Τα περισσεύματα θέλουν "κανάκεμα" και λίγη "καπατσωσύνη" για να γίνουνε φαγάκι.
Οι παλιές νοικοκυρές το είχαν αναγάγει σε τέχνη αυτό, μεγαλώνοντας πολυπληθείς οικογένειες.
Τώρα πια κι' εμείς με την σειρά μας πρέπει να το ασπαστούμε ως αρχή και δόγμα μέσα στην κουζίνα μας.
Προσωπικά το πράττω συνεχώς. Κι΄έτσι κάπως βγαίνουν τα βραδινά μας μεζεδάκια... τι να σας γράφω τώρα :-)))
Από τον μπακλαβά που έκανα πρόσφατα στην γιορτή του Θ. περίσσεψε λίγο φύλλο κρούστας (δεν το πετάμε φυσικά).
Είχαμε και μια κονσέρβα τόνο, που είχε περισσέψει από κάποια τονοσαλάτα.
Τα λοιπά μας βρίσκονται συνήθως σε αξιοπρεπή ποσότητα : κρεμμυδάκια ξερά και φρέσκα, πιπεριές, άνηθος, λαδάκι, μουστάρδα.
Κι' έτσι σκαρώσα στα γρήγορα τα μπουρεκάκια τόνου για το βραδινό μας.
Σε τηγανάκι σοτάρισα ένα μέτριο ψιλοκομμένο ξερό κρεμμύδι και δύο φρέσκα.
Προσθέσα μια πιπεριά κόκκινη κομμένη σε κομματάκια, αρκετό ψιλοκομμένο άνηθο και στην συνέχεια έδωσα μερικές γυροβολιές.
Αφήσα να εξατμιστούν λίγο τα υγρά. Κατεβάσα από την φωτιά το σκεύος μου και μέσα προσθέσα τον τόνο στραγγισμένο από τα υγρά του και λιωμένο μ' ένα πιρούνι, αλάτι, πιπέρι, λίγο κάρυ, δύο κουταλιές μουστάρδα και μια κουταλιά κέτσαπ.
Ανατεύουμε καλά, να ενωθούν τα υλικά μας.
Κατόπιν πήρα τα φύλλα που είχα φυλάξει στην συντήρηση του ψυγείου καλά κλεισμένα σε πλαστική μεμβράνη και σακκούλα, για να μην μου ξεραθούν. Τα έκοψα σε δύο ίσα μέρη (κατά πλάτος).
Λάδωσα ελαφρά την επιφάνεια, δίπλωσα κατά το 1/3 και πάνω στην κάτω άκρη έβαλα μια καλή κουταλιά γέμιση. Διπλώσα τις άκρες προς τα μέσα και το έκανα ρολλάκι.
(Αν τα φύλλα, είναι ψηλά όπως τα δικά μου, μιας και ήταν φύλλα για γλυκό, λαδώνετε ανά δύο κομμάτια, για να αποφύγετε τις απώλειες κατά το ψήσιμο).
Τοποθετήθηκαν σε ταψί στρωμένο με λαδόχαρτο και ψήθηκαν στους 180 βαθμούς με αέρα, μέχρι να ροδίσουν. (Το ψήσιμο είναι πάντα ανάλογα με τον φούρνο).
Ξεφουρνίσαμε, αφήσαμε λίγο να χλυάνουν και καταναλώσαμε με καλή πάντα διάθεση :-)) προς τον μάγειρα.
Καλό Σαββατοκύριακο σε όλους μας.
Οι παλιές νοικοκυρές το είχαν αναγάγει σε τέχνη αυτό, μεγαλώνοντας πολυπληθείς οικογένειες.
Τώρα πια κι' εμείς με την σειρά μας πρέπει να το ασπαστούμε ως αρχή και δόγμα μέσα στην κουζίνα μας.
Προσωπικά το πράττω συνεχώς. Κι΄έτσι κάπως βγαίνουν τα βραδινά μας μεζεδάκια... τι να σας γράφω τώρα :-)))
Από τον μπακλαβά που έκανα πρόσφατα στην γιορτή του Θ. περίσσεψε λίγο φύλλο κρούστας (δεν το πετάμε φυσικά).
Είχαμε και μια κονσέρβα τόνο, που είχε περισσέψει από κάποια τονοσαλάτα.
Τα λοιπά μας βρίσκονται συνήθως σε αξιοπρεπή ποσότητα : κρεμμυδάκια ξερά και φρέσκα, πιπεριές, άνηθος, λαδάκι, μουστάρδα.
Κι' έτσι σκαρώσα στα γρήγορα τα μπουρεκάκια τόνου για το βραδινό μας.
Σε τηγανάκι σοτάρισα ένα μέτριο ψιλοκομμένο ξερό κρεμμύδι και δύο φρέσκα.
Προσθέσα μια πιπεριά κόκκινη κομμένη σε κομματάκια, αρκετό ψιλοκομμένο άνηθο και στην συνέχεια έδωσα μερικές γυροβολιές.
Αφήσα να εξατμιστούν λίγο τα υγρά. Κατεβάσα από την φωτιά το σκεύος μου και μέσα προσθέσα τον τόνο στραγγισμένο από τα υγρά του και λιωμένο μ' ένα πιρούνι, αλάτι, πιπέρι, λίγο κάρυ, δύο κουταλιές μουστάρδα και μια κουταλιά κέτσαπ.
Ανατεύουμε καλά, να ενωθούν τα υλικά μας.
Κατόπιν πήρα τα φύλλα που είχα φυλάξει στην συντήρηση του ψυγείου καλά κλεισμένα σε πλαστική μεμβράνη και σακκούλα, για να μην μου ξεραθούν. Τα έκοψα σε δύο ίσα μέρη (κατά πλάτος).
Λάδωσα ελαφρά την επιφάνεια, δίπλωσα κατά το 1/3 και πάνω στην κάτω άκρη έβαλα μια καλή κουταλιά γέμιση. Διπλώσα τις άκρες προς τα μέσα και το έκανα ρολλάκι.
(Αν τα φύλλα, είναι ψηλά όπως τα δικά μου, μιας και ήταν φύλλα για γλυκό, λαδώνετε ανά δύο κομμάτια, για να αποφύγετε τις απώλειες κατά το ψήσιμο).
Τοποθετήθηκαν σε ταψί στρωμένο με λαδόχαρτο και ψήθηκαν στους 180 βαθμούς με αέρα, μέχρι να ροδίσουν. (Το ψήσιμο είναι πάντα ανάλογα με τον φούρνο).
Ξεφουρνίσαμε, αφήσαμε λίγο να χλυάνουν και καταναλώσαμε με καλή πάντα διάθεση :-)) προς τον μάγειρα.
Καλό Σαββατοκύριακο σε όλους μας.
Πηνελόπη μου στην ίδια κατεύθυνση πορευόμαστε! Αξιοποίηση περισσευμάτων σε αλμυρή κατεύθυνση εσύ σε γλυκιά εγώ!
ΑπάντησηΔιαγραφήΌπως βλέπεις και εγώ πράττω αναλόγως!
Υπέροχα φαίνονται τα μπουρεκάκια σου!
Κάτι αντίστοιχο είχα κάνει και με μια κονσέρβα καβουρόψυχας που είχε περάσει από το ντουλάπι μου!
Φιλάκια!
Τις είδα Αγγελικούλα μου τις γλυκιές σου δημιουργίες και πολύ μου άρεσαν. Κρίμα που δεν έμεινα καμμία να σου ζητήσω :-))
ΑπάντησηΔιαγραφήΝοστιμοτατα και ζηλευτα...τα παντα μπορουμε να κανουμε αρκει να υπαρχει πανω απ'ολα αγαπη, ορεξη,και φαντασια για την μαγειρικη..καλο Σ/Κ να εχεις πηνελοπη,φιλια!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΜπράβοο Πηνελόπη μου!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΆν θέλεις να δημιουργήσεις στην κουζίνα πάντα μπορείς ακόμη και με τα περισσεύματα!
Σε φιλώ και εύχομαι καλό Σαβ/κο!
Έχεις δίκιο Γωγούλα, λίγη αγάπη θέλει (όπως άλλωστε όλα τα πράγματα στην ζωή ετούτη) και λίγη φαντασία.
ΑπάντησηΔιαγραφήΑπο κει και πέρα, μπορεί το αποτέλεσμα να μην μας δικαιώνει πάντα, αλλά σίγουρα μας χαρίζει με τον τρόπο του μια νέα εμπειρία γεύσης.
Καλό ΣΚ και σε σένα.
Εύα μου σ' ευχαριστώ πολύ.
ΑπάντησηΔιαγραφήΈτσι όπως τα λες είναι, και καμμιά φορά με τα περισσεύματα γίνονται πολύ όμορφα επιτραπέζια επιτεύγματα :-)
Καλό Σαββατοκύριακο και σε σένα.
Που την βρισκεις την ορεξη ηθελα να ξερα!!! Που??? :)
ΑπάντησηΔιαγραφήσυμφωνώ κι επαυξάνω, μια χαρά έγιναν τα μπουρεκάκια, με νόστιμα υλικά!! τέλεια
ΑπάντησηΔιαγραφήΠΟλύ ωραία η ιδέα και επιτυχημένος ο συνδυασμός των υλικών!
ΑπάντησηΔιαγραφήΔημήτρη...άμα σταματήσω να έχω όρεξη για δημιουργία...χάθηκα φίλε μου.
ΑπάντησηΔιαγραφήΘα σημαίνει πως "κατάφεραν" να μου κόψουν τα φτερά.
Και ξέρεις καλά, πως κάτι τέτοιο, δεν πρέπει με τίποτε να τους το επιτρέψουμε :-))
Να ΄σαι καλά αγαπητή μου Γαστερόπληξ.
ΑπάντησηΔιαγραφήΝα ΄σαι καλά πάντα.
Αμαλίτσα μου ιδέες της στιγμής για να κάνουμε την ζωή μας πιο εύκολη. Και να δεις που τις περισσότερες φορές αυτές βγαίνουν και πιο επιτυχημένες.
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλό ΣΚ καλή μου.
Καλά ανοιχτή γραμμή Ελλάδα- Ν.Αφρική έχετε!!Θα με τρελάνετε κι οι δυο σας.
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλό Σ/Κ
Με σήματα καπνού από ηλεκτρικούς φούρνους συνεννούμαστε καλή μου Ξανθή, με την Ν. Αφρική :-)))
ΑπάντησηΔιαγραφήΠου λεφτά για τόσες ώρες ανοιχτής Ιnternetikis επικοινωνίας.
Ταύτιση καλή μου...ταύτιση!
Φτιάχνω κάτι αντίστοιχο με περισσεύματα βραστού μπακαλιάρου (στον οποίο αν έχεις δει τη συνατγή μου βάζω και πατάτες) Και με τόνο φαντάζομαι υπέροχα θα είναι. Μάλλον και καλύτερα. Η φιλοσοφία της ανακύκλωσης είναι πλέον must!
ΑπάντησηΔιαγραφήΤέλεια τα μπουρεκάκια!!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΈτσι, δεν πετάμε τίποτα!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΩραία ιδέα!
Τρελοτουρίστρια
Πολύ ωραία ιδέα...μ'άρεσε...και φυσικά θα πρέπει να είναι νοστιμότατη...
ΑπάντησηΔιαγραφήΥπέροχα τα μπουρεκάκια σου!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλό σαββατοκύριακο!
Τι ωραία! Εσύ κι η Αγγελικούλα άπό τα ξένα μου ρίχνετε ωραίες ιδέες, όχι για περισσεύματα (δεν μας μένουν παιδί μου, το τρώμε όλο μας το φαί)αλλά για πράγματα με τα οποία βολεύεται κυρίως ο καλός μου που δεν τρώει κρέας.
ΑπάντησηΔιαγραφήΕυχαριστώ πολύ, δώστε κι άλλα για... περισσεύματα.
Φιλιά Νένα
Μπράβο, Πηνελόπη, ωραία ιδέα, και ο τόνος μου αρέσει πολύ. Καταγράφηκε η συνταγή προς δοκιμήν. Καλό Σαββατοκύριακο.
ΑπάντησηΔιαγραφήΤι ωραία και μου αρέσουν τόσο πολύ όλα τα υλικά που χρησιμοποίησες.
ΑπάντησηΔιαγραφήΘα τα κάνω αύριο Πηνελόπη μου
Άκρως οικολογικό απ'όλες τις πλευρές!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαι μένα μ'αρέσουν αυτούς τους είδους οι εμπνεύσεις, εύγε!
les galettes de thon doivent être délicieuses
ΑπάντησηΔιαγραφήà bientôt
Δεν πετάμε τίποτα και για οικονομία, αλλά το βλέπω και σαν πρόκληση, σαν ένα κουτί του μάστερ σεφ!!!!! πρέπει να βγάλω κάτι με αυτά!!!!! Μια χαρά τα κατάφερες!!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΈχεις δίκιο Vita μου, κι' αν μείνει μπακαλιάρος την 25η Μαρτίου, θα τα ξανακάνω με μπακαλιάρο και ότι άλλο μου βρεθεί :-))
ΑπάντησηΔιαγραφήΕυχαριστώ σε Αστερομαράκι μου.
ΑπάντησηΔιαγραφήΜόνον χαρτιά και συσκευασίες πετάμε πια Τρελλοτουρίστρια... κι' αυτές πάνε στην ανακύκλωση καλή μου!
ΑπάντησηΔιαγραφήΝα 'σαι καλά αγαπητή μου Eva Z. Κάνουμε ότι μπορούμε καλύτερο για να "νοστιμίζουμε" την ζωή μας :-)
ΑπάντησηΔιαγραφήΕυχαριστώ πολύ-πολύ Εφη μου. Καλή εβδομάδα εύχομαι με την σειρά μου.
ΑπάντησηΔιαγραφήΝένα μου γλυκειά, ελπίζω να είσαι καλύτερα.
ΑπάντησηΔιαγραφήΚάνουμε ότι μπορούμε φίλη μου...σκεφτόμαστε πάντα και τους ανθρώπους που δεν τρώνε κρεατικά πολλά (όπως κι' εγώ άλλωστε).
Φιλιά πολλά σε σένα και στον καλό σου.
Να σαι καλά Ελένη μου. Και να μας πεις τελικά την γνώμη σου, άμα τα δοκιμάσεις.
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλή σου εβδομάδα (τώρα πια από εμένα)...
Ποπίτσα μου γλυκειά να είσαι καλά και ελπίζω να σου άρεσαν αν τα έφτιαξες μέσα στο ΣΚ.
ΑπάντησηΔιαγραφήΧαιρετισμούς πολλούς.
Οικολόγοι - εναλλακτικοί! Αυτού του κινήματος υπέρμαχος είμαι φίλε Kitso-Mitso. Να σαι καλά...και σε διαβάζω με μανία, μιας και σε 15 μέρες θα είμαι κι' εγώ στην Ρώμη (για μια ακόμη φορά).
ΑπάντησηΔιαγραφήΠολλές καλημέρες και καλή (κρύα μεν) εβδομάδα να έχουμε.
Thank you very much my dear Fimère,
ΑπάντησηΔιαγραφήI wish you a very nice week.
Ευχαριστώ σε Manousina μου, ο καθείς από απο μας σεφ πολλών αστέρων στην κουζίνα του γλυκειά μου!
ΑπάντησηΔιαγραφήΑλλιώς δεν γίνεται :-))
τα λατρεύω αυτά τα left over...
ΑπάντησηΔιαγραφήκαταγράφεται και προγραμματίζεται η συνταγή σου...-:))