπι (φυσικά και μπορείτε να κάνετε το ίδιο με χυμό από πορτοκάλια).
1 κουταλάκι κοφτό κανέλλα σε σκόνη,
2 κουταλιές σούπας κουκουνάρια,
2 κουταλιές σούπας χοντροσπασμένο αμύγαλο,
2 κουταλιές σούπας cranberries.
Σε μια βαθειά κατσαρόλα βάζετε τον χυμό από 3 μεγάλα μανταρίνια μαζί με λίγο νερό.
μισή κούπα ζάχαρη,
μισή κούπα μέλι,
1 μεγάλο ξυλαράκι κανέλας
και τα αφήνετε να βράσουν καλά, να λιώσει η ζάχαρη και να ενωθεί με το μέλι και να έχετε το σιρόπι που θέλετε.
Ανακατεύετε συνεχώς μέχρι να ροδίσει το σιμιγδάλι και τότε είστε έτοιμες να μεταφέρετε με βαθειά κουτάλα (και με πολύ μεγάλη προσοχή) το καφτό σιρόπι λίγο-λίγο μέσα στο σιμιγδάλι, ανακατεύοντας συνεχώς μέχρι να τελειώσει όλο το σιρόπι. Αποσύρετε από την φωτιά. Αφήνετε λίγο το μείγμα να χλυάνει και το φορμάρετε σύμφωνα με τα γούστα σας.
Όταν θα το ξεφορμάρετε για να το σερβίρετε πασπαλίστε τα κομμάτια με άχνη ζάχαρη ανακατεμένη με κανέλα.
Όμως ο Θεός αγαπάει τον νοικοκύρη και το καλό του μάγειρα (εννοώντας την λιγοψυχιά που μας πιάνει σε τέτοιες πιριπτώσεις) επίσης, και του δίνει ξαφνικά μια "κατακέφαλη" και σε όποιο μαγαζί πηγαίνει για υλικά... βρίσκει "berries" μπροστά του!
Εκδίκηση κυρίες μου (Ζαμπία & Ξανθή μου)
Τώρα που τα βρήκα, τ' αγόρασα ...κι' έχω να σας πω, πως υπάρχουν και άλλα εναλλακτικά ως στοκ!
Κάτι αποξηραμένες φράουλες, κάτι περίεργα σκούρα rusberries, κάτι ιδιότροπα κουμ κουάτ, κάτι λεμονόφλουδες εκ' Περσίας (αν δεν κάνω λάθος, που δεν είχα ξαναδεί) και άλλα πολλά.
Τώρα πια ξέρω την πηγή (και είναι αρκετές τελικά, απλώς εγώ δεν τα είχα δει τόσον καιρό) κι' έτσι δεν χρειάζεται να πάρω εισιτήριο με την EasyJet για Λονδίνο.
Και για να σας αποδείξω πως δεν μένω μόνον στα λόγια, αλλά πράττω κιόλας, ορίστε ο εναλλακτικός Λονδρέζικος χαλβάς με cranberries, κουκουνάρια, αμύγδαλα και σιροπιασμένος με μέλι και μανταρίνι.
Για τον εναλλακτικό Λονδρέζικο χαλβά, θα χρειαστείτε:
μισό φλιτζάνι μαργαρίνη (με άρωμα βουτύρου) μαζί με 3-4 κουταλιές ελαιόλαδο (δεν βάζω όλο ελαιόλοδο για λιγότερο βαριά γεύση) που θα τα βάλετε στο τηγάνι να κάψουν.
Μόλις κάψουν, ρίχνετε 2,5 κούπες σιμιγδάλι (προσωπικά βάζω ανάμεικτο ψιλό και χονδρό).
Το ξύσμα από 3 μανταρίνια, που τον χυμό τους θα χρησιμοποιήσουμε στο σιρόπι (φυσικά και μπορείτε να κάνετε το ίδιο με χυμό από πορτοκάλια).
1 κουταλάκι κοφτό κανέλλα σε σκόνη,
2 κουταλιές σούπας κουκουνάρια,
2 κουταλιές σούπας χοντροσπασμένο αμύγαλο,
2 κουταλιές σούπας cranberries.
Σε μια βαθειά κατσαρόλα βάζετε τον χυμό από 3 μεγάλα μανταρίνια μαζί με λίγο νερό.
μισή κούπα ζάχαρη,
μισή κούπα μέλι,
1 μεγάλο ξυλαράκι κανέλας
και τα αφήνετε να βράσουν καλά, να λιώσει η ζάχαρη και να ενωθεί με το μέλι και να έχετε το σιρόπι που θέλετε.
Ανακατεύετε συνεχώς μέχρι να ροδίσει το σιμιγδάλι και τότε είστε έτοιμες να μεταφέρετε με βαθειά κουτάλα (και με πολύ μεγάλη προσοχή) το καφτό σιρόπι λίγο-λίγο μέσα στο σιμιγδάλι, ανακατεύοντας συνεχώς μέχρι να τελειώσει όλο το σιρόπι. Αποσύρετε από την φωτιά. Αφήνετε λίγο το μείγμα να χλυάνει και το φορμάρετε σύμφωνα με τα γούστα σας.
Όταν θα το ξεφορμάρετε για να το σερβίρετε πασπαλίστε τα κομμάτια με άχνη ζάχαρη ανακατεμένη με κανέλα.
καλημέρα, καλό μήνα! μπορώ να έχω ένα κομματάκι από τον υπέροχο χαλβά, παρακαλώ; Ευχαριστώ πολύ εκ των προτέρων!
ΑπάντησηΔιαγραφήΠολύ καλή ιδέα και πρωτότυπη!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλό μήνα!!
Πολύ ωραίος ο χαλβάς σου!!!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΛιγουρευτικός
Καλό μήνα
Dear Helengr, πες μου διεύθυνση και σου στέλνω αμέσως με courier, πριν εξαφανιστεί όλος!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλό Μήνα και σε σένα.
Δεν ξέρω για το αν είναι πρωτότυπη αγαπητή Χαρά, αλλά έχει σίγουρα διαφορετικές γευστικές πινελιές.
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαι πρέπει να σας πω ότι το ξύσμα και το μέλι, έκαναν το γευστικό θαύμα τους.
Ευχαριστώ σε Αστερομαράκι μου.
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλόν μήνα και σε σένα και βάλτε και κανέναν Μάρτη...παρά το κρύο και την συννεφιά που επικρατεί, όλα και κάποιος ήλιος θα φανεί!
...χα...χα...Τους έβαλες τα γυαλιά!!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΜαρινάκι μου, δεν μπορούσα να τις αφήσω έτσι ελεύθερες να μας "ξελυγώνουν"...
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλόν μήνα καλή μου.
Πηνελόπη μου δεκτή η πρόσκληση! Μόνο που δεν θα έρθω μόνο να δω...
ΑπάντησηΔιαγραφήΈχω όμως και ερωτήσεις... Από που αγόρασες όλα αυτά τα καλούδια? (για να ξέρουμε) Γιατί τον λες Λονδρέζικο τον αρωματικό χαλβά σου?
Πότε να έρθω?
Εδώ είμαι αν κατάλαβες!!!και περίμενα την εκδίκηση!!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΕγώ πάντως έτσι όπως πάνε οι απεργίες στα ΜΜΜ προτιμώ να πάρω το αεροπλάνο να πάω Λονδίνο να δω τα παιδιά μου και να φέρω και φρούτα!!χαχαχαχαχαχαχα
Όμως επειδή περπατάω και πολύ θα πάω εκεί που πήγες για ανίχνευση και θα υπάρχει συνέχεια.
Φιλάκια και καλό μήνα!!!
Αγγελικούλα μου γλυκειά, σηκώνεις το γάντι έτσι :-))
ΑπάντησηΔιαγραφήΛοιπόν όλα αυτά τα καλούδια, τα βρήκα στο μεγάλο μαγαζί με ξηρούς καρπούς επι της οδού Καρ. Σερβιας και Νίκης (περίπου στην γωνία) στην πλατεία Συντάγματος.
Την ακριβώς όμως επόμενη μέρη που κατέβηκα στην Ευριπίδου για χαρτικά. Τα βρήκα και σε δύο μαγαζιά με ξηρούς καρπούς πλησίον της Κεντρικής αγοράς.
Ευριπίδου και Αθηνάς στο ύψος του Μπαχάρ, το ένα και Ευριπίδου και Αιόλου το άλλο!
πολύ ωραία ιδέα για κάτι διαφορετικό. πραγματικά Λονδρέζικος ο χαλβάς, μπράβο Πηνελόπη!
ΑπάντησηΔιαγραφήΛυδία
Δεν σηκώνω γάντι, βαλίτσα μαζεύω...
ΑπάντησηΔιαγραφή:)) Ευχαριστώ!
Ωχ, ετοιμαστείτε φίλες και φίλοι, ξεκινάμε νέο εμφύλιο με παντιέρα μας τα cranberries!
ΑπάντησηΔιαγραφήΑχ, Ξανθούλα μου καλή, θα τα βρεις όλα εκεί που έγραψα και στην Αγγελική μας. Το περπάτημα, δεν θα το αποφύγεις φίλη μου, εκτός και έχεις κάπου κοντά metro. Το παίρνεις από τους Αμπελοκήπους (σε διευκολύνει;) κατεβαίνεις Σύνταγμα...και το κόβεις μετά με τα ποδια.
Ευχαριστώ σε πολύ Λυδία μου. Νομίζω πως αξίζει τον κόπο να τον φτιάξετε γιατί είναι μια άλλη εκδοχή με τα υλικά που σας ανέφερα.
ΑπάντησηΔιαγραφήΠάλι βαλίτσα;;
ΑπάντησηΔιαγραφήΤι είναι παιδί μου η διαδρομή Νότιος Αφρική - Ελλάδα; Πατήσια - Κουκάκι...
Να σου στείλω πακέτο άμα είναι έτσι;
Φιλιά πολλά.
APLA TELEIO!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΕυχαριστώ σε φίλε Δημήτρη.
ΑπάντησηΔιαγραφήΕυχαριστώ σε πολύ.
Χαχα, τους την έφερες:)
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαι εγώ για την πηγή θα σε ρώταγα αλλά πήρα τις πληροφορίες μου από προηγούμενο σχόλιο. Πολύ ωραίος ο χαλβάς, αρωματικός!
Καλό μήνα!
Είμαι καλός άνθρωπος Μαρία μου και δεν κρατώ μυστικά εγώ από τους φίλες μου :-)))
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλό μεσημέρι και καλό μήνα σου εύχομαι.
Είναι πολύ όμορφος και δεν μου φαίνεται παράλλογος γιατί εγώ στο χαλβά μου βάζω πορτοκάλι και γλυκά κοπυταλιού πολλές φορές.καλό μήνα γλυκιά μου!
ΑπάντησηΔιαγραφήΣ' ευχαριστώ Αχτίδα μου, που υποστηρίζεις με την δική σου μαγειρική εμπειρία τούτον τον χαλβά :-)
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλό μήνα και σε εσάς αγαπητή μου φίλη.
Ο τίτλος ομολογώ πως με παραξένεψε, χε χε. :)
ΑπάντησηΔιαγραφήΤα έχω δει και στο Σ/Μ τα cranberries και τα έχω δοκιμάσει αλλά ακόμα όχι σε γλυκό.
Είναι όμως αρωματικά και νόστιμα και νομίζω έτσι όπως χρησιμοποιούμε εμείς τις σταφίδες, έτσι κάνουν και έξω μ' αυτά.
Ωραία η ιδέα σου πάντως!
Καλό μήνα!
Can I have the whole thing please????? Super
ΑπάντησηΔιαγραφήΚι' εγώ κάπως έτσι σκέφτεικα Dark Shef γι' αυτό και τα πρόσθεσα και μου άρεσαν και για την γεύση τους και για το κόκκινο (καρναβαλικό) χρώμα που έδωσαν στον χαλβά μου.
ΑπάντησηΔιαγραφήΣε άψογη αγγλική γλώσσα :-)
ΑπάντησηΔιαγραφήDear Popi,
the whole thing, right now is very difficult, there is noithing on this plate eny more :-)
But the next time, I shall make a plate only for you!
Εδώ είμαι ξανά!!βρήκα φραγκοστάφυλα και φραγκόσυκα φρέσκα στη λαϊκή!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΦιλιά!!!!
Καλό μήνα. Γευστικότατος χαλβάς
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλό και γλυκό μήνα να έχουμε!
ΑπάντησηΔιαγραφήΙδιαίτερο,πρωτότυπο το γλυκάκι σου!
Χαίρομαι που μοιράστηκες την πληροφορία μαζί μας, εκεί δεν ανεβαίνει συχνά η αφεντιά μου, οπότε ευκαιρία για επιδρομή αν μας αφήσουν οι απεργίες...
Πηνελόπη μου ξεχάστηκα αυτές τις ημέρες και παρά λίγο να έχανα τον λονδρέζικο σου!
ΑπάντησηΔιαγραφήΟ χαλβάς απλά τέλειος και ως ιδέα και ως εκτέλεση! Θα τον φτιάξω γιατί έχω 1/2 σακουλάκι στο ψυγείο και κινδυνεύει να ξεραθούν.
Γέλασα πάρα πολύ με την εισαγωγή...:))
Το κατάστημα, το μεγάλο καραμελοξηροκαρπίδικο στην Καραγιώργη, νομίζω το ξέρω, περνώ από ΄κει για να πάω στο ΤΣΜΕΔΕ μας.
Να σου πω και ένα άλλο, που είναι στη γειτονιά σου κοντά, αλλά θα σου στείλω με μαίηλ την οδό και τον αριθμό γιατί ξέρω να πάω αλλά δεν θυμάμαι δρόμους...Κάπου κοντά στον ΟΤΕ είναι.
Τα φιλιά μας για εσάς και μερσί γαι την αναφορά!
Ζαμπία
ΚΑΛΟ ΜΗΝΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑ!
ΑπάντησηΔιαγραφήΤι ωραία και εμφανίσημη εκδοχή Πηνελόπη!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλημέρα!
Φραγκόσυκα Ξανθή μου, τέτοια εποχή!
ΑπάντησηΔιαγραφήΣτην πατρίδα μου (Πύλο,Μεθώνη,Κορώνη) οι φραγκοσυκιές είναι έτοιμες από τον Αύγουστο μέχρι και τα τέλη Οκτώβρη εφόσον κρατά ζεστός ο καιρός...
Για να σε δω όμως τι θα τα φτιάξεις, γιατί με τόσα κουκούτσια (μπουκιά και φτύσιμο, εμένα μου είναι κάπως αδιάφορα ως φρούτα, όπως και τα μούσμουλα).
Ευχαριστώ σε πολύ Manousina μου. Επίσης και σε σας.
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλημέρα Έφη, καλό και μήνα να έχετε και σεις, αν και φαίνεται να εδραιώνει καλά την φήμη του ως Μάρτης γδάρτης και κακός παλουκωκαύτης.
ΑπάντησηΔιαγραφήΤα μέρη στο κέντρο της Αθήνας, τα επισκέπτομαι (όχι τόσο συχνά, όσο παλιά που κατοικούσα σ' αυτό) και τα χαίρομαι όταν μπορώ να ψάξω και ν' ανακαλύψω νέα πράγματα. Αξίζει τον κόπο πάντα μια επίσκεψη.
Θα περιμένω Ζαμπία μου το mail σου για να δω περισσότερες λεπτομέρειες. Αν και πιστεύω πως ξέρω ποιό μαγαζί μου λες.
ΑπάντησηΔιαγραφήΕγώ τα berries τα έβαλα σε γυάλινα βάζα, όπως κάνω και με τις σταφίδες. Πιστεύω ότι θα διατηρηθούν καλύτερα, αν και δεν τα βλέπω εκεί να μένουν για πολύ καιρό :-))
Φτιάξτον τον χαλβαδάκο έτσι, αξίζει τον κόπο και είναι πολύ νόστιμος.
Ευχαριστώ πολύ για τα καλά σου λόγια αγαπητή μου Vita.
ΑπάντησηΔιαγραφήH παραλλαγή του ελληνικού χαλβά, σε λονδρέζικο :-)) αξίζει τον κόπο δοκιμής εάν έχεις την διάθεση.
Πολλές καλημέρες και από εμένα.
ωωωωω...ωωωωω...!!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήωραία παραλλαγή του αγαπημένου μας χαλβά...
ευχαριστούμε Πηνελοπίτσα μας και καλό σου μήνα...-:))
ωραια ιδεα και παραλλαγη του χαλβα. ερχονται και νηστειες οτι πρεπει θα ειναι!
ΑπάντησηΔιαγραφήSpirtokoytaki μου, φτιάχτον αλλά μακριά από το "σκασμένο" σου, γιατί δεν θα προλάβεις ούτε να τον δοκιμάσεις :-)))
ΑπάντησηΔιαγραφήWabini, σ' ευχαριστώ πολύ.
ΑπάντησηΔιαγραφήΒλέπω πως επανέρχεσαι σιγά-σιγά και με νόστιμα ζυμαρικά, κάπως έτσι έβγαλα κι' εγώ την εγκυμοσύνη μου με λίγα ζυμαρικά και πολλά τυροκομικά.
Ελπίζω όλα να πηγαίνουν καλά :-))