29.3.11

Σουμάδα ... κέϊκ

Αν τύχει να βρεθείτε με κάνενα μπουκαλάκι σουμάδα, αναψυκτικό που προέρχεται από το γαλάκτωμα του αμυγδάλου και συνηθίζεται πολύ ως κέρασμα στα νησιά: της Χίου, της Νισήρου, της Σίφνου και άλλα ακόμη.  Καθώς και  μερικά πικραμύγδαλα που μπορεί κάποιος να σας φίλεψε, μην τ' αφήσετε να πάνε χαμένα.
Φτιάξτε αυτό το αρωματικό νηστίσιμο κέϊκ και θα έχετε κάτι διαφορετικό σε γεύση.


Θα χρειαστείτε:
1 πακέτο μαργαρίνη με ελαιόλοδο
1 μεγάλο φλυτζάνι ζάχαρη (όχι περισσότερη ζάχαρη γιατί η σουμάδα είναι ήδη γλυκειά).
1 μεγάλο φλυτζάνι σουμάδα
1 κοφτό κουταλάκι βανίλια κρυσταλλική
3-4 σταγόνες εσάνς αμυγδάλου (εάν έχετε)
2-3 πικραμύδγαλα αλεσμένα σκόνη στο multi
2/3 πακέτου αλεύρι (που φουσκώνει μόνο του)
1 κουταλάκι γεμάτο μπέϊκιν πάουντερ.
Σταφίδες ξανθιές (προαιρετικά).

Αλέθετε στο multi τα πικραμύγδαλα. Την σκόνη τους την βάζετε μαζί  με την βανίλια και μια κουταλιά σούπας από την ζάχαρη που θα βάλετε στο κέϊκ,  σε μπολάκι τ' ανακατεύετε καλά. Αφήνετε να σταθούν κανένα 10 λεπτο, για να ενωθούν τα αρώματά τους.

Βάζετε σε βαθύ μπολ, την μαργαρίνη (που την έχετε αφήσει απο νωρίς  ν' έρθει σε θερμοκρασία δωματίου) και την χτυπάτε μαζί με την ζάχαρη μέχρι ν' ασπρίσει.

Στην συνέχεια προσθέτετε τα πικραμύγδαλα με την βανίλια, χτυπάτε ξανά μέχρι να ενωθούν στο προηγούμενο μείγμα. Και κατόπιν ρίχνετε το μπεϊκιν, το μισό αλεύρι και την μισή σουμάδα, χτυπάτε για να ενωθούν και στην συνέχεια το υπόλοιπο αλεύρι με την υπόλοιπη σουμάδα. Μέχρι να πάρετε τον επιθυμητό χυλό για το κέϊκ. Αν σας φανεί λίγο σφυχτός ο χυλός, προσθέστε λίγο χυμό της αρεσκείας σας.

Σε μια καλά βουτυρωμένη φόρμα που έχετε πασπαλίσει με λίγη ζάχαρη (ή αλεύρι) ρίχνετε τον μισό χυλό πασπαλίζετε σταφίδες, ρίχνετε και τον υπόλοιπο πασπαλίζετε σταφίδες βυθίζοντας τες ελαφρά μέσα στον χυλό μ' ένα μαχαίρι. Είπαμε εάν δεν σας βρίσκονται σταφίδες, δεν είναι και απαραίτητες.
Ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο (στους 180 βαθμούς) μέχρι να ροδίσει το κεϊκ και το καλαμάκι ή το μαχαιράκι που θα βυθίσετεμέσα στο κέντρο του να βγαίνει στεγνό.  Αφήνετε να κρυώσει στην σχάρα του φούρνου και μετά είστε έτοιμοι για κατανάλωση.

23 σχόλια:

  1. Καλημέρα Penelopaki! Μυρωδάτο το γλυκάκι ε??? Μακάρι να είχα τώρα ένα κομματάκι, έχει πέσει πείνα στο γραφείο! Όλα καλά?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Καλώς την Αμαλία.
    Το υπόλοιπο, από αυτό της φωτογραφίας, ήρθε στο δικό μου γραφείο το πρωί.
    Πες βρε συ διεύθυνση να περνάω να σου αφήνω :-))

    Καλά σε γενικές πάντα γραμμές. Χαμογελώ όσο μπορώ και αντιστέκομαι με τον τρόπο στα "χαζά" που ακούω.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Καλημέρα, που να βρούμε όλα τούτα τα καλούδια!!!
    άσε και μάλλον φάγαμε πολλά τις τελευταίες μέρες.
    Πολλά φιλιά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Και εμένα μου τα φιλέψανε Ξανθή μου. Η σουμάδα ήρθε από την όμορφη Χίο και τα πικραμύγδαλα απο μια μικρή αμυγδαλιά στο χωριό του πεθερού. Λίγοι τα τρώνε, αλλά στην ζαχαραπλαστική μπορούν ν' αξιοποιηθούν εύκολότερα.

    Τα μοιράζουμε καλή μου, τα μοιράζουμε, δεν είπαμε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Πολύ ενδιαφέρον κέικ!!!
    Άμα πέσει στα χέρια σουμάδα θα το φτιάξω
    Φιλιά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Για να βρίσκω σουμάδα δεν το κόβω.....όταν κατηφορίσετε φέρε και λόγο κεκάκι!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. κάθε χρόνο φτιάχνω σουμάδα κι αυτό το κεκάκι δείχνει τέλειο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Πολύ μυρωδάτο γλυκάκι φαίνεται από τα υλικά του. Κομματαάκι έμεινε;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Φαντάζομαι θα είναι μοσχομυρωδάτο! Καλό βράδυ:)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Τρελαίνομαι για σουμάδα! Πολύ πρωτότυπη πρόταση για τη χρήση της

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Καλησπέρα Penelope!! Τί ωραίο και πρωτότυπο το κέικ σου!!!!!! Θα το δοκιμάσω αλλά δεν ξέρω πού θα βρω σουμάδα... Πολλά φιλιά!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Αστερομαράκι, άμα έχεις επαφές με τα νησιά, όλο και κάτι μπορεί να γίνει (όπως στην δική μου περίπτωση).

    Αλλιώς σουμάδα (έτοιμη του εμπορίου) στα μεγάλα μαγαζιά με ξηρούς καρπούς και ζαχαρώδη προϊόντα ή σε κάβες...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Άμα αποκτήσω ξανά σουμάδα, θα σου κρατήσω μπουκαλάκι Λίλα μου, και όποτε καταφέρουμε να φτάσουμε θα στα μέρη σου θα σου την φέρω πεσκέσι :-))

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Να βρήκαμε τον άνθρωπό μας!
    Η αγαπητή Γαστερόπληξ, φτιάχνει την δική της σουμάδα.
    Ε, αυτό είναι χάρισμα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Ελένη μου, κομματάκι γιόκ!
    Όλο καταναλώθηκε γιατί ευτυχώς υπάρχουν καλόφαγα παιδιά γύρω μου, ο μόνος που δεν ενθουσιάτηκε ήταν ο άνδρας!!!
    Με τίποτε αυτός ο άνθρωπος δεν αρέσκετε στις καινοτομίες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Μαρία μου, πραγματικά πολύ μυρωδάτο γεγονός που το έκανε λίγο διαφορετικό από τα περισσότερα κέϊκς.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Καλημέρα Tante Kiki, σ' ευχαριστώ πολύ.
    Σουμάδα νομίζω πως θα μπορείς να βρεις στην κεντρική αγορά της Θεσσαλονίκης (εκεί που πωλούν ξηρούς καρπούς και ζαχαρώδη προϊόντα γενικά) για κάνε μια ερώτηση.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Vita μου, εμένα προσωπικά μου φαινόταν πάντα πολύ γλυκειά σαν ποτό. Αλλά τώρα βρήκα καλή εφαρμογή, κι' αν ξαναπέσει στα χέρια μου, κάτι παρόμοιο θα φτιάξω.
    Πολλές καλημέρες από την Αθήνα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. Όταν θα έρθω, σε παρακαλώ, να φτιάξεις τέτοια όμορφα κέικ, για να με παρηγορήσεις για τα απανωτά σύνδρομα στέρησης, που μου προκαλείς με τις αναρτήσεις σου, καλή μου Πηνελόπη!
    (που βρίσκεις πικραμύγδαλα?)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. Διάβασα την απάντηση στο ερώτημα...πικραμύγδαλο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. Άμα έχεις καλό πεθερό...όλο και σε σκέφτεται Αγγελική μου :-))
    Εγώ βλέπεις ατύχησα χάνοντας νωρίς τους δικούς μου, αλλά έπεσα σε καλά πεθερικά. Ήταν φαίνεται καθορισμένο, να γίνει έτσι.
    Φιλιά πολλά.
    Κάτι θα κάνω άμα έρθεις και πάλι, αρκεί να καταφέρουμε να βρεθούμε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  22. Ενδιαφέρουσα η αξιοποίηση της σουμάδας. Εδώ την κερνούσαν σε γάμους τα παλιά χρόνια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  23. Έχεις δίκιο Κική μου (άλλωστε το έχω γράψει, ότι σε πολλά νησιά την έχουν σαν κέρασμα) και ναι έπαιζε ιδιαίτερο ρόλο στους γάμους, γιατί με το λευκό της χρώμα, συμβόλιζε την "αγνότητα" της νύφης.

    ΑπάντησηΔιαγραφή